Det er kjekt å kunne være sosial selv om man lager middag. Vi har fjernet en vegg for å bruke hele rommet som kjøkken, blir betydelig større nå som vi kan ha kominert spisestue/kjøkkenbord. I tillegg kan man se på tv, prate med de i sofaen og gjøre lekser på kjøkkenbenken uten at man forlater noen. Men kjøkkenet bør ha enkle linjer når det er åpent, vi har for eksempel valgt å bygge inn høyskapene slik at de ikke blir så dominerende. Da kan man ta igjen dørene og fargene inne i stuen for å få en helhet.
Vi har et hus fra ca 2000 med eget kjøkken. Det er kjøkkenbod på innsiden av kjøkkenet, og skyvedør ut mot stua. Nå skal i pusse opp kjøkkenet etter å ha bodd her i 3 år med kjøkkenet som stod her fra det ble bygget. I begynnelsen var vi helt enige om å ha åpen løsning - selvfølgelig, det er jo det mest selvfølgelige (virker det som).
Jeg der i mot er blitt mer betenkt. Vi har to små barn og en ungdom i hus. Argumentene om å få være sammen med familien når man lager mat.... Hos oss er jeg stort sett ALDRI alene ;D Det henger som regel alltid en unge i hvert bein, hvis ikke de prøver å klatre på kjøkkenbenken eller river ut søpla og det som finnes i skuffer og skap :o Vi er derfor et sted i livet hvor jeg syntes det er fantastisk å kunne lukke døra inn til kjøkkenet av og til, både i forhold til tidligere nevnte ting som støy, os, rot etc. Men det er også deilig å kunne få nyte en kopp te og avisa, mens bara ser på barne-tv i stua et stille øyeblikk, for seg selv, på kjøkkenet. Eller å kunne ta en telefon en kveld i mens andre ser på TV, at man ikke trenger å gå inn på badet eller opp på soverommet.
Vi har noen venner som åpnet opp kjøkkenet sitt for ca 1 år siden, og de sier nettopp disse tingene - at de savner å kunne være litt alene inni mellom, og at det blir unaturlig å gå på soverommet for å ta en venninnesamtale.
I tillegg, som noen nevner, er det faktisk et eget rom. Som betyr at mellomstejenta og ei venninne kan få sitte på kjøkkenbordet å tegne uten at minsten "ødelegger" for de. Som betyr at jeg kan jobbe litt på kveldene, uten å gå opp på det kalde kontoret. Som betyr at ungdommen kan gjøre lekser på kjøkkenet med en kamerat, uforstyrret, men samtidig i nærheten. Vi har også brukt kjøkkenet til at den eldste kan spille spill med eks en overnattingsgjest på kveldene, i stedet for å sitte oppå oss hvis vi skal noe annet.
Jeg for min del er ikke i tvil om at jeg vil beholde kjøkkenet lukket, med skyvedøra. Det jeg der i mot er i tvil om er om vi skal ha kjøkkeninnredning over flere vegger (i dag er det bare på en vegg) og lage "bardisk" integrert i kjøkkenløsningen, eller om vi skal nøye oss med den ene veggen og satse på at den blir mer romlig og funksjonell med skuffer i stedet for skap osv. Og beholde kjøkkenbord og stoler.
Vi har akkurat revet veggen når vi bygde nytt kjøkken. Gud bedre så mye mer jeg liker det. Man får mye mer space rundt seg, og der veggen var tidligere har vi nå kjøkkenøy med skuffer på begge sider. Vi har planlagt kjøkkenet godt så det er veldig lite som trenger å stå fremme av kjøkkenmaskiner og annet, lettere hole ryddig (god ide uansett).
Tiltak vi har gjort er å kjøpe heftig ventilator, noe av det kraftigste jeg fant, med ekstern motor plassert på loftet for å hindre sjenerende støy. Oppvaskmaskinen er også stillegående.
Min mening er at lukket kjøkkenløsning kun har noe for seg dersom man har egen kokk, eller leier inn kokk på jevnlig basis. I et tradisjonelt herskapshus vil dette kanskje ha noe for seg.
Hvis jeg først hadde leid inn kokk skulle jeg hatt han/hun kokkelerende foran gjestene, ikke gjemt han/hun bort!
Jeg skal ikke forsøke å overbevise deg om noe annet enn du er, du har mange gode argumenter! Men akkurat den siste teksten din som jeg har sitert var hovedgrunnen til at de ikke ble noe eget kjøkken hos oss. Det var veldig begrenset med både skap og skuffer på forrige kjøkkenet, for å ikke snakke om kjøkkenbenken som var på størrelse med det jeg hadde i min forrige leilighet. Faktisk rommet ikke kjøkkenet i eneboligen vår mer enn hva kjøkkenet i leiligheten vi hadde gjorde, og det var ett lite kjøkken. Så her var vi aldri i tvil, her skulle vi bruke to langvegger til kjøkkeninnredning og slå ned veggen og bruke spisestuen like utenfor som kombinert kjøkkenbord og spisestue. Begynner å sette opp kjøkkenet om kort tid og det skal bli en befrielse. Har nå fått plass til 6 høyskap, ett benkeskap og 4 brede og dype skuffeseksjoner under benken. 6 meter benkeplate i hesteskoform som avsluttes med barløsning mot spiseplass. En helt annen verden. Vi vil få cirka 3 ganger med benkeplate og plass i skap og skuffer. De som solgte huset har laget omtrent samme løsning som vi har bygget om til så det er tydelig at benkeplass har vert dypt savnet fra tidligere eiere.
En jeg kjenner har en bred dobbel glassdør mellom stue og kjøkkenet og der får man pose og i sekk. Der står det normalt åpent også lukker man det etter behov, for eksempel om man får besøk av ett vennepar og ønsker å skille fotballkampen fra strikkesnakket. Selv har vi en kjekk kjellerstue som skulle være egnet hvis man ønsker å trekke seg tilbake. Men helt klart ett argument man skal være klar over ved valg av åpen/lukket løsning.
Hvordan får du til det? Knebler og binder han fast?
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Varierer litt, men noe i den duren ;D Jekkestroppene er ikke bare forbeholdt tilhengeren...
Barneoppdragelse er ikke så vanskelig som alle skal ha det til!
Ha ha... Helgas kongekommentar!
Eller involvér treåringen i mise en place for dagens produksjon av Smokey mountain bbq-sauce og ti-timers pulled pork på Kamado'en :)
Go hælj
Precission Engineering
Since 1997
Learning by Doing
Men kjøkkenet bør ha enkle linjer når det er åpent, vi har for eksempel valgt å bygge inn høyskapene slik at de ikke blir så dominerende. Da kan man ta igjen dørene og fargene inne i stuen for å få en helhet.
Nå skal i pusse opp kjøkkenet etter å ha bodd her i 3 år med kjøkkenet som stod her fra det ble bygget. I begynnelsen var vi helt enige om å ha åpen løsning - selvfølgelig, det er jo det mest selvfølgelige (virker det som).
Jeg der i mot er blitt mer betenkt. Vi har to små barn og en ungdom i hus. Argumentene om å få være sammen med familien når man lager mat.... Hos oss er jeg stort sett ALDRI alene ;D Det henger som regel alltid en unge i hvert bein, hvis ikke de prøver å klatre på kjøkkenbenken eller river ut søpla og det som finnes i skuffer og skap :o
Vi er derfor et sted i livet hvor jeg syntes det er fantastisk å kunne lukke døra inn til kjøkkenet av og til, både i forhold til tidligere nevnte ting som støy, os, rot etc. Men det er også deilig å kunne få nyte en kopp te og avisa, mens bara ser på barne-tv i stua et stille øyeblikk, for seg selv, på kjøkkenet. Eller å kunne ta en telefon en kveld i mens andre ser på TV, at man ikke trenger å gå inn på badet eller opp på soverommet.
Vi har noen venner som åpnet opp kjøkkenet sitt for ca 1 år siden, og de sier nettopp disse tingene - at de savner å kunne være litt alene inni mellom, og at det blir unaturlig å gå på soverommet for å ta en venninnesamtale.
I tillegg, som noen nevner, er det faktisk et eget rom. Som betyr at mellomstejenta og ei venninne kan få sitte på kjøkkenbordet å tegne uten at minsten "ødelegger" for de. Som betyr at jeg kan jobbe litt på kveldene, uten å gå opp på det kalde kontoret. Som betyr at ungdommen kan gjøre lekser på kjøkkenet med en kamerat, uforstyrret, men samtidig i nærheten. Vi har også brukt kjøkkenet til at den eldste kan spille spill med eks en overnattingsgjest på kveldene, i stedet for å sitte oppå oss hvis vi skal noe annet.
Jeg for min del er ikke i tvil om at jeg vil beholde kjøkkenet lukket, med skyvedøra. Det jeg der i mot er i tvil om er om vi skal ha kjøkkeninnredning over flere vegger (i dag er det bare på en vegg) og lage "bardisk" integrert i kjøkkenløsningen, eller om vi skal nøye oss med den ene veggen og satse på at den blir mer romlig og funksjonell med skuffer i stedet for skap osv. Og beholde kjøkkenbord og stoler.
Kjøkkenet er for øvrig kun 11-12 m2.
Tiltak vi har gjort er å kjøpe heftig ventilator, noe av det kraftigste jeg fant, med ekstern motor plassert på loftet for å hindre sjenerende støy. Oppvaskmaskinen er også stillegående.
Hvis jeg først hadde leid inn kokk skulle jeg hatt han/hun kokkelerende foran gjestene, ikke gjemt han/hun bort!
Jeg skal ikke forsøke å overbevise deg om noe annet enn du er, du har mange gode argumenter!
Men akkurat den siste teksten din som jeg har sitert var hovedgrunnen til at de ikke ble noe eget kjøkken hos oss. Det var veldig begrenset med både skap og skuffer på forrige kjøkkenet, for å ikke snakke om kjøkkenbenken som var på størrelse med det jeg hadde i min forrige leilighet. Faktisk rommet ikke kjøkkenet i eneboligen vår mer enn hva kjøkkenet i leiligheten vi hadde gjorde, og det var ett lite kjøkken.
Så her var vi aldri i tvil, her skulle vi bruke to langvegger til kjøkkeninnredning og slå ned veggen og bruke spisestuen like utenfor som kombinert kjøkkenbord og spisestue. Begynner å sette opp kjøkkenet om kort tid og det skal bli en befrielse. Har nå fått plass til 6 høyskap, ett benkeskap og 4 brede og dype skuffeseksjoner under benken. 6 meter benkeplate i hesteskoform som avsluttes med barløsning mot spiseplass. En helt annen verden. Vi vil få cirka 3 ganger med benkeplate og plass i skap og skuffer. De som solgte huset har laget omtrent samme løsning som vi har bygget om til så det er tydelig at benkeplass har vert dypt savnet fra tidligere eiere.
En jeg kjenner har en bred dobbel glassdør mellom stue og kjøkkenet og der får man pose og i sekk. Der står det normalt åpent også lukker man det etter behov, for eksempel om man får besøk av ett vennepar og ønsker å skille fotballkampen fra strikkesnakket. Selv har vi en kjekk kjellerstue som skulle være egnet hvis man ønsker å trekke seg tilbake. Men helt klart ett argument man skal være klar over ved valg av åpen/lukket løsning.