140,089    263    28  

Slik bygger du det perfekte kjølerommet

 374     Østfold     8
Hei,

Jeg ønsker her å lage en tråd som tar for seg de viktigste aspektene rundt det å bygge opp et kjølerom, jeg blander inn kjølehjørnet også i denne tråden siden det teknisk sett også er et kjølerom. Det er allerede mye god informasjon på ByggeBolig, men denne er spredt over mange tråder - så dette er et forsøk på å blande min kunnskap med den som allerede ligger her - ref:

.... Det er skrevet mange sidemeter her inne om kjølehjørner og ulike typer kjølerom


En tråd som riktignok har mange aspekter og hvor diskusjonen går over mange år er denne om kjølehjørner. Bidda på forumet har egnet en egen prosjekttråd til dette som er til god inspirasjon

Først noen gode sitat som jeg har plukket opp:


Kjølehjørne er luksus uansett og et must for en storfamilie  :)



.....
Ellers kan jeg bare si et det er utrolig kjekt å kunne hive en sixpack ø.. eh - brus, rett inn uten å tenke mer over det, poteter, melk, you name it - inn går det.



... Dersom du bygger et kjølehjørne selv så kan det isoleres mye bedre enn et kjøleskap med sine tynne vegger og tak. På vinterstid får man jo også utnyttet varmen fra et kjølehjørne mye bedre siden det blåses ut i rommet med vifte i stedet for å bare sige opp bakom skapet.



.... om du går for kjølehjørne. Da får du utnyttet plassen skikkelig og et fantastisk stort og praktisk kjøleskap. Kan anbefales.


Så noen av innvendingene mot:



....Ulemper er vel vekt, størrelse og at det må monteres sammen og evt integreres i innredningen



I mine øyne er kjølehjørnet stort, klumpete og bråkete.



... De bruker mye, mye mer strøm. ...


Jeg vil si at størrelse, utforming og bråk er noe man kan påvirke. Et kjølehjørne kan være meget godt integrert i kjøkkeninnredningen. Et annet aspekt om kjølehjørner er nye reglement fra EU - som vi har diskutert her på forumet i
denne tråden. Energibruken kan også påvirkes med godt håndverk og god teknologi. Forøvrig mener jeg at man bør sammenligne energiregnskapet til et kjølehjørne med den av tilsvarende kjølevolum for kjøleskap. først og fremst kommer kvalitet til mat, det betyr at kjøleffekten må komme først også rett teknologi som sikrer et lavt strømforbruk.


Viktig å tenke på når man bygger sitt eget kjølerom i treverk:

1. Utganskpunktet: Det finnes utallige utgangspunkt som påvirker hvordan man bygger et kjølerom. I dette eksempelet har vi tatt utgangspunkt i følgende: du har et rom i boligen hvor du ønsker å bygge et lite kjølerom. Vi velger og bygge kjølerommet i et hjørne av rommet inn mot 2 yttervegger.  Over taket i boden er det et kaldt loft og gulvet er av tre.



2. Lufting: Veggene som er yttervegger/kaldt loft må lektes ut med 5 cm for og lage lufting. Dette begrunnes med at varmluft tekker alltid dit det er kaldest, om vinteren er det kaldere på utsiden av ytterveggene dine, enn det er inne i kjølerommet, derfor lager vi lufting mellom yttervegg, kald loft og kjøleroms vegg, slik blir luften mellom veggene den samme som i rommet rundt kjølerommet. Utlufting skjer ved hjelp av spalter i listverket eller 3-4 cm borehull oppe og nede inn mot luftespalten. På denne måten sørges det for riktig temperatur rundt kjølerommet hele året igjennom. Jeg vill lekte opp 5cm på gulvet også, slik at kulden i kjølerommet ikke kan gå ned i gulvet, da får vi en ramme som vi kan legge fuktsperren over før vi bygger et isolert gulv, isolert gulv er alltid og anbefale.

3. Fuktsperre: Plastfolie/fuktsperre med tykkelse fra 0,20-0,25 mm brukes for og hindre fukt inntrenging i vegger, gulv og tak. Alle skjøter overlappes rikelig og skjøtene heltapes slik at det ikke kan lekke luft mellom overlappende plast. Dette er veldig viktig, her kan det ikke jukses. Jo tettere du klarer å få plasten, jo bedre blir kjølerommet. Risikoen ved dårlig luftsperre som ikke tetter, er sopp, råte og fuktskader i vegger, gulv og tak. Plasten/fuktsperren stiftes på lektene som vi har mot gulv, yttervegg og kaldt loft først. (Husk og tape over stiftene i plasten så godt det går)

4. Reisverk: jeg anbefaler at det bygges med plass til minst 10/15cm tykke steinullsmatter, et godt isolert rom er energibesparende og gir mindre drift/slitasje på kjøleaggregatet. Reisverket bygges i tre på innsiden av plasten, slik at plasten ligger på varmside, altså på yttersiden av kjøleroms vegg mellom luftelekter på ytterveggene og isolasjon/reisverk, ingen diffusjonstette materialer må forekomme innvendig i kjølerommet.

5. Isolering: veggene isoleres mellom stendere i reisverket og mot fuktsperren/plasten, tilbakemeldinger fra takstmenn med typiske problemer om kjølerom som har stått noen år, er at isolasjonen har sunket litt ned i veggene, dette fører til at isolasjonen i toppen av veggene blir borte, sørg derfor for at isolasjonen sitter god slik at dette ikke skjer.

6. Papp og panel:
Da er vi klare for og dekke isolasjonen med ullpapp, den brukes for å holde isolasjonen på plass og hindre eventuell lukt. Den skal festes på stenderverket før innvendig panel slås på. Anbefalt tresort innvendig i kjølerommet er gran. (F.eks. furupanel setter smak på maten) Hvis det må brukes glatte materialer pga. rengjøring f.eks. baderoms panel må panelet festes/lektes ytterligere slik at det har en avstand på ca. 3 cm til ullpapp med åpning oppe og nede, slik at utlufting/sirkulasjon skjer. Ønsker du og overflatebehandle treverket/panelene inne i kjølerommet, er det og foretrekke en diffusjonsåpen, vannbasert panellakk. Husk at om du skal behandle granpanelene så er det stor risiko for at lukten fra maling, lakk og beis setter seg i maten, de fleste bruker ubehandlet gran.



6. Gulv: Gulvet lages på samme måte som i vegger og tak.

7. Kjøleromsdører:
kjøleromsdører er delt opp i normalt 2 grupper, integrertdør og uten-på-liggende dører. Integrertdør felles inn i veggen og er mest brukt når kjølerommet er bygget f.eks. på kjøkken, der du trenger en dør som står i stil med resten av interiøret. Den kan du montere møbelplate på som leveres av kjøkkenleverandøren din, eller du kan få en i børstetstål lokk. Uten på liggende dør er en enkel og grei dør som ligger på utsiden av veggen, i lysåpningen festes 4 plastvinkler med metall innlegg som magnetlisten suges fast mot. Uten på liggende dører kan også leveres i glass om planen er å bygge et kult vinrom eller øl kjøler - som denne karen.  Lysåpninger til disse dørene får du fra leverandøren, husk og lese bruksanvisningen nøye. Noen kan også lage uten på liggende dører på mål om det er ønskelig.

7. Kjøleaggregater: Generelt er det noen ting man skal vurdere ved kjøp av et kjøleaggregat, personlig liker jag at aggregatene har støvfilter, det forenkler rengjøringen betraktelig. Lyd er også viktig, det bør ha stillegående vifter og aggregatet bør være bygget slik at det ikke lager vibrasjon, vibrasjon kan forplante seg i veggen og det kan være veldig sjenerende. (Tips! skru ikke aggregatet for hardt i veggen) Uttak til lys i kjølerommet er en fordel at du har på aggregatet, du vil helst ikke lage hull i kjøleroms vegg/tak og ødelegge fuktsperren. Lyset skal med fordel plasseres i taket og bør ikke sitte på aggregatet eller vegger. valg av riktig ytelse på aggregatet er også veldig viktig, aggregater til privathusholdning er stort sett alltid merket med hvor mange liter/m3 kjølerom den maks kan klare, har du bygget et kjølerom selv og det er på 7,5m3/7500liter og du finner et aggregat som klarer 8m3/8000liter går det som oftest bra om rommet ditt er godt isolert og bruken liten, men for mange kan det være lurt og velge et aggregat som er litt større enn akkurat. Dette gir da også mindre gangtid på aggregatet, slik at den jobber mindre. Her er det viktig at jeg presisere at vi snakker litt større ikke mye. Har du et gammelt kjølerom på 10m3/10000liter og skal skifte ut aggregatet hadde jeg valgt et aggregat som klarer 12m3/12000liter. Jeg vil også nevne at du kan få aggregater som er vannkjølte og kan da kobles til ditt vannbårne system, til bruk på gulvvarme eller for forvarming av varmtvannstanken.

8. Kompaktaggregater:
(plug and play) er komplette anlegg som monteres i vegg med lufting på baksiden og med et støpsel. Disse kan du stort sett montere selv ganske enkelt. Det finnes litt forskjellige modeller på markedet, så det kan være smart og velge en modell før du bygger kjølerommet. Noen modeller har nemlig smarte løsninger for og få en fin avslutning på baksiden/varmsiden. Nesten alle små kompaktaggregat har automatisk fjerning av kondensvann dette er en stor fordel, da slipper du å legge inn avløp i kjølerommet.

9. Splittaggregater:(2 delte aggregater) Splitt maskiner er i hovedsak for de som ønsker kompressoren plassert i et annet rom enn der kjølerommet står. Grunnen til det kan være at man ønsker benytte den varmen kompressordelen av gir i et annet rom, for eksempel i kjelleren eller ut i garasjen. En annen fordel er også at lyden fra kompressordelen blir flyttet. Splittaggregater koster ca. det samme som kompaktaggregater, men på splitter får du en ekstra monteringskost, dette for de du trenger en autorisert kuldemontør til og legger rør, fylle gass og igangkjøring kompressoren. Tips! mye av kosten til montøren er arbeidstimer på rørlegging, lager du ferdig hull i vegger, gulv eller tak etter avtale med montøren, sparer han mye tid på montering og du kroner. En splittkompressor kan også monteres ute og i kalde rom, men husk at ved temperaturer under +10°C må aggregatene ha noe som heter vinterdrift. Ulempen med splitt er at du må ha avløp til kalddelen som er plassert i kjølerommet. Dette slipper du på de fleste kompaktaggregatene.

10. Temperatur i kjølerommet:
Aggregatet skal sørge for riktig temperatur og fuktighet. Normale vare temperaturer er ca. 4 til 5°C, men temperaturen i luften rundt i rommet varierer f.eks. mellom 2,5 til 7 °C. Derfor er det viktig å måle temperaturen med et termometer plassert i et glass vann. Det er kjernetemperaturen på matvarene som skal ligge på f.eks. 4°C ikke luften, den varierer litt opp og ned. Romtemperatur er en fin indikasjon på at ting fungerer, men ikke mer. Har du frukt og grønnsaker i kjølerommet, oppbevarer du dem i forseglet plastbokser slik holder de seg bedre og er skjermet for den kalde luften som sirkulerer. Også veldig enkelt å bringe ut og inn av kjølerommet.


Håper flere poster gode spørsmål, bilder av sine kjølerom og kjølehjørneløsninger eller tar opp andre aspekter som kan være viktige å belyse som aggregater eller dører.  Smile
Signatur

   #1
 661     Bærum     1
Takk for en grundig og interessant fremstilling. Hvis du skal gjøre et guesstimate; hva vil det koste å etablere et slikt kjølerom du skisserer der, gitt at man gjør det "man har lov til" selv?
  (trådstarter)
   #2
 374     Østfold     0
Hei Haakon
Takk for det! Når det kommer til kjøleaggregat og kjøleromsdør som du må ha ligger prisene fra ca. 12 500kr til sammen, når det kommer til materialer til og bygge kjølerommet i tre er jeg ikke så sikker, det avhenger selvsagt av størrelsen på rommet du ønsker og bygge, men har du et cirka mål på ønsket kjølerom, ville jeg tatt turen innom en byggevarehandel/sendt en e- post og fått de til og lage et tilbud på det du trenger. 
Her er det vel å merke ved bruk av et kompaktkjøleaggregat ikke noe du ikke har lov til og gjøre selv :)  Lykke til!
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 374     Østfold     2
Jeg har fått noen tilbakemeldinger på tema elementkjølerom, bygge selv eller kjøpe ferdig kjølerom i elementer (standard mål/tilpasset mål). Så på oppfordring har jeg laget litt informasjon rundt dette også, jeg ser jo at det er et passende oppfølgings tema.

Etter å ha lest litt om hva som tidligere er blitt nevnt i forumet på byggebolig.no, har jeg skapt meg litt inntrykk av hva folk lurer på. Jeg skal prøve samle de fleste spørsmålene her på ett sted.

NIK startet denne tråden:
Hei.

I forbindelse med tilbygg på huset har vi bestemt oss for å lage et lite kjølerom.
Dette kommer i umiddelbar nærhet til kjøkkenet, mellom en bod og et vaskerom.
Jeg står fritt til å velge ferdig kjølerom, (elementer) eller å bygge selv.


GunnarH
........ så kjør på med å lage deg kjølerom kommer ikke til å bli misfornøyd Smile


For å bygge et kjølerom kan man benytte mitt første innlegg i denne tråden. Om man ønsker å gjøre det "litt enklere" kan man

Bygge det perfekte elementkjølerommet.

Oppbygging
Kjøleroms elementer er stort sett bygget opp likt fra de forskjellige leverandørene, høy verdi isolertskum med 0,6mm stålplater på hver side, stålet er enten lakkert eller Food safe laminert, Foodsafe laminert er alltid og foretrekke. Foodsafe er slitesterkt, bakteriehemmende og enkelt og holde rent. Mat tilsynet krever dette til næring og det er ingen grunn til at vi ikke kan ha denne gode kvaliteten hjemme også.
Kjøleroms elementer til privathusholdning og kantiner har en tykkelse på litt over 5 cm men de tilsvarer ca. 15 til 20 cm med steinull, altså godt isolert kjølerom med tynne vegger, det gir deg også bedre utnyttelse av plassen.

Plassering
Element kjølerom kan stå frittstående eller integrert i et grovkjøkken, bod, vaskerom, kjeller eller ute i garasjen. Dører og aggregat plasseres etter hva som passer best, på standard rom har du mange muligheter, men du må holde deg til de alternativene som produsenten oppgir på plassering. kjølerom på mål står du nesten fritt til og plassere dør og aggregat slik du ønsker. Du kan også velg fritt mellom kompaktaggregat (Plug and play) eller en todelt splitt aggregat slik at kompressoren kan plasseres i et annet rom en der kjølerommet står.

«Se mer om kompakt og splitt i første innlegget over.»

Fordeler
Den store fordelen med å kjøpe et kjølerom er kvaliteten som du får i form av tetthet og isolering, et riktig installert elementrom er helt tett og har ingen kuldebroer, det vil si at sjanser for fuktskader er eliminert og du reduserer driftstiden på aggregatet slik at du sparer strøm. De hvite veggene gjør at det ser litt mer hygienisk ut og gjør rengjøring mye enklere.
Elementrommet monterer du opp selv på kort tid, på kun 2/3 timer er jobben gjort. (ja.. det varierer jo etter størrelsen og antall kaffe pauser)
Selve rommets vegger, gulv og tak monteres sammen med en nøkkel og helt uten en skrue.  Når monteringen er fullført kan du montere på møbelplater eller kle veggene slik at de blir integrert i huset.
Du har også muligheten til å demontere rommet for og flytte det eller selge det etter noen år om du ikke lenger har brukt for et kjølerom.

Standard eller tilpasset på mål
På markedet i dag selges det vi kaller standard kjølerom, det vil si at du kan velge mellom gitte størrelser og velge det kjølerommet som passer best inn hos deg. Kjølerom på mål gir deg en stor frihet til og lage kjølerommet funksjonelt, praktisk og tilpasset dine ønsker, for eksempel inne i en bod med ugunstige mål eller under en trapp.
Ved en rask pris undersøkelse finner du ut at det ikke er så stor pris forskjell på standard pakker og få kjølerommet tilpasset slik du ønsker, det er først når du lager kjølerom med skråtak og har vegger i ulike vinkler/grader det koster litt ekstra.

Montering
Element kjølerom er enkle og montere, men du må fremdeles passe på lufting mellom kjøleromsvegger og ytterveggen (5cm mot yttervegg). Klaring til innervegger skal det også være, nok til at luften kan sirkulere rund, spesielt om du bygger/kler rommet inn. Under gulvet legger du tynne lekter på ca. 2cm, slik kommer det lufting under gulvet også.
Låsing av vegger utføres enkelt ved og føre en unbrakonøkkel (som med følger rommet), inn i hullene som er i endene av elementene og vrir rundt, en krok kommer ut og griper tak i neste element presser de sammen før den låser det fast.

Montering film av et elementkjølerom finner du her:

https://www.youtube.com/watch?v=4DxyufOihJQ
Signatur
   #4
 6,704     Akershus     0
Flotte innlegg - masse gode tips her! Selv har jeg ikke planer om å bygge kjølerom med det første, men dersom det skulle bli aktuelt vet jeg hvor jeg skal starte Smile
  (trådstarter)
   #5
 374     Østfold     0
Er det noen flere som går med planer om å bygge seg et kjølerom eller få et ferdig element rom, så kan dere fint rette meg noen spørsmål rundt tema og jeg skal svare etter beste evne.  Smile
Signatur
   #6
 645     Østfold     1
Hei
Jeg skal bygge kjølerom og kommer til å benytte meg av anvisningene her.

Har et spørsmål.

Mitt kjølerom blir et rom i rommet med 3 vegger fri og den fjerde inn mot stuevegg. Altså er denne veggen varm på andre siden hele året.
Jeg sliter med plassproblemer og så lurer jeg på om det blir veldig feil å bruke denne stueveggen som felles vegg. Altså ikke doble den med en ekstra vegg til kjølerommet.
Det er bare 10 cm til eller i fra, men i mitt tilfellet løser det en del problem.
Stueveggen er 10 cm og godt isolert.

Hva kan skje viss jeg bruker denne veggen som felles vegg?
  (trådstarter)
   #7
 374     Østfold     0
Hei Jantheman
Dette er det to svar på:
Svar 1. er at det går ikke sånn uten videre for de du trenger fuktsperre i den stue veggen og den skal ligge rett bak spon platen på varmside/stue siden.

Svar 2. løser det mange problemer? så kan det la seg gjøre og bruke den veggen. Det du da må gjøre er og åpne veggen frem til veggplaten som er i stua (den lar du stå) også bygger du kjølerommet slik som beskrevet i teksten over.

Da blir det noe slik som på dette bilde i vedlegget om jeg har forstått deg riktig.  Smile
Slik bygger du det perfekte kjølerommet - skisse løsning.JPG - Thermocold
Signatur

   #8
 645     Østfold     0
Takker og bukker. Det blir veldig bra. Du har forstått hva som er problemet mitt.

Da gjør jeg det som du har tegnet. Det går helt fint. Ingen problem å få inn den plasten der.
Regner med det skal plast i taket også?


   #10
 645     Østfold     0
Perfekt.

Tusen takk for hjelpa. Det var utrolig snilt gjort.
Da skal det bli et bra kjølerom.