#61
 785     Vestfold     0
Gips har noen ulemper ift. OSB eller rupanel. Gips kan fort få stygge merker hvis man bruker garasjen litt aktivt og f.eks. støtter opp ting mot veggen som senere blir sparket borti eller glir ned og hvis det er unger som skal baske med sykler o.l. inn mot veggene. Hvis man skal henge ting med litt tyngde på veggene bør det også planlegges på forhånd slik at det lages forsterkning med skrufeste bak gips. Men for all del, gips er mye brukt i garasje, og noen klarer å holde det strøkent, mens andre ikke klarer det. De som ikke klarer det er ofte de samme folkene man kvier seg for å låne bort verktøy og utstyr til.

  (trådstarter)
   #62
 1,323     Østlandet     0
arneha113 kom meg i forkjøpet men påpeker nettopp de årsakene til at jeg ikke valgte gips, selv om jeg ikke er helt enig med den siste setningen han skrev. Jeg tror ikke noen kvier seg for å låne ut verktøy til meg, men allikevel er jeg ikke overbevist om at gipsvegger ville overleve mange år. Det skal så lite til og er så fort gjort å skade gips at jeg ikke gidder prøve.
En kompis av meg har 18 mm rupanel og gips på veggene, noe som løser problemene med å feste ting, og samtidig gjør at gipsen tåler noe mer. En kollega har gips under med huntonittplater over, noe som gir god brannsikkerhet og en overflate som tåler mer. Begge deler er sikkert gode løsninger, men det både koster mer og er mer arbeid enn jeg ønsket meg nettopp nå.

Men ellers enig med frodes; man bør absolutt tenke brannsikkerhet!
   #63
 6,009     Finnmark     1
Tenker å bygge "ny" garasje i thermomur pga avstand til nabo/ brannsikkerhet........ Vurderer å kle innvendige vegger med 9mm "vannfast" finerplater, som er ferdig behandlet(gul farge).....
De gir også bra feste for oppheng av skap/ verktøy mm

Koster ca 400 kr plate i Finland (1200x 2400), som blir ca 140 kr/kvadratmeter. 9 mm osp plate koster ca 100 kr plate i Russland(skal bygge spikertelt av osp)....

Signatur
   #64
 785     Vestfold     0
Jeg tror ikke noen kvier seg for å låne ut verktøy til meg, men allikevel er jeg ikke overbevist om at gipsvegger ville overleve mange år.

Det var kanskje litt satt på spissen, men jeg kjenner folk med fullt av hull i gipsveggen i garasjen, som gjerne liker å lagre alt av verktøy på gulvet eller bakken og som klarer å brenne motoren på vinkelslipere etter ca. 1 times bruk. Det var slike folk jeg mente.
   #65
 10,486     Akershus     1
For min del vil nok brannsikkerheten telle så mye at gips vil være mer eller mindre uunngåelig. Et lag OSB over eller under kan nok løse problemene med å henge opp ting.
Signatur
   #66
 1,806     Trondheim     0
Standard gipsplate har klassifisering som A2-S1,d0
Dette er definert som ikke brennbart og lite brannbelastende.
Det er konstruksjonen som definerer brannmotstanden.. hvis det er krav om dette.

Avvik i avstanden mellom bygninger på 8meter danner grunnlaget for brannkrav i konstruksjonen.

Det spiller pent lite rolle om man velger standard gips vs osb i en garasje uten funksjonskrav på brann.

Det vil heller være en fordel å forflytte brannegenskapene fra gips til andre materialer i en garasje pga sporadisk høy fuktighet.







   #67
 2,779     0
En kompis av meg har 18 mm rupanel og gips på veggene, noe som løser problemene med å feste ting, og samtidig gjør at gipsen tåler noe mer. En kollega har gips under med huntonittplater over, noe som gir god brannsikkerhet og en overflate som tåler mer. Begge deler er sikkert gode løsninger(...)


Huntonitt, eller noe som helst, utenpå gipsen er ikke å anbefale i en garasje som skal brukes litt aktivt. Skal man drive "varme arbeider" (sveising, vinkelsliper/benkesliper o.l.) skal kledningens _overflate_ være "tennvernende". Et brennbart lag utenpå gips (eller kanskje helst, fibergips) er dermed ikke å anbefale. Men rupanel/OSB/kryssfiner/spon _bakom_, for skruefeste, derimot, det går fint.

   #68
 10,486     Akershus     0
Standard Avvik i avstanden mellom bygninger på 8meter danner grunnlaget for brannkrav i konstruksjonen.

Det spiller pent lite rolle om man velger standard gips vs osb i en garasje uten funksjonskrav på brann.

Det vil heller være en fordel å forflytte brannegenskapene fra gips til andre materialer i en garasje pga sporadisk høy fuktighet.


Det er ikke krav om 8 meter når det er snakk om garasje under 50 kvm.
I en garasje har man gjerne både bensinkanner, sveiseapparat og annet, så jeg ser helt klart fordelen med å øke brannmotstanden i den grad det er praktisk mulig. Det var ikke brannkrav til naboens garasje, men jeg så selv hvor fort den tok fyr, og da gavelveggen raste sidelengs over trampolina, så var ikke veien bort til vårt uthus veldig lang. Fra vårt uthus, der kanner med tennveske og modellbildrivstoff smeltet, er ikke avstanden lang over til verandaen, og videre inn i huset vårt. Selv om det var 20 meter mellom husene, og brannkravene oppfylt, ville garasjen og uthuset lett ha ført til at brannen kunne spredd seg mellom husene. Det er ca. 10 meter mellom min garasje og nabohuset. Når det fater i og brenner for fullt, så er 10 meter veldig lite.

Vårt hus i bakgrunnen. Se hvordan det ryker av garasjen. Minutter senere var den 100% overtent



Hvilke andre metoder enn gips har man for å hindre brannen i å spre seg like fort?
Signatur
  (trådstarter)
   #69
 1,323     Østlandet     1
Det er flere måter å se på brannsikkerhet.
- Hvor lett det tar fyr.
- Hvor raskt det blir overtent
- Når bygget kollapser.

Ofte er det sistnevnte som blir nevnt, og da i form av std som B30/60 eller dagens REI30/60.

Altså hvor lenge en konstruksjon kan brenne før den står i fare for å kollapse. Det er jo egentlig langt viktigere i en bolig, hvor man trenger tid for å redde ut folk og fe. I en garasje burde man kanskje tenke mer på hvor lett det kan ta fyr, hvor raskt man oppdager en brann og om det finnes mulighet for å slukke.

Gips kan være med å begrense muligheten for at brannen oppstår såfremt det er snakk om varme arbeider e.l. som Inge79 nevner. Men det skal mye til for å antenne en glatt trefiberplate også, og det vil jo sannsynligvis bli oppdaget raskt.

Langt verre er det når det er bilen som tar fyr, og man ikke er der. Hvor mange har brann/røykvarslere i garasjen, som varsler inne i huset? Og hvor mange har brannslukker/brannslange lett tilgjengelig hvis man kommer utenfra?

Får man så en brann man ikke selv kan slukke, så vil gips på innsiden gi brannmannskapet litt mer tid.
En 13mm gipsplate vil motstå brann i ca 20 minutter, en 12mm spon eller trefiberplate ca 10 minutter. Men da kommer spørsmålet om hva som er utenfor den innvendige kledningen. Stenderverk av 48 x 98 omgitt av luft eller ikke brannhemmende isolasjon kontra stenderverk av 36/48 x 148 omgitt av steiull. f.eks.
Et helt annet poeng er hva som faktisk skjer i tiden hvor gipsen fortsatt holder, for temperaturen i røykgassene stiger, og bl.a. portene er ikke gasstette, så muligens antenner disse gassene utvendig vegger, gavler, loft og takkonstruksjon før de 20 minuttene har gått, og etter det hjelper det lite med gips på¨innsiden.

Nå er jeg absolutt ingen ekspert på brannsikkerhet, men synes det er interessant diskusjon rundt hva som egentlig vil gi økt brannsikkerhet og hva det betyr i praksis.