200    5    0  

Hus med byggeår 1917

 54     0
Jeg vurderer å kjøpe et hus med byggeår 1917. Hvilke risikoer er det ved kjøp av et så gammelt hus? 

Det er ikke gjort noen oppgraderinger etter 1917 bortsett fra at taket er fra 1980

   #1
 6,426     tromsø     0
Det er vel 50 år før den enkleste sorten isolasjon ble "oppfunnet". Så huset kan være iskalt og gi strøm regning på 10 000,- i måneden. Noen bilder hjelper.
   #2
 1,962     Sandefjord     0
Jeg har akkurat flyttet inn i et hus fra 1906. Har nå isolert taket, da det var uisolert. Nå har vi begynt på neste prosjekt. Det kommer til å være år med arbeid. Huset er skakt, det har lav takhøyde inne, og det vil aldri bli som nytt. Men huset er fullt av sjarm, beliggenheten er super, og derfor er det vårt optimale hus.

Ditt potensielle hus vet jeg ingen ting om, men om beliggenheten er god, så kan det bli veldig bra. Men det blir trolig veldig mye arbeid, eller veldig mye penger, om du setter bort jobben til andre.
   #3
 35     Sarpsborg     0
Er snart ferdig med å total-rehabilitere et hus fra 1916. Vi ønsket moderne komfort og samtidig ønsket å være trygg på tilstand på med tanke på råte osv, så derfor ble det slik. I praksis betyr det at huset har vært ribbet ned til reisverk og bygget opp igjen. Det er mye jobb å rive og mye jobb å bygge opp så det er omtrent som å bygge et helt nytt hus. Skulle jeg ha gjort det igjen hadde jeg revurdert behovet for moderne komfort sett opp i mot mengden arbeid og kostnader, spesielt dersom du ikke kan gjøre mye selv. Men, vi har nå et godt isolert hus med vannbåren varme i gulv, og skjult elektrisk anlegg. Vi kjøpte huset hovedsakelig for beliggenhet og ikke fordi vi ønsket å rehabilitere et hus, men gikk på fordi vi har erfaring fra tidligere oppussing.

I et hus fra den perioden må du regne med at det er stående plank (7cm tykke bord) i vegger, og er du heldig har du reisverk med trespon i yttervegg i annen etasje, så i det minste litt isolasjon. Det er trolig vindsperret med sort impregnert papp på utside og brun papp/papir på innside. Det er i praksis eneste isolasjon i yttervegger. Etasjeskiller trolig isolert med spon eller leire. Regn med høye kostnader på å holde huset varmt, men kanskje det følger med noe skog og vedproduksjon med huset? Pipe må sannsynligvis repareres eller rehabiliteres med f.eks. stålrør. Regn også med at det er mus i vegger og tak på denne årstiden. Kledning er ofte avsluttet litt for tett på toppen av grunnmur, og dersom det har kommet vann til toppen muren og den er av granittsteiner, da kan det samles dam i groper på toppen av muren hvor bunnsvill står, slik at den er råtten. Det er visstnok spesielt vanlig nær nedløp fra takrenne. Hos oss var ca en meter av bunnsvill sterkt råteskadd ved det ene hjørnet. Ellers var det råte i kledning rundt vinduer. Vi hadde lav takhøyde i annen etasje, så vi valgte å åpne himlingen for å få god takhøyde.

Vi har også tidligere bodd ett års tid i et hus fra 1920 som var helt opprinnelig foruten betongtakstein og nye vinduer. Det var alltid frisk luft i huset for det var jo ikke akkurat tett, det var mye liv på kryploftet, tøfler var obligatorisk på vinteren og det gikk veldig mye ved. Måtte fyres konstant på vinteren. Men allikevel husker jeg huset som et fint og godt hus å bo i, mye pga fin beliggenhet.
  (trådstarter)
   #4
 54     0
Utifra ovennevnte synes jeg at det er meget rart at takstmann har gitt tg2 på alt - kun bad som har fått tg3. Eller?
   #5
 15,359     0
Har bodd i hus fra 1931 med stående plank med 2 not og fjær på planken. Når en fikk tettet litt trekk så var ikke det så galt som en skulle tro. De som har det virkelig ille er de som har åpne bindingsverk bare med luft før isolasjon ble vanlig en gang på 50 tallet.