565    35    2  

Behandling av treredskaper til kjøkken

 1 551     Trondheim     0
Heisann

Har av ymse årsaker fått over meg at jeg skal lage noen småting, som:
- Skjærefjøl til brød (rillet topp som smuler kan ramle ned i)
- Skjærfjøl til kjøtt (endeved-topp for varighet og skarpe kniver)
- Litt øser og lignende

Lurer litt på behandling av dette.
Akkurat nå er jeg på Liberon finishing oil


Liberon Finishing oil/olje er sertifisert for bruk på barneleker og overflater som er i kontakt med matvarer. Oljen har evne til å trekke godt inn i treverket


Denne har jeg også i hus - så slipper å kjøpe noe nytt.
Er det noen som har innsigelser eller andre forslag?

Signatur

   #1
 762     Østfold     0
Jeg har selv Liberon finishing oil. Denne virker veldig bra.

Sjekk også ut Liberon Hard Wax Oil natural (klar). Denne skal så vidt jeg vet være food safe, men dobbeltsjekk dette. Er den det, så tror jeg denne er mer holdbar og beskytter bedre.

Du har jo vert aktiv i en annen tråd hvor jeg viste bilder av denne Smile
Signatur
   #3
 18 450     Akershus     1
Hva med å gjøre som i gamle dager, ingenting? De gamle skolefjølene fra ungene har blitt vasket opp i flere ti-år, like fine.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1 551     Trondheim     0
Hva med å gjøre som i gamle dager, ingenting? De gamle skolefjølene fra ungene har blitt vasket opp i flere ti-år, like fine.

Det vet jeg ikke - har ingen slike.
Uten noe behandling blir overflaten veldig fort ujevnti eller farget av mat eller annet som gir farge.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 1 551     Trondheim     0
Hvordan tenkte du å lage riller i toppen? Med bordsag, eller en fres?


Lager først en bunn med kant rundt.
Også lager jeg en «topp  som legges oppi den.
Da har smuler ett sted å ramle ned når dunfor. eks skjærer opp brød.
Rillene lager jeg ved å sette sammen mindre biter med mellomrom mellom, ikke av en hel plate.
Vi får se hvordan der går, første forsøk dette...

Skal se om jeg får lagt ut et bilde i løpet av morgendagee.
Signatur

   #8
 1 113     Sandefjord     0
Hva med å gjøre som i gamle dager, ingenting? De gamle skolefjølene fra ungene har blitt vasket opp i flere ti-år, like fine.

Eller sette de inn med matolje. Raps- eller soyaolje.
Det gjorde vi på sløyden (for 30 år siden😁)

Fungerer bra det også.

Ønsker man et alternativ, så finnes den en standard for oljer som er godkjent for bruk i kontakt med mat: EN 1186.
Trestjerner hardvoksolje har denne godkjenningen, og det finnes sikkert andre produkter også.
TDJ
   #9
 707     Buskerud     0
Er nok en liten digresjon, men Smile....;
Var på auksjon i Hallingdal i sommer; kona kjøpte 4 stk sleiver til pynt på hytta - fra størrelse diger til noe mindre. Antatt fra 1700-tallet engang. Definitivt håndspikket (med sløv kniv..) og definitivt brukt i veldig mange år...  MEN fortsatt like brukelige, uten sprekker eller tegn til råte eller slikt. Og ser ikke ut til å ha vært innsatt med noe som helst !. Vet ikke hvilken tresort dette er, men garantert ikke furu slik jeg har sett. Treet er så kompakt at man ikke ser årringer og hardt som stein. Tror kanskje at valget av tresort til denne type produkter er vel så viktig som hva man smører de inn i.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 1 551     Trondheim     0
Den til venstre ble levert av svigemor med spørsmål om den var mulig å reparere - den til høyre er erstatteren - laget i bøk.
Usikker på hva den opprinnelige er - kan være bøk det også, bare veldig bleket. Mye mørkere treverk under om 2-4mm ble pusset bort.

Sluttresultatet ble ikke så verst - og svigemor virket fornøyd.
(glemte å ta bilde av den ferdige, så det har jeg ikke)Behandling av treredskaper til kjøkken - 805B8A8C-BC47-4F48-823A-EE9177444212.jpeg - tek73
Signatur