#11
 6,426     tromsø     0
Betaler vel ca 6000 for full bil (med liten pumpe) her med 4,5m2  betong. Poenget mitt er at selv om en bestiller en bil med 70% last er prisen nesten det samme siden det er frakt som koster. Det samme poenget gjelder singel. Da er det bere å ha et fundament til trapp eller søppeldunk å bruke overskudd i. Det er lett å beregne for lite på en liten jobb på 3 m2. Men jeg er vel egentlig tømrer og ikke så glad i å grise med betong, bestiller derfor alltid. Smile Du trenger vel ikke pumpemix hvis du bruker band eller renne? Da er prisforskjell 500 kroner og 30 timer arbeid spart? Smile Dårlig timepris? For å blande selv? Smile Å hente singel og sand med tilhenger er ikke praktisk, fordi egenvekt er så høy. Har sett mange hengere "knekke" under lasting med sand og singel eller "sakse" på veien (bilen bremser og henger fortsetter)En får så lite på henger(eller ødlegger henger). Enig med hoha, kvalitet blir bedre på ferdigblandet. Det merker du hvis du prøver å rive noe som er støpt med tilkjørt betong, det er som støpejern. Egenblandet er gjerne som størknet leire. Ofte humusrester (jord) og nesten alltid for mye vann i når en blander selv. Enig med hoha ialt han skriver... Smile ikke slit ut dugnadsgjengen din, du trenger dei garantert senere...La SCANIA lastebilen slite med betongen.. Smile Det er vel 20 minuter en blander skal gå før å holde krav til blandetid, ikke 5 minutter i følge betongmannen som leverte til meg. Han sa at den største feilen som selvblandere gjør er for kort blandetid...
Siste redigering: Wednesday, January 9, 2013 9:41:42 PM av jaf

   #12
 270     Østlandet     0
Om en blander selv bør en vite sikkert om grusen er fri for humus, om siktekurven (kornfordeligsmønstere) er godt nok og hvilket v/c-forhold en bruker, for å vite om en får den betongkvaliteten en ønsker.

En vanlig feil som ofte skjer når en blander selv, er å bruke for mye vann.
Overskuddsvann danner rel. store hulrom i betongen etter herding, fordi det ikke blir brukt opp i herdeprosessen.
Senere vil disse porene være inngangsporten for vann og forurensning, slik at betongen lettere kan fryse i stykker og/eller armeringen korrodere og sprenge betongen i stykker.

v/c-forholdet 0,4 bør ikke overstiges. v/c 0,4 tilsvarer (25x0,4) = 10 l vann pr. 25 kg cement og da er alt vann/fuktighet som i tillegg måtte være i sand/grus og pukk inkludert.

Min erfaring er at hjemmeblanding med v/c 0,4 blir en rel. tørr og uhåndterlig masse...

Betongprodusentene justerer flyten (slumpen) ved å tilsette plastiserende/superplastiserende stoffer som mykner opp massen selv om v/c-forholdet er lavt.

Ser det i tråden her er nevnt betongkvalitet B20, det er det som i bransjen kalles magerbetong, og kun brukes som fyllmasse/arbeidsplate, ikke i betongkonstruksjoner.
Skal en ha en betong som er relativ sterk og holdbar, bør en opp på B30.

Betongskader som evt. måtte komme under et bygg er vanskelig og kostbart å rette på senere.
Tror jeg hadde brukt egeninnsats/dugnadsgjengen til noe annet enn å blande betong....