(trådstarter)
   #11
 1,699     Trondheim     0
Hva med å gjøre som i gamle dager, ingenting? De gamle skolefjølene fra ungene har blitt vasket opp i flere ti-år, like fine.

Eller sette de inn med matolje. Raps- eller soyaolje.
Det gjorde vi på sløyden (for 30 år siden😁)

Fungerer bra det også.

Ønsker man et alternativ, så finnes den en standard for oljer som er godkjent for bruk i kontakt med mat: EN 1186.
Trestjerner hardvoksolje har denne godkjenningen, og det finnes sikkert andre produkter også.

Jeg brukte rapsolje på sleiva, den blir uansett kokt, rørt og vasket, men jeg har flere steder sett advarsler mot div typer matoljer pga at de kan bli harske.
Men olje vil jeg ha - treverket blir fort kjedelig uten. Mye penere når det er oljet.

Så på skjærfjøla går jeg for noe annet.

Takk for info om standard.
Det jeg føler meg litt usikker på er frasen i kontakt med mat.
Å ha en kjøkkenbenk hvor man av og til legger ei tørr brødskive føles som noe annet enn «jeg skal ha den oppi suppa mi eller «jeg skaø gni og gnukke min nysteikte steik på den mens jeg skjærer opp kjøttet.
Men det er å regne som samme greie?
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 1,699     Trondheim     0
Underveis, bare litt justering, pussing, avrunding av hjørner og noen fingergrep så blir det oljetid...
Behandling av treredskaper til kjøkken - 7ACC7D70-79CB-4B0A-92E2-2298946FFC57.jpeg - tek73
Signatur
   #13
 24,668     Akershus     0
Sleiva kan greit repareres ved at en skjærer inn der sprekken er og limer inn et nytt (bøke)stykke.

Behandling av treredskaper til kjøkken - 5511EAB6-A096-48BA-9FF0-38C9B3E6D554.jpeg - tek73

Ellers, bruksmerker i 30 år gammel ubehandlet sløydfjøl. Sett syltetøy, ost, frukt, kjøtt, fisk, ...
Det hevdes forøvrig at det blir mindre bakterievekst på trefjøler enn på plast, itte vet je’.
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 1,699     Trondheim     0
Nei, tror det skal funke...


Sleiva kan greit repareres ved at en skjærer inn der sprekken er og limer inn et nytt (bøke)stykke.

Hmm, det tenkte jeg faktisk ikke på. Godt poeng!
Nå ble det uansett en ny - gikk ganske kjapt og lage den, også litt moro som førstegangs forsøk.
Men det er en liten backstory her. Jeg har ikke laget noe slikt før, mye fordi en kan kjøpe slike for nesten ingenting i butikkene.
Men hun (svigermor) fortalte at hun hatt lett lenge, både på butikker og på markeder, etter ei sleiv med flat tupp. Alle nå hadde vissnok avrundet tupp - og det funker dårlig når man ønsker å røre i bunnen av for eks grøtgryta.
(var litt beæret over å bli spurt om å reparere de gamle så jeg fant ingen grunn til å teste ut om det stemmer at det er vanskelig å finne - og det trenger ikke dere gjøre heller Wink )
Signatur
   #16
 875     Østfold     0
Dem har nå vertfall på Jernia og en drøss andre steder med flat tupp. Uten at jeg skal ta fra deg arbeidsmotet av den grunn. Er jo noe annet når det er hjemmelaget Smile
Signatur
TDJ
   #17
 1,627     Asker      0
Å ha en kjøkkenbenk hvor man av og til legger ei tørr brødskive føles som noe annet enn «jeg skal ha den oppi suppa mi  eller «jeg skaø gni og gnukke min nysteikte steik på den mens jeg skjærer opp kjøttet.
Men det er å regne som samme greie?

Er (svært) glad i god mat Laughing.  Liker også å lage den selv, men er ikke ekspert på treverk... Unsure !
Har over tid kommet over undersøkelser om bakterie-overføring via redskaper på kjøkken - da særlig skjære-fjøler / -brett.
Har fått med meg følgende;
  • Plast er det som definitivt er mest hygienisk. Blir umiddelbart rent ved vasking, bakterier overlever ikke i overflaten.

  • Treverk er ikke bra; blir ikke (helt) rent ved vasking. Bakterier kan sette seg både i snittflater i treverket, men også i den åpne strukturen i treverket.

  • Har lenge hørt (og trodd..) at tre "dreper" bakterier; dvs er nesten selvrensende. Det foreligger lite bevis for at så er tilfelle. Finnes noen forsøk hvor ekstrakter av bestemte treslag er testet for bakteriegroing og som har virket hemmende. Men altså ikke i en skjærefjøl...


Har selv solid antall meter med bøk kjøkkenbenk - er vel 25 år siden den ble satt inn... Blush. Er rimelig "sliten" og skal snart byttes ut, men ingen i dette huset har blitt syke noen gang. (Men vi bruker konsekvent plast-fjøler til alt kjøtt, kylling o.l., grønnsaker o.l. og aldri samme fjøla til de forskjellige sakene). Men på selve benken legges det både en og flere "tørre brødskiver" ja...   
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 1,699     Trondheim     0
Dem har nå vertfall på Jernia og en drøss andre steder med flat tupp. Uten at jeg skal ta fra deg arbeidsmotet av den grunn. Er jo noe annet når det er hjemmelaget Smile

Ja, og nå skal vel onde tunger ha det til at det ikke er verdt flere timer i snekkerboden for noe som kan kjøpes for 65,- kr. Wink
Signatur
   #19
 875     Østfold     0
Dem har nå vertfall på Jernia og en drøss andre steder med flat tupp. Uten at jeg skal ta fra deg arbeidsmotet av den grunn. Er jo noe annet når det er hjemmelaget Smile

Ja, og nå skal vel onde tunger ha det til at det ikke er verdt flere timer i snekkerboden for noe som kan kjøpes for 65,- kr. Wink

Jeg vil nå påstå at markedet er der for oss som ønsker å gjøre noe ekstra ut av en sleiv eller brødfjøl. En spesiallaget trefjøl av massivt treverk som ikke ser ut som en forvokst bordbrikke fra Ikea tror jeg fint kan selges for en en tusenlapp eller to til den rette kjøper som vil ha en trefjøl ikke naboen har. Smile

Min mor har en trefjøl som nærmest har gått i arv. Den har holdt både oppvaskmaskin og knivkutting de siste 40 årene, men noen smykke er den ikke. Den bærer tydelig preg av å ha blitt brukt.
Signatur
TDJ
   #20
 1,627     Asker      0
Ja, og nå skal vel onde tunger ha det til at det ikke er verdt flere timer i snekkerboden for noe som kan kjøpes for 65,- kr. Wink

Antagelig Wink.

Så da er det riktig å ta steget til viderekommende innen tre-bearbeiding; https://www.youtube.com/watch?v=tTu8WkBdKbA. Sluttproduktet ser jo utrolig flott ut synes jeg... Shocked
Signatur