#31
 5,569     0
Jeg ser av fjellet i dagen (på utsiden av huset) at det er noe forskjell på det. Er alunskifer forbeholdt svart. Hvis jeg avdekker fjellet under huset og det viser seg at dette ikke er svart kan man da konkludere med at det er fyllmassene som er årsaken?

Ligger alunskiferen i lag mellom andre bergarter, eller ligger det som årer i fjellet?

Er det noe geologiske teorier på hvor dypt alunskifer går etc?


Alunskifer er en organisk rik skifer. Det høye innholdet av organisk materiale gir den mørke fargen. Andre organiske skifre kan også være akkurat like svarte, og like radioaktive som Alunskifer.

Skiferen er omdannet leire som er avsatt på grunt, stillestående vann. Under ligger det ulike andre bergarter, inkludert ulike typer grunnfjell. Over kan det ligge andre bergarter. Jeg har i alle fall sett karbonater (kalkstein) direkte på Alunskifer. Dette er gammel stein, og den kan godt opptre mellom andre bergarter. Ikke som "årer", men som lag.

Skiferen kan være relativt mektig. I Oslo-området er den ca 75 m tykk, mens rundt Hamar er den over 200 m. Det kan være lokale variasjoner.

Jeg tror ikke at huset ditt står rett på Alunskifer. Da hadde du hatt større problemer. Men dersom du finner svart skifer i fyllmassene kan du sjekke om den avsetter svart farge på et ark. Det vil være en indikasjon.

Ligger mye info på nett om Alunskifer. Denne kan f.eks være nyttig for deg:
https://www.ngu.no/media/alunskiferpdf

TDJ
   #32
 1,627     Asker      0
Da ble det innkjøp av en Airthings Wave. Det er vel da bare å vente i spenning i 48 timer før man får de første resultatene.

Noen som kjenner til dette produktet?

Har benytte Airthings Wave i 1,5 år, måler radon, fukt og temp i kjeller. Har også Airthings Home (og forgjengeren til denne; husker navnet i farten). Er rimelig fornøyde med Wave, men bluetooth synking til app'en er ikke helt stabil... (men Aiirthings samler inne alle måle-data senteralt, disse kan lastes ned igjen ved skjæring. Med Wave får du både øyeblikksverdier og middelverdier over dag, uke, måned og år. Funker bra til å følge med på hvordan endringer i huset påvirker f.eks. radon-nivået.
Jeg hadde radon-nivåer på 600 - 1000 i kryp-kjeller (granitt) og < 30 i rommene over kjeller; mao var det svært god ventilering av krypkjeller. Har deretter gravet ut krypkjeller til full bolig-standard; ventilasjonen er kraftig begrenset, har lagt ut perforerte rør i grunnen under gulvet og koplet til avsugsvifte. Radon-duk over dette med radon-tape mot alle vegger, søyler o.l. 10 cm betong i gulvet. Radon-nivået i kjeller ligger nå på 30 - ca 60, men stiger (sakte) til > 300 dersom jeg slår av viften.
Er godt fornøyd med løsningen.
Signatur