1,831    41    3  

Kjøling

 44     0
Etter nok en varm sommer så skal det prosjekteres kjøling av toppetasjen i huset. Toppetasjen består av 4 soverom (i praksis 3 soverom og 1 loftstue) hvor alle har dør fra samme gang midt i huset. Første jeg bør bestemme meg for er om jeg skal ha en større viftekonvektor i gangen, eller om jeg bør ha mindre viftekonvektorer i hvert av rommene. 

Starter denne tråden med det spørsmålet: en viftekonvektor i gangen, eller en i hvert rom?

Lister opp litt av fordeler og ulemper jeg har tenkt på hittil, samt åpne spørsmål. Oppdaterer listen litt etterhvert hvis jeg kommer på mer og når jeg får gode input fra dere:

En i gangen:
+ Enkel installasjon
+ Mindre støy inne på rommet, kan også lukke døren for å stenge støyen ute (går dog utover effekten)
-/? Usikker på effekt: fordeler den kalde luften seg godt nok til rommene, både med åpen og lukket dør?
- Blir unødvendig kaldt i gangen
- Vanskelig å styre temperaturen inne på rommet

En på hvert rom:
+ Kan justere temp individuelt på hvert rom
+ Trenger kun kjøle ned de rommene som vi bruker
- Støy under drift (er jo soverom, så støy er)

Ser i utgangspunktet ikke på det økonomiske her nå, selvsagt så vil flere viftekonvektorer bli dyrere både i innkjøp og jobb, rør, kasser osv., men først vil jeg prøve finne argumenter for/imot de forskjellige løsningene som jeg skisserer.

Har varmepumpe luft/vann som skal brukes. Utvendig solskjerming kan hjelpe litt, men selv med tildekkede vinduer så blir det for varmt sommerstid, så diskusjon om solskjerming er uaktuelt her.

   #1
 409     0
Vi er inne på samme tanker i nytt hus vi skal bygge , da med energibrønn håper vi )
Vi har vel kommet frem til at en viftekonvektor på hvert rom som skal kjøles er veien å gå for oss .

Håper noen andre kan svare deg mer om løsninger og hvilket utstyr som passer til størrelse på rom osv. da dette er noe jeg også ønsker å vite Smile
   #2
 3,591     0
Jeg la inn i mine planer viftekonvektor for passiv kjølingallerede tidlig i vår, og etter denne sommeren er det ingen tvil om at det blir værende i planene Smile (forhåpentligvis neste år også realisert, ikke bare i planer!)

Jeg har kikket litt på ulike konvektor-modeller, og mange alternativer er svært støysvake på lavt nivå - helt ned på 23-25 dB, hvis ikke støytallene lyver. Jeg er ikke redd for å plassere en slik på et soverom. Vil du ha det ekstrem-kaldt på soverommet kan du kjøre på høyere effekt på ettermiddagen; laveste trinn er nok til å vedlikeholde kulden når varmen utenfra forsvinner sammen med kveldssola. Om du er ekstrem-følsom på støy når du skal sove vil du trolig plages mer av en konvektor med mye større effekt ute på gangen!

Nei, jeg ville ikke regne med at kulden fordeler seg særlig godt gjennom en lukket dør - knapt nok gjennnom en åpen! Har du unger som bruker soverommet også som lekerom, lekserom etc., vil de nok trives dårligere der med kald trekk fra gangen. Du får nok mye mer fornøyde familiemedlemmer om hvert rom kan styre sin egen temperatur! Jeg vil også ha det adskillig kaldere på soverommet enn på en loftstue.

I mitt tilfelle er det ikke noe enklere å installere på gangen - det er å ta ut rørene på den ene eller andre siden av veggen. (Huset har en midtvegg, som jeg skal inn i, uansett, og inni veggen legger jeg vertikale rør fra der jordsløyfa kommer inn, på hver sin side av pipal opp til 2.etg, med tilkoblingsstusser ut til hver side av veggen, i fire rom i første, tre i andre etasje.) Den eneste forskjellen er at å montere fire konvektorer er fire ganger så mye arbeid som å montere én!

Jeg håper du har sjekket at LV-VP-en din kan settes i "aircondition-modus"! Det er ikke alle som kan det. Selv vil jeg bruke en jordsløyfe, uten noen kompressor i det hele tatt. Det eneste energiforbruket er sirkulasjonspumpa. Jeg har heller ikke støyen fra noen kompressor - pumpa står i kjelleren, og støyer lite uansett. Eneste reelle støyen er vifta i konvektorene.

Gammelt minne: I min barndom hadde enkelte matvarebutikker vinduer med en overrislings-mekanisme, slik at det om sommeren hele tiden rant vann nedover de store vinduene mot gata og sola. Vi hadde egen slakterforretning den gang, den og meieritusalget hadde det, og en fiskebutikk. (Nå er det flere tiår siden jeg har sett både egne slakterforretninger og meieriutsalg; det finnes vel fiskebutikk i Ravnkloa, men de fleste er borte.) Disse overrislings-vinduene har jeg ikke sett siden jeg var guttunge. Finnes de fortsatt noe sted? Er det noen som selger slike kjøle-løsninger, her eller i utlandet?
   #4
 3,591     0
Er vann som renner nedover en vindusflate virkelig å betrakte som et "kjøletårn" eller "luftskrubber"?

Jeg har forstått det slik at legionella-problemer er knyttet til dråpeskyer, ikke til rennende vann. (Korriger meg om jeg tar feil.) Jeg ville tro det var adskillig mer dråpeskyer ved et springvann i en park - uten at noen skriker opp om legionella-fare der. Eller for den saks skyld en plen-spreder i hagen.

Hva er det som gjør det til et legionella-problem om vannet renner nedover en vindusflate? Er det også risk for legonella-spredning hvis jeg låser hagesprederen min så den sender en passe vifte av stråler mot toppen av stuevinduet mitt og lar vannet renne nedover det? Å rette en spreder mot stuevinduet ville skape mye mer vanntåke enn de løsningene jeg så i min barndoms butikkvinduer.

Jeg spør som amatør uten faglig peiling - men som amatør ville det aldri falt meg inn at å la vann renne nedover en vindusrute på utsiden skulle medføre noen leigonella-fare!
pwb
   #5
 2,287     Ski     0
For en del år siden så sto det i en avis tror jeg det var om ei eldre dama (tror det var det) som hadde fått montert vannsprederen på taket. Denne bel brukt på varme dager og det kjølte vist ned ganske mye så vidt jeg kan husk. Her ble det prøvd på ett større bygg uten de store resutlatene.
https://www.ringblad.no/nyheter/stopper-vanning-av-tak/s/1-97-4435458
TSt
   #6
 14,660     0
Keal vil i allefall få våte vegger hvis du starter med spreder på fasade i noe tid. Til vanlig regner det ikke så mye oppover som dette vil bli. Har forsøkt spreder på flatt tak, litt hjelp men ikke revolusjon. Her var det litt lufting i taket under gesims så mulig effekten er større på kompakte tak.
   #7
 5,569     0
Fysikken i det virker jo fornuftig. Energien fra sollyset brukes på å fordampe vannet, heller enn å varme opp taket. Teoretisk skal det vel også avkjøle taket. Samme prinsipp som når man kjøler øl ved å pakke inn i våte duker og legge i solen.

TSt
   #8
 14,660     0
Men det fungerte som sagt ikke noe særlig i praksis, mulig siden utetemp var så høy i sommer.
   #9
 409     0
Jeg har en felles viftekonvektor i gangen (montert i nedforet tak) med 125mm kanal med lydfelle til hvert soverom og en ut i gangen. "Lydløst" på soverommet
  (trådstarter)
   #10
 44     0
Jeg har en felles viftekonvektor i gangen (montert i nedforet tak) med 125mm kanal med lydfelle til hvert soverom og en ut i gangen. "Lydløst" på soverommet

Kan du si noe om effekt? Fordeler temperaturen seg fra gangen til soverommene?