#71
 4     0
Hei,

Jeg planlegger nytt hus, og i den forbindelse ønsker jeg en "matbod" i tilknytning til kjøkkenet. Jeg ser for meg å bruke dette til lagring av brus, øl og vin etc. samt annen mat som ikke trenger kjøleskap. I tillegg vil det være kjøkkenredskap, store panner osv som tar stor plass. Ønsket er altså en god gammeldags sval matbod, men siden dette er i øverste etasje må jeg ha noe kjøling. Jeg planlegger derfor å bruke en viftekonvektor tilkoblet borehull som frikjøling. Dette skal klare å senke temperaturen ned mot 10-12 grader på sommeren.

Jeg ser at det blir nevnt en grense rundt 10-12 grader i forhold til isolasjonskrav, fuktproblemer osv. Er det noen som kan utdype dette mer? hvilken temperatur kan jeg ha i en vanlig bod uten å få problemer med fukt og råte?

alle tanker og ideer mottas med takk...

   #72
 151     Fredrikstad     0
Hvilke temperaturer kan jeg forvente i et kjølerom?

Jeg har i dag et kjølerom, men som aldri har vært i bruk (Har kun blitt benyttet som bod).

Har tenkt på å sette i stand/oppgradere rommet og benytte kjølerommet istedenfor kjøleskap. Kan jeg oppnå 4grader i et kjølerom?

Planen er å gjøre kjølerommet noe mindre enn den er i dag, altså isolere det vesentlig, samt kjøpe nytt aggregat og dør. Kjølerommet står også rett på betonggulv, hadde kanskje også vært en ide å løftet gulvet litt og isolert under?

Når jeg skal plastre kjølerommet, finnes det en måte jeg kan sveise plasten (smelte), slik at skjøtene blir tilnærmet 100% tett?
  (trådstarter)
   #73
 374     Østfold     0
Hei Mohan80

Det er ofte differansen som er viktig altså forskjellen mellom temperatur inne i kjølerommet og omgivende temperatur på utsiden i tillegg må en ta høyde for faktorer som at en vegg er mot en yttervegg da er det litt strengere krav en om alle veggene i kjølerommet går ut mot innervegger/lettvegger.

Tommelfinger regelen som ofte blir brukt er som du sier 10/12*C i diff. 22*C i huset og 10 grader i kjølerommet da starter det vi kaller for fukt trekk, altså fuktig varm luft som trekker seg mot kaldere områder da er det viktig med fuktsperre/plast for og stoppe fukten før den trekker seg inn i veggen og isolasjon som forsinker denne prosessen ved og isolere seg opp mot temperatur differansen. også er det god økonomi og isolere kulden inne slik at det brukes mindre strøm på kjøleanlegget og at ikke kulden siver ut i huset slik at du får litt større varmebehov i rommet uten for.

Så fort det er muligheter for at kondens/fukt legger seg i veggen er mulighetene for sopp og råte til stede.
Signatur
Med vennlig hilsen Jørgen Børresen Johansen | Kulde Mester
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
  (trådstarter)
   #74
 374     Østfold     0
Hei Frecjoha

Jeg vil si at normal temp i et kjølerom til privathusholdning er 3,5 til 8 grader litt avhengig av bruken, skal du bruke det til kjøleskap så vil jeg lagt meg på 4 grader, det er ikke noe problem.

Isolert gulv er god økonomi på strømbruk og gangtid/slitasje på aggregat og gir bedre klima i kjølerommet, plasten blir normalt lagt med 50cm overlapp og alle skjøtene tapes med tape som er tilpasset formålet. stifter i plasten tapes også over.

Det er umulig og få rommet når du bygger selv 100% tett men det er viktig og forsøke ditt beste her, kun kjølerom i paneler/elementer som gir helt tette kjølerom.
Signatur
Med vennlig hilsen Jørgen Børresen Johansen | Kulde Mester
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
   #75
 195     Enebolig     0
Vet ikke helt om dette er riktig tråd, men har gjort noen målinger i mitt kjølehjørne, og er ikke helt fornøyd med kjøleeffekten. Jeg har et Polarhjørne fra 2001, og i desember 2015 byttet jeg kjøleaggregat til et Thermocold TL6s.
Det er ganske stillegående, men får ikke temperaturen under 6.5 grader når det står på det kaldeste.

Jeg monterte den medfølgende skumgummi-lista bak, og har dobbeltsjekket plasseringen av denne.
Filter er også rengjort, og pakningen rundt døra er hel, og tetter rundt hele.

Her er målnger gjort i et stort glass som rommer cirka en halv liter vann. Det er litt dårlig oppløsning på grafen under, men i excel-filen som tilhører målingene, kan jeg se at temperaturen svinger mellom 6.5 og 6.8 grader når den har stabilisert seg.

Skulle gjerne hatt temperaturen ned mot fire grader, men klarer ikke det med dette kjøleaggregatet.
Er det noe galt med kjøleaggregatet mitt?

Slik bygger du det perfekte kjølerommet -  - Thermocold
  (trådstarter)
   #76
 374     Østfold     0
Hei Perolavsen

Jeg regner med at du har stilt termostaten med kokken til det kaldeste? 4*C burde for dette aggregatet være ganske enkelt, jeg ville ringt 69102400 og snakket med service/support, der får du all den hjelp du trenger til og kontrollere rett monteringen eller service. for uten om viktigheten med korrekt montert luftsperre og riktig luft inn/ut til aggregatet kan du også kontrollere at magnetlisten til døren tetter 100% også pakningen rundt aggregatet.
Signatur
Med vennlig hilsen Jørgen Børresen Johansen | Kulde Mester
Thermocold.no og les Hvordan lage det perfekte kjølerom!
   #77
 1     0

Hei!

Skal bygge vinkjeller i kjelleren. Blir et rom i rommet, der en vegg blir mot yttervegg, mens de tre øvrige blir i selve rommet. Jeg har forstått at det må lektes ut for lufting mot ytterveggen (og tak/gulv). Hvordan stiller det seg med veggene som er ut mot selve kjellerrommet. Trenger jeg å lekte ut mellom fuktsperre og plater, eller legger jeg platene direkte utenpå isolasjon/fuktsperre?

Mvh
Helge

   #78
 16     0
Jeg skal også bygge vinkjeller/vinrom. Trenger virkelig hjelp, for nå har jeg snakket med flere fagpersoner og får helt motstridende råd. Både fra tømrere og kjøleteknikere, så forvirringen er total. Dette blir en lang post, beklager det. Ramser opp litt fakta først:

Vinrommet blir ca 8 kubikk, dvs 160x240 med så høy takhøyde som jeg får. Takhøyden er i utgangspunktet ca 233. Dette er et nytt tilbygg der vegger og tak er åpne og ikke er kledd med gips enda, og gulvet er bare sponplatene på bjelkelaget foreløpig. Har altså mulighet til å tilpasse materialvalg til det som er hensiktsmessig.

Vinrommet vil stå i hjørne mot yttervegger, altså med to vegger inn i annet større rom. Dette rommet er et stort bodrom, som ikke holdes til full vanlig romtemperatur. Bor i Bergen, så blir ikke mye under null ute. Vinrommet skal holde 12 grader.

Det store spørsmålet er om jeg trenger å bygge rom i rom eller om jeg kan komme unna med å bare sette opp to vegger fra gulv til tak av kjølreomsveggelementer. Noen sier jeg ikke må finne på det, mens andre sier det er null problem siden vi ikke er nede på vanlig kjøleromstemperatur. Å slippe rom i rom sparer mye kostnad og arbeid, og det vil se penere ut utenfor vinrommet (som vanlige vegger) og gi meg mer plass innvendig. Ytterveggene har 20 cm isolasjon.

Hvis jeg velger denne løsningen så er det jo fuktsperre i ytterveggen, men jeg forstår at den om sommeren i teorien blir på feil (kald) side. Det jeg har blitt fortalt (av fagfolk) er at den lave temperaturforskjellen og moderne vegg med god lufting gjør at det vil gå bra likevel. Spørsmålet da er hva jeg kler tak og de to ytterveggene med innvendig (furu, baderomsplater?) og om det er greit at fuktsperre bakenfor får denne centimeteren åpning mellom seg og kjøleromsveggene inne i rommet. Evt kan det legges et ekstra lag fuktsperre på yttervegg som tettes mot kjøleromsvegg før veggene kles igjen. Og så lurer jeg på hvilket gulv og evt tetting som skal opp på rågulvet jeg har nå.

Har lest bakover i tråden og forsto det slik at den magiske grensen for trøbbel ligger rundt 10-12 grader. Hvis løsningen jeg skisserer over er i grenseland, kan jeg løse det ved å pushe vintromsemperaturen til 13 grader? Tror det fremdeles er akseptabel temp for langtidslagring.

Hvis rådet derimot blir at dette ikke er tilrådelig så regner jeg med at jeg må gå hele veien med rom i rom, altså fire vegger, gulv og tak som lektes ut?

   #79
 16     0
Har et par spørsmål til:

Det hadde vært ideelt å få til ulike temperatursoner oppover i høyden, dvs noen grader høyere (ca 15 gr) på de øverste hyllene. Kan jeg få det til med å plassere aggregatet litt lavere enn standard monteringshøyde?

Hvor mye kuldetap får jeg med kjøleromsdør i glass i stedet for vanlig tett kjøleromsdør? Fikk beskjed om ca 3-400W, men usikker på hva det betyr i praksis. Kan jo ikke være 3-400 W ekstra strømforbruk. Er det mulig å anslå grovt ekstra årlig strømforbruk i kWh med glassdør?