19,424    20    11  

Kjellergulv: Plassering av fuktsperre, knotteplast under VS folie over EPS

 1,459     Trondheim     2
Finner forskjellige løsninger på dette.

Jeg har et kjeller gulv fra 1960 som nå er drenert på utsiden. Der er dog nok ingen fuktsperre under betongen.
Jeg har lagt ut litt plast ifm lagring av ting og tang og på vinteren kommer det godt med kondens under denne plastikken. Lite eller ingenting på sommeren. Kjelleren er ikke oppvarmet og ikke isolert så den kryper til frysepunktet på vinteren.

Jeg skal nå innrede kjelleren og gulver er tenkt løst med 10-15 cm EPS også flytende gulv med spon og parkett.
Da kommer spørsmålet skal jeg legge fuktsperre i form av folie mellom isolasjon og spon eller skal jeg legge knotteplast under isoalsjonen? Fordeler for og i mot? Bør fuktsperre tettes mot vegger slik at fukten forblir under fuktsperren eller skal den kunne vandre i rommet?
Signatur

   #1
 336     Porsgrunn     0
Ikke EPS oppå betonggulv.

272 Tilfarere. Det legges fuktsperre av 0,2 mm plastfolie på det eksisterende betonggolvet. Tilfarere av justert skurlast legges med en senteravstand 600 mm. Tilfarerne rettes opp med klosser med innbyrdes senteravstand maks. 700 mm og kontrolleres med rettholt og vater. Av fukthensyn er plastklosser mest egnet. Ved annen hver kloss festes tilfarerne til betonggolvet med ekspansjonsskruer. Mellom tilfarer og golv isoleres det med remser av mineralull. Mellom tilfarerne isoleres det med plater av mineralull, se fig. 271. På uisolert betonggolv bør isolasjonstykkelsen i tilfarergolvet begrenses til ca. 50 mm for å unngå fuktproblemer.

Dersom det eksisterende golvet er tilstrekkelig plant, kan tilfarerne også legges på striper av ekspandert polystyren med trykkfasthet 150 kN/m2 eller striper av ekstrudert polystyren. Tilfarerne bør ikke ha over 12 vektprosent fukt når golvet lukkes.
273 Golv. På tilfarere med senteravstand 600 mm kan det brukes golvbord eller parkett med tykkelse minst 21 mm, eller golvplater med golvbelegg. Slike golvplater kan være minst 22 mm tykke sponplater med not og fjær på alle fire sider, eller minst 19 mm kryssfinerplater (spesiell kvalitet til golv) med not og fjær på langsidene. Platene må kondisjoneres i rommet de skal monteres i rundt en uke før legging.

Mot alle vegger, søyler o.l. må det være en klaring på 8-10 mm slik at platene har rom for bevegelse.

Dampåpne golvbelegg gir større sikkerhet mot fuktskader enn tette.

  (trådstarter)
   #2
 1,459     Trondheim     1
Har lest denne, men ser ikke fordelen med tilfarere på gulvet. Gulvet er rette av så det er plant.
Hvorfor burde jeg ikke bruke EPS i gulv? Er klar over at det kan trekke litt fukt, det er kanskje fordelen med å bruke knotteplast under. Eller om det er godt nok med vanlig fuktseprre som koster litt mindre? Ellers er det ikke noe problem med styrken ettersom EPS80 tåler 80 KN pr m².
Signatur
   #3
 20     1
I følge Sintefs "rom i kjelleren" kan det legges flytende gulv med minimum 150 kN/m2 isopor i bunn, og 2mm plastfolie oppå denne. Så gulvplater. I mitt tilfelle skal det legges varmekabler, derfor blir det ekstra avstivet/brannsikret med masterboard, og støp oppå denne.

Står ikke noe om knotteplast.

Tilfarere er kanskje mer stabilt når det ikke skal støp på toppen? Ellers ser ikke jeg heller noen grunn til å ha dem der.
   #4
 4,452     Vestlandet     0
Hvorfor ikke EPS i gulv egentlig ja?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1,459     Trondheim     1
Ja står EPS 150 på boken fra Sintef. Men i gang og kjellerstue blir det aldre snakk om krefter på 8000kg pr m².

Knotteplast er ikke nevnt i boken fra Sintef det er løsninger jeg har funnet på Isola og Icopal sine sider. Dette er tilsvarende knotteplast med spesial løsninger som gjør at prisen blir mye høyere enn std kontteplast.

Om Nederste lag med EPS blir litt fuktig så skjer vel ikke annet enn at den miste litt isolasjonsevne.
Men hadde jeg lagt plast under EPS hadde den holdt seg tørr og fukten ble værende i betongen. Tror dette blir løsningen også trekker jeg plasten et stykke opp langs veggene.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 1,459     Trondheim     1
Har tenkt tanken, men XPS koster 3 ganger så mye som EPS. Alternativt legger jeg nederste laget med XPS også fuktsperre før jeg legger EPS også sponplater. Må ha sponplater ettersom gulv blir lagt før vegger og arbeid etter at nytt gulv er lagt har jeg dårlig erfaring med. Gulv legger man etter at resten er ferdig.


Men, bør fuktsperre tettes mot vegger slik at fukten stenges nede eller bør det være "åpent" slik at den kan vandre opp og inn i rommet? Står ikke noe i dette i boken fra sintef så langt jeg har fått med meg.
Signatur

   #8
 20     0
Sier ikke Sintef-boken (fritt fra hukommelsen her) at plasten skal over isoporen? Ikke vet jeg hvorfor, men de har vel sine grunner. Mulig at smågrus og ujevnheter vil punktere plasten?
   #9
 6,428     tromsø     0
Ja den skal egentlig øverst, men radonduk skal vel kunne legges litt ned. For unngå rift i plast(radonduk er bare ekstra tykk plast). Hva med hvit isopor over radon/tykk plast... Smile
   #10
 4,452     Vestlandet     1

Om Nederste lag med EPS blir litt fuktig så skjer vel ikke annet enn at den miste litt isolasjonsevne.
Men hadde jeg lagt plast under EPS hadde den holdt seg tørr og fukten ble værende i betongen. Tror dette blir løsningen også trekker jeg plasten et stykke opp langs veggene.


Fuktopptaker til EPS er en smule overdrevet, ofte fordi folk leser at XPS er vanntatt "da er sikkert EPS ikke vanntett".
Siterer fra FDV-databladet til Glava sin S80 EPS:
Fuktopptak nedsenket i vann: < 2-3 Vol. prosent
Fuktopptak ved diffusjon: 5-7x10 (opphøyd i)-12

Altså mindre opptak enn 2-3% volum ved nedsenket i vann. Ekke store vannopptaket selv om det ligger på ett kjellergulv da, altså... Smile
Signatur
   #11
 6,428     tromsø     1
I følge fdv til gul vegg glava:Fukt:Ingen kapillærsugende egenskaper....Før stod det vannavisende....Legg vegg glava i fukt og se hva som skjer(fdv er litt reklame). Fukt i isopor er mest problem i gamle gulv som kun er 50mm tykke og plast over og varmekabel over. Etterhvert som isoporen drar til seg fukt så svekkes isolasjonsevnen. Prøv å ta isopor som har ligget på stranden og vri ut vannet som en svamp(mer en2%). Isopor som sprettes ut av pakken er tilnærmet vektløs og straks den er ute av pakken og får litt regn øker vekten. Smile At isoporen tar opp vann merker en hvis det støpte gulvet begjynner å bruke mer og mer strøm....fukt isolerer ikke Smile
Siste redigering: Monday, September 26, 2011 5:18:39 PM av jaf
   #12
 336     Ålesund     0

Står ovenfor samme "problemet" som mange andre her, har en kjellerleilighet som er fuktig og det trenger litt fukt opp igjennom gulv (erfarte det med å bare legge plast i gangen, deretter parkett underlag på plasten og laminat over, det ble da fukt under plasten og mugg under der igjne og luktet fy og f...

Planen er nå derfor å legge ned noe isolasjon og støpe over for deretter å legge varmekabler og flis

må si at det er jo f... at det skal være sååååå vanskelig å komme med EN bruksanvisning om hvordan det skal gjøres. Isopor på eksisterendes gulv, plast, eventuellt isopor igjne før en støper over dette igjen med varmekabler i. Videre en grei forklaring på tetting ut mot vegger fra gulvet...
HJELP sier jeg bare
   #14
 4,110     Akershus (Follo)     1

Fuktopptak nedsenket i vann: < 2-3 Vol. prosent

Da har EPS blitt mye bedre enn den var før. Her tok jeg opp Isopor som hadde ligget i utgravd blåleire. Den var tung! Egenvekten var ikke langt unna 1 (vann). Den hadde mer eller mindre ligget under konstant vanntrykk. På den annen side fant jeg Isopor som hadde ligget like lenge i veldrenert tilbakefylling. Den veide det samme som en ny plate. Så det er (var?) nok viktig at det ikke er vanntrykk mot platen.
Signatur
   #15
 4,452     Vestlandet     0

I følge fdv til gul vegg glava:Fukt:Ingen kapillærsugende egenskaper....Før stod det vannavisende....Legg vegg glava i fukt og se hva som skjer(fdv er litt reklame). Fukt i isopor er mest problem i gamle gulv som kun er 50mm tykke og plast over og varmekabel over. Etterhvert som isoporen drar til seg fukt så svekkes isolasjonsevnen. Prøv å ta isopor som har ligget på stranden og vri ut vannet som en svamp(mer en2%). Isopor som sprettes ut av pakken er tilnærmet vektløs og straks den er ute av pakken og får litt regn øker vekten. :)


Nå er nok isopor du finner på stranden isopor som stammer fra iskasser fra fiskere og slikt. De har nok ganske mye dårligere kvalitet enn isopor som brukes i bygg. Og FDV er ikke reklame, men fakta. Skulle ikke likt å være den leverandøren av et produkt som blir brukt i store bygg og anlegg som blir tatt i å lyve eller pynte på FDV-dokumentasjonen. De utelukker kanskje ting, men lyver nok sjeldent på slikt når det står svart på hvitt.

Kapilærsugende egenskaper betyr at produktet klarer å suge vann oppover. Det er dette tilfellet vi snakker om ved flytende gulv. At EPS ikke tåler vanntrykk nedover eller fra siden er en helt annen sak, da snakker vi om fysiske krefter i tillegg. Vil tørre å påstå at den isoporen du legger på et betonggulv inne vil holde seg innenfor de 2-3vol% som FDV skriver.

Og isopor som ligger i regnet vil selvfølgelig få økt vekt så lenge regner ikke kan renne vekk eller fordampe. Men det er fordi vannet ligger oppe på isoporen. Pluss vi også har snakker om fysiske krefter (tyngdekraften, og ikke kapilærsug.

;D  Ble kanskje litt hissig skrevet, var ikke ment slikt. Bare som sunn diskusjon Smile
Signatur
   #16
 6,428     tromsø     1
Er ikke helt trygg på den billigste isoporen etter å ha hugget opp gamle gulv. Tørr isopor er helt topp, slik som den som er rundt fryseboksen. -20 inni og + 20 i rommet. Men i 100% fukt....en merker jo vektforskjell på isopor etter få dager i regn.Informasjon (fdv) er jo ikke løgn, det er bare pyntet litt på... Smile Mener at en godt kan bruke produkter som er litt for gode, hvis det er en svært fuktig kjeller... Smile
  (trådstarter)
   #17
 1,459     Trondheim     1
Da blir det fultsperre med 10 eller 15 cm EPS, deretter spon og parkett / laminat.

Men lurer fortsatt på om fuktsperre skal festes / fuges mot vegg slik at fukten stenges nede eller skal den kunne bevege seg oppover???
Signatur
   #18
 6,428     tromsø     0
Hva med 1 lag styroform og så plast. For å unngå vann over plast (med 1cm vann). Brett plast inn igjen i mellom isopor. Legg 1 tomme lufting overalt og ventiler, så fukt får komme ut...
  (trådstarter)
   #19
 1,459     Trondheim     0
Er jo seff en løsning. Mener kanskje å ha lest noe om at fuktsperre kan gå i oppløsning under varig kontakt med betong. Da høres det ut som den mest fornuftige løsningen. Tror ikke fukten i gulvet skal bli så problematisk når gulvet blir oppvarmet .

Tipper mestparten av kondensen som jeg har fått under plastikken kommer av av det er varmere i jorda enn det er i luften i kjelleren på vinteren. Det er i alle fall ikke antydning til noe slikt på sommeren. Men noe fukt er det ettersom det blir antydning til mugg om det står pappesker osv på gulvet over tid.
Signatur
   #20
 151     telemark     0
Jeg står overfor samme prosjekt. Murgulv i kjeller, uten isolering eller fuktsperre.
Jeg kommer til å avrette med en slags masse, legge fuktsperre-plast. Så 5 cm xps. Så 5 cm med betong og varmekabler.  kommer til å bygge 12-13 cm, men har 230 i takhøyde, så det går.
mulig det blir slik...eller så kommer jeg på en annen løsning her på forumet..
Signatur