(trådstarter)
   #11
 36     Nordhordland     0
Dette med 8 meter:
Vi måtte iflg Sundolitt og Vartdal ha noko som heiter "såleblokk" pga denne 8meters grensa. ;)
Og då skal det vel gå greit?

   #12
 288     Valderøya     0
Grensen på 6 meter lengde gjelder jo bare når muren er under bakken.
Dersom det blir for langt mellom støttende vegger så er det en fare for at jordtrykket på utsiden vil presse veggen innover.

Vi har fått godkjent en vartdal-vegg på 7 meter med full tilbakefylling, mot at vi doblet armeringsmengden i muren, dvs to 10mm jern i hvert skift, istedenfor i annenhvert.

Står muren fritt på bakken så kan den vel være så lang som du bare gidder å mure den?

Såleblokken gjør at muren får at bredere fundament mot bakken, slik at trykket nedover reduseres (spres over et større areal). Om du trenger dette eller ikke er det jordsmonnet som avgjør. Bygger du på fjell så står det uansett, mens på myr/leire og andre bløtere jordarter må du gjøre tiltak for å unngå setninger.
Signatur
   #13
 4     0
Min kommentar vedr. maks 8 meter gjelder, som jeg skrev, for ringmur / ringmurselementer (som gjeren kombineres med støpt plate på grunn).

Bygging av kjeller / sokkel med eks. KUB (helt eller delvis under bakkenivå) er noe annet.

Punktet er beskrevet i Pkt. 4 i Teknisk godkjenning for Sundolitt ringmurselement.


og i Pkt. 4 i Teknisk godkjenning for Isotherm Ringmurselement.


Men...jeg har i dag snakket med Sunde, som sier at det ikke byr på noen problemer å benytte systemet på bredder over 8 meter også!
   #14
 124     Gol     0
Kan ikke skjønne "kravene" om støttevegger for hver 6-8 meter er de samme for leca som for grunnmurselement. For meg virker 15 cm armert betong støpt i grunnmurselement vanvittig mye sterkere enn murte lecabklokker? 

Ved å velge støpt plate som etasjeskille kan man ha lengre avstand mellom støtteveggene.
   #15
 27     0
Betongen alene er ikke "sterk", det er først når du armerer den at den får styrke. Og du armerer ikke mye til betongvegg å være i disse systemene. 
Hadde en samtale med en selger som sa at hvis du får en produsent til å prosjektere muren din, så kan du i mange tilfeller (de fleste) slippe slike støttemurer. Men det koster, både for at du må armere vesentlig mer og ikke minst det å prosjektere slike løsninger. 
Leverandørene må gjøre monteringsveiledningen (og dermed reglene for armeringen) enklest mulig, ettersom en "vanlig" person uten kjennskap til f.eks. egne armeringstegninger skal kunne sette opp sin egen mur.