111,730    96    24  

Når trenger man maskinførerbevis?

 899     Bergen     6
Det er diverse påstander om man trenger / ikke trenger maskinførerbevis for å grave på egen tomt med maskin på over 15 kW. Jeg vet at dersom man er ansatt i et firma trenger man et slikt bevis, da er man omfattet av arbeidsmiljøloven. Men dersom man leier en maskin og graver hjemme i hagen med en 8-tonner ( og 75 hester ), bryter man noen lov?

Dersom noen har noen håndfaste synspukter med lover og regler, kom med dem, og legg ved link.

Jeg ønsker kun svar som kan dokumenteres, ikke fra noen som har hørt av en kar som har en onkel som sier at sånn er det bare  ;D
Siste redigering: Wednesday, September 2, 2009 4:07:36 PM av west

  (trådstarter)
   #1
 899     Bergen     1
Folk hadde endel synspunkter når det gjaldt minigravere, men ingen vet med sikkerhet altså?
   #4
 318     Bergen     0
Her er FOR 1998-06-26 nr 608: Forskrift om bruk av arbeidsutstyr

§ 49. Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring

Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 47 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr:

- bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv og helse 
- tårnkraner 
- mobilkraner 
- portalkraner 
- kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger 
- løfte- og stablevogner for gods med permanent førerplass på vognen 
- masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk). 

Men, som det står i innledningen - " Forskriften er fastsatt i medhold av arbeidsmiljøloven og gjelder alle virksomheter i fastlands-Norge, også enmannsvirksomheter."

Nå er ikke jeg noen jurist, men dette må vel forstås dit hen at forskriften i sin helhet ikke gjelder når du opptrer som privatperson?  Det samme som at når du skal ha et firma til å skifte panel så må det være sertifisert stillas og gudvethva, men gjør du det på egen hånd så kan du klatre opp i et hvilket som helst leamikk som du snekrer sammen selv?
   #5
 294     n-trøndelag     1
Jepp, hjemme får du kjøre så stor maskin du vil, men på arbeid må altså arbeidsgiver sørge for at arbeidstakere får sertfisert sikkerhetsopplæring, denne må dokumenteres.

Det som også kommer frem, er at dokumentert sikkerhetsopplæring også må gis på maskiner og div. verktøy. (sikkert mange som har villsvin på skogen her Grin)

Dette omfavner da vinkelslipere, spikerpistoler, betongsager, høytrykksspyler, lift og mye mere.
Dette kan bedriften selv ordne opplæring til.
Dette er også krav som er unntatt hjemme.

Bare en liten avsporing ;D
  (trådstarter)
   #6
 899     Bergen     1
Dette er i samsvar med hva jeg kan finne i lovverk og forskrifter. Gjør hva du vil som privatperson, men er du ansatt, stilles det krav til opplæring.
   #7
 4,110     Akershus (Follo)     0
Det kan nok være du har rett i at om Torvald Konstabel sjekker så bare sier han "grav pent" og drar.

Men hva om du skader deg selv eller andre? Det kan være lurt å sjekke med forsikringsselskapet hvordan de stiller seg til et eventuellt erstatningskrav.

Signatur

  (trådstarter)
   #8
 899     Bergen     0
Hva vil være forskjell dersom man skader seg selv eller andre med en maskin med under 15 kW?

Slik Einar_S beskriver det så, så vil man kunne bli stillt ansvarlig for ethvert brudd på Arbeidmiljøloven, og jeg begår ganske mange i løpet av et år, ( som privatperson.) Det er sikkert ikke mange som har dokumentert opplæring på motorsager, vinkelslipere, stillaser osv.
   #9
 266     med tak over haude     1
en kar i bygda her låne seg minigraver, holdt på i en skråning, han var nesten ferdig da hele skråningen raste ut, og ned på naboens parkeringsplass og splitter nye X5.

eneste jeg har hørt i ettertid var at forsikringsselskapet ikke var helt villig til å betale ut for skadeverket. men kan ikke bekrefte eller avkrefte om de har gått med på det eller ikke. (tror det var sak)

så i noen tilfeller kan det vær litt .. uheldig .. å være privat maskinfører...

ville nok snakket med forsikringsselskap før jeg satt i gang, dersom det kunne bli fare for naboer.. på egen eiendom derrimot, der det er langt til nabo, må en nesten kunne styre seg selv som man vil..
Signatur
   #10
 317     1
Jeg kjenner en som klarte å velte med 1,8t minigraver, det var heller ikke festlig, maskinutleia var ikke happy for å si det sånn.  Skal man grave selv uten erfaring er det på noen måter bedre å kjøre en 5t enn en 1,8t, for de veldig små graverene er ganske ustabile på grunn av korte belter og smal sporvidde.  mange er heller ikke klar over at hydraulikken er knallsterk selv på en liten maskin, så muligheten for å "gå på nebbet" er høyst tilstede om man ikke vet hva man driver på med.

Ulempen med en stor maskin er jo at om man kvister huset litt med den så blir skaden større... 

Generelt er det vel slik at det ER lov å grave på egen tomt, men det er lurt å ha med hodet og tenke over hva man gjør.  Et visst begrep om fysikkens "kraft*arm" er heller ikke å forakte.

knallbom!