#21
 705     0
Tidligere eier hos oss fikk ikke bygge 70kvm, men to på 50kvm gikk greit. Bildet lyver litt, da begge er like store. Uten å ha målt antar jeg at det er ca 4m mellom garasjene.

Begge garasjene har mønedrager i stål, så jeg har full høyde uten takstoler i begge garasjene. Det som irriterer meg litt med denne løsningen, er at portene gir noen begrensninger. Det kunne vært unngått hvis taket hadde vært andre veien, og portene fulgt taket. Ellers skulle jeg ønsket meg en loftsetasje på den ene for lagring. Nå står det mye kasser i begge i påvente av at jeg bygger bod.

Det er hvertfall greit å skille mellom parkering og arbeid i garasjene.

  (trådstarter)
   #23
 13     0
Garasjebygg - IMG_0523.JPG - kfresti

For de med gårdsrom på størrelse med Slottsplassen, så er dette en fantastisk løsning Wink
Er nok en slik løsning det kommer til å bli, men med noe mindre mellomrom mellom byggene.

Finner liksom ikke noen god løsning for vår tomt mtp plassering av to bygg😖
  (trådstarter)
   #24
 13     0
Hvordan er reglene på antall bygg som kan føres opp?
Kan jeg bygge to eller fler garasjer/boder på 50m2?
   #25
 3,881     Asker     0
Bygge en. Men du kan alltid søke om disp. Men husk utnyttelsesgrad. Hvor stor der tomten din. Hvor mye er i dag bebygd. Avhengig av reguleringsplan kan du bebygge et sted mellom 10 og 25% typisk. Noen reguleringsplaner inkluderer ikke garasje. Noen har maks størrelse på garasje, og da må du inn med disp uansett.
Signatur
Ebe
   #26
 4,452     Vestlandet     0
Det er ingen generelle regler om maks én garasje, utvus eller bod. Det må i såfall lokale planbestemmelser sette begrensning på.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 13     0
Det er ingen generelle regler om maks én garasje, utvus eller bod. Det må i såfall lokale planbestemmelser sette begrensning på.

Om det finnes noe mer enn 100% sikker, så er du det?
Svigerfar mente vi kun hadde lov å føre opp kun ett bygg på 50m2.

   #28
 705     0
Antall bygninger og størrelse/utnyttelsesgrad skal stå i reguleringsplanen. Jeg ville tatt kontakt med kommunen, så får du svar på det du lurer på- enn å få presentert svar og løsninger som ikke er gjennomførbart hos deg lilevel..
Ebe
   #29
 4,452     Vestlandet     0
Det er ingen generelle regler om maks én garasje, utvus eller bod. Det må i såfall lokale planbestemmelser sette begrensning på.

Om det finnes noe mer enn 100% sikker, så er du det?
Svigerfar mente vi kun hadde lov å føre opp kun ett bygg på 50m2.

100% sikker at de generelle reglene ikke gir begrensning på dette. Dette fremkommer av byggesaksforskriften § 4-1 første legg bokstav a). Av veiledningen fremkommer blant annet det følgende:
"Dersom det føres opp flere mindre bygninger på en eiendom over tid vil det være viktig å være oppmerksom på rammene i regulerings- eller kommuneplan, bl.a. om utnyttelse av eiendommen. Planene kan begrense hva som kan bygges, hvor det kan bygges og hvor mye som kan bygges på eiendommen."
https://dibk.no/byggeregler/sak/2/4/4-1/
Signatur
Ebe
   #30
 4,452     Vestlandet     0
Her har du hele bestemmelsen med veiledning:

"Frittliggende bygning på bebygd eiendom som ikke skal brukes til beboelse, og som verken har et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 50 m². Mønehøyden skal ikke være over 4,0 m og gesimshøyde ikke over 3,0 m. Høyde måles i forhold til ferdig planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen. Bygningen kan oppføres i én etasje og kan ikke underbygges med kjeller. Tiltaket kan plasseres inntil 1,0 m fra nabogrense og annen bygning på eiendommen. Bygningen må ikke plasseres over ledninger i grunnen."

Veiledning:
Bestemmelsen gjelder unntak fra søknad for frittliggende bygning. Tiltakshaver har ansvar for nødvendige avklaringer etter første og andre ledd. Dette innebærer at følgende må avklares:
  • Bygning må ikke være i strid med gjeldende arealplan – jf. pbl. § 1-6 andre ledd.

  • Utnyttelsesgrad for tomten må ikke overskrides ved byggingen.

  • Avklaring må gjøres med andre myndigheter, for eksempel vei-, jernbane- og kulturminnemyndighet.


Er dette oppfylt kan bygning oppføres uten å søke dersom
  • bygningen er frittliggende

  • bygningen plasseres på bebygd eiendom

  • verken bruksareal eller bebygd areal er over 50 m 2

  • bygningen ikke skal brukes til beboelse

  • mønehøyden ikke overstiger 4,0 meter

  • gesimshøyden ikke overstiger 3,0 meter

  • bygningen oppføres i en etasje og uten kjeller

  • bygningen ikke plasseres nærmere enn 1,0 meter fra nabogrensen

  • bygningen ikke plasseres nærmere enn 1,0 meter fra annen bygning på egen eiendom

  • bygningen ikke plasseres over vann- eller avløpsledninger



Det må sendes søknad til kommunen dersom disse vilkårene ikke er oppfylt.

Kommunen kan i planbestemmelser fastsette materielle krav eller begrensninger for frittliggende bygg. Unntaket forutsetter at det bygges i samsvar med arealplan.

Begrensninger på størrelse og høyde
Arealgrensen på 50m2 er gitt for at unntaket skal kunne omfatte dobbelgarasjer og innebære en forenkling for folk flest. Det er ingen begrensning for lengde og bredde utover det som er nødvendig for at bygningen skal være egnet til sitt formål.

Møne- og gesimshøyde beregnes etter byggteknisk forskrift § 6-2. Høyden skal måles i forhold til ferdig planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen. Dette vil kunne medføre at enkelte fasader får høyere møne- og gesimshøyde mot nabogrense enn henholdsvis 4,0 m og 3,0 m. Hvordan du beregner disse høydene er beskrevet i kapittel 3 i H-2300 B Grad av utnytting - Beregnings- og måleregler.

Unntaket gjelder for bebygd eiendom
Unntaket fra søknadsplikten gjelder bare dersom eiendommen er bebygd fra før. Det er ikke tilstrekkelig at eiendommen etter arealplan er utlagt til byggeområde. Det kreves at eiendommen faktisk er bebygd. En eiendom anses som bebygd når eiendommen er bebygd med en bygning som i størrelsesorden tilsvarer småhus (bolig).

Unntaket gjelder generelt på bebygd eiendom og uavhengig av om tomten benyttes til bolig eller næring. Det samme gjelder tilbygg på en slik bygning forutsatt at bygningen med tilbygg samlet sett ikke overskrider vilkårene for unntak.

Tillatt bruk
Bygningen skal ikke kunne brukes til beboelse. Det betyr at bygningen ikke kan inneholde kjøkken, stue, soverom eller våtrom.

Bygningen kan brukes til bod, veksthus, søppelskur, sykkelskur, garasje, carport, vedbod og dukkehus. Bygningen kan også brukes til hobbyverksted, atelier, lysthus, øvingslokale og liknende.

Dersom det føres opp flere mindre bygninger på en eiendom over tid vil det være viktig å være oppmerksom på rammene i regulerings- eller kommuneplan, bl.a. om utnyttelse av eiendommen. Planene kan begrense hva som kan bygges, hvor det kan bygges og hvor mye som kan bygges på eiendommen.

Avstand til nabogrense
Bygget kan plasseres inntil 1,0 m fra nabogrensen, bl.a. for å sikre mulighet for vedlikehold fra egen eiendom. Avstanden til andre bygninger på eiendommen skal ikke være mindre enn 1,0 m.

Planbestemmelser kan for eksempel angi at avstand fra nabo skal være 2,0 m. Bygningen må da ha slik avstand til nabogrense. Dersom det er grunnlag for det kan kommunen gi dispensasjon fra plan for å plassere bygningen 1,0 m fra grensen..Dersom dispensasjon innvilges kan en utføre byggearbeid som er unntatt fra søknadsplikt etter pbl. § 20-5 og byggesaksforskriften § 4-1.

Unntaket kan derimot ikke benyttes dersom bygningen skal plasseres nærmere nabogrense enn 1,0 m, selv om slik plassering ikke er i strid med arealplan.

Bygningen kan oppføres i en etasje og kan ikke underbygges med kjeller
Unntak fra søknadsplikten gjelder for frittliggende bygning i én etasje på bebygd eiendom og som ikke skal brukes til beboelse. Dette vil for eksempel være enkle konstruksjoner som uthus, garasje og annen bygning for oppbevaring av diverse utstyr.

Hva som regnes som etasje reguleres i byggteknisk forskrift § 6-1.

Bygningen må ikke plasseres over ledninger i grunnen
Et vilkår for å kunne oppføre en bygning uten å søke bygningsmyndighetene er at bygningen ikke plasseres over vann- og avløpsledninger i grunnen. Det er derfor viktig at tiltakshaver skaffer seg oversikt over relevante regler og setter seg godt inn i kartgrunnlaget. Kvaliteten og påliteligheten av kartgrunnlaget vil kunne variere fra kommune til kommune. Ansvaret for at bygningen ikke plasseres over vann- og avløpsledninger vil imidlertid ligge hos tiltakshaver.

Bygningen må ikke plasseres direkte over ledninger. Det anbefales at bygning plasseres med avstand til ledninger som gjør det mulig med vedlikehold og reparasjon av ledninger.
Signatur