17,296    17    0  

Dreneringskum - spørsmål "nedi kummen"

 414     Norge     0
Hei

I drenskummen som ligger ca 2 meter fra husveggen lurer jeg på et noen saker:

Nå smelter det riktignok endel snø om dagen, men det er vann i bunnen av kummen - ca 30 cm under der drensrørene fra taknedløpene kommer ut. Er det normalt?

På andre siden av kummen går det et ca 150mm plastrør rett ut av kummen, for så å knekke 90 grader rett ned i vannet. Er det noen form for overvann, eller er det utløpet fra kummen? Nivået på dette er omtrent likt som rørene fra taknedløpet.

Jeg ser 2 utløpsrør fra "min" side. Jeg har 2 taknedløp. Er det da normalt med kun 2 rør? Er takrenner og dreneringsrør rundt huset koblet på samme rør?

   #1
 1,421     Bærum     0
Det er ikke anbefalt å koble taknedløpet på drensrørene, men det gjøres noen steder. Røret med bend er sikkert avløpet fra drenskummen. Poenget med kummen er at sand og småstein skal samle seg i bunnen og ikke bli med videre ut. Slike kummer må tømmes av og til. Hvor ofte avhenger av lokale forhold. Som oftest er det rimelig sjelden (hvert tiende år?).
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 414     Norge     0
Så vannet er normalt i bunnen...?

Hva tømmer man de med? Slamsuger?


Skal prøve å spyle vann i de forskjellige taknedløpene og et sluk og se hvor vannet kommer. Burde jo se fort hvordan ting er lagt opp da.
   #3
 10,486     Akershus     0
Det kommer litt an på.

Jeg har laget en drenskum for overvann, der utløpet går 70 cm oppe i kummen. Meningen er at vannet i utgangspunktet skal synke ned i bunnen rundt drenskummen, men hvis ikke det tar unna nok, vil det gå i overløpet og ut i en større synkekum.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 414     Norge     0
Med litt bedre lys så jeg hvertfall 3 plastrør som kommer ut i siden av kummen.

Men, når jeg spyler vann ned i taknedløpene ser jeg ikke at det kommer ut vann av noen av disse. Betyr det at det er tett...eller? Vannet blir jo borte nedi taknedløpet, for det flommer ikke over.
   #5
 1,029     Oslo     0
Nedløpene på takrennene går vel rett i grunnen/dreneringen rundt huset
  (trådstarter)
   #6
 414     Norge     0
Ok. Er det noe lurt da? Trodde de å kom ut i kummen..

Så vannet fra takrennene går da rett i grunnen, for så å sive inn i selve dreneringsrørene rundt huset?
   #7
 10,486     Akershus     0

Så vannet fra takrennene går da rett i grunnen, for så å sive inn i selve dreneringsrørene rundt huset?


Egentlig umulig for noen her å svare på, uten selv å ha vært med og gravd dreneringen din.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 414     Norge     0
Sant..men er det en "vanlig" måte å gjøre det på? Virker jo mindre gunstig å gjøre sånn..men fungerer kanskje?

Har tenkt å klatre ned i kummen etterhvert for å se om det er mulig å skjønne noe. Om jeg prøver å spyle vann, eller bruke trykkluft "feil" vei burde det vel være mulig å se/høre om det er åpent eller tett.. Eller er det andre osm har noen gode forslg her?

Prøvde nettopp å tre hageslangen så langt ned jeg kom - fikk ned i overkant av 3 meter hageslange før den stoppet. Den var ikke våt eller møkkete på enden når jeg trakk den opp.
   #9
 38,290     Lillestrøm kommune     0
Som Edgeman skriver over der det egentlig ikke gunstig å få blandet takvann inn mot drenering, men kan det tenkes at kummen din kun går til drensrørene dine og at takvannet er koblet på overvanssledningen lenger ut mot kommunens anlegg? Det kan tenkes at kummen står der for at det er planlagt mulighet for å spyle drensrørene hvis disse skulle bli tette.  At det kommer vann når det smelter snø kan da tyde på at dresnrørene gjør jobben og får vannet ut.  At det kunne vært lurt å ha et sandfang på taknedløpet er en annen sak.
   #10
 541     oslo     0
Kärcher har i disse dager sluppet et nytt produkt på markedet. Introtilbud nå på 20m slange, (fås i div. lengder) nettop for spyling av tette rør, takrenner o.l. Koster i underkant av 1000-lappen på "kampanje". Selvsagt trenger du også høytrykksspyleren. Tror denne er vist i siste reklameavis fra Jernia.

Om denne ikke ordner "biffen", antar jeg f.eks. TT-Teknikk vil kunne rense/høytrykksspyle rørene, i tillegg til at de utfører slamsuging.


En ulempe med å koble takrennenedløpet til den øvrige dreneringen er dersom løv fra trær tetter drensrørene. Mange har derfor en "sil" i takrenna ved nedløpet, men som kan være tungvint å rense om huset er høyt. Finnes nå "plast inject", sil med samme formål, som kobles på takrenne-nedløpet i arbeidshøyde og derfor er enkel å rense.