3,587    1    0  

Kombinere Jackon Thermomur og Ringmur

 333     Buskerud     0
Jeg har vært i kontakt med Jackon angående mitt kommende boligprosjekt. Siden disse spørsmålene ikke er besvart i de tekniske beskrivelsene på Jackons hjemmeside, tenkte jeg at jeg kunne legge ut svarene jeg har fått her til glede for andre, og i håp om å få innspill på om svarene gir mening eller ei.

Jeg skal ha Thermomur på tre av veggene i underetasjen, og bindingsverk på den fjerde. Veggen av bindingsverk har en ark som går ut i 45 grader fra vegglivet, noe ala Idehus Høgstolen.

Mine spørsmål til Jackon var som følger:

1. I hvilke rekkefølge gjør man støpingen, jeg ser for meg flere alternativer?
1.1.  Sette opp to skift med Thermomur. Støpe dette for så å sette opp  og ringmurselementene og så støpe plata
1.2. Sette opp hele høyden av Thermomur, støpe denne før man så setter opp ringmurselementene og støper plata
1.3. Andre?

Svar fra Jackon: Ja her har du flere muligheter, i tillegg til de to du allerede har nevnt, kan du enten støpe et fundament/bankett og bygge opp Thermomuren etter denne har herdet eller bruke våre sålefundamenter som passer både under thermomuren og ringmurselementene.

2. Hvordan forankrer man ringmurselementet mot Thermomuren?

Svar fra Jackon: Under støpning bør de to forskjellige elementene festes sammen med bord som skrus i henholdsvis thermomurens plaststeg og ringmurens sementplate. Den varige forankringen ivaretas ved at man fører armeringsjern mellom elementenes betongkjerner i lengderetningen.

3. Jeg har noen 45 graders vinkler (både innvendige og utvendige). Hvordan løser man dette med ringmurselementer?

Svar fra Jackon: 45 graders-vinkler må gjæres med for eksempel en vanlig håndsag

4. Hvilken metode er den beste når man skal forankre bindingsverket i Thermomuren,
4.1. Skru 8" stendere direkte i plastbinderne på Thermomuren? (Gitt at det er plastbindere så langt "ut" på et Thermomurelement med lukket ende?)
4.2. Bruke element med åpen ende og sette inn en 6" stender der hvor veggen skal avsluttes, slik at bindingsverket kan forankres i denne?

Svar fra Jackon: Her vil det siste alternativet være å foretrekke, med andre ord sette inn impregnerte 6’’ enten før eller etter støp

5. Hva er "best practice" når man skal støpe platen ved bruk av Thermomur?
5.1. Støpte veggen først og plata etterpå?
5.2. Støpe to skift med Thermomur, deretter støpe plata, før man fortsetter med resten av veggen?

Svar fra Jackon: Støpe to skift først vil gi best resultat.

6. Hva slags støttevegg kan jeg bruke? (bindingsverk, leca, plasstøp etc) Jeg vil helst at denne veggen skal ta minst mulig plass så å bruke Thermomur er uaktuelt.

Svar fra Jackon: Plassstøpt eller leca er tilstrekkelig, helst like lang som oppfyllingen er høy og uten åpninger(dører f.eks)

Jeg sitter dog igjen med noen spørsmål, kanskje forumet kan være til hjelp:
Den ene veggen av Thermomur som grenser mot veggen av bindingsverk skal fylles helt opp. Veggen av bindingsverk må derfor kunne ta opp trykk fra Thermomurveggen. Jeg tenkte derfor å bygge deler av denne veggen av Thermomur, men arkitekten min mente at man kunne bygge en tilstrekkelig sterk vegg i bindingsverk. Noen som vet hvordan dette kan gjøres i praksis. Antar at man må kle veggen med plater på minst én side, men hva slags plater er egnet? Har også et par innvendige støttevegger, og det er fristende å bygge disse i bindingsverk.

Og hva tror folket om å støpe i flere skift? Jeg skal sette opp grunnmuren selv, men plata vurderer jeg å sette bort, da jeg er usikker på om jeg vil få det til. Støping i flere skift medfører en del ekstra kostnader ifm tilkjøring av betong, men er kanskje et sikrere valg for en selvbygger? Det trengs ca 2,5m3 for å støpe de to første skiftene. Kanskje noe jeg kan klare å blande selv...(?)

Og så et lite spørsmål litt på siden: Hvor mye pukk kan jeg klare meg med under støpen til legging av bunnledninger? Er det nok med 17cm pukk som man får dersom man bruker 45cm elementer med 8cm plate og 20cm isolasjon?
Signatur

   #1
 436     oslo     0
Legger til 1 spm.

Skal støpe grunn mur med thermomur elemeter.

Skal ikke bruke såle element, vil heller ikke støpe såle. pga tidsmangel.

hvor nøye må avrettingen på singelen ver om du skal mure rettoppå. (skal støpe 2skift først, så resten)
Holder det med vanlig avretting, for støping med kasetter?.