18,916    3    6  

Brønn, hvordan få den best mulig?

 923     5
Hei
Jeg har noen spørsmål om brønner, fant ikke noen god plass i dette forumet så vi prøver i grunnarbeidforumet, der folk i det minste har peiling på å bli kvitt vann.

Har en brønn i tilknytning til eiendommen, tidligere har huset sammen med 2 andre hus fått vann fra denne brønnen, i dag får vi brønn fra ett privat vannverk med dessverre litt vannproblemer(Vannkilde A: Tjønn med diverse koliforme bakterier, vannkilde B: Borrebrønn som ikke gir nok vann).
Jeg vurderer derfor å få koblet meg opp mot denne brønnen igjen for å være sikker på å ha vann jeg ikke trenger å koke.

Så da begynner spørsmålene:

Hvor mye vann burde jeg påregne som forbruk i en husstand på 4 personer, med vaskemaskin og oppvaskmaskin flittig i bruk, glade i å dusje, og kunne jo trengt litt å gå på til vanning og vasking.

Per i dag har vi en brønn som er 3 betongringer oppå hverandre, altså 1,5 meter dyp, og det er vel 1,5-2 meter diameter på ringene, og inntaksrøret ligger mellom de to nederste ringene.

Dessverre er vannrøret derifra ett jernrør fra 1950 ca, som både er rustet, og blitt brukt og frakoblet fra det nye vannverket, så det utgår totalt å kunne bruke.

En annen ulempe er at brønnen ligger bare litt høyere enn huset, så fallet er ikke mere enn at man akkurat får vann inn på kjøkkenet i 1. etg.

Det jeg lurer på først, er hvordan en brønn bør bygges opp for å fungere best, både med tanke på vannoppsamling, holdbarhet, og renslighet, betongringer kan jeg ikke se er optimalt, da mesteparten av vannet kommer undenifra, men så er kanskje det en fordel også.

Så igjen, hvor stor bør den være for å ha nok vann uten å gå tom.

Hva er en fornuftig måte å få trykk på vannet, brønnvannet har i dag iskald temperatur selv midtsommers, og det kan jeg se for meg at jeg vil miste med en trykktank i kjelleren, er det ett alternativ med en trykktank/pumpe nedsenket i brønnen, eller nedgravd ved siden av(høres tungvinnt).

Ellers, så har jeg ett 32mm rør i brønnen i dag over bakken, med dette åpent "tømmer" jeg brønnen på ca 6 timer, det tar nok like lang tid å fylle den opp igjen, med litt variasjoner i forbindelse med fuktigheten i bakken.

Den står nederst på ett jorde som er litt myrlendt, vil ikke kalle det ei myr, men noe i den skalaen, tross dette er vannet i brønnen veldig velsmakende og forfriskende.

Jeg har jo tenkt på å sette opp 2-3 brønner med 3-metersringer  like ved hverandre, og koble dem sammen med f.eks. 100 mm rør, men vil det være optimalt, og hvor dypt bør man gå?

Har og tenkt på å bare gjøre den skikkelig rein, grave ned ett 32mm plastrør i bakken og legge ei ekstra kran på kjøkkenvasken til den og kun bruke vann til matlaging og drikke.
Men er jo litt fristende å gjøre seg uavhengig av det nåværende vannverket.

Ett annet alternativ er jo rett og slett bare å borre seg en egen brønn, men brønnen som ligger 100 meter fra huset mitt har jo lite vann, tross den nesten er 70 meter dypere enn havflaten og 140 meter dypere enn vannet 150 meter unna(les: telemarkskanalen), og det frister med det forfriskende brønnvannet i springen.


Skjønner jo at dette ikke akkurat er det folk flest her driver på med, og det er mange variabler og ingen fasitsvar, men igjen er det mye folk som vet alt om ingenting her på forumet.

så jeg prøver.

Forventer ingen bindene svar, men håper på tips og rettledning.

   #1
 1,545     Sørlandet     0
Det går med en del vann. Mange kommuner regner 150 m³ i året som snitt for de abonnenter som ikke har vannmåler.  Du kan jo ta et utgangspunkt i at brønnen må kunne levere 500 liter i døgnet som minimum.

Så kommer dette med at hvis du tapper mye på kort tid, så går brønnen tom. Plutselig er utgangspunktet 1000 liter i døgnet som et minimum.

At borebrønnen din gir lite vann, samtidig med at det er rikelig med grunnvann i området, kan skyldes rein uflaks. Det er slik at borehullet får vann fra sprekker i fjellet, og er det få sprekker og massivt fjell, ja så blir det lite vann. Noen som borer energibrønn opplever store vannmengder, andre nærmest tørt hull.

Jeg har en brønn som ligger litt lavere enn hytta. Det er et borehull med 3-fase pumpe nedsenket i borehullet. ca 40mm plastrør, trykktank og automatisk start/stopp. Fungerer akkurat som vannet i springen hjemme.

Borer du etter vann, har du store sjanser til å få en god brønn. Dessuten er den bedre beskyttet enn overflatebrønner. Mange brønnborere gir vanngaranti. Er det dårlig med vann, bruker de dynamitt i den borrede brønnen. Smellet lager drøssevis med sprekker i fjellet og vips så har du vann hvis det finnes greit med grunnvann i området. Det koster jo litt penger for boring, pumpe, rør, elektriker, trykktank, filtre og styring, men som regel får man glimrende vannkvalitet.

Er området du bor i et område med mye radon, vil borebrønner kunne ha mye radon i vannet.  Det er ikke bra, men det kan man bli kvitt med mekanisk utlufting. Slike duppeditter er dyre. Overflatebrønner har lite eller ingen radon, men de er mer utsatt for annen forurensning.


Jeg har ikke særlig peiling på overflatebrønner og løsmasser, men her har du et par linker:

http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/drikke/sorg_for_godt_drikkevann_paa_hytta
http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/drikke/har_du_trygt_vann_i_bronnen
http://www.grunnvann.no/grunnvann.php
Signatur
   #2
 1,027     1
Høres ut som om TS sin gamle brønn står over et oppkomme (et sted hvor grunnvann kommer opp til overflaten).

  (trådstarter)
   #3
 923     0
Brønnen eg har, står i ett fuktig område, kan vel kanskje definere det som myr, dette huset og 2 andre har før fått vannet sitt frå denne, det er minimalt med fall, og det var den gangen man hadde en utslagsvask på kjøkkenet med kaldt vatn, så forbruket med i dag kan ikkje sammenlignes.

Om man monterer pumpe og trykktank i kjelleren, hvordan blir det med temperaturen og friskheten på vatnet, vil trykktanken kun opprettholde ett trykk og stabilisere det mens vannet "alltid" kommer frå pumpe/vannkilde?

Testet i fjor hvor fort eg tømte brønnen, og på en halv dag med open 32 mm rør og litt fall(rant godt) så var det tomt, det brukte vel litt lenger tid på å fylle seg opp.

Hvor mye man kan regne med det renner i 32mm rør med minimalt fall i timen aner eg ikkje, kunne jo sett hvor lang tid eg brukte på å fylle 10 liter vatn.

Må uansett grave, da jernrøra er rusta vekk nå, og da hadde det kanskje vært likegreit å gjort den større.

Men kva slags konstruksjon er ok, slik som i dag med betongringer og mest tilsig i bunnen. Eller er det lurt å lage noe som kan trekke vann frå sidene, og hvor dyp er fornuftig.
Hvor dypt er det fornuftig å ha vanninntak?

Forøvrig så er det normalt såpass fuktig at vannet ligger jevnt med øverkant ring på begge sider.