154    5    0  

Fukt øverst på pusset XPS

 3     Kolbu     0
Hei, for to år siden drenerte jeg rundt huset. Muren på huset er siporex, og jeg la vortepapp på siporexen, med xps plater utenpå.
Både xps og vortepapp ble avsluttet jevnt med jordbakken, men i fjor så frøs vannet på innsiden av muren. Jeg fant da ut at det ikke var noe som helst isolasjon på innsiden, og da ble muren utvendig nødfikset ved å lime på xps fra der jeg avsluttet platene ved jordbakken og helt opp til vannbrettet.
Det er derfor ikke vortepapp bak xps platene på den øverste delen av muren mellom jordbakken og vannbrettet. Jeg tror det er noe lufting bak her uansett, da xps ble limt på veggen med byggskum.
I sommeren ble platene festet skikkelig med sånne plast-fester, og platene ble pusset av en lokal bekjent. Xps platene ble først rubbet med en sag, for så å bli pålimt fibernett med flislim. Deretter ble det lagt på vanlig pussmørtel på utsiden.

Når jeg kom hjem i dag i +4 varmegrader (det har ligget litt under 0 fram til i dag) så ser jeg at muren er veldig fuktig øverst.

Hva kan dette komme av, og hvordan kan det fikses?
Tusen takk for svar.

For ordens skyld må jeg også nevne at det selvfølgelig er lagt drensrør nederst på muren, og det er ca. 10cm med pukk helt opp til toppen av jordbakken.
Fukt øverst på pusset XPS - IMG_8144.jpeg - SleggeAuto

   #1
 38,227     Lillestrøm kommune     0
Fukten kommer opp bak vorte plasten og kondenserer når den kommer opp og renner ned igjen.

Jeg tror dette er grunnen til at Sintef endret oppfatning og nå beskriver at isolasjon skal inn mot mur og knotteplast utenpå

Nå er siporex ekstremt fukt følsom, ikke alle tør å bruke den under bakken av denne grunn. Den skulle hatt godkjent behandling før knotteplast ble lagt på som absolutt minimum. Jeg tipper at du må grave opp på nytt og gjøre jobben grundig.

Jeg har på en leca mur sett fukt kondensere oppe og renne ned veggen igjen når isolasjon var utenpå vorteplast (Veggen var behandlet så vi så dog ikke fukt inne)
  (trådstarter)
   #2
 3     Kolbu     0
Den er nok behandlet med noe puss som er tett for før drenering lå jorda helt inntil den, og den var «like fin  når jeg gravde. Kan en løsning være å lage en spalte på toppen som fører lufta ut? Kan diffusjonsåpen puss på platene over bakkenivå være en løsning?

Jeg må også legge til at jeg «tror» det heter siporex. Påbygget som denne muren er del av er fra 1960 og denne muren er ekstremt lett å bore i... er ikke noe fagmann på dette området. 
   #3
 38,227     Lillestrøm kommune     0
Leca (Evt Heydi) anbefalte en 2 komponent slemming så er det puss så er det ikke sikkert at det er godt nok
  (trådstarter)
   #4
 3     Kolbu     0
Etter å ha tenkt litt nå så lurer jeg på om en løsning for min del kan være å skjære ut luftespalte i toppen på platene slik at lufta kommer ut. Nå er det jo pusset tett helt til oppunder vannbrettet. SINTEF anbefalte jo i mange år å ha vortepappen innerst, så det må jo være mulig å løse dette på et vis uten å grave opp igjen alt og legge vortepappen ytterst..?
   #5
 5,226     Sørlandet     0
Fiberpuss som står umalt suger til seg vann. Hadde den vært malt er det mulig du ikke hadde sett dette?
Diff åpen silikat eller silikonharpiksmaling bør det males med uansett så skader ikke å prøve.

Er ikke helt uvanlig at vegger blir litt fuktige rundt 0 grader. Hva som skjer vet jeg ikke men er noe ihvertfall jeg har sett mange steder