14,699    17    6  

Jernplate mellom induksjonstopp og umagnetisk kasserolle?

 567     bare ett av gangen, helst     1
Dette fantes da en gang i tiden, men nå finner jeg det ikke. Er det forsvunnet fordi det var ubrukelig, eller er det fortsatt en grei måte for å konvertere en induksjonstopp til en god gammeldags en?

I så fall: Hvor? Hvis jeg må fikse en selv: hvor tykk?

   #1
 24     Oslo     0
Denne var å få kjøpt i norske elektrobutikker for en tid til bake siden, men er en stund siden jeg så de.

Tror ikke de solgte så veldig bra... Kan vel ha noe å gjøre med en kombinasjon av pris og funksjon.

http://www.whirlpool.no/tilbeh%C3%B8r-1/matlaging-2/tilbeh%C3%B8r%3a-platetopper-3/-%5BIDI004%5D-2210050/480181700414/

http://www.which.co.uk/home-and-garden/home-appliances/reviews-ns/wpro-interface-disc-for-induction-hobs/

Den var ikke så veldig tykk. Maks 0,5cm kanskje.

Blir jo selvsagt veldig, veldig varm...
Signatur
   #2
 25,405     Akershus     0
Jøtul steikepanne?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 567     bare ett av gangen, helst     0
Takk. Å slakte en Jøtul er jo kanskje mulig, sikkert noen som har ødelagt en.

Fant etter mye googling denne: http://www.kitchentime.no/no/p/induktionsplatta?id=10001063
Det er jo "bare" litt dyrere enn å kjøpe en gammeldags dobbel kokeplate på Biltema for de gangene man skal bruke den digre saftkokeren.
   #4
 5,337     Tromsø     0
Saftkoker i aluminium, ja. Husker den fra barndommen. Så oppdaget man sammenheng mellom demens og aluminium. Man ble anbefalt å kun bruke aluminium til basisk mat som risgrøt og andre ting som var basert på melk og ikke bruke det til sure ting som frukt og bær, da syre løste aluminium. Saftkoker i aluminium var så feil som det kunne bli.
Signatur
   #6
 3,412     Akershus     5
Saftkoker i aluminium, ja. Husker den fra barndommen. Så oppdaget man sammenheng mellom demens og aluminium.


Det ble funnet aluminium i hjernen på mange demente på 1970-tallet, men det er ikke helt klart hvor sterk sammenheng dette har med aluminium i det man spiser eller drikker. Mange av funnene stammet fra dialyse-pasienter, hvor dialyse-utstyret ble vasket med kjemikalier som inneholdt aluminium... Nyere studier blant annet av drikkevann spriker, med både alarmerende og beroligende resultater, kanskje med en liten overvekt av studier som antyder at aluminium man får i seg fra drikkevann, kokekar av aluminium, saftkokere, deodorant og så videre ikke er farlig nok til at det gir tydelige utslag på statistikken. Inntil videre har jeg ikke noen betenkeligheter med å ta en øl fra en aluminiumsboks, og jeg velger å tro at min nedsatte mentale kapasitet i slike tilfeller skyldes etanol i større grad enn aluminium.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 567     bare ett av gangen, helst     0
Jo takk, men jeg har lært at det ikke er aluminium alt som ikke lar seg induksjonsoppvarme ... og at induksjonsplatene er for små. De gamle platene ble i hvert fall varme på en stor flate.

Well then, man får klare seg med noen svimerker.

   #9
 3,618     0
Jo takk, men jeg har lært at det ikke er aluminium alt som ikke lar seg induksjonsoppvarme ...

Jeg tok "magnet-testen" på mine kobberkjeler: De skulle liksom være stål annet enn det ytterste, dekorative laget (de er dekorative - når de er nypussede kan du sette gryta rett på bordet selv i fornemme selskaper!). Det var så vidt tiltrekning overhodet kunne kjennes.

Det er litt synd å redusere det fineste kjelesettet jeg har til å bare fungere som serveringsfat. En del typer mat skal serveres i karene de er tilberedt i. Dessuten var jeg litt forbauset: Jeg hadde forventet at kobberlaget ville være så tynt som råd er, av kostnads-hensyn. (Kobber er vel betydelig dyrere enn stål.)
   #10
 563     Stavanger     0
Jo takk, men jeg har lært at det ikke er aluminium alt som ikke lar seg induksjonsoppvarme ...

Jeg tok "magnet-testen" på mine kobberkjeler: De skulle liksom være stål annet enn det ytterste, dekorative laget (de er dekorative - når de er nypussede kan du sette gryta rett på bordet selv i fornemme selskaper!). Det var så vidt tiltrekning overhodet kunne kjennes.

Det er litt synd å redusere det fineste kjelesettet jeg har til å bare fungere som serveringsfat. En del typer mat skal serveres i karene de er tilberedt i. Dessuten var jeg litt forbauset: Jeg hadde forventet at kobberlaget ville være så tynt som råd er, av kostnads-hensyn. (Kobber er vel betydelig dyrere enn stål.)


Kun ferrittisk stål er magnetisk. Austenittiske stål feks. er ikke magnetiske i det hele tatt.
   #11
 3,618     0
Begrepet "austenittisk stål" var nytt og ukjent for meg - men så er det også langt utenfor mitt fagfelt.

Det viktige i denne sammenhengen er: Kan en kjele i austenittisk stål brukes på en induksjonsplater?
Med tilleggsspørsmål: Hvor vanlig er det at stålkjeler for kjøkkenet er laget av austenittisk stål?

Hvis kjeler i austenittisk stål er vanlig, og de kan brukes på induksjonsplater, betyr det at tipset om å sjekke kjelene med en mangnet kan være sterkt misvisende?

(Forøvrig: Norsk Wikipedia "Rustfritt stål" deler opp i fem ulike strukturer, og sier at både ferrittisk, martenittisk og Martensitt-austenittisk stål er magnetisk - men dette er så langt utenfor mitt fagfelt at for alt jeg vet kan det hende at de to siste hører sammen med ferritisk i en større gruppe. Jeg vil ikke gi meg til å diskutere noe av dette, kun basert på Wikipedia-artikler jeg knapt forstår halvvegs.)


   #12
 15,557     0
Jeg hadde i allfall to kjeler jeg trodde skulle kunne brukes og som jeg mente var rustfrie. De kunne ikke brukes. De var heller ikke magnetiske når jeg sjekket. Om det derfor finnes noen som er magnetiske og som ikke kan brukes vet jeg ikke men tror ikke det er tilfelle.
   #13
 563     Stavanger     0
Ser jeg var litt kjapp i forrige innlegg. Jobber som materialingeniør, så glemmer at ikke alle synes dette er like interessant som meg Grin

Kort forklart: En gryte MÅ være magnetisk for å kunne brukes på en induksjonstopp. Dette er pga. måten en induksjonstopp fungerer på. Den bruker elektromagnetisme for å gjøre selve gryta varm, og det krever at den er magnetisk.

Men nå er det slik at stål ikke bare er stål. Man har mange typer. De kan være rene typer (f.eks. kun ferrittiske stål), og disse vil være magnetiske (det er ferritten som gjør dem magnetiske). Martensittiske stål er en blanding av ferritt og austenitt, og den vil dermed også være magnetisk og fungere på en induksjonstopp.

MEN: Mange gryter (spesielt gamle typer eller «billigmodeller ) inneholder ikke elementer som er magnetiske. Da vil de dessverre ikke fungere på en induksjonstopp.

En løsning er å bruke en slik adapterplate som er nevnt over. Denne er magnetisk, og det er den som blir varm, ikke gryta. Den konverterer ganske enkelt en induksjonstopp til en gammel koketopp.

Men jeg synes ærlig det høres litt brannfarlig ut? Denne plata vil jo bli uhorvelig varm!
   #14
 38,459     Lillestrøm kommune     0
volumet på denne adapter platen er så liten at det blir ikke veldig varmt. Jeg kjøpte en slik kun for beskyttelse av platetoppen for mors gamle Goro jern
   #16
 325     Sørlandet     0
"Vanlig rustfri" (SS304) er austenitisk og ofte litt magnetisk, gitt at man har en kraftig neodym-magnet.
Mener det var slik vi gjorde forskjell på SS304 og SS316 (syrefast) i en tidligere jobb. Tør ikke gå i god for at det er en 100% effektiv måte og det er helt sikkert ikke magnetisk nok for induksjon.

Men slik jeg skjønner det er det vel isf. pga arbeidsherding / danning av martensitt når man valser stålet.
   #17
 95     Hordaland     0
Eg har brukt "baklokket" som fulgte med vedoven min. ca 4mm tenker eg. Funker helt fint.