543    12    2  

Isolere vegg garasje - kledning ikke utforet

 358     Rælingen     0
Har en Igland garasje fra 2001 og holder på å isolere. Det er montert vindsperre men kledningen ligger rett på, dvs ikke utforet for lufting. Kan derfor ikke legge isolasjon rett inntil vindsperra, ble jeg fortalt av en fra Igland.

Er 4" stendere så mye isolasjon er det ikke plass til. Planen da er å isolere med 70mm som fores litt ut fra yttervegg, på en eller annen måte. Legge list fra tak til vegg som isolasjonen ligger inntil. 

Er dette en grei løsning? Og hvor stor/liten luftespalte trenger jeg? Vet 70mm ikke er allverden men det blir en annen diskusjon. Garasjen blir kun sporadisk oppvarmet i ny og ny.

   #1
 2 524     I huset mitt     1
Vindsperra er der for isolasjonen sin del, den skal hindre kald luft å blåse inn i denne.Wink

Hvis du ønske å sørge for normal lufting av kledningen  så kan du skjære vekk eksisterende vindsperre i hvert fakk, og så etablere ny vindsperre eks 30mm inn i hvert fakk og så isolasjon bak. Husk å sørge for lufting helt opp.
Du kan jo også om mulig fore på stenderene på innsiden om du ønske 100mm+ isolasjon.
TSt
   #2
 7 095     0
En eller annen muse tetting nede bør du tenke på slik at det ikke blir full fest i luftingen. Løsningen blir nok neppe så tett som en ville blitt med kontinuerlig vindsperre. Men lurt å tenke på siden kledning uten lufting vil få råteskader før eller senere. Nabo på hytta var veldig overrasket da de skulle male nordveggen. Der er det værhardt vinterstid og dårligst tørk om sommeren så spesielt hvis en har vegger med slik kombinasjon så kan det være fare.
  (trådstarter)
   #3
 358     Rælingen     0
Løfter denne igjen.

Har lest meg litt opp på temaet samt lest andre/eldre tråder som går på det samme. Som nevnt over så kan man skjære vekk eksisterende vindsperre og etablere ny sperre lengre inn, men ønsker ikke gjøre dette av forskjellige årsaker. Jeg leser at å legge en list på 2 cm gulv til tak i hvert fakk (og noen på tvers) hvorpå man monterer asfaltplater eller vindpapp på listene, og så legge isolasjon er noe som kan fungere, uten noen stor fare for råte. Dette er noe i nærheten av det jeg tenkte på i utgangspunktet. Om det er behov for damsperre i mitt tilfelle er jeg usikker på, men det skader kanskje ikke. Blir kun sporadisk oppvarmet de dagene/kveldene jeg skal oppholde meg der gjennom vinteren.

Har isolert taket, dette hjalp betraktelig. Alternativet kan være å droppe isolasjon og beholde gipsen på veggen, og heller legge pengene i isolert stålport, og begrenses bruken på vinteren betraktelig.

Noen kommentarer eller andre med erfaring/kunnskap rundt dette?

   #4
 249     Telemark     1
Et spørsmål er jo hvordan kledning du har? Har du tømmermanns kledning har du luft bak over ordene i allefall. Elder hus type 70, 80 og tidlig 90 tallet hadde vindtett og ikke lektet ut kledning. Disse er jo isolert helt inntil vindsperre. Er jo ikke sånn at alle disse er råtne.

Det er ikke en ideell løsning men om du driter i luftingen er det ikke sånn at kledningen er råtten til neste år. Det er jo på en måte allerede feil som det er nå etter dagens standard hvis enn skal være helt etter boka.

Sies at enn ikke skal ha plast om ikke det er varme på hele tiden. Men valgte like vel å legge plast i garasjen min. Vet jo ikke om 2 år så kanskje enn kjøper en varme pumpe og har den oppvarmet hele tiden.

Om du har garasje port i dag så ville jeg ikke kostet på meg stålport så lenge du ikke skal ha på varme der hele tiden. Men er vel ikke noe å bytte på pris om du ikke har port i dag. Kjøp heller en sånn varme kanon på gass eller diesel om du skal varme opp garasjen kun når du finner på at du skal gjøre noe på kvelden (bytte dekk, polere bil osv)
  (trådstarter)
   #5
 358     Rælingen     0
Er liggende kledning, lite utlufting mao. Hadde det vært stående hadde saken stilt seg litt annerledes. Heler mot at det blir løsningen som beskrevet hvis jeg går for isolering.

Porten er 18 år, fra byggeår på garasjen, og begynner å bli litt sliten. Må vurdere bytte snart uansett. Ikke mye tillegg for isolert stålport.
HSt
   #6
 24 876     Lillestrøm kommune     0
Nabo hytte hadde maur angrep som trolig ikke hadde skjedd hvis kledning var luftet, kledning stående, de koste seg i den trange åpningen mellom vindperre og underligger kledning. Ellers er moderne maling tettere enn gammel så krav til lufting er større. Er det beis så tørker det nok også noe ut gjennom selve filmen. Men vi sier heller ikke at det må gå galt med uluftet kledning, på hytta monterer vi lufting etterhvert som kledning må av pga andre forhold (forsterke over et vindu blir neste års bit).
   #7
 3 346     OSLO     0
Vi isolerte en gammel garasje. vår har stående panel

om løsningen vår er bra elller ikke, vet jeg ikke, men vi stiftet hverfall vind papp i hvert fakk før vi la 70mm isolasjon (3" reisverk)
i taket fikk vi plass til 100mm isolasjon. denne delen er varmet opp hele året, ca 18-20 grader
la derfor også plast innvendig før vi la på rupanel

dette har stått sånn i ca 8 år nå, ingen problemer og se foreløpig Smile

TSt
   #8
 7 095     0
Vi sier ikke at det trenger å gå galt bare at det ikke er riktig løsning så sjansen for at noe går galt er mye større. Problemet er at du kanskje ikke ser det siden dette skjer innenifra.

Maur etc i vegg trenger du ikke å vite om før du åpner veggen og finner fult opp.
   #9
 32     0
Jeg bor på en gård med en del gammel bygningsmasse helt uten lufting under kledning. Absolutt ikke optimalt men husene er nå 70-80 år gamle og kledningen har ikke vært byttet ennå og er fremdeles i ok stand. Hvis garasjen kun unntaksvis blir varmet opp så kan man jo spørre seg om det er verdt bryet å liksom-utfore nå (med det ekstra-arbeid og begrensninger det innebærer) i forhold til å bytte kledning litt tidligere og sørge for riktig utforing når dtte gjøres. Det kommer litt an på tilstanden til kledning nå og vær/klima på stedet osv.
  (trådstarter)
   #10
 358     Rælingen     0
Kledningen er helt fin den, ikke noe behov for utskifting i uoverskuelig fremtid. Det blir ingen liksom-isolering, men mer en permanent løsning. Har undersøkt en del både her og der, og svarene er meget sprikende på om det er en grei løsning å isolere. Noen sier nei, noen sier kjør på, noen sier tja. Igland selv anbefaler det ikke. Tror jeg dropper isolasjon.

Taket er allerede isolert i fjor (hjalp en del), har dog ikke lagt plater eller damsperre der ennå. Sitter derfor å funderer på om løsningen blir å ferdigstille taket, slå på gips de resten av veggene (halvparten med gips nå) og bytte porten neste år til isolert stålport (må byttes snart uansett) og unngå opphold på de kaldeste dagene. Har en ovn der nå på 1500 watt som ga grei underholdsvarme i vinter så det gikk ann å være der ihvertfall. Hadde en del isolasjon til overs som ble puttet inn i veggene der det ikke var gips, bare for å stue det unna.