777    3    0  

Grunnmur støpt på fjellet

 6     0
Hei,
holder på med drenering - hus fra 1914. Hele huset er tett på fjellet, men på den ene siden av den opprinnelige delen av huset og da kjelleren er veggen støpt rett på fjellet. Vi har gravd frem veggen, men graveren sier at han på sine 40 år ikke har sett maken og er i tvil om hva som skal gjøres ift til drenering, isolering og få kjelleren tett.

Alle tips og råd mottas med takk


Grunnmuren stopper etter ca 1 meter, mens kjelleren innvending er 220 cm, hvorav de siste 120 er muren støpt rett på fjellet. Venstre delen av bygget er påbygg fra 60 tallet og støpt hele veien ned
Grunnmur støpt på fjellet - kjeller.JPG - niknox55
Grunnmur støpt på fjellet - drenering2.jpg - niknox55



Grunnmur støpt på fjellet - drenering2.jpg - niknox55

TDJ
   #1
 1,649     Asker      0
Beklager, men sliter litt med å forstå total-bildet her....

Hva menes med:
"Grunnmuren stopper etter ca 1 meter, mens kjelleren innvending er 220 cm, hvorav de siste 120 er muren støpt rett på fjellet. Venstre delen av bygget er påbygg fra 60 tallet og støpt hele veien ned"
Betyr dette at man for de nederste 120 cm så og si har benyttet fjellet direkte som "forskaling" (på yttersiden), men innersiden er forskalet på vanlig måte ..?!
(I så fall enig med graveren at det er litt "uvanlig", ja - men TEK og Byggforsk osv var jo ikke påtenkt i 1914, da... Laughing

Vanskelig å bedømme ut fra bilder; er det slik at det "bare" er en blokk av fjellet som har blitt "inkludert" i grunnmuren ?
Ser jo ut til å være løsmasser langs muren med unntak av denne blokken ?
Hvordan ser innsiden ut ?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Betyr dette at man for de nederste 120 cm så og si har benyttet fjellet direkte som "forskaling" (på yttersiden), men innersiden er forskalet på vanlig måte ..?!

Hei, og takk for svar!

Korrekt, innsiden ser ok ut, men utvending så ser man at det er støpt rett på fjellet. Legger ved flere bilder. Det er ikke løsmasser, graveren har ikke klart å ta det med gravemaskinen.
Som du ser under, arbeideren står i bunnen av den påbygde delen av huset, med grunnumur helt ned på banketten. Der spaden står har foreløpig gravingen stoppet, mens innvendig er det forstatt ca 1.20 ned til gulvet, det røde er delene av det gamle drensrøret. Det er ikke løsmasser, men fjell, har selv forsøkt å grave og det går bare ikke.

Grunnmur støpt på fjellet - drenering.PNG - niknox55
Innsiden, vi har støpt igjen vinduet, muren ser hel ut, men er støpt på fjellet fra ca bunnen av vinduet og ned. Det er lite tegn på vann og råte inne så langt, men spørsmålet er hvordan man best mulig kan få det tett og hva man gjør med dreneringen?
Grunnmur støpt på fjellet - IMG_20190723_104904.jpg - niknox55

TDJ
   #3
 1,649     Asker      0
Hmm, man gjorde sikkert mye rart i 1914....
Finnes mange eksempler i forumet på utgraving og understøping av kjellermurer, men tror det for det meste er i løse masser og ikke i fjell.  En løsning er selvfølgelig å fjerne fjellet på yttersiden ned til en dybde under gulv-nivå i kjelleren og drenere her. Man kan da enten beholde fjellet "i veggen" eller fjerne dette og underbygge med ny mur. Dersom dette er urealistisk så kan man gjøre noen tiltak på innsiden.

Finnes mørtel / puss som er vanntett (Heydi Waterseal eller andre); hva med å benytte dette på innsiden for å stoppe potensielt fukt-gjennomslag fra fjellet utenfor. Kombinert med veldig god drenering på yttersiden så dypt ned som det er mulig burde dette kunne gi en rimelig sikkerhet mot vann.

Isolering av grunnmur skal jo fortrinnsvis skje på yttersiden hvis mulig (minst 2/3 på yttersiden). Ved isolering på innsiden ville jeg helt klart benyttet multipor eller lignende isolerings-produkter hvor eventuell fuktighet i veggen ikke har noen betydning. Jeg ville ikke kle inn veggen på noen måte.

Du sier ikke noe om gulvet i kjelleren, er det "originalt" (1914) eller gjort noe med senere ?
Dersom "originalt" kan det kanskje være en idé å pigge det opp, legge under pukk og en dreneringskum med pumpe før gulvet bygges opp igjen med moderne materialer.

Men, mye arbeid dette.
Signatur