67,896    50    4  

Dimensjonering av ståldrager

 31     1
Jeg skal bygge en garasje hvor innkjøring skal være på takrennesiden og ikke gavlsiden. Dette medfører en liten utfordring siden mye av bæringen av taket da må tas opp av en drager over porten. Jeg ønsker også en stor garasjeport på 500x210 i stedet for to små.
Garasjen skal ha takvinkel på 36° og jeg skal ha Skarpnes takstein på taket. Selve garasjedelen skal bygges med thermomur. Atså 15 cm betong og 2x5 cm isopor.
Jeg kjenner ikke til lastene det skal regnes med her i Ullensaker.
Er det noen her på forumet som raskt ser hvilken dimensjon jeg må ha på drageren? Må det også legges inn vertikal forsterkning på hver side av porten?
Er det evt noen som anbefaler meg å løse dette på en annen måte?

   #1
 345     0
Har sett på noen spørsmål om ståldragere her i forumet før, men nå er det litt sent på kvelden. Det er jo i hovedsak snølast som er avgjørende for dimensjonen av en slik drager. Dette får du fra teknisk etat i kommunen. Jeg kan godt komme med noen tips om du gir meg snølasten, men det følger uansett med en sterk anbefaling om å få sjekke dette hos en bygningsingeniør.

Snølasten finnes også i NS3491-3, men den koster penger og jeg har den ikke for hånden. Mange steder i landet er 3kN/m2 vanlig, men er det ikke mye snø i Ullensaker da?

Ellers er det vel ikke noe problem å bygge slik du foreslår, det må bare gjøres riktig og sterkt nok... Har du vurdert å gå til et firma for å få levert dette som byggesett, da får du dimensjoneringen med på kjøpet, så å si.
   #2
 265     0
Foreslår du spanderer en HEB 180 ståldrager her. En gang i tiden kunne jeg beregne ting som dette, det er alt glemt. Nå bare overdimensjonerer jeg.
Med en HEB 180 drager får du lav byggehøyde og stor bøyefasthet. Hele garasjen vil knekke sammen før den gir etter.
Vil koste mellom 5 og 6000. Billigere hvis du får tak i en brukt.
   #3
 22,342     Akershus     0
Grimstad garasjene leverer en slik garasje. Løsningen er nesten helt lik. Jeg ble fortalt dimmensjonen på bjelken, men har glemt det. Jeg skal sette opp denne garasjen om en ukes tid så jeg kan finne det ut da.

Du bør ivertfall ikke bruke leca på hver side av porten.
  (trådstarter)
   #4
 31     0
Takker for svar. Ser at HEB 180 er mye brukt i slike tilfeller, ja.
Det blir betong på hver side av porten. 15 cm tykkelse og regner med at vi bruker godt med armering. Vet ikke hvor langt oppankringspunkt man trenger på bjelken og om jeg skal ha bjelken i hele garasjens bredde (eller lengde, alt ettersom hvordan man ser det). Men betong tåler vel veldig mye trykk?

Grunnen til at underdelen av garasjen skal bygges i thermomur er at garasjen står nede i terrenget. Tre av veggene skal fylles helt eller delvis inntil. Også huset vårt er bygget med thermomur kjeller.

Har fått pris på takdelen av garasjen fra Igland. 91000 inkludert port og to dører er etter min mening alt for mye. Jeg shopper takstoler fra billigste leverandør og trevirke som trengs får jeg gjennom en kamerat. Har også en bror som lager dører og vinduer.  :)

Litt flere detaljer...
Garasjen skal ha isolert tak.
Høyde over havet der garasjen skal stå er 215 m.
Snølast for Ullensaker er 4,5kN/m².
Det neste blir å kontakte en bygningsingeniør og be om en utregning.
   #5
 22,342     Akershus     0

15 cm betong er sterkt nok. Pass bare på at du ikke armere så mye at betongen ikke flyter til bunnen av blokkene.

Hvis du ringer til feks Grimstadgarasjene og får vite hva de bruker så slipper du å betale noen for utregning da dette skal være en akseptert og vellbrukt løsning. Det er nok en fordel å la bjelken gå langs hele forsiden pga stabiltet.
  (trådstarter)
   #6
 31     0
Takk for svar. Jobber for tiden med et prosjekt (data) for Ruukki, så kanskje jeg kan få sneket meg til en god rabatt på ståldrager hos de....  ;D

   #8
 345     0
HEB180 er nok mye brukt fordi den passer bra Smile Har gjort en rask sjekk, og den ser ut til å pass perfekt. Bøyer seg en del (15mm) ved maks snøbelastning, men det ligger innenfor det man normalt aksepterer.
taz
   #9
 3,840     Haugesund     0
Men hvorfor kaste bort penger på 2,5m ekstra ?
Generellt gjelder alle opplagringspunkt, at de skal ha opplagring, lik bredde på bjelke. Stål og tre...

Ang. nedbøyning. kan du "jukse" litt med dekra, plate tak, eller glasserte panner...
Vil se den snøen som ligger der etter at gradene passerer +1C°  ;D ;D Det er da vekta kommer. ;D
Signatur
   #10
 345     0
Hm, jeg brukte visst 3kN/m2 snølast av gammel vane. Men bjelken holder nok fortsatt.