997    33    2  

Vedbu+

 104     Kristiansund     0
Hei,

Jeg planlegger en vedbu - primært for å tørke ved, men også for å skape et uterom hvor vi kan stå i le for været og jobbe. Det er tegnet i SketchUp, som jeg har forstått at en del her inne er familiære med. Jeg legger derfor også med SketchUp-fil (det fikk jeg ikke til - tips mottas). 

Dette er på nordvestlandet, hvor vi må bygge for å stå i mot orkan. Mot nordvest er det ikke så mye som tar av for været, og vi bor ute i havgapet. Min største bekymring er derfor å sikre vedbua mot å bli tatt/ødelagt av vinden.

Høydeforskjellen dere ser på tegningen er grunnet topografien på tomta. Den ene elefantfoten som er satt på den ene søylen, er bare for å indikere hva jeg gjør der jeg ikke treffer fast fjell. Det er bare de fire vestligste jeg ikke har gravd fram ned til fjell ennå (innvendig hjørne peker mot nordvest).

Horisontal forankring mener jeg at jeg har kontroll på, så det blir sikret med gaffelankre, hullbånd osv.

Men, vindavstiving er min utfordring - tror jeg...

Søylene står fast, men ellers ønsker jeg råd for å få dette til å tåle en orkan - rett på.

Jeg har selv googlet en del, og lest noen byggforsk publikasjoner, men praktisk erfaring med dette mangler jeg. Det er der jeg håper på å få innspill fra dette fantastiske forumet.

Den åpningen som er mot nordvest, vurderer jeg en foldeport - men den har jeg ikke noen god idé for å løse ennå.

Vedbu+ - Vedbu 3 NV.jpg - Trond MVedbu+ - Vedbu 3 SØ.jpg - Trond M

Signatur

   #1
 286     Sørlandet     0
Det ser jo ut som at du har veldig gott med vindavstivende diagonaler, så veggene står stødig. Med gaffelankere og hullbånd for takkonstruksjonen så sitter takkonstruksjonen stødig. Takbelegget som vil sitte best er vel skrudde plater tenker jeg. Søylene må selvsagt også sitte stødig men jeg tolker det slik at de gjør det.

Hvis vinden har adgang til å gå under bygget, samt at gulvet ikke er helt tett, så er det jo en fordel for vedtørking, plus en fordel for å redusere vindlast. Samme også for veggene.

På det noe mindre vedskjulet jeg bygde, så brukte jeg den metoden for gulvet og liggende kledning satt på kiler, slik at veggen på vindsiden (dominerende vindretning) ligner litt på en ventilasjonsrist. Veggen på lesiden har åpning lengst opp for å få utluft, men tett i øvrig. Tanken er å få mest mulig gjennomtrekk av vind gjennom veden.
Det har iaf. virket bra (vind går gjennom, regnvann gjør ikke det), men fungerer kanskje ikke om der er krav til hvordan fasaden skal se ut. Snø kan også klare å virvle inn på vinteren, men det er beskjedne mengder.
  (trådstarter)
   #2
 104     Kristiansund     1
Takk for tilbakemelding. Vedbua skal stå på søyler for å få vinden til å passere under og opp mellom gulvbordene. Det er også rikelig med åpninger rundt taket.

Jeg har vært inne på tanken å lage luftspalter i veggene, men har tenkt at det blir tilstrekkelig luftgjennomgang gjennom gulv og tak. Døra som er satt inn nederst, er også for å øke luftgjennomstrømmingen i tørkeperioden.

Når jeg leser hvordan du har løst det med kiler i kledninga, så er det tilbake i tenkeboksen. Det var en god idé.

Signatur
wth
   #3
 207     NA     0
Synes det ser veldig gjennomtenkt ut det der. På den ene veggen der det ut til at du har 2 diagonaler i samme retning, du bør snu den ene slik at de tar strekkraft med vind fra begge retninger.

Du kan få oppløft på fundamentene med en så lett konstruksjon, så burde forankre søylene til fjell med fjellbolter, spesielt under vindavstivingen.

For SketchUp trur jeg du må legge den på feks Dropbox, eller så har kanskje skyversjonen en mulighet for deling?
  (trådstarter)
   #4
 104     Kristiansund     0
Den ene diagonalen er en dør. Forøvrig har jeg lagt merke til at alle skråbord for vindavstiving peker oppover mot nærmeste hjørne. Jeg vet ikke hvorfor, men kommer til å gjøre det samme når jeg bygger.

Jeg har tenkt å gyse fast to 16mm kamstål i fjell for hver søyle. Det er vel tilstrekkelig?

Jeg har lastet ned en prøveversjon av SketchUp Pro, og det var en fil fra denne jeg forsøkte å laste opp. Årsaken er nok at det er en begrensing på 1MB for opplasting, og filen er 1,2MB... Jeg finner ingen måte å få lastet ned filer fra skyversjonen.
Signatur
wth
   #5
 207     NA     0
2 ø16 pr fundament holder nok ja, du har jo en god del fundamenter. Hvor mye luft skal du ha under? Hvis du har lite jordmasser rundt søylene kan du vurdere å ha noe vindavstivingen under også for å stive av ytterligere, men det kan du evt forsterke i ettertid hvis det blir bevegelser.

Tips når prøveversjonen går ut, er å laste ned SketchUp Make 2017. Gratisversjonene etter det er kun tilgjengelig i nettleser.


   #6
 286     Sørlandet     0
En sak jeg ser, er at den ene søylen ved "uterommet" som ser ut å stå alene har en betydelig knekklengde + at den tar opp noe moment fra vindavstiving.

Jeg vet jo ikke hva dim. snølast er hos deg eller dimensjonene på denne søylen og har ikke regnet noe på dette; men den kan evt. mangle tilstrekkelig stivhet om den eks. kun er i doble 2"4".
De som er mer vant til å se på trebygg enn meg kanskje klarer å se direkte om den er ok eller må forsterkes.

  (trådstarter)
   #7
 104     Kristiansund     1
wth: Det blir bra med luft under. I snitt ca 50cm. Jeg graver vekk all jord under bygget, og erstatter det med sprengstein fra kjelleren. Under den nedre delen, blir det rundt en meter med stein. Under den øvre delen ikke noe.

Takk for tips om SketchUp Make 2017!

Werecar: Jeg er også litt bekymret for den søylen, så jeg må nok finne en måte å avstive den mer på.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 104     Kristiansund     0
For å stive av den delen av vedbua som ikke har gulv - som jeg oppfatter er det svake punktet, har jeg lagt inn vindavstivere i taket - i form av hullbånd. Disse kles over de doble 2x8" bjelkene som går tvers igjennom bua. Spesielt den som går fra høyre mot venstre mot oss, kommer jeg sikkert til å doble - eller triple...

Det innvendige hjørnet peker rett mot NV - der hvor bygget må tåle en orkan - som vi har hver vinter...

Jeg mener dette hjelper på å avlaste den søylen som står alene, men er åpen for forslag for å gjøre dette mer værbestandig.

Om nødvendig, så setter jeg en ekstra søyle til høyre for den enslige, noe jeg sannsynligvis vil gjør uansett hvis jeg er usikker på om dette tåler været.

Vedbu+ - Vedbu 3-S.png - Trond M

Dette er sett rett fra sør - hvor husveggen er bare et par meter unna - derfor den store åpningen. Åpningen til venstre, er mot vest, og må kunne lukkes ved behov - så der blir det en slags port.

Forøvrig er taket Jumbolite-plater, som slipper igjennom en del lys - og varme - men som ikke hjelper stort på avstiving - etter min oppfatning.

Signatur
   #9
 286     Sørlandet     0
Når det gjelder evt. knekking av søylen så var det ikke vindlaster jeg tenkte på som kritisk, uten fra egenvekt + snølast. Mtp. vind så stives den søylen opp av resten av konstruksjonen.
Men det kan godt være at det ikke er noen snølast å snakke om, da du er helt ved kysten (jeg er ukjent hva som gjelder for Kristiansund). Isf. bør ikke knekking være et problem heller.

Jeg blir ikke helt klok utfra bildet på hva slags dimensjoner du tenkt deg for søylen, men det ser jo ut som at du lagt på ekstra bredde for opplagen av de nedre bjelkene? (Det hjelper jo isf. veldig godt for stivheten, men alt må selvfølgelig skrus og limes godt sammen).   #10
 5 111     Sørnorge     0
Kan det bli et problem at bygget blir for lett? Altså at hele bygget kan lette om den kommer en orkan når vedmengden er på årets laveste.