#222
 3,587     0
Får jeg lov til å komme med et spørsmål fra sidelinja fra en absolutt ikke-vin-kyndig?

Mitt "amatør-inntrykk" av vinkjellere er at de har mer "kjeller-temperatur", som jeg tenker på som et godt stykke under 17°C. Hvit og rose-vin serveres vel gjerne også ved betydelig lavere temperatur.

Er 17°C først og fremst for å gi rødvin en passende "serverings-temperatur", eller er det slik at også ved langtidslagring av vin (både rød og hvit) bør temperaturen være såpass høy som 17°C?
  (trådstarter)
   #223
 369     Østfold     0
Får jeg lov til å komme med et spørsmål fra sidelinja fra en absolutt ikke-vin-kyndig?

Mitt "amatør-inntrykk" av vinkjellere er at de har mer "kjeller-temperatur", som jeg tenker på som et godt stykke under 17°C. Hvit og rose-vin serveres vel gjerne også ved betydelig lavere temperatur.

Er 17°C først og fremst for å gi rødvin en passende "serverings-temperatur", eller er det slik at også ved langtidslagring av vin (både rød og hvit) bør temperaturen være såpass høy som 17°C?

Hei keal

Du har rett i att 17 grader ikke er optimalt for lagring av vin, men at det er en temperatur mange restauranter bruker for lagring, nettopp for de 17 grader er en ideell temp for serveringsvin, dyre finere viner lagrer de i egne skap og blir åpnet og temperert før servering. Hvit og rose lagres og serveres kaldere så de står da ofte plassert i kjøleskap eller uansett kaldere.

Lagring av rødvin over tid er normalt 12*C og over veldig lang tid 10*C, men her finnes det selvsagt litt forskjellige meninger, mest vanlige etter min erfaring i små enklere vinrom i privat hus ligger de fleste nok på 12 til 15*C for lagring av vin opptil rundt +-5 år.

Det som er viktig å kommentere eller oppsummere her til slutt, er at temperatur på vin har litt med lengden/tiden vinen du har skal lagres. Drikke vin trenger ikke lagres på 10*C om den bare skal ligge i skapet/rommet en uke eller fire.

Regel nummer 1 for vin er at den skal ikke lagres i romtemperatur i lengre perioder, dette gjelder uansett om vi snakker rimelig eller dyre viner, alt for mye vin som blir ødelagt i vinhyller på kjøkkenet uten kjøling.
Vin skal lagres med minimalt av vibrasjon, høy fuktighet, ikke eksponeres for store temperatursvingninger og helst mørkt (ikke eksponeres for UV stråler).
Signatur
   #224
 6     0
Hei igjen.
ja, har undersøkt litt dette selv, og vi ser for oss en temperatur på 12-14grader kanskje er det mest optimale. ser det er anbefalt 8-16c på flere steder, men siden vi for det meste ønsker rødvin som lagring, så ønsker vi den heller ikke for kald siden det skal være mulig å ta den ut å være "drikkeklar" etter litt lufting.

Vi har fått foreslått ett aggregat fra en lokal leverandør hvor vi bor, så vi ser på en løsning om vi kan få dette til:)

Var i starten bare meningen at det skulle være litt redusert temperatur ifht stuen, men ser at det er mer optimalt om vi gjør det skikkelig når vi først skal gjøre det.

   #225
 3,587     0
Jeg tillater meg å definere denne som ikke off-topic ... Roald Dahl: Taste
En av mine absolutte Roald Dahl-favoritter!

Den norske oversettelsen, "Skjønneren" (i samlingen Ett hode kortere, oversatt av Peter Magnus) er ikke dårlig, men hvis man kan lese litteratur på originalspråket, er det å foretrekke.

(For den som ikke er klar over det: Roald Dahl var selv en virkelig gourmet; jeg har selv kokeboka "I Roald Dahl kjøkken" stående i hylla. Det er nesten slik at historien i "Taste" kunne vært selvopplevd og sann ...)
   #226
 3     0
Hei, jeg tenker å bygge kjølerom i hjørnet i en kjellerbod. Der kjølerommet er tenkt plassert er det uisolerte lecavegger og den øverste halve meteren ca er over utvendig terreng.

Spørsmålet er da hvordan jeg skal isolere kjølerommet når to sider kommer mot lecavegg under bakken og de to andre blir liggende mot temperert bod. Over er det etasjeskiller av vanlig trebjelkelag og gulvet er uisolert betonggulv. Lecaveggene er slammet og malt, kan de som kjøleromsvegger slik de er?

Er det noen som har tips og råd?


   #228
 3     0
Takker for svar, det jeg mest var ute etter var synspunkter på om de to lecaveggene kunne brukes som vegger i kjølerommet slik de er. De to andre veggene som vender inn mot temperert bod og taket skal ha plast på varm side.
  (trådstarter)
   #229
 369     Østfold     0
Hei Jaholme

Her må du lage 5 cm lufting mellom kjøleroms veggen og leca veggen, river du de eksisterende 2 andre veggene kan du bygge dem opp sammen med de to veggene mot leca veggene og spare plass da får du et komplett kjølerom slik, viss ikke må du her bygge 4 nye vegger inne i boden med 5 cm lufting rundt hele også i taket. du bygger altså et rom i rommet.
Signatur
   #230
 3     0
Hei Jaholme

Her må du lage 5 cm lufting mellom kjøleroms veggen og leca veggen, river du de eksisterende 2 andre veggene kan du bygge dem opp sammen med de to veggene mot leca veggene og spare plass da får du et komplett kjølerom slik, viss ikke må du her bygge 4 nye vegger inne i boden med 5 cm lufting rundt hele også i taket. du bygger altså et rom i rommet.

Ok, takker for svaret.