126    5    0  

Hvordan vet man at pussen har satt seg

 76     0
Hei 

Jeg forsøker å lese meg til hvordan man pusser en mur. Når det kommer til sluttpuss så ser jeg at mange bruker et flisebrett når pussen har satt seg, men hvordan vet man når «pussen har satt seg»? 

Er det noen som kan gi noen hint eller vink om det så er det høyt verdsatt:)

   #1
 25,126     Akershus     0
Har pusset ca 200m2 Leca med mursementpuss i ett lag. Min oppskrift:

Hvis mulig, fei gulvet godt slik at du kan ta opp mørtel som faller ned.
Vann fugene godt, særlig hvis murverket har tørket lenge. Fugene trekker vann ut av mørtelen slik at fugene blir mer kornete i pussen og synes bedre.
Bland mørtel til stiv krem konsistens. Den skal være temmelig bløt.
Trekk på med trebrett. Mest mulig i ett opptrekk, ikke klatt og bearbeid, da kan det rulle ned av veggen. Tykkelsen må minst være noe mer enn de største steinene i sanden. Blir det for tynt vil steinene rulle mot underlaget og lage striper i pussen. (Faktisk er dette av og til en ønsket effekt for dekorpuss) Trekk av med et langt rett bord. I vindusåpninger og døråpninger forskaler du slik at rettholten har noe å ligge an mot. Trekk av én gang, diller du, så triller det ned. Dersom det er litt for lite mørtel enkelte steder, la det være. Her kommer trebrettet inn. Med trebrett blir overflaten i synkningene noe ru.

Nå er det tid for pause. Vask verktøyet skinnende rent.

Så kommer problemet, hvor lenge skal en vente? Her er det kun erfaring som gjelder. Med fingertuppene trykker og føler en på pusslaget. En skal merke at det ikke lenger her helt mykt og bløtt, at det har stivnet litt.

Med trebrettet skur lett over flaten. Dersom det sitter på veggen kan en fortsette, dersom pusslaget er levende og følger for mye med må en vente mer.
Under brettskuring vil en se synkninger i pusslaget, kast på mer mørtel og skur dette ut. Bearbeid til flaten er slett.
Avslutt med å brettskure med plastbrett, deretter stålbrett. Stålbrettet glatter veggen, men trekker også sementen mot overflaten, så ikke overdriv. For mye stålbrett og overflaten blir fin, men pusslaget mister kontakten med murveggen bak.

Hjørner og døråpninger tas samtidig som veggene. En setter forskalig i dørsmyget, legger mørtel på veggflaten. Når veggflaten har satt seg litt, river en forskalingen i dørsmyget og flytter denne rundt til den våte veggflaten. En legger mørtel i dørsmyget. Når dette har satt seg litt rives all forskaling og en har to våte vegger som møtes. Med brett i hver hånd bearbeides de to flatene som møtes. Et brett støtter den bløte kanten mens det andre brettet skurer. Legg vekt på brettet slik at en skyver pussen bor fra hjørnet og inn mot flaten. Dette for ikke å rive av det bløte hjørnet. Ved å jobbe på denne måten pusset jeg 4 flater i to etasjer på ei pipe. 8 flater pusset fortløpende med 2*4 skape hjørner. I dag ville en trolig brukt hjørnelister i alu.selv lærte jeg dette ved å gå i hælene på en murer en halv dag. Veldig nyttig.



Signatur
HSt
   #2
 37,702     Lillestrøm kommune     0
Jeg pusset med fiberpuss på en kjeller på fjellet

Med varierende temperatur fra gang til gang så fant jeg aldri igjen den ideelle ventetiden så det ble flere sene netter når tiden ble lengre enn jeg hadde trodd.
   #3
 25,126     Akershus     0
He, he. Min første vegg var 3 m i garasjen, utført etter studier av internet. Tok en hel dag og resultatet ble bare 60%. Siste veggen jeg pusset ble langveggen, 7 m og to vinduer. Ferdig glattpusset inkludert vindussmygene; drøye timer.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 76     0
Takk for utfyllende svar. Hva gjør dere hvis dere starter med flisebrettet for tidlig? Går det greit å fikse eventuelle feilskjær?
HSt
   #5
 37,702     Lillestrøm kommune     0
Ja jeg pleide å pakke inn fiberpuss resten i plast da gikk det å reparere litt.

Men du føler det fort at det er for tidlig. Jeg tok ofte litt tidlig fri på fredag og dro på hytta og tok en runde på ettermiddag/kveld det var mange glatte runder kl 2 og 3 på natten