4,466    3    0  

Fremgangsmåte for å komme igang

 4     Steigen     0
Hei alle sammen.
Vi er ett ungt par fra Nordland som skal til med å bygge vårt eget hjem.
Vi har en flott tomt bare får meter fra havet, og alt ligger nå til rette for å begynne arbeidet.
Men vi har litt vanskelig for å komme igang. Tomten er uten vei/vann/avløp og ligger på beitemark, slik at alt starter fra scratch.
Hvordan går dere frem for å hente inn anbud, låne penger, lage graveplaner osv?
Vi trenger bare ett dytt i baken slik at vi får startet.
Planen er å få laget vei, bearbeidet tomten (1,7m2) , lagt vann og strøm opp til tomten og grave avløp til havet samt grave ned septik. Hvis dette blir gjort i sommer/høst er planen å sette opp garasje på tomten selv, samt støpe mur til huset (mest sannsynelig Alexandra exclusive fra IEC) i år og begynne husbyggingen til neste vår.
Lån er vi lovet i banken men vi må jo ha ett prisoverslag å gå ut ifra på grunnarbeidet først slik at vi kan begynne.
Håper dere  kan hjelpe oss over denne "dørstokkmila" slik at drømmehuset kommer opp tilslutt. (en stor del av problemet ligger vell i at vi aldri har hatt støre engangsutgifter en ca 15000, så at vi skal foreta en millioninvistering ligger litt i skyene for oss enda)

   #1
 4     0
Vi har nettopp vært gjennom akkurat samme prosessen. Det kan virke forferdelig uoversiktelig til å begynne med, og det gjelder å holde tunga rett i munnen.

Hvis jeg var dere ville jeg gjort ting på følgende måte:
1. Før dere gjør noe annet, hent ut reguleringsbestemmelsene for tomten, og les disse nøye. Hvis du ikke finner disse på nett, er det bare å ta kontakt med plan og bygningsetaten i kommunen dere ønsker å bygge. Grunnen til at det er så viktig å lese gjennom disse, er at det finnes bestemmelser om utnyttelsesgrader, mønehøyder, gesimshøyder, osv. Har dere det på plass, kan dere gå videre til steg 2.
2. Finn en pålitelig husleverandør, velg drømmehuset, og pass på at dere faktisk får lov til å bygge det. Det finner dere fort ut av ved å sjekke reguleringsbestemmelsene.
3. Deretter kan dere søke om forhåndskonferanse med plan og bygg i kommunen deres. Dette er ikke påbudt, men kan være til stor hjelp hvis dere ikke har bygget før. Da kan dere nemlig ta med tegningene til huset, reguleringsbestemmelsene og all annen nyttig info dere måtte ha, og la plan og bygg fortelle dere hvordan dere lettest mulig får gjennom en byggesøknad.
4. Før dere bygger ville jeg satt opp et veldig realistisk budsjett. Husk at absolutt ALT koster penger, og når huset står ferdig skal det sikkert møbleres. Og dere har sikkert ting som skal flyttes, og en plen som skal sås, og søppel som skal kjøres vekk. Pass på å ha GOD margin, ellers kan dere fort havne på luksusfellen på TV3 :p Hvis dere trenger noen pointere på hvilke kostnader som kan og vil oppstå under bygging, er det bare å si ifra så skal jeg sende dere et regneark jeg selv har satt opp.
5. Gå til banken med budsjettet deres. Husk lønsslipper, selvangivelse og legitimasjon. Jo bedre forberedt dere er, desto større sjanse er det for at banken samarbeider.
6. Når dere forhåpentligvis får innvilget boliglån, byggelån, osv., kan dere ta kontakt med grunnarbeidere. Bruk mittanbud og få så mange firmaer som mulig på befaring. Be om referanser, sammenlign priser, og ikke være redde for å forhandle. Det er mye penger å spare hvis man er litt tøff.
Grunnarbeidere og støpearbeidere bør for øvrig få kopier av tegningene til huset; da blir det lettere å komme med prisoverslag.
Hold øye med budsjettet hele tiden!
7. Når grunnmuren står og vann, kloakk, strøm og alt som utgjør god infrastruktur har blitt lagt frem til tomt og hus, kan byggingen begynne.

Få for all del ALT skriftlig. Mange husleverandører kan ha en tendens til å kjøre mange prosjekter parallelt, og det oppstår ofte forsinkelser. Dette koster penger. Pass på at det er en klausul i kontrakten der det står hva dere har krav på dersom prosjektet blir forsinket eller at huset har mangler ved overlevering. Her er det verdt å nevne at billig ikke alltid er bra. Jeg hørte om en familie som fikk huset bygget av et estisk firma, og 2 år etter prosjektert fullføringsdato er huset enda ikke ferdig.

Når huset er ferdig, er det sikkert greit å få alt inspisert av et fagmenneske. De kan fort få øye på eventuelle mangler. Jo tidligere man klager, desto fortere ordner det seg (logisk nok).

Dette var mye å lese, men det er ikke bare bare å bygge hus. Når det er sagt, er det fullt mulig for alle og enhver bare man er villig til å stille spørsmål og sette seg inn i det.

Håper dette hjalp litt!

Hilsen en som bygger for aller første gang og så vidt kan slå en spiker i veggen Smile
  (trådstarter)
   #2
 4     Steigen     0
Hei 20tommeltotter.
Tusen takk for ett så hygglig og iformativt svar, dette er grunnen til at jeg elsker slike forum når problemer skal løses.
Det regnearket du fortalte om hadde vært meget interesangt å benytte seg av.
Planen er å få satt opp huset ferdi utvendig (grunnet) og isolert/plastet invendig, med godkjent trykktesting, for så å utføre alt innredningen selv. Heldigvis har jeg (forhåpentligvis) god hjelp i far og bror som er sertifiserte snekkere, og selv har jeg vært med på å bygge huset til min andre bror sammen med resten, så håpet er at dette skal jeg klare å gjennomføre uten hjelp av verken Luxussmellen eller Sinnasnekkern :D
Takker igjen for ett fantastisk svar Smile
   #3
 10,486     Akershus     0
Denne fagpersonen det er snakk om, kan det være lurt å involvere allerede fra start. Det gjøres mye rart som er vanskelig å avdekke etter at veggene er kommet opp.


Sett gjerne av litt tid og pløy gjennom Kirderf sin boligblogg. Den er noen år gammel, men verdt å lese for den som tror at alt går på skinner bare man har satt en husleverandør på saken.
Signatur