De lysstoffrørene selges gjennom hvitevare reparatører og ikke i butikker, her finner du en link til din nærmeste reparatør hvor du kan bestille nytt rør: http://www.es-kjeden.no/
Ønsker du en litt mer hendig løsning, kan du gjøre som du beskriver. du kan bore og trekke inn et trekkrør, men det holder med 16mm ville jeg tro, også legger du opp til en lysbryter på utsiden, eller enda enklere monterer en taklampe med bevegelses sensor. hos andre produsenter en ditt aggregat har de normalt et eget strømuttak til lys på toppen av aggregatet til lamper, på den måten slipper du og lage hull i taket til strøm.
Det skal normalt gå greit, men det er helt riktig at enn ikke skal gjøre for stor skade på fuktsperren, ved ny installasjon brukes ofte spesiell hylse/moffe som sikrer at trekk røret tetter rundt fuktsperren. Ikke fyll trekkrøret med skum, da blir det vanskelig og trekke om ledningene om det en gang skulle bli nødvendig.
Det er faktisk mulig at det kan gå slik som dere skissere, men dette siden det er snakk om plassering i en driftsbygning/låve og det er snakk om et kjølerom til bruk f.eks. under jaktperioden, men ikke i normal drift resten av året.
Om dere like vel ønsker og forsøke på denne løsningen, tror jeg dere hadde vært tjent med en lufte spalte på 5 cm mellom grunnmur og membran om det er mulig? sirkulasjon av luft mellom disse to veggen er med på og hindre fuktgjennomslag. Jeg beklager at jeg ikke har mye mer og komme med en dette.
Hva er egentlig bruken av kjølerommet tiltenkt? og dere nevner 3 av 4 vegger, hva går ut mot den 4 veggen? tenker litt her på valg av kjøleaggregatsløsing også.
Hei igjen og takk for svar.
-Kjølerommet var/skal bli i permanent drift som lager for malt og humle for ølbrygging. Vi er en gjeng med hobbybryggere. Vi kan klare oss med en temp i kjølerom på 7-8 grader C nå. Men vi vil også at rommet skal kan brukes til annet i fremtiden og bør kunne brukes helt ned mot 4 grader C uten trøbbel.
-Det er to utfordringer iht luftespalte. Plass og tilgang ved bygging, som nevt i mitt forrige innlegg. Jeg ser for meg at det blir umulig å bygge et rom i rommet som er så trangt og få byggeplast rundt det hele (vegger, tak og gulv) og få den helt tett i tillegg. Meget mulig jeg tar feil. Dessuten blir det svært lite plass igjen i kjølerommet hvis det forsvinner tilsammen 0.5 meter i bredde (kanskje mer på grunn av rørene) og høyde.
-Jeg pratet med en annen kjøleteknikker på telefon og prøvde å beskrive utfordringene vi stod ovenfor. Han mente vi kanskje bare kunne la være å isolere. Evt. bare isolere taket hvor muren er tynnest. Og selvfølgelig skilleveggen.
Vi har allerede en NorCool CU-450 som har kapasitet på 10k liter som er det volumet vi sikter oss inn på.
-Hele rommet er pr øyeblikk et langt rom på ca 7*2*2 meter som du ser på bildet fra Ole Christian. Det er plass til kjølerom i enden av dette rommet som da vil bli delt i to. I den restrerende delen av rommet er det gjæringsrom, øl og utstyrslager temp ca 16-19 grader C. De to tykkeste veggene på 60cm er mot utsiden og halvveis dekket av jord/under grunn. Den tredje veggen 30cm vender mot selve bryggerommet hvor temperatur varierer stort med årstider. Det er ikke oppvarmet og selv på sommer sjelden over 15 grader C. Og når det er aktivitet i bryggeriet blir det en del varme noen timer av gangen, type 25-30 grader C. På siden av bryggeromsiden av denne veggen er det en luftspalte på ca 5cm og så tette 5mm PVC plater fra gulv til tak.
Hvis vi ikke isolerer veggene blir det bygget sånn omtrent som det her, med membran på varmesiden av skilleveggen:
Jeg skal bygge et kjølerom slik som beskrevet i denne tråden (takk for en fantastisk tråd, forresten). Jeg har noen spørsmål: 1. Mellom kjølerom og vaskerom er det en gammel døråpning som jeg skal avblende. Siden det er et vaskerom, er det diffusjonssperre i veggene der allerede. Er det greit at jeg lekter ut 5 (eller 10) cm og legger kjølerommet sitt dampsperre på det igjen? Tenkte å lekte ut mot yttervegg (høyre vegg), gulv, tak og mot vaskrommet slik at luften får sirkulert rundt alle sidene uten veggen mot kjøkkenet. 2. Jeg skal aggregatet med varmeutkast inn mot vaskerommet (plasseres i den gamle døråpning før resten skal tettes). Siden jeg har balansert ventilasjon, blir det bra da den kan utnytte varmen bedre (gjenvinning). Det jeg lurer på er: kan jeg lage luftelukene oppe og nede i samme åpning (over og under aggretatet) for å unngå kuldebro, eller må jeg ha dette inn mot kjøkkenet (evt en annen side)?
Jeg er veldig usikker på om jeg forstår deg helt rett, så jeg har laget en skiss slik jeg tror du tenker, stemmer dette?
Fuktsperren fra vaskerommet ligger vell rett bak panelen på vaskerommet? og kan da benyttes om du klarer og legge plasten fra de andre veggen og taket slik at det blir helt tett med overlapp. Jeg anbefaler alltid 10cm isolasjon.
Har kjøpt og montert kjølerom 180x180. Er litt på ville veier når det hjelder montering av hyllene, det følgte ingen monteringsanvisning og har ikke anelse om hvordan gå gjort dette.
Skjønner at skinnene med huller i skal skrus på vegg, men vet ikke hvordan disse trekantene som hyllene og kurvene skal hektes på, hvordan feste disse på skinnene.
Kjøleroms elementer er stort sett bygget opp likt fra de forskjellige leverandørene, høy verdi isolertskum med 0,6mm stålplater på hver side, stålet er enten lakkert eller Food safe laminert, Foodsafe laminert er alltid og foretrekke. Foodsafe er slitesterkt, bakteriehemmende og enkelt og holde rent. Mat tilsynet krever dette til næring og det er ingen grunn til at vi ikke kan ha denne gode kvaliteten hjemme også. Kjøleroms elementer til privathusholdning og kantiner har en tykkelse på litt over 5 cm men de tilsvarer ca. 15 til 20 cm med steinull, altså godt isolert kjølerom med tynne vegger, det gir deg også bedre utnyttelse av plassen.
Jeg har en lang tarm av en kjellerbod - 130*370 cm - som jeg har lyst til å dele i to omtrent like deler, med et kjøleaggregat i skilleveggen som gjør den ene delen til kjølerom, den andre til en lun bod (takket være aggregatet) for gjæring av øl og vin.
Problemet er bredden: Skal jeg fra 130 cm ta 5 cm til luftspalte + 10 cm isolasjon + dekkplater (f.eks. våtromspanel) på hver side, blir det veldig smalt! Så dette med ferdige plater med isolerskum og intet behov for ekstra panelplater fanget min interesse; det kan gi meg følbart mer "armslag" i bredden.
Men: Er dette noe som er tilgjengelig som "metervare"? Kan det skjæres til i den bredden og høyden som passer meg? Vil leverandøren skjære til i de mål jeg ønsker? Tillater reglene på formet at man mumler navnet på noen leverandører eller produkter jeg kan spørre/søke etter? Hvordan monterer man disse elementene på underlaget? Er det noen grunn til å ikke bruke dem også som isolasjon i taket (opp mot stue)?
Tilleggsspørsmål: Jeg får inntrykk av, i den generelle beskrivelsen, at det først og fremst er mot kalde rom (dvs. andre kjellerrom) det er behov for god utlufting - at man kan gå ned på luftingen mot (halv)varme rom - kjellerstue etc. Er det riktig forstått?
I så fall får jeg med 2,5 cm luft + 5 cm isolerplate på hver side opp mot 20 cm mer plass i bredden, og det vil gjøre kjølerommet langt bedre å bevege seg i!
Du kan bestille paneler i f.eks. B1200 x 2100/2400 og kappe selv, men det koster nok ikke noe mer om du bestiller et ferdig rom på for eksempel 1200 x 1850 x H2100/2400 med eller uten gulv. Det er helt riktig at det er mot yttervegger, kalt loft o.l. som det er påkrevd med 5 cm lufting du kan korte ned til 2/3 cm mot inne vegger/varmerom, men det er viktig med noen lufte hull ut mot varm rommene slik at luften ikke blir helt stille stående (sirkulasjon)
Vi leverer alt du måtte ønske av paneler og utstyr på Thermocold AS det tror jeg er innafor og skrive her på denne siden, med begrunnelse at vi nok er de eneste som leverer kjølerom på mål i så tynne elementer som 5,4mm tykkelser og på de lengdene du selv måtte ønske. Link til kjølerom på spesial mål her.
Da får du som du sier mye mer kjølerom uten at det går på bekostning av isolasjons verdien (Uverdi).
Du nevner også noe om og bruke varmen til aggregatet i rom nummer 2 for gjæring, det er greit om du tar noen forehåndsregler, siden luften i det rommet også skal kjøle ned aggregat på varm side, skal ikke omgivende temperatur i rommet overstige 27*C varme grader, dette kan du løse med og f.eks. montere en badromsvifte som starter og stopper på termostat, monterer du den i vegg høyt oppe så vil den trekke ut varmen når den over stiger f.eks. 25/26*C slik at ikke aggregatet jobber for hardt i for varme temperaturer, om omgivelse temperaturen blir for høy på varmside på virker det kjølekapasiteten og lager unødvendige slitasjer på spesielt viftemotorer og kompressoren.
Håper du har fått svar på det du lurte på, om det er noe mer så bare kom med det
Jeg har ikke noen monterings anvisning på dette, men etter og ha lett litt i arkivet, har jeg funnet et bilde som muligens kan hjelpe deg. bilde viser hyllene ferdig montert i et nordcool kjølerom.
Du kan bestille paneler i f.eks. B1200 x 2100/2400 og kappe selv, men det koster nok ikke noe mer om du bestiller et ferdig rom på for eksempel 1200 x 1850 x H2100/2400 med eller uten gulv.
Høres ut som nær ideelt for meg, og jeg tar direkte kontakt for detaljer. Men la meg få stille noen generelle spørsmål her, som jeg antar kan være av interesse for andre.
Hjørnene - innvendige og utvendig: Særlig utvendige hjørner, der en snittflate vil være synlig, leveres det da tilpasset listverk som dekker over snittflaten? I indre hjørner bør det vel også være rimelig tett, og jeg antar det er brukes noen form for hjørnelister, riktig? Hvordan festes disse? Med lim?
Festing av panelene mot vegg/tak: Skrues de fast med gjennomgående skruer, eller benyttes andre festemekanismer? Hvis det benyttes skruer, på hvilken måte unngår man punktering i fuktsperren - vil skruene være tilstrekkelig tetting?
Golv: Har panelene tilstrekkelig mekanisk styrke til å brukes som golv, eller bruker man særlige golvpaneler med ekstra styrke? Er det behov for lufting under golvet, liksom i veggene?
Hvor mye behov er det for sirkulasjon av luftingen? I mitt tilfelle vil jeg i "bakrommet" (varm side av kjøleren) ha en avsugingsvifte (primært for å hindre gjærlukt fra øl/vin-gjæring i å trenge inn i kjellerstua, men også fordi det ikke ønskelig med altfor høy temperatur til gjærings-prosessen, så det vil være et lite undertrykk. Motsatt, rundt døra, er det plass til å legge inn et par små hull fra kjellergang utenfor (som har et ørlige overtrykk) mot luftingen, slik at det kan gå et lite sig gjennom luftingen. Vil det være en god ide, eller er det helt unødvendig å gjøre noe slikt?
Er det korrekt forstått at disse panelene både er tilstrekkelig overflatebehandlede til at de fungerer som veggpaneler uten ytterligere beskyttelse, og som fuktusperre, slik at alt som kreves er utlekting fra betongvegg for lufting, pluss panelene - intet annet?
For lys etc: Brukers spesielle gjennomføringer? Eller borer man hull, trekker ledningen gjennom og tetter med fugeskum el. lign? (I mitt tilfelle vil det være snakk om 12V LED-lys, ikke nettspenning.) Brukes spesielt tettemateriale rundt aggregatet?
Veggen mot bakrommet, der aggregatet er innfelt, må settes opp av treverk tilstrekkelig robust til å holde aggregatet. Hvordan er det med lufting etc. på denne veggen: Bør det være en luftspalt mellom panelene og ytterligere isolasjon i denne veggen, eller kan panelen festes direkte på stenderne, med åpent rom til panelplater slått på på motsatt side?
Har panelene nok bærekraft til at hyller kan festes direkte inn i dem, eller må stenderverket bak panelene tilpasses slik at hyllene festes med skruer som går gjennom panelene og inn i stenderverket?
Resten blir vel så spesifikke detaljer at jeg tar det direkte, uten å "belemre" andre med det!
Hei Keal Jeg skal forsøke og svare etter beste evne i nogen lunde riktig rekkefølge på dine spørsmål
Det finnes to typer elementer, den ene er uten kroker og den andre løsningen er med kroker støpt inn ferdig, pris forskjellen er så liten at det selges nok 98% med kroker. 95% av alle elementene er ferdig tilpasset kundens mål, det er så enkelt som at du oppgir rommets mål du ønsker, også lages det akkurat på det målet, skal det plasseres inne i en bod oppgir du målene inne i boden og leverandøren kan da trekke fra for deg det som trengs på målene, dette for å få riktig avstand og lufting. Det koster ikke noe mer enn det er vært bryet med å kappe elementene selv tenker jeg i de fleste tilfellene, slik er det blir når fabrikkene er så effektive som i dag, dette gjelder spesielt på små kjølerom.
Du kan kjøpe ferdige elementer på 2meter høyde og 1,2m bredde ferdig med låser (klikk sammen med en nøkkel) bruker du den høyden, kan du kjøpe 4 stk. 90* hjørne skjøter, det klikker du på enden av elementet og hjørnet er ferdig, da trenger du bare og skjøte langsidene eller kortsiden om du kjøper en pall med elementer og skal tilpasse selv, utfordringen blir tak og gulv. For å få et optimalt resultat må du fjerne kuldebroene i stålet på innsiden av kjølerommet. Kuldebroene fjernes da normalt ved å nibble/sage bort stålet på platen i tak/gulv som veggelementets topp eller bunn ende skjuler, kjøper du ferdig målsatt kjølerom vil du kunne bare låse sammen elementene her også.
Føler denne er meget informativ for flere av dine spørsmål så her er en filmsnut av monteringen på et ferdig kjølerom:
Du kan fint skru i stålplatene, men helst ikke for mye gjennomgående skruer, skummet som holder stålplatene fast på vær side er meget sterkt og tåler mye vekt. Gulvet tåler mye, hjemme i privat hus gjøres det normalt ingen ting ekstra, men til kantiner, restauranter og butikker legges det et «arbeidsgulv over det eksiterende gulvet, normal er dette en type vannfastfinner med skli sikring eller ALU dekke, her går de inn med sko, traller og skyver kasser langs gulvet, også blir slitasje faktoren mye større når rommene brukes hele dage og utover kvelden. Vi lufter alltid under gulvet med 1,5/2cm lekter for å skape litt sirkulasjon.
Vegger, gulv og tak er food safe laminert, det vil si slite sterkt og bakterie hemmende også enkelt og rengjøre. De har innebygget fukt sperre så alt som trengs er lufting rundt.
Ved innføring av lys, er det normalt og borre et hull med tettemansjetter på ut og innside for å skjerme kabelen fra stål platene, dytt gjerne inn noe som isolerer før du trykker fast den siste mansjetten. Har du full kontroll på kabelen kan det også fuges fast rundt. Det finnes også kjøle aggregater som har tilkobling til lys på aggregatet det er alltid det beste, spesielt for kjølerom bygget i tre, men også på elementrom, da slipper du noen gjennomføringer siden du kan koble lyset rett inn i en kontakt på aggregatet. Det har ikke du på ditt aggregat, så da blir det og legge inn strøm gjennom panelet. Husk at du har en høy IP grad på lampen som plasseres inne i kjølerommet, min 44ip.
Her er jeg ikke helt sikker på hva du mener med reisverk til/rundt aggregatet, aggregatet felles inn i veggelementet og det er godt nok med hold for at aggregatet skal stå støtt, et tips er å legge en liten gummi i bunnen av lysåpningen til aggregatet, da hviler på denne i stedet for rett på elementet (stålet/skummet). Aggregatet skal ikke trenge noen form for fugemasse ved montering det har inne bygget tette lister som sikrer at det blir tett (viktig med riktige mål på lysåpningen) Ved normale hyller tilpasset kjølerom og som er vegghengte, skal det holde med og skru stenderne til hyllene rett i veggen i den ytterste stålplaten.
Håper du fikk svar på en del av dine spørsmål og at det ble litt informativt for andre leser.
De lysstoffrørene selges gjennom hvitevare reparatører og ikke i butikker, her finner du en link til din nærmeste reparatør hvor du kan bestille nytt rør: http://www.es-kjeden.no/
Ønsker du en litt mer hendig løsning, kan du gjøre som du beskriver. du kan bore og trekke inn et trekkrør, men det holder med 16mm ville jeg tro, også legger du opp til en lysbryter på utsiden, eller enda enklere monterer en taklampe med bevegelses sensor. hos andre produsenter en ditt aggregat har de normalt et eget strømuttak til lys på toppen av aggregatet til lamper, på den måten slipper du og lage hull i taket til strøm.
Det skal normalt gå greit, men det er helt riktig at enn ikke skal gjøre for stor skade på fuktsperren, ved ny installasjon brukes ofte spesiell hylse/moffe som sikrer at trekk røret tetter rundt fuktsperren.
Ikke fyll trekkrøret med skum, da blir det vanskelig og trekke om ledningene om det en gang skulle bli nødvendig.
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
Hei igjen og takk for svar.
-Kjølerommet var/skal bli i permanent drift som lager for malt og humle for ølbrygging. Vi er en gjeng med hobbybryggere. Vi kan klare oss med en temp i kjølerom på 7-8 grader C nå. Men vi vil også at rommet skal kan brukes til annet i fremtiden og bør kunne brukes helt ned mot 4 grader C uten trøbbel.
-Det er to utfordringer iht luftespalte. Plass og tilgang ved bygging, som nevt i mitt forrige innlegg. Jeg ser for meg at det blir umulig å bygge et rom i rommet som er så trangt og få byggeplast rundt det hele (vegger, tak og gulv) og få den helt tett i tillegg. Meget mulig jeg tar feil. Dessuten blir det svært lite plass igjen i kjølerommet hvis det forsvinner tilsammen 0.5 meter i bredde (kanskje mer på grunn av rørene) og høyde.
-Jeg pratet med en annen kjøleteknikker på telefon og prøvde å beskrive utfordringene vi stod ovenfor. Han mente vi kanskje bare kunne la være å isolere. Evt. bare isolere taket hvor muren er tynnest. Og selvfølgelig skilleveggen.
Vi har allerede en NorCool CU-450 som har kapasitet på 10k liter som er det volumet vi sikter oss inn på.
-Hele rommet er pr øyeblikk et langt rom på ca 7*2*2 meter som du ser på bildet fra Ole Christian. Det er plass til kjølerom i enden av dette rommet som da vil bli delt i to. I den restrerende delen av rommet er det gjæringsrom, øl og utstyrslager temp ca 16-19 grader C. De to tykkeste veggene på 60cm er mot utsiden og halvveis dekket av jord/under grunn. Den tredje veggen 30cm vender mot selve bryggerommet hvor temperatur varierer stort med årstider. Det er ikke oppvarmet og selv på sommer sjelden over 15 grader C. Og når det er aktivitet i bryggeriet blir det en del varme noen timer av gangen, type 25-30 grader C. På siden av bryggeromsiden av denne veggen er det en luftspalte på ca 5cm og så tette 5mm PVC plater fra gulv til tak.
Hvis vi ikke isolerer veggene blir det bygget sånn omtrent som det her, med membran på varmesiden av skilleveggen:
Jeg skal bygge et kjølerom slik som beskrevet i denne tråden (takk for en fantastisk tråd, forresten).
Jeg har noen spørsmål:
1. Mellom kjølerom og vaskerom er det en gammel døråpning som jeg skal avblende. Siden det er et vaskerom, er det diffusjonssperre i veggene der allerede. Er det greit at jeg lekter ut 5 (eller 10) cm og legger kjølerommet sitt dampsperre på det igjen? Tenkte å lekte ut mot yttervegg (høyre vegg), gulv, tak og mot vaskrommet slik at luften får sirkulert rundt alle sidene uten veggen mot kjøkkenet.
2. Jeg skal aggregatet med varmeutkast inn mot vaskerommet (plasseres i den gamle døråpning før resten skal tettes). Siden jeg har balansert ventilasjon, blir det bra da den kan utnytte varmen bedre (gjenvinning). Det jeg lurer på er: kan jeg lage luftelukene oppe og nede i samme åpning (over og under aggretatet) for å unngå kuldebro, eller må jeg ha dette inn mot kjøkkenet (evt en annen side)?
Jeg er veldig usikker på om jeg forstår deg helt rett, så jeg har laget en skiss slik jeg tror du tenker, stemmer dette?
Fuktsperren fra vaskerommet ligger vell rett bak panelen på vaskerommet? og kan da benyttes om du klarer og legge plasten fra de andre veggen og taket slik at det blir helt tett med overlapp. Jeg anbefaler alltid 10cm isolasjon.
Svar på spørsmål 2. blir vel noe slik? (se link for fullstendig beskrivelse side 7.) eller de andre mulighetene.
Eller sånn kan det gjøres
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
Skjønner at skinnene med huller i skal skrus på vegg, men vet ikke hvordan disse trekantene som hyllene og kurvene skal hektes på, hvordan feste disse på skinnene.
Håper noen kan hjelpe!
Jeg har en lang tarm av en kjellerbod - 130*370 cm - som jeg har lyst til å dele i to omtrent like deler, med et kjøleaggregat i skilleveggen som gjør den ene delen til kjølerom, den andre til en lun bod (takket være aggregatet) for gjæring av øl og vin.
Problemet er bredden: Skal jeg fra 130 cm ta 5 cm til luftspalte + 10 cm isolasjon + dekkplater (f.eks. våtromspanel) på hver side, blir det veldig smalt! Så dette med ferdige plater med isolerskum og intet behov for ekstra panelplater fanget min interesse; det kan gi meg følbart mer "armslag" i bredden.
Men: Er dette noe som er tilgjengelig som "metervare"? Kan det skjæres til i den bredden og høyden som passer meg? Vil leverandøren skjære til i de mål jeg ønsker? Tillater reglene på formet at man mumler navnet på noen leverandører eller produkter jeg kan spørre/søke etter? Hvordan monterer man disse elementene på underlaget? Er det noen grunn til å ikke bruke dem også som isolasjon i taket (opp mot stue)?
Tilleggsspørsmål: Jeg får inntrykk av, i den generelle beskrivelsen, at det først og fremst er mot kalde rom (dvs. andre kjellerrom) det er behov for god utlufting - at man kan gå ned på luftingen mot (halv)varme rom - kjellerstue etc. Er det riktig forstått?
I så fall får jeg med 2,5 cm luft + 5 cm isolerplate på hver side opp mot 20 cm mer plass i bredden, og det vil gjøre kjølerommet langt bedre å bevege seg i!
Du kan bestille paneler i f.eks. B1200 x 2100/2400 og kappe selv, men det koster nok ikke noe mer om du bestiller et ferdig rom på for eksempel 1200 x 1850 x H2100/2400 med eller uten gulv.
Det er helt riktig at det er mot yttervegger, kalt loft o.l. som det er påkrevd med 5 cm lufting du kan korte ned til 2/3 cm mot inne vegger/varmerom, men det er viktig med noen lufte hull ut mot varm rommene slik at luften ikke blir helt stille stående (sirkulasjon)
Vi leverer alt du måtte ønske av paneler og utstyr på Thermocold AS det tror jeg er innafor og skrive her på denne siden, med begrunnelse at vi nok er de eneste som leverer kjølerom på mål i så tynne elementer som 5,4mm tykkelser og på de lengdene du selv måtte ønske. Link til kjølerom på spesial mål her.
Da får du som du sier mye mer kjølerom uten at det går på bekostning av isolasjons verdien (Uverdi).
Du nevner også noe om og bruke varmen til aggregatet i rom nummer 2 for gjæring, det er greit om du tar noen forehåndsregler, siden luften i det rommet også skal kjøle ned aggregat på varm side, skal ikke omgivende temperatur i rommet overstige 27*C varme grader, dette kan du løse med og f.eks. montere en badromsvifte som starter og stopper på termostat, monterer du den i vegg høyt oppe så vil den trekke ut varmen når den over stiger f.eks. 25/26*C slik at ikke aggregatet jobber for hardt i for varme temperaturer, om omgivelse temperaturen blir for høy på varmside på virker det kjølekapasiteten og lager unødvendige slitasjer på spesielt viftemotorer og kompressoren.
Håper du har fått svar på det du lurte på, om det er noe mer så bare kom med det
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
Hei Stiandree
Jeg har ikke noen monterings anvisning på dette, men etter og ha lett litt i arkivet, har jeg funnet et bilde som muligens kan hjelpe deg. bilde viser hyllene ferdig montert i et nordcool kjølerom.
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
Høres ut som nær ideelt for meg, og jeg tar direkte kontakt for detaljer. Men la meg få stille noen generelle spørsmål her, som jeg antar kan være av interesse for andre.
Hjørnene - innvendige og utvendig: Særlig utvendige hjørner, der en snittflate vil være synlig, leveres det da tilpasset listverk som dekker over snittflaten? I indre hjørner bør det vel også være rimelig tett, og jeg antar det er brukes noen form for hjørnelister, riktig? Hvordan festes disse? Med lim?
Festing av panelene mot vegg/tak: Skrues de fast med gjennomgående skruer, eller benyttes andre festemekanismer? Hvis det benyttes skruer, på hvilken måte unngår man punktering i fuktsperren - vil skruene være tilstrekkelig tetting?
Golv: Har panelene tilstrekkelig mekanisk styrke til å brukes som golv, eller bruker man særlige golvpaneler med ekstra styrke? Er det behov for lufting under golvet, liksom i veggene?
Hvor mye behov er det for sirkulasjon av luftingen? I mitt tilfelle vil jeg i "bakrommet" (varm side av kjøleren) ha en avsugingsvifte (primært for å hindre gjærlukt fra øl/vin-gjæring i å trenge inn i kjellerstua, men også fordi det ikke ønskelig med altfor høy temperatur til gjærings-prosessen, så det vil være et lite undertrykk. Motsatt, rundt døra, er det plass til å legge inn et par små hull fra kjellergang utenfor (som har et ørlige overtrykk) mot luftingen, slik at det kan gå et lite sig gjennom luftingen. Vil det være en god ide, eller er det helt unødvendig å gjøre noe slikt?
Er det korrekt forstått at disse panelene både er tilstrekkelig overflatebehandlede til at de fungerer som veggpaneler uten ytterligere beskyttelse, og som fuktusperre, slik at alt som kreves er utlekting fra betongvegg for lufting, pluss panelene - intet annet?
For lys etc: Brukers spesielle gjennomføringer? Eller borer man hull, trekker ledningen gjennom og tetter med fugeskum el. lign? (I mitt tilfelle vil det være snakk om 12V LED-lys, ikke nettspenning.) Brukes spesielt tettemateriale rundt aggregatet?
Veggen mot bakrommet, der aggregatet er innfelt, må settes opp av treverk tilstrekkelig robust til å holde aggregatet. Hvordan er det med lufting etc. på denne veggen: Bør det være en luftspalt mellom panelene og ytterligere isolasjon i denne veggen, eller kan panelen festes direkte på stenderne, med åpent rom til panelplater slått på på motsatt side?
Har panelene nok bærekraft til at hyller kan festes direkte inn i dem, eller må stenderverket bak panelene tilpasses slik at hyllene festes med skruer som går gjennom panelene og inn i stenderverket?
Resten blir vel så spesifikke detaljer at jeg tar det direkte, uten å "belemre" andre med det!
Jeg skal forsøke og svare etter beste evne i nogen lunde riktig rekkefølge på dine spørsmål
Det finnes to typer elementer, den ene er uten kroker og den andre løsningen er med kroker støpt inn ferdig, pris forskjellen er så liten at det selges nok 98% med kroker.
95% av alle elementene er ferdig tilpasset kundens mål, det er så enkelt som at du oppgir rommets mål du ønsker, også lages det akkurat på det målet, skal det plasseres inne i en bod oppgir du målene inne i boden og leverandøren kan da trekke fra for deg det som trengs på målene, dette for å få riktig avstand og lufting. Det koster ikke noe mer enn det er vært bryet med å kappe elementene selv tenker jeg i de fleste tilfellene, slik er det blir når fabrikkene er så effektive som i dag, dette gjelder spesielt på små kjølerom.
Du kan kjøpe ferdige elementer på 2meter høyde og 1,2m bredde ferdig med låser (klikk sammen med en nøkkel) bruker du den høyden, kan du kjøpe 4 stk. 90* hjørne skjøter, det klikker du på enden av elementet og hjørnet er ferdig, da trenger du bare og skjøte langsidene eller kortsiden om du kjøper en pall med elementer og skal tilpasse selv, utfordringen blir tak og gulv. For å få et optimalt resultat må du fjerne kuldebroene i stålet på innsiden av kjølerommet. Kuldebroene fjernes da normalt ved å nibble/sage bort stålet på platen i tak/gulv som veggelementets topp eller bunn ende skjuler, kjøper du ferdig målsatt kjølerom vil du kunne bare låse sammen elementene her også.
Føler denne er meget informativ for flere av dine spørsmål så her er en filmsnut av monteringen på et ferdig kjølerom:
Du kan fint skru i stålplatene, men helst ikke for mye gjennomgående skruer, skummet som holder stålplatene fast på vær side er meget sterkt og tåler mye vekt.
Gulvet tåler mye, hjemme i privat hus gjøres det normalt ingen ting ekstra, men til kantiner, restauranter og butikker legges det et «arbeidsgulv over det eksiterende gulvet, normal er dette en type vannfastfinner med skli sikring eller ALU dekke, her går de inn med sko, traller og skyver kasser langs gulvet, også blir slitasje faktoren mye større når rommene brukes hele dage og utover kvelden. Vi lufter alltid under gulvet med 1,5/2cm lekter for å skape litt sirkulasjon.
Vegger, gulv og tak er food safe laminert, det vil si slite sterkt og bakterie hemmende også enkelt og rengjøre. De har innebygget fukt sperre så alt som trengs er lufting rundt.
Ved innføring av lys, er det normalt og borre et hull med tettemansjetter på ut og innside for å skjerme kabelen fra stål platene, dytt gjerne inn noe som isolerer før du trykker fast den siste mansjetten. Har du full kontroll på kabelen kan det også fuges fast rundt. Det finnes også kjøle aggregater som har tilkobling til lys på aggregatet det er alltid det beste, spesielt for kjølerom bygget i tre, men også på elementrom, da slipper du noen gjennomføringer siden du kan koble lyset rett inn i en kontakt på aggregatet. Det har ikke du på ditt aggregat, så da blir det og legge inn strøm gjennom panelet. Husk at du har en høy IP grad på lampen som plasseres inne i kjølerommet, min 44ip.
Her er jeg ikke helt sikker på hva du mener med reisverk til/rundt aggregatet, aggregatet felles inn i veggelementet og det er godt nok med hold for at aggregatet skal stå støtt, et tips er å legge en liten gummi i bunnen av lysåpningen til aggregatet, da hviler på denne i stedet for rett på elementet (stålet/skummet). Aggregatet skal ikke trenge noen form for fugemasse ved montering det har inne bygget tette lister som sikrer at det blir tett (viktig med riktige mål på lysåpningen)
Ved normale hyller tilpasset kjølerom og som er vegghengte, skal det holde med og skru stenderne til hyllene rett i veggen i den ytterste stålplaten.
Håper du fikk svar på en del av dine spørsmål og at det ble litt informativt for andre leser.
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!