(trådstarter)
   #11
 132     Kristiansund     0
I henhold til snøsonetabellen, må taket tåle en snølast på 3,5kN/m2, noe som er hinsides høyt mtp at vi bor ute i havgapet. Men, jeg bruker denne sonen ved beregning av takkonstruksjonen.

Søylen var en dobbel 2x4", men nå har jeg dratt understøttelsen av den nedre horisontale bjelken (2x2x6") helt ned, slik at det fra bjelken og ned blir tre ganger 2x4". Kanskje jeg burde gå for en søyle til - noen meter til høyre?

Bygget blir veldig lett, så jeg vil være veldig nøye med horisontal forankring - helt fra fjellet til takplatene.
Signatur

   #12
 5,111     Sørnorge     0
Jeg ser for meg at faren for at det letter er større enn faren for at det blåser horisontalt. Jeg satt taket på en carport (midlertidig arbeidstak på søyler, og derfor bare plassert oppå bakken) inn i foilsim (vingesimulator) og kom til at det ville generere et løft på 1430kg ved 30knops vind. Det er ikke store vinden, men realistisk maksmål inni skogen i den perioden bygget er tiltenkt å stå. Med de vindforhold som du bygger for vil jeg tro at du trenger mye forankring mot løft også.
   #13
 325     Sørlandet     0
Vind gir typisk store løftekrefter på taket på vindsiden, men ganske nøytralt (kan t.o.m. gi noe trykk) på lesiden, slik at kraftbalansen gir et veltende moment rundt innfestingen på lesiden.

Her er "L-"formen av bygget en klar fordel; det er vanskligere å velte, da innfestingen av bygget i fundamentene gir en lang momentarm uansett hvordan vinden angriper. (Viktig selvsagt at bygget sitter godt fast i fundamentene).

Hvorsåvidt disse jumbolite takplatene er konstruert for å klare å sitte fast i orkaner har jeg ikke kjennskap til. Men det er sikkert oppgitt data for.
  (trådstarter)
   #14
 132     Kristiansund     0
Taket blir på 60m2, stigende med 5 grader oppover mot sør. Burde jeg bekymre meg for å bruke plastplater? Produsenten sier en del om snølast, men ikke noe om vind.

Alt annet skal jeg klare å forankre til å motstå løftet fra en dobbel orkan, men stål- og jern-budsjettet er nok doblet de siste dagene...

Jeg har forøvrig lagt inn en stolpe til - et par meter til høyre for den som står alene.
Signatur
   #15
 325     Sørlandet     0
Leste litt på installasjonsmanualen.. pussig at de tydelig advarer mot å oppbevare platene i sollys, samtidig som de gir 10 årig UV garanti.
Uansett så tror jeg en evt. avriving ved orkan fremst er et problem som kommer i fremtiden om du tenkt at taket skal sitte der lenge. Da kan plastikken evt. bli sprø fra UV.
  (trådstarter)
   #16
 132     Kristiansund     0
Hehe - solpåvirkning er ikke det som bekymrer meg så mye her oppe. Holder taket i 10 år i sørnorge, så holder det mye lenger her. Jeg sjekket raskt kostnaden ved å gå over til taktro og Isola selvbygger, og prisen for taket gikk opp kr 10' - uten taktro.
Signatur
   #17
 3,210     Vestlandet     0
Jeg ville sjekka opp de platene litt. Den gamle typen (corrugal gjennomsiktig), ble hvertfall sprø ganske fort. Jeg er i samme område ca.

  (trådstarter)
   #18
 132     Kristiansund     0
Leverandøren har en annen variant som heter JærboPro, med 15 års garanti. Det var ikke rare prisforskjellen, så jeg skifter til dem (sotet variant).
Signatur
   #19
 5,111     Sørnorge     0
Det kan kanskje være en fordel at takplater ikke tåler for mye vind. Da vil taket forsvinne i småbiter før hele bua flyr. Jeg vil tro at det svake punktet (i vindsammenheng) for de fleste platetak er skruehullene. Da burde man kunne gjøre hele taket med vindtålelig ved å feste et bord over alle skjøter. (På samme måte som man fester vindsperre med en lekt.)
Det landa forøvrig et stålplatetak 2m foran bilen min utenfor hotellet jeg bodde på før påske.
HSt
   #20
 37,251     Lillestrøm kommune     0
Hvis vi ser på bilder fra avblåste plate tak så pleier lektene å henge på platene, dvs det er innfesting av lektene som normalt er problemet. Det løses med lekteskruer som går riktig lengde ned i taksperre

Med delvis åpne vegger kan løft bli større, jeg overvar en hendelse der store glass i et bygg hadde blåst ut, det var under bygging og kraftig vind fra nedbør og delvis åpent bygg presset glassene ut innenfra. Mulig fugemasser ikke hadde herdet eller klemlister ikke var montert men laminerte glass lå knust på bakken utenfor