224 201    432    42  

FrodeS bygger garasje

 10 486     Akershus     0
Bygger og bygger...

Nå har jeg bodd her siden 2002, og alltid ønsket meg garasje, men aldri helt tatt meg råd / hatt tid. Jeg har fortsatt mye igjen i kjelleren, som selvsagt skal gjøres ferdig før garasje påbegynnes, men når man finner gode tilbud, må man jo bare slå til. Jeg føler etter hvert at jeg har de kunnskapene som trengs til å gjøre det meste selv, så jeg tror dette kan bli bra.

Jeg har sett på noen brukte garasjer, men kommet til at det blir mye styr å plukke dem ned i biter, frakte og bygge opp igjen her hjemme, så det har jeg slått fra meg. Det som gjerne koster en del, og er vanskelig å finne brukt i passende størrelse er takstoler. Jeg har derfor hatt autosøk på takstoler hos finn.no i hele sommer, men det var ikke før nå på fredag det endelig dukket opp noe som passet perfekt.

Huset vårt er ikke så stort, så det er et poeng å ikke gjøre garasjen større enn strengt tatt nødvendig heller. Samtidig vil man jo ha mest mulig plass inne, noe som blir et vanskelig kompromiss. Av takløsning var det både et ønske om å gjøre taket så lavt som mulig, men også ha plass til rom oppe. Lavt tak ville gjøre bygget mindre, men samtidig gi feil takvinkel i forhold til huset. Høyt tak gir mer rom og matcher huset, men gjør bygget større.

For å gjøre garasjen "minst mulig", så jeg for meg innkjøring fra siden, med så smale takstoler som mulig, kompensert med lengre lengde for å få litt ekstra plass ved siden av bilene.

Så, da det dukket opp 15 stk ubrukte A-stoler med 6,2 meter spenn på finn, var det bare å slå til. Ett hakk kortere kunne de kanskje vært, men det ville samtidig gitt vesentlig mindre rom oppe.

takstoler1 /2.jpg . Takstoler og 10.000 kroner skiftet eier, så da var det bare å lesse på og komme seg hjem.

skisse1.jpg . Jeg greide ikke helt å la være å leke litt med sketchup for å få en idé om hvordan dette blir seende ut.

Tanken er at plassen lengst til høyre blir KUN til parkering, knapt nok plass til å gå ut og inn på høyresiden eller rundt, mens bilen til venstre får litt mer rom rundt seg, og mulighet til å kjøres inn på skrå hvis det skal skrus eller poleres inne. Jeg tror dette gir et greit kompromiss mellom muligheten for grei parkering av to biler, plass til å oppbevare en del ræl, og muligheten for å jobbe på en bil.

Veldig usikker på 1 eller to porter. Jeg syns enkeltporter er mye finere enn dobbel, men dobbel er jo mer praktisk. Selvsagt forutsatt at jeg kan få kraftig nok bæring over porten til å holde unna for vekten av taket.


Takstolene er hentet hjem, men det kommer nok ikke til å skje stort her før til våren. Litt tid kommer jeg nok til å bruke på finn for å finne diverse ting, f.eks. port(er).
FrodeS bygger garasje - takstoler1.jpg - frodes
FrodeS bygger garasje - takstoler2.jpg - frodes
FrodeS bygger garasje - skisse1.jpg - frodes
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 10 486     Akershus     0
Litt må man jo ha å gjøre. Lediggang og røtter og sånt, vettu :-)

Foreløpig så står definitivt denne ballen godt plantet på jorda, og skal ikke opp i lufta på ganske lenge.

Ikke fritt for at jeg titter litt på finn for det.

DENNE så da ikke så gæren ut?

Jeg tar gjerne litt tilbakemeldinger på hva som må til, hvis det i det hele tatt går bra, med såpass langt spenn i en bærevegg.
Signatur
   #3
 8 022     Bærum     0
Jeg er en sucker for finn.no selv - problemet mitt er at jeg har begrenset med lagringsplass for fremtidige prosjekters innkjøp....

Men du verden - folk bestiller mye feil, og legger ut til halv pris. Ubrukt. Ja takk  :)


Ang spennet ditt - enten limtre, og om ikke det duger, så vil vel alltids en ståldrager gjøre susen?
   #4
 46     Dal     0
Jeg bygde om garasjen min fra to enkle til en dobbel port i sommer, med innkjøring på siden.
Kjøpte en stålbjelke fra han karen i krysset ved mogreina på 20x20, har holdt fint i sommer, så testen blir når snøen kommer i vinter.
  (trådstarter)
   #6
 10 486     Akershus     0
Vet godt hvem det er, jeg Smile

Jeg har en 4-meter 18/19-cm h-bjelke liggende, og to 6-meter jernbaneskinner, men de skal nok brukes til noe annet. Uansett så høres det ikke ut til at det skal bli noe problem.

Hva med punktene i hver ende av porten og isolering under sålen? Det vil jo bli ganske heftig marktrykk akkurat der.
Signatur
   #7
 46     Dal     0
Som sagt, det finner vi ut i løpet av vinteren :D
Støttene ble bare satt opp der de gamle sto i hver ende oppå leca'en

   #8
 2 989     Akershus     0
Heh. Setter dere opp ståldragere på magefølelse? Da har dere mer is i magen enn meg.  ;D

Kjenner ikke en byggingeniør som kan regne fort over det? Det er ikke voldsomt vanskelig, men som for mye annet her i verden så er det fort noe vi "entusiaster" overser.
  (trådstarter)
   #9
 10 486     Akershus     0
Jeg har ingen planer om å sette opp ståldrager på magefølelse ...

Skal nok regnes ut i såfall, ja. Så kan man jo evt. overdimensjonere litt utover det.
Signatur
   #10
 41     1
Blir bra det her når du kommer igang Frode!
Er igrunn slik garasje som du har planer om jeg skal ha også.. Mekkeplass på min side å konebil plass på andre siden..  830x600 blir min med takstolene går ned mot front.. Mben din ser fortsatt strålende ut forresten:)