27,713    49    4  

Hjertesukk statlig regulering en gode eller en onde?

 370     Østfold     0
Mange har kanskje fått med seg omsetningsforbudet på kjølehjørner til privat bruk? Vi mener dette er en forskrift som er misforstått, økodesignforskriftene som ligger til grunn for testing av strømforbruket på minibarer og kjøleskap, kan ikke brukes på så store produkter som kjølehjørner. Det er ikke noe problem å lage et kjølehjørne som trekker så lite strøm at kjølehjørnet kommer fri fra regelen (energieffektivitet etter dagens krav skal være mindre enn 44) men det denne regnemåten ikke tar hensyn til er at mange ønsker og trenger mer kjølekapasitet enn i et kjøleskap på 200 til 300liter. Utfordringen som gjør at vi ikke vil/kan møte EUs økodesigndirektiv er at nedkjølingstiden på matvarene tar så lang tid at maten skades og kvaliteten forringes.  Dette kan også påvirke bakterieveksten i kjøleskapet noe som resultere i at private husholdninger må kaste mer mat da holdbarheten på matvarene blir betraktelig kortere (kjøle ned melken til 4*C på 30min eller 12 timer?). Vår påstand er også at strømforbruket på våre kjølehjørner inklusive spiskammeret er godt innenfor energikrav etter dagens standarder. Det nye forskriftene er så komplisert å tolke at selv NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) selv må bruke jurister for og tolke forskriftene før de kan gi en tilbakemelding på våre spørsmål.

Jeg vil informere dere videre rundt denne saken når vi får mer informasjon selv eller svar på innsendt klage til NVE.
Hjertesukk statlig regulering en gode eller en onde? - Thermo_Hafslunds+©y__091 xx.jpg - Thermocold
Signatur

   #1
 22,342     Akershus     0
Det er trolig flere produkter som blir ofret pga energisparing. Jeg hørte at blant annet elektriske tannbørster lå lagelig til for hogg.
   #2
 5,337     Tromsø     0

mange ønsker og trenger mer kjølekapasitet enn i et kjøleskap på 200 til 300liter. Utfordringen som gjør at vi ikke vil/kan møte EUs økodesigndirektiv er at nedkjølingstiden på matvarene tar så lang tid at maten skades og kvaliteten forringes. 


Jeg antar at disse reglene (som forøvrig kommer fra EU) vil få både forbrukere og produsenter til å tenke litt på hva vi trenger. Trenger vi mer enn 200 liter kjøleskap? Det kommer an på størrelsen på familien, handlevaner og avstand til butikk. Samt andre muligheter for kjølig lagring som kjeller og spiskammers med ventiler gjennom nordveggen.
Behovet for å i det hele tatt ha kjøleskap er lite for par/enslige som bor urbant og knapt drikker melk, og kan kjøpe alt de trenger for det kommende døgnet i butikker de går forbi på vei fra jobb. Mens barnefamilier som må kjøre langt til butikk og trenger å handle stort for hele uka kan ha et behov for stort kjøleskap eller kjølehjørne som byråkratene i Brussel ikke ser.

Om man har kjølehjørne, trenger hele hjørnet ha nedkjølingskapasitet for å kjapt kjøle romtempererte varer ned til 4 grader? Eller kan man ha en egen hylle/rom i hjørnet der man setter inn ting som man nettopp har kjøpt, for så å kunne flytte det til andre steder i skapet for lagring når varene er blitt kalde?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 370     Østfold     0
Ja, poenget er jo litt det du sier, folk har forskjellige ønsker og behov, ikke alle trenger kjølehjørne, men for mange er det et unnværlig produkt som gjør innkjøp rimeligere og hverdagen enklere. Det jeg lurer på er om vi kan få bestemme selv hva vi trenger? eller skal EU og statlige reguleringer bestemme hva vi trenger og kan få kjøpe?
Signatur
   #4
 3,412     Akershus     0
Hva om det finnes organisasjoner som trenger mer enn 200 liter?  Hva med fotballaget "Old Boys Killers" eller musikkorpset "Tut" som trenger å kjøle ned lettøl (eller noe annet) til hele gjengen pluss et sett med gjester?  Hva med speiderhytta langt inni skogen som trenger å kunne kjøle ned brus til noen hundre personer som kommer innom i helgen på skogstur og vil kjøpe vafler og brus?  Hva med fruktdyrkeren som har presset saft fra et par dusin epletrær og ønsker å tilby frisk, fersk, nedkjølt saft den neste uka?  Hva med hotellet som har et par hundre gjester og trenger mer kjølekapasitet enn det man kan få i et vanlig 60 cm kjøleskap?

Skal vi nekte disse å kjøpe kjølehjørner?  Og tvinge hver av dem til å kjøpe 3, 5 eller kanskje 10 kjøleskap? 

Eller skal vi ha en slags konsesjonsordning, der man søker Kjøledirektoratet om tillatelse til å kjøpe et kjølehjørne etter nøye vurdering?  Skal en slik Kjølehjørnekonsesjon kunne omsettes fritt, vil kjølehjørner som er anskaffet kunne omsettes, eller vil det være tilsyn med at kjølehjørnet anskaffes, brukes og destrueres under kyndig og myndig kontroll?  Vil Kjølehjørnetilsynet ha regelmessige kontroller?  Hva vil være kriteriet for å få lov til å anskaffe kjølehjørne - avstand til næmeste butikk, regnet langs helårsvei med tillatt aksellast minst 1500 kg, kompensert for høydemetre, med spesialregler for Finnmark og nordlige deler av Troms i henhold til en spesifisert liste av kommuner? 

Og hva med de som bygger sine egne kjølehjørner?  Vil man forby kjøleaggregater som KAN tenkes brukt til kjølehjørner?  Vil man straffe de som demonterer kompressor og rør fra gamle kjøleskap og gjenbruker dem kreativt?  Eller vil man tillate selvbyggere, men straffe personer som ondskapsfullt og kynisk prøver å kjøpe og installere et skikkelig kjølehjørne i kjøkkenet sitt?   

Hvis det blir lov å selge kjølehjørner til barnehager men ikke private, kan man da ende opp i en situasjon der barnhager med pengebehov ser en ny inntektskilde i å kjøpe kjølehjørner, som de så "oppdager" at de ikke trenger og i stedet selger videre på svartbørsen?  Hvor stor må barnehagen være?  Kan jeg låne inn et par nabounger og registrere en familiebarnehage?  Hvor mange kjølehjørner per år vil en familiebarnehage få lov til å kjøpe?  Hvis et aksjeselskap er "offentlig" mens andre organisasjoner er "private", vil dette da favorisere fotballag organiseres som aksjeselskap? 

Dette blir litt for dumt.
Signatur
   #5
 372     Rogaland     0
Blir det bedre miljøregnskap å kjøpe 3 vanlige kjøleskap kontra kjølehjørne, dette blir fordumt.

Her må fornuften seire, avventer utskifting av kjøkken til dette er avklart for kjølehjørne skal vi ha igjen.

Kan man bestille kjølehjørn helt frem til 30.4 og få det utlevert etetrpå ?? eller må de selges og hentes innen 1.5 ??
   #6
 576     0
I norge er vel godt over 90% av elektrisitetsforsyningen basert på vannkraft. Dette er noe de fleste land ser på som en fornybar energikilde, men basert på alle forbudene som fremkommer her ser tydeligvis ikke norske myndigheter slikt på det. Egentlig ganske utrolig at det lar seg gjøre å ukritisk iverksette slike tiltak som forbud mot glødepærer og kjølehjørner og begrunne det med miljø når el-forsyningen altså er basert på vannkraft og dermed er fornybar. Antar det må bli slik når det er viktigere å være "politisk korrekt" enn å faktisk tilegne seg kunnskap og gjøre vurderinger som holder vann.
  (trådstarter)
   #7
 370     Østfold     0
Kjølehjørne produksjonen vil vi kjøre for fullt! Vi kan fritt selge dem rundt i verden bare ikke til privat bruk. Barnehager, foreninger, institusjoner og bedrifter kan kjøpe så mange kjølehjørner de bare orker, men som privat person får du ikke kjøpe sier EU. du kan selvsagt byggeselv det er lov og folk som bestiller kjølehjørner ferdig på mål skal ikke være noe problem. aggregater til selvbyggere kan du også få kjøpt. Regelen gjelder for serieproduserte kjølerom/hjørner på under 1500 liter (dvs. standard kjølehjørne og spiskammer) det er værtfal slik vi tolker det..

Kjølehjørnene selges frem til (01.05.13) eller til vi får svar på innsendt klage fra NVE. hjørnene må være ute av vårt lager innen fristen..
Signatur

   #8
 21,481     Enebolig     0

Det er trolig flere produkter som blir ofret pga energisparing. Jeg hørte at blant annet elektriske tannbørster lå lagelig til for hogg.


Hva med elektrisk neglklipper? Det er håpløst. Miljøvennlig....smell opp en vindmølle i ny og ne...men det koster jo penger  Tongue
   #9
 576     0
Som nevnt, vannkraften som benyttes i norge skulle jo i utgangspunktet kunne antas å være like miljøvennlig/fornybar som vindkraft... Wink
pwb
   #10
 2,284     Ski     0
Det er jo jævla bra da at jensemann går ut å sier at vi må ta ansvar for egen sikkerhet ved krisesituasjon, men vi skal ikke få lov av jensemann å lagre nok mat? Nå må vel snart nok folk våkne så det forbanna partiet blir lagt ned?