16,836    24    0  

Forstøtningsmur, 3 m høy og 15 m lang

 13     Lindås     0
Hei. Jeg vil sette opp en mur mellom min tomt og naboens for å få utnyttet tomtearealet mest mulig. Nå er det bare en skråning mellom tomtene, ikke særlig barnevennlig og ser ikke fint ut.

Grunnen er solid fjell utenom løsmassene i skråningen, så skal være mulig å lage en solid mur.

Høydeforskjellen mellom tomtene er ca. 3m og skråningen ender ca 3m inn på min tomt.

Muren vil jeg sette opp på tomtegrensen og fylle i på baksiden med sprengstein.

Jeg skal også sette opp en garasje i hjørnet av tomten som kommer 1m fra muren/tomtegrensen og 1,5m fra vei som går paralelt med garasjen.

Så her er noen spørsmål:

1. Kan jeg bygge denne muren selv? Har kyndige folk i familien som kan hjelpe til. (forskalingsnekker)

2. Hva er best å bruke. Forskalingsblokk eller forskale og støpe.?

3. Går det an å søke på flere ting som f.eks mur og garasje i samme søknad om tiltak uten ansvarsrett. Eller må en ha 1 søknad for garasje. 1 søknad for mur. 1 søknad for terrasse. 1 søknad for carport. Osv, osv?

Teknisk spesifikasjon multiblokk/forskalingsblokk:

http://www.multiblokk.no/db/files/Forskalingsblokk%20teknisk%20godkjenning.pdf

   #1
 47     Sunnmøre     0
Hei!

1. Har ikkje nok kunnskap om dette, men muren må iallefall vere dimensjonert korrekt! Eg vil tru (rein synsing) at du vil fint kunne få ansvarsretten på å utføre dette dersom du har ein leverandør i bakhand som står for dimensjonering og slikt. Men det vert vel opp til kommuna å avgjerde?

2. Trur nok ikkje forskalingsblokk er noko godt alternativ her. For det fyrste vert det ein heftig såle i botnen, med mykje armering opp i muren, og det er ikkje berre å berre å forbinde vertikalarmering frå sålen og opp i muren. Forskaling er nok det beste alternativet om du skal ha plasstøpt alternativ. Det er sjølvsagt muleg å sjå på andre gravitasjonsmurar; som til dømes Recon. Skal sjølv setje opp Reconmur i stadenfor plasstøyping. Prisen på tilfong til plasstøypt mur er omlag den same som prisen på steinane til Reconmuren. Gravemaskinarbeid kjem då i tillegg på Recon, men må gjerast uansett..

3. Må ærleg innrømme at eg ikkje har nok peiling til å svare på dette, men trur nok det enklaste er å ta ein telefon til teknisk avd i kommuna di. Dei kan heilt sikkert gje deg eit godt svar.

Lykke til med støttemur.. Smile
   #2
 1,768     Østlandet     0
Før noen andre spør, så fyrer jeg av:

Hva sier naboen til dette? 3 meter mur + 2-3 meter med garasje i tilegg vil jo være en voldtekt av nabotomta. Jeg hadde iallefall satt himmel og jord i bevegelse for å hindre et slikt tiltakt. Argumentet om at skråningen ikke er barnevennlig tror jeg er tynnt. Jeg triller heller 3 meter ned en skråning enn å falle 3 meter + rekkverk...

Angående om du kan sette opp muren selv, så må du vel sannsynligjøre ovenfor kommunen at du har tilstrekkelig kompetanse til å sette den opp forsvarlig. Det er vel opp til saksbehandleren å avgjøre.
   #3
 25,371     Akershus     0
3*15m blir et stort byggverk. Ville vurdert om det var mulig å gå for en kombinasjon med noe skråning og noe mur. I moderne tid har vi så lett for å ende med at alt skal være så flatt og terrassert. Videre ville jeg vurdert gravemaskin og natursteinsmur. Naturstein vil dempe inntrykket av en slik stor mur noe.
Signatur
   #4
 22,342     Akershus     0
Denne muren må beregnes grundig, og hvis den skal støpes holder det neppe med forskalingsblokker. Dette er ikke et typisk selvbyggerprosjekt.
   #5
 25,371     Akershus     0
Kjøretrafikk eller lett trafikk på oversiden av denne muren?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 13     Lindås     0
Oi. Mange svar. Glemte innledningsvis å si at dette er et nytt byggefelt.

Ingen trafikk på oppsiden av denne muren. Kanskje naboen vil oppføre en tilsvarende garasje mot min grense?

Muren trenger for min del ikke være høyere enn 1,5-2m bare jeg får utnyttet tomtearealet mitt til det fulle, men da får naboen en skråning på sin side av grensen.
Har ikke luftet dette for naboen ennå og vet ikke hva planer han har.

Forstår at en så stor mur som 3*15m kan bli meget dyr skal den settes vekk til profesjonelle. Da er vel budsjettet sprengt før grunnmuren til garasjen er kommet opp.

Natursteinmur hadde vel blitt pent, men er ikke det meget dyrt?
Kan jo plante små trær/busker langs en betongmur for å "skjule" den litt.

Jeg kan få leid forskalingsmateriell og få et entreprenørfirma til å beregne armering for så å utføre jobben selv?

Forskalingsblokk er altså ingen god ide på en sånn forstøtningsmur?

Plasseringen av garasjen vil ikke hindre noe særlig utsikt for naboen. Litt vil han selvfølgelig miste men det er ikke noe spennende i den retningen garasjen kommer i forhold til huset hans allikevel.

Garasjen er forøvrig planlagt som en dobbelgarasje på 6,8*7,35, 38 grader saltak med loft.
   #7
 667     0
Beste og billigste er å forskale og støype.

Viktig å få noen til å beregne muren for deg, hvor mye armering, hvor stor såle osv.

Naturstein er som du sier, steindyrt, ofte 2200++++ for 1m2 mur.

Arbeidet kan du gjer sjølv, bare søke selvbygger på det.

   #9
 992     Østlandet     0
Husk at mur over 1,5 skal ha gjerde på toppen.

Anbefaler deg å tenke gjennom hvilken nytte naboen har av muren, evt se hva du kan "gi" ham. Hvis naboen setter seg på bakbena kan ting fort bli vanskelig.

En mulighet for å unngå en for "hard" visuell effekt av muren er å bruke gabioner som forskyves feks 20 cm for hver høyde. Disse kan du så prøve å beplante. (Mange mener dog at gabioner ikke er pent.)

Sannsynligheten for at du får gjøre dette som selvbygger øker jo lavere muren er, kanskje verdt å tenke på i din dialog med kommunen.
   #10
 184     Norge     0
Naboene våre(4mannsbolig) har en mur som er 1,5meter og 23 meter lang i tomteskillet til oss. Muren er vel 5 år gammel tenker jeg. Problemet med denne er at deres tomt består av leire og at de har biloppstillingsplass som har samme høyde som toppen av muren like inntil muren. Tror dette samt grunnen som består av jord og leire er årsaken til at denne siger. Vår tomt ligger altså ca 1,5 meter under deres. Problemet med denne er imidlertid at muren er på tur å tippe over på vår side. Denne muren ble satt opp i følge naboene av profesjonelle som tydeligvis ikke har tatt hensyn til hva grunnen består av. Det er ikke annet enn leire og jord på den siden av muren trykket står på. Har snakket med naboene og sagt at jeg kan utføre gravingen dersom de tar kostnadene på muren. Ser for meg at denne muren bikker i vårløsningen, og problemet er at da treffer den huset vårt. Mtp massene tomta deres består av så er det vel ikke usannsynlig at disse vil flytte på seg rimelig velvillig i et slikt scenario og ta med seg grunnmuren vår.

Høres ut som en fornuftig vurdering av massene du har gjort her mtp murens bakside (regner med det er her trykket blir). Hadde de som satte opp denne muren tenkt like langt hadde nok dette ikke vært et problem i dag. Har du noe budsjett på prosjektet? Vet at Malthus leier ut forskaling som koster deg ca 8kr pr kvm pr dag, er jo en del å forskale slik du beskriver dette.
   #11
 7     Hollingen     0
Du kan søke om alt i ett, og du slipper unna med ett gebyr. Skal muren være i plasstøpt betong må du regne med leie av forskaling ca. 10000kr. Armering er dyrt. Tenk på hvor lang transporttid betongbilen vil ha. Det kan fort bli dyrt. Trenger du pumpe? Konsulenten som beregner muren tar seg godt betalt. Forskalingsblokk er uegnet til dette.
Personlig tror jeg ikke dette blir den fineste løsningen. Jeg ville valgt natursteinmur evt. kinamur, trenger nødvendigvis ikke å bli dyrere med det.
Men betong tåler nesten hva som helst, bare den dimensjoneres rett.

Lykke til!
   #12
 208     Oslo     0

Muren trenger for min del ikke være høyere enn 1,5-2m bare jeg får utnyttet tomtearealet mitt til det fulle, men da får naboen en skråning på sin side av grensen.
Har ikke luftet dette for naboen ennå og vet ikke hva planer han har.


Hadde du vært naboen min og kommet og foreslått dette, så hadde jeg fått piggene ut for alt du kommer med. dette vil være voldsomt for naboen. Jeg antar at du aldri ville akseptert en slik Berlinermur mot din egen tomt. Som saksbehandleren i Oslo sa; "Det er ingen menneskerett å ha flat tomt".

Du skriver at du kan lage den lavere, men at naboen da får skråning på sin tomt? Betyr det at det i dag skrår fra inne på naboen tomt og 3 meter inn på din? Jeg ser jo ingen grunn til at du skal bygge en mur på 3 meter selv om forskjellen mellom husenes høydenivå er denne  (og kanskje var det heller ikke det du opprinnelig foreslo?)
Jeg ville foreslått en lavere mur (1 meter), med en skråning opp på både naboens og din side, og hvor du planter lave busker i din skråning og naboen kan lage et bed i sin skråning. Da får dere mykere linjer i boligfeltet, samtidig som du kanskje får naboens aksept på forslaget.

Man ønsker jo gjerne å ha et godt forhold til naboen i et slikt nytt felt.
   #13
 22,342     Akershus     0

Som saksbehandleren i Oslo sa; "Det er ingen menneskerett å ha flat tomt".

De burde heller sagt at det er ingen menneskerett å få gjøre noe på sin tomt. I virkeligheten har man ingen eiendomsrett på tomten sin heller.
   #14
 184     Norge     0

Du kan søke om alt i ett, og du slipper unna med ett gebyr. Skal muren være i plasstøpt betong må du regne med leie av forskaling ca. 10000kr. Armering er dyrt. Tenk på hvor lang transporttid betongbilen vil ha. Det kan fort bli dyrt. Trenger du pumpe? Konsulenten som beregner muren tar seg godt betalt. Forskalingsblokk er uegnet til dette.
Personlig tror jeg ikke dette blir den fineste løsningen. Jeg ville valgt natursteinmur evt. kinamur, trenger nødvendigvis ikke å bli dyrere med det.
Men betong tåler nesten hva som helst, bare den dimensjoneres rett.

Lykke til!


Sniker inn et spørsmål til forskalingssnekkeren her. Har planlagt å bygge ut dersom kommunen går med på dette. Tenkte i utgangspunktet å bygge garasje ved siden av huset og kjeller på baksiden i leca. Har etterhvert kommet litt inn på tanken om å leie forskaling å heller bygge dette i betong. Hvis tillatelse fra kommunen blir gitt skal vi bygge dette i tomteskillet til naboene(disse har ingen innvendinger mot dette). Problemet er at naboens tomt består av leire, og denne er "holdt på plass" av en 1,5 meter høy mur som nå heller voldsomt inn mot vårt hus. Vi har snakket sammen og er enige om å gjøre noe med denne. Kan vårt tilbygg fungere som en ny mur dersom vi passer på å fylle rikelig med fyllmasser inn på naboens tomt slik at dette kan være en buffert mot leira? Vi har godt naboforhold og jeg tenkte at det kanskje blir litt smør på flesk med en mur som uansett blir stående mot en husvegg Smile
   #15
 6     Akershus     0
Jeg vurderer også lage en støttemur for å få en bedre utnyttelse av tomta mi. Det er imidlertid regler for hvor nærme naboens grense man kan sette opp en mur, avhengig av høyden. Overstiger du 2m høyde tipper jeg avstanden til nabogrense skal være minst 4m, men dette får du svar på hos kommunen.
   #16
 962     Figgjo     0
Da jeg støpte en 3m høy støttemur, så fikk jeg beskjed om at sålen måtte være 50% av høyden.
Altså 1,5m. Brukte noen armeringsjern på 2cm diameter som nok var 1x1m for å stive opp. (1 m inn i sålen og 1 m opp i veggen. Sålen ble støpt flatt først med våt betong. Samme som betongdekke i hus.
Så ble veggen støpt med B20.

Dette var minstekrav fikk jeg vite i ettertid..
   #17
 7     Hollingen     0

Sniker inn et spørsmål til forskalingssnekkeren her. Har planlagt å bygge ut dersom kommunen går med på dette. Tenkte i utgangspunktet å bygge garasje ved siden av huset og kjeller på baksiden i leca. Har etterhvert kommet litt inn på tanken om å leie forskaling å heller bygge dette i betong. Hvis tillatelse fra kommunen blir gitt skal vi bygge dette i tomteskillet til naboene(disse har ingen innvendinger mot dette). Problemet er at naboens tomt består av leire, og denne er "holdt på plass" av en 1,5 meter høy mur som nå heller voldsomt inn mot vårt hus. Vi har snakket sammen og er enige om å gjøre noe med denne. Kan vårt tilbygg fungere som en ny mur dersom vi passer på å fylle rikelig med fyllmasser inn på naboens tomt slik at dette kan være en buffert mot leira? Vi har godt naboforhold og jeg tenkte at det kanskje blir litt smør på flesk med en mur som uansett blir stående mot en husvegg Smile



Er det fast og tørr leire eller er den blaut og ustabil? Dette må vurderes. Men det skal ikke være noe praktiske problem med å bruke tilbygget som mur, så lenge det blir riktig tilbakefylt. Hvis det er blaut leire som siger hele tiden så hadde det vært en fordel med egen støttemur. Husk uansett å bruke duk mellom leiren og fyllmassene så det ikke blander seg så mye. Hvor stort blir tilbygget som berører leiren?   Mulig fundamentet må forstørres der.
   #18
 25,371     Akershus     0
Ser ikke helt for meg situasjonen her, men det nevnes 3m inn på egen tomt, skråning på motpartens side osv.

Ved utbygging er det vanlig at utgangspunktet er slik tomten var fra naturens side/slik du overtok den. Dersom du graver ned på din side må du ta skråningen på din side eller bekoste støttemur, bygger du opp på din side må skråningen komme hos deg osv.

Er dette hensyntatt her?
Signatur
   #19
 184     Norge     0


Sniker inn et spørsmål til forskalingssnekkeren her. Har planlagt å bygge ut dersom kommunen går med på dette. Tenkte i utgangspunktet å bygge garasje ved siden av huset og kjeller på baksiden i leca. Har etterhvert kommet litt inn på tanken om å leie forskaling å heller bygge dette i betong. Hvis tillatelse fra kommunen blir gitt skal vi bygge dette i tomteskillet til naboene(disse har ingen innvendinger mot dette). Problemet er at naboens tomt består av leire, og denne er "holdt på plass" av en 1,5 meter høy mur som nå heller voldsomt inn mot vårt hus. Vi har snakket sammen og er enige om å gjøre noe med denne. Kan vårt tilbygg fungere som en ny mur dersom vi passer på å fylle rikelig med fyllmasser inn på naboens tomt slik at dette kan være en buffert mot leira? Vi har godt naboforhold og jeg tenkte at det kanskje blir litt smør på flesk med en mur som uansett blir stående mot en husvegg Smile



Er det fast og tørr leire eller er den blaut og ustabil? Dette må vurderes. Men det skal ikke være noe praktiske problem med å bruke tilbygget som mur, så lenge det blir riktig tilbakefylt. Hvis det er blaut leire som siger hele tiden så hadde det vært en fordel med egen støttemur. Husk uansett å bruke duk mellom leiren og fyllmassene så det ikke blander seg så mye. Hvor stort blir tilbygget som berører leiren?   Mulig fundamentet må forstørres der.


Grunnen består av blåleire mener jeg naboen nevnte. Denne er vel nokså ustabil vil jeg anta. Lengden på på veggen til tilbygget som grenser mot der muren er i dag blir like under 11 meter. Bredden på tilbygget blir 3,7 meter. Etter hva du skrev skjønner jeg det slik at du anbefaler å fylle med steinmasse med en duk som skiller mellom denne å leira i bakkant? Høyden er ca 1,5 meter, hvor mange meter mellom muren og bakover mot leira mener du det bør fylles med steinmasser? Holder det å gjøre det på denne måten, eller er det best med en mur foran tilbygget i tillegg? Takker for innspill Smile
  (trådstarter)
   #20
 13     Lindås     0

Ser ikke helt for meg situasjonen her, men det nevnes 3m inn på egen tomt, skråning på motpartens side osv.

Ved utbygging er det vanlig at utgangspunktet er slik tomten var fra naturens side/slik du overtok den. Dersom du graver ned på din side må du ta skråningen på din side eller bekoste støttemur, bygger du opp på din side må skråningen komme hos deg osv.

Er dette hensyntatt her?


Litt av meningen med at jeg la ut denne tråden her var å få innspill på forskjellige løsninger og få luftet tankene mine litt.

Se for deg en liten åsrygg med en vei på ene siden og en naturlig åsside på den andre. Åsryggen skråer naturlig nedover med et fall på ca. 0,7m pr. 5m lengde. Husene ligger vendt mot åssiden som vender nedover, veien kommer "bak" husene. Mellom min tomt og naboens tomt har utbygger laget en skråning, for min tomt er blitt skutt ned i terrenget en del. Denne skråningen er løsmasser av sprengstein og ellers solid fjell. Fra hushjørnet mitt til tomtegrensen skal det være 6m i henhold til situasjonskart. Nå er den 3m til der skråningen begynner.

Planen var opprinnelig å grave meg inn i skråningen for så å mure opp en forstøtningsmur. Om den blir 2 eller 3 meter høy avhenger litt av hva naboen ser for seg.
Litt av grunnen til at jeg ville ha 3m høy mur var at fikk vi et gjerde på toppen som hindret litt innsyn fra naboen. Sånn som det er nå kan han sitte i stuevinduet og kikke ned på oss. Akkurat det betyr ikke så mye siden husene ligger vendt mot åssiden og litt på skrå i forhold til hverandre, litt dårlig forklart.

Siden muren blir liggende mot fast fjell blir det ikke så store mengder løsmasser liggende og presse mot muren. Bare det som trengs for å fylle i etter at muren er laget.

Så for meg å støpe en solid såle på fjellet, 1,5m bred og støpe med forskalingsblokk på denne. Men har nå begynt å se for meg andre løsninger. F.eks at bakveggen i garasjen blir en del av muren og ikke gå i full høyde. Må uansett mure den veggen av garasjen som vender mot veien.

   #22
 25,371     Akershus     0
Foto eller skisse ville gjort seg.

Ut fra det du skriver og det bildet jeg danner meg vil jeg foreslå:

Garasjeveggen danner mur på minst to sider. (Hvorfor bygge to murer utenpå hverandre?)

For å dempe terrenginngrepet: vurder å bygge med garasjemønet i vinkel slik at den ene grenen ligger i grenselinja med naboen og den andre i grenselinja med veien. Taket faller så inn mot din gårdsplass. Formål: å "gjenskape" terrenget som nå er sprengt bort.
Signatur
  (trådstarter)
   #23
 13     Lindås     0

Foto eller skisse ville gjort seg.

Ut fra det du skriver og det bildet jeg danner meg vil jeg foreslå:

Garasjeveggen danner mur på minst to sider. (Hvorfor bygge to murer utenpå hverandre?)

For å dempe terrenginngrepet: vurder å bygge med garasjemønet i vinkel slik at den ene grenen ligger i grenselinja med naboen og den andre i grenselinja med veien. Taket faller så inn mot din gårdsplass. Formål: å "gjenskape" terrenget som nå er sprengt bort.


Har ikke de store behovene for å få garasjen til å gli inn i terrenget, heller en garasje som står i stil til huset.
Men kan tenke meg at det er fornuftig at bakveggen blir en del av muren, pluss den langsiden av garasjen som vender mot veien. På siden mot veien blir terrenget ca. 2m i bakkant hjørne av tomt og ca. 1m i forkant av garasjen.
   #24
 1,768     Østlandet     0
Jeg faller av lasset med meter her og der, last opp et bilde eller utsnitt av reguleringsplanen så får vi bedre oversikt.

Det kan jo hende at kommunen og naboen er interessert i at garasjen skal gli inn i terrenget...