113,145
96
24
Når trenger man maskinførerbevis?
899
Bergen
6
Det er diverse påstander om man trenger / ikke trenger maskinførerbevis for å grave på egen tomt med maskin på over 15 kW. Jeg vet at dersom man er ansatt i et firma trenger man et slikt bevis, da er man omfattet av arbeidsmiljøloven. Men dersom man leier en maskin og graver hjemme i hagen med en 8-tonner ( og 75 hester ), bryter man noen lov?
Dersom noen har noen håndfaste synspukter med lover og regler, kom med dem, og legg ved link.
Jeg ønsker kun svar som kan dokumenteres, ikke fra noen som har hørt av en kar som har en onkel som sier at sånn er det bare ;D
Dersom noen har noen håndfaste synspukter med lover og regler, kom med dem, og legg ved link.
Jeg ønsker kun svar som kan dokumenteres, ikke fra noen som har hørt av en kar som har en onkel som sier at sånn er det bare ;D
Siste redigering: Wednesday, September 2, 2009 4:07:36 PM av west
http://www.bedregardsdrift.no/id/32665/viewtopic/1204
§ 49. Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring
Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 47 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr:
- bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv og helse
- tårnkraner
- mobilkraner
- portalkraner
- kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger
- løfte- og stablevogner for gods med permanent førerplass på vognen
- masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).
Men, som det står i innledningen - " Forskriften er fastsatt i medhold av arbeidsmiljøloven og gjelder alle virksomheter i fastlands-Norge, også enmannsvirksomheter."
Nå er ikke jeg noen jurist, men dette må vel forstås dit hen at forskriften i sin helhet ikke gjelder når du opptrer som privatperson? Det samme som at når du skal ha et firma til å skifte panel så må det være sertifisert stillas og gudvethva, men gjør du det på egen hånd så kan du klatre opp i et hvilket som helst leamikk som du snekrer sammen selv?
Det som også kommer frem, er at dokumentert sikkerhetsopplæring også må gis på maskiner og div. verktøy. (sikkert mange som har villsvin på skogen her
Dette omfavner da vinkelslipere, spikerpistoler, betongsager, høytrykksspyler, lift og mye mere.
Dette kan bedriften selv ordne opplæring til.
Dette er også krav som er unntatt hjemme.
Bare en liten avsporing ;D
Men hva om du skader deg selv eller andre? Det kan være lurt å sjekke med forsikringsselskapet hvordan de stiller seg til et eventuellt erstatningskrav.
Slik Einar_S beskriver det så, så vil man kunne bli stillt ansvarlig for ethvert brudd på Arbeidmiljøloven, og jeg begår ganske mange i løpet av et år, ( som privatperson.) Det er sikkert ikke mange som har dokumentert opplæring på motorsager, vinkelslipere, stillaser osv.
eneste jeg har hørt i ettertid var at forsikringsselskapet ikke var helt villig til å betale ut for skadeverket. men kan ikke bekrefte eller avkrefte om de har gått med på det eller ikke. (tror det var sak)
så i noen tilfeller kan det vær litt .. uheldig .. å være privat maskinfører...
ville nok snakket med forsikringsselskap før jeg satt i gang, dersom det kunne bli fare for naboer.. på egen eiendom derrimot, der det er langt til nabo, må en nesten kunne styre seg selv som man vil..
Weheee
Ulempen med en stor maskin er jo at om man kvister huset litt med den så blir skaden større...
Generelt er det vel slik at det ER lov å grave på egen tomt, men det er lurt å ha med hodet og tenke over hva man gjør. Et visst begrep om fysikkens "kraft*arm" er heller ikke å forakte.
knallbom!
har du førerkort klasse b (bil) kan du flytte langs vei, ikke bruke i veien. "nødvendig" transport over korte strekninger er lov
Gråsone. Det er ihvertfall krevet om maskinen er registrert med sorte eller hvite skilter.
Ellers syns jeg det er rart at man kan konkludere med at selvbyggeren kan kjøre hva han vil - min lokale utleier er veldig striks på at de store maskinene skal man ha maskinførerbevis til. Har sikkert noe med forsikring å gjøre. Tvilsomt om Onkel Polizei legger deg i håndjern for å kjøre for stor graver...
Synes det varierer litt med størrelsen på firmaet...
Store firmaer som Cramo og Bautas er mer strikse på dette enn mindre aktører, men det er klart at det er forskjeller på utstyr og. Har ikke hatt problemer med 5t graver, men kjenner en som ble nekta en 20t hjullaster, men det var kanskje like greit... Tror det går litt på skjønn hos de som leier ut også... Som jeg nevnte over, det er på mange måter tryggere for en amatør å kjøre en 5t enn en 1,8t minigraver. Og så gjelder det nok å oppføre seg skikkelig når man snakker med de også. Men forsikringsbetingelsene jeg har sett på alle slike avtaler forutsetter at man har sertifikatet i orden.
knallbom!
§ 1. Virkeområde
Forskriften gjelder bruk av arbeidsutstyr som definert i § 2, og opplæring, sakkyndig kontroll og sertifisering.
Med dette menes brukeren(altså rettet mot fører, uavhengig av ansettelses forhold)
§ 48. Arbeidsutstyr underlagt dokumentert sikkerhetsopplæring
For arbeidsutstyr som arbeidsgiver( veiledning til forskrift: også utleier, privat eier, m.m) etter risikovurdering finner at krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter § 47.
Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver eller andre som er kompetent til det.
§ 49. Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring
Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 47 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr:
- bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv og helse
- tårnkraner
- mobilkraner
- portalkraner
- kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger
- løfte- og stablevogner for gods med permanent førerplass på vognen
- masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).
Kan du f.eks kjøre så stor bil/lastebil du vil på egen tomt? er ikke så sikker på at du mener det!! er jo mange som har fått seg en overraskelse når onkel politi plutselig står på døra og poden er blitt tatt for kjøring på jordet uten lappen.... prinsipielt er det faktisk samme sak, og forsikringselskapene krever faktisk kompetansebevis/ dokumentert sikkerhets opplæring ved en eventuelt skade. Samt at utleier plikter faktisk å etterspørre dette når du skal leie av han/henne, samme som når du låner/leier ut bilen din så plikter du å etterspørre førerkort...Hvis du derimot ikke gjør det, så går en eventuel skade på din forsikring..og ikke vedkommende som faktisk leier maskin å forvolder skaden.. Juss er ikke alltid lett å forstå seg på og det er mange som sier si og så...men les forskriften og dens veiledning, ha i hodet grunnen til at lover er som de er og mye av tolkningen er plutselig forståelig.. Men alt er lov så lenge man ikke blir tatt, er det ikke sånn
Tja... denne forskrifta er gjeven med heimel i Arbeidsmiljølova,
http://www.lovdata.no/all/hl-20050617-062.html
der det heiter (§1-2) at
(1) Loven gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker, med mindre annet er uttrykkelig fastsatt i loven.
Det er vel heller tvilsamt om dette kjem til bruk for privatpersonar som herjar på eigen grunn.
Kanskje Vegtrafikklova er meir aktuell http://www.lovdata.no/all/hl-19650618-004.html , iallfall for flytting av sjølvgåande ting - og dermed ymse forskrifter om trafikk, køyrety osv.
Plan og byggelov er vel også aktuell når det gjeld endring av landskapet.
Utleigefirma lagar dei reglane dei vil (og får kundane med på). Hadde eg drive eit slikt firma, trur eg nok at eg hadde ført opp eit krav om kompetanse i visse tilfelle....
Hans9001: Førarkort "M" er for moped.....
(trur ikkje det er formell vektgrense, berre motorgrense) ;D
Klasse T er "traktor", eller "Traktor og motorredskap, med konstruktiv hastighet ikke over 40 km/t" som det heiter i førarkortforskrifta http://www.lovdata.no/for/sf/sd/td-20040119-0298-003.html#3-18 . For oss som er over 21 år gjeld det ingen grenser for vekt. (for dei under 21 år, er det opptil 25 tonn dei to første åra).
... og jaudå -eg fekk (nyleg) T-en på kortet fordi eg tok klasse B for ein del år sidan.
"Store gutungar" med B-kort har altså lov til å køyre (flytte) stor gravemaskin på eigen grunn....
Iallfall så lenge dei ikkje kjem i konflikt med Grannelova, Bygningslova, støyforskrifter, Utmarkslova, m.m. eller set andre sitt liv og helse på spel (Straffelova?).
Men nå er jo ikke flytting poenget, men bruk.
Og da er vi tilbake til post #1 såvidt jeg kan se.
Det som kunne være interessant er å høre hvem som måtte betale for X5-en weheee34 skrev om. Men det blir vel ikke bare lett. Om han spør sambygdingen kan det lett oppfattes som et alvorlig tilfelle av tåtramping. Noen som har sort belte i søk på saker i rettssystemet?
Hva er daglige kontrollrutiner? Hva skal vaskes, og hva skal ikke vaskes? Dette er slike ting man skal kunne når man kjører maskin. Noe er lett å lære, andre ting tenker man ikke på før man ligger inni den 14 tonn tunge maskinen veltet over et par biler nedi bakken. Kurset er ikke så veldig dyrt, (ihvertfall ikke teorien, det er den som er viktigst syns jeg: 4500 betalte jeg) så betal heller de kr, og kjør forsiktig med god samvittighet.
PS: Jeg sier ikke at det kurset nok til å gjøre deg en god gravemaskin sjofør, men det fører til at man vet litt mer om hva man driver med. Alle som skal kjøre stor maskin bør ta kurset fult ut med timer, slik at man får godkjenningspapirer.
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Hadde aldrig kjørt gravemaskin før dette. Har ikke vært noe som helst problem å ikke ha maskinførerbevis. Og dette er noe av det mest uhåndterlige maskin som er å få tak i.
Men bruk vett, det er som sgrevskott sier mye vekt og krefter. Man kan fort knuse verdier for et par årslønner.
FOR 1995-04-21 nr 377: Forskrift om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- og anleggsplasser (byggherreforskriften).
Kapittel 1. Innledende bestemmelser § 1. Virkeområde
Forskriftene gjelder for midlertidige eller skiftende bygge- og anleggsplasser.
§ 2. Definisjoner
a) midlertidige eller skiftende bygge- og anleggsplasser:
enhver arbeidsplass hvor det utføres bygge- og anleggsvirksomhet.
b) bygge- og anleggsvirksomhet:
1) Oppføring av bygninger
2) Innrednings- og installasjonsarbeid
3) Montering og demontering av prefabrikkerte elementer
4) Riving, ombygging og istandsetting
5) Sanering og vedlikehold
6) Alminnelig anleggsvirksomhet
7) Graving, sprenging og annet grunnarbeid
c) byggherre:
enhver fysisk eller juridisk person som får utført et bygge- eller anleggsarbeid.
d) prosjektleder:
enhver fysisk eller juridisk person som sørger for prosjektering og/eller gjennomføring og/eller kontroll med oppførelsen av prosjektet på byggherrens vegne.
e) koordinator for arbeidsmiljøspørsmål under utarbeidelsen av et prosjekt:
enhver fysisk eller juridisk person som byggherren har pålagt gjennomføringen av oppgavene i § 11,1 for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø ved utarbeidelse av et prosjekt.
f) koordinator for arbeidsmiljøspørsmål under gjennomføringen av et prosjekt:
enhver fysisk eller juridisk person som byggherren har pålagt gjennomføringen av oppgavene i § 12,2 for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø ved gjennomføring av et prosjekt.
g) enkeltmannsforetak:
virksomhet som ikke sysselsetter arbeidstakere.
Kapittel 2. Alminnelige bestemmelser § 5. Hvem forskriften retter seg mot
Byggherrer, prosjektledere og arbeidsgivere skal sørge for at bestemmelsene i denne forskriften blir gjennomført.
Forskriften gjelder også for virksomheter som ikke sysselsetter arbeidstakere.
§ 6. Skriftlig avtale
Byggherre og prosjektleder skal skriftlig avtale hvem som skal
- utpeke koordinator
- sørge for plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø
- sende forhåndsmelding
§ 8. Plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø
Byggherre eller prosjektleder skal sørge for at det før opprettelsen av en bygge- eller anleggsplass blir laget en plan som sikrer et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
Det er ikke bare arbeidsmiljøloven som gir gjemmel til brukerforskriftene...veitrafikklovgivningen er høyst aktuell der også, sammen med alle andre såkalte HMS forskrifter og alle andre tilknyttede lover...leser du nøye gjennom de så ser du at de henviser til hverandre..hmmm men alt er lov innrill man blir tatt for et lovbrudd og da kan det bli dyrt..At en onkel til en kamerat av en bekjent i en annen del av landet ikke har blitt tatt for det samme er ikke det samme som at dette er tillat...
Men jeg gir vel egentlig en blanke f i hva du velger å gjøre, for det rammer ikke meg.
Men du kan jo ringe arbeidstilsynet å høre med de..de er ganske klare i sine uttalelser om dette.
I de tilfeller hvor byggherren er forbruker, det vil si ikke handler som ledd i nærings-virksomhet, gjelder ikke byggherrens plikter i henhold til Byggherreforskriften. Byggherrens plikter anses da ivaretatt gjennom kravene i Bustadoppføringslova, Håndverker-tjensteloven, Arbeidsmiljøloven og Internkontrollforskriften.
Privatperson som bygger hus er således ikke omfattet av byggherreforskriften. Forhåndsmelding må likevel sendes til Arbeidstilsynet.
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.6863337
Ei forskrift er alltid gjeven med heimel i ei lov, av nokon som har fått fullmakt til å gje forskrift til ei lov (eller delar av ei lov). Forskrifta kan ikkje gjelde noko meir enn der lova gjeld.
Byggherreforskrifta er gjeven med heimel i visse paragrafar i Arbeidsmiljø-lova, på same måte som Arbeidsutstyrs-forskrifta, jf. #16 og 17 ovanfor: (§1-2) "(1) Loven gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker, med mindre annet er uttrykkelig fastsatt i loven."
Men det lønner seg å tenke gjennom hva man gjør. Det man knuser det erstatter man så enkelt er det.
gjør du en jobb på egen grunn og i egen interresse så sa han at det er sidestilt med enmannsforetak( og noe sånt som arbeid i egen interresse til inntekts ervervelse, hva nå han egentlig mente med det.
deretter henviste han til:
Forskrift om
Bruk av arbeidutstyr
Forskrift til arbeidsmiljøloven fastsatt ved kongelig resolusjon
26. juni 1998, nr. 608.
Sist endret 13. september 2004.
§ 47 Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring
Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 48 og § 49, skal ha praktisk
og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening,
bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen
skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter
og i bruksanvisning.
Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er
gitt i henhold til denne forskriften.Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for
verneombudet og vises myndighetene på forlangende.
Arbeidsgiver kan bare sette arbeidstaker til å utføre arbeid med aktuelle
arbeidsutstyr innenfor det området det er gitt opplæring i.
Demonstrasjon og prøving i forbindelse med reparasjon er unntatt fra kravet
om dokumentert opplæring.
EØS-borger skal søke Arbeidstilsynet om tillatelse til å bruke arbeidsutstyr
som nevnt i § 49. Tillatelse gis dersom søkeren fremlegger:
– enten det kompetansebevis som kreves for bruk av det aktuelle arbeidsutstyret
i et EØS-land, eller
– dokumenterte kvalifikasjoner tilegnet i et EØS-land,
og som gir den samme sikkerhet som følger av denne forskrift.
Vedtaket skal treffes senest fire måneder etter at alle dokumentene angående
søknaden er mottatt.
§ 49 Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring
Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 47 skal gis som sertifisert
sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr:
– bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv og
helse
33
– tårnkraner
– mobilkraner
– portalkraner
– kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger
– løfte- og stablevogner for gods med permanent førerplass på vognen
– masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).
Etter hans mening hvar dette ikke noe å lure på en gang,jobber du for deg selv på privat grunn eller ikke så er du din egen arbeidsgiver....
men jer jo enig med forrige skribent...tut å kjør men på papiret så tror jeg du egentlig skal føkge dette.. jeg har selv drevet i anleggsbrasnjen i17 år og har aldri hørt om noen der som har blitt kontrollert om de har papirene i orden, annet enn på planer,tegninger osv
Lykke til med joben
Er det noen som KAN reglene?
Gravern min er på under 15kw (11,4), betyr det at den kan kjøres lovlig uten maskinførerbevis uansett? Kan jeg ta lønnet jobb for andre der jeg også er sjåfør uten maskinførerbevis?? Firmaet mitt er riktignok ikke registrert for sånt, så det er uansett ikke aktuelt, samt at jeg ikke vil ha ansvaret om noe går galt.
Kan man, som privatperson, kjøre hvor stor graver man vil på egen tomt? Kan jeg i teorien leie meg en 40-tonner og endevende tomta med?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
AML = ?
Hva når maskinen er under 15kw? Kan man jobbe for andre da?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jobb lønnet/betalt for andre = firma og maskinførerbevis
Grunnarbeid tomter = Ansvarsrett
Sånn er det
Sannsynligheten for at noen låner deg en 40 tonner er også lik 0
Mail: Naessmaskin@outlook.com / post@ksn-as.no
www.ksn-as.no
Tlf:48018107 | PM
For min del er det altså ikke så farlig, men jeg stusser litt over utleiefirmaer som leier ut større gravere, typisk 3-5 tonn uten noen krav om maskinførerbevis.
Jeg ser flere sier at det ikke spiller noen rolle, for det er aldri kontroll uansett, men med en gravemaskin kan man fort gjøre mye skade, og ved et evt. forsikringsoppgjør, vil det vel kreves noe regress hvis ikke fører hadde lov å bruke maskinen?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Ja det er jeg helt sikker på at ikke er lov, angående utleiefirmaer, de skal egentlig sjekke det,men det forekommer så og si aldri kontroller så de driter i det, og ofte er det jo slik at når noen leier en maskin privat,så er det "alltid" en kompis som jobber med graving og som har maskinførerbevis som skal kjøre...
Skader du noen/noe og det blir et forsikringsoppgjør,så blir det garantert regress, blir jo litt det samme som å kjøre bil uten lappen,du kan jo kjøre i årevis uten å kræsje eller bli tatt i en kontroll,,men smeller det så blir det fort en skikkelig økonomisk smell i tillegg...
Mail: Naessmaskin@outlook.com / post@ksn-as.no
www.ksn-as.no
Tlf:48018107 | PM
Det er ikke G men M!!!!
Mail: Naessmaskin@outlook.com / post@ksn-as.no
www.ksn-as.no
Tlf:48018107 | PM
Krav om maskinførerbevis ligger i arbeidsmiljøloven og arbeidsmiljøloven gjelder for ansatte. På egen grunn med privat arbeid er du ikkje ansatt, like lite ansatt som arbeidsmiljøvernloven gjeld der.
Bønder o.l. gjelder den for pga. dei driv næring.
Eg har hatt arbeidstilsynet på besøk, og så lenge det var privat arbeid på egen grunn, la dei seg ikkje bort i det sa dei.
Akkurat, og det ser jo ut til å være akkurat der problemstillingen ligger. Har man da lov å kjøre større enn 15kw privat, når det ikke ligger under arbeidsmiljøloven?
Og hvis det er lov, hva er da poenget med den 15kw-grensen? Hvis det stemmer at man kan kjøre "hva som helst" privat, OG at man i næring uansett skal ha maskinførerbevis, hva er da forskjellen på over og under 15kw?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Forskjellen er: Trenger ikkje maskinførerbevis på massforflytningsmaskiner under 15 kW (mao. minigravere, motorisert trillebårer, små kompaktlastere o.l.) om du er underlagt AML ref. § 47 & 48 over.
Jeg har opplevd noe liknende, faktisk også at utleier heller vil leie ut en 3,5t enn 1,8t til "nybegynnere" selv om motoren pr def egentlig er for stor med argument at en 3,5t er mye mer stabil enn 1,8t, så selv om den er litt for stor ihht regelverket så mente de at det var bedre uansett.
Og har også opplevd at om du spør de om råd på størrelse og gjennom samtalen snakker slik at de skjønner at du har gravd før så får du stort sett leie det man trenger, så har man behov for noen store greier så er det lurt å fange opp hva alt heter... Og det er ikke lurt å hoppe rett på en 8 t for å grave drenering rundt huset om du ikke har brukt en maskin før, den graver gladelig tvers gjennom veggen - det gjør i og for seg mindre maskiner og altså...
knall!
Einaste grunn til å velge lita maskin er tilkomst & pris.
Et stort problem slik jeg ser det er at hydraulikken er så mye sterkere enn maskinen. Tar du tak i noe som maskinen ikke har nok pondus til å holde igjen følger den etter. Siden den har liten rekkevidde må du stå nær hullet og hekter maskinen seg i noe er fort gjort at du kommer litt for nær litt for raskt.
Jeg har veltet maskinen en gang, men det var mest fordi underlaget gled ut. Jeg lørte da at maskin uten tak burde vært forbudt. Min maskin har delvis åpen hytte. Det holdt. Det burde vært setebelt også.
Jeg har sett små maskiner uten tak eller med bøyle. De er livsfarlige.
En nabo leide (lånte?) en slik for endel år siden da han skulle grave ut for tilbygg. Plutselig skjedde det du nevner og han seilte ned i hullet. Jeg skal si deg han hadde ikke mye høy i hatten da han kom for å få assistanse til å dra den opp igjen. Hadde han fått 1t til 1,5t maskin over seg så hadde det vært slutt.
Selv har jeg vært på nippet til å slå rundt med traktor for mange år siden og synes tilogmed plenklipperen er litt skummel.
http://www.maskinutleie.no/pc-66-12-V%C3%A5r-minigraver-ble-til-miniub%C3%A5t.aspx
Knall
"Hmm... lurt å legge plast på setet da" nevnte jeg, hvorpå leier svarer -"har gjort det Kjell, det er bare det at plasten flyter"..."
;D ;D ;D
Godt sagt.
Denne er bygd på basis av Menzi Muck gravamaskiner som var ein del selt her i landet på 80 tallet (eg hadde bl.a. ei tidlegare).
At man må ha beviset uansett størrelse på maskinen hvis man skal ta oppdrag og grave for andre ser det ut til å være enighet om.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
edit: Forsikringa kan gjerne kreve dette uten at eg veit om det er tilfelle.
På privat grunn med privat arbeid; ingen regler så langt eg forstår.
Har lese noko ein eller anna plass om byggeplass og mulighet for egne regler der, men eg har som sagt hatt arbeidstilynet på besøk når vi bygde huset til broren min, og dei sa når dette foregår i privat regi, har arbeidstilsynet ingen ting med det. Dette var i 2003 trur eg.
Hadde vi hatt innleigde firma der som vi var ansvarlig for, hadde det sikkert vore annerledes.
Kan man leie maskin større enn 15kw uten bevis, om man skal bruke den privat?
Skal drenere og ser på en Cat 303.
Mangler ikke CAT 303 bomsving? Jeg ville sett etter en med bomsving ved drenering.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Tenkte på 303 siden den har veldig liten svingradius.
Hva anbefaller du i den vektklassen da?
Forresten, 303CR har bomsving.
Aha, da går det nok bra. Jeg har ikke spesielt peiling på mellomstore minigravere, bare husker en diskusjon fra et annet forum, der det ble nevnt at 303 ikke har bomsving. Problemet er at maks gravedybde gjerne er rett ned der maskinen står, og jo lenger unna du kommer, jo dårligere blir dybden. Skal du grave 1,5 meter ned, bør du ha en maskin som er oppgitt til mye mer. Min er oppgitt til 202 cm ned, men det er veldig teoretisk. I praksis er det vanskelig å komme noe særlig dypere enn 1,4-1,5. Ved graving av grøft greier jeg 1,8.
Rundt huset brukte jeg så mye tid at det nok hadde vært bedre å leie en større maskin og grave opp alt på en gang, i stedet for sånn jeg holdt på, som etter hvert også ble veldig mye manuell graving pga. for dårlig rekkevidde.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Det er opp til utleigar.
ikke tenk på bomsving,skaff en med rotortilt,trenger ikke bomsving ved drenering,og det blir veldig mye lettere og fylle tilbake med rotortilt
Mail: Naessmaskin@outlook.com / post@ksn-as.no
www.ksn-as.no
Tlf:48018107 | PM
Men uten erfaring med rototilt blir det myyye kluring før koordineringen sitter, og når det sitter er man somregel ferdig.
En blogg om prosjekter som pågår og verktøy
Skal mann benytte seg av en gravemaskin i næring skal brukeren ha opplæring uansett kW og vektklasse. For maskiner over 15 kW skal brukeren ha Sertifisert sikkerhetsopplæring (Arbeidsmiljøloven § 49), altså maskinførerbevis klasse M2 som det heter nå til dags. For maskiner under 15 kW skal brukeren ha dokumentert sikkerhetsopplæring (Arbeidsmiljøloven § 47). Forskjellen på disse er hva som kreves av opplæringen der § 49 er strengere. Nå er det sånt at dem som driver med maskinfører kurs som regel kjører samme kurs materiell på begge disse, og de fleste velger å få utsett et "Sertifisert sikkerhetsopplæring kompetansebevis" etter endt kurs. Dokumentert sikkerhetsopplæring kompetansebevis kan mann også oppnå via opplæring internt i bedrift forutsatt at bedriften har kvalifisert personell/instruktør. Det er arbeidsgiver sitt ansvar å sørge for at brukerne har den nødvendige kompetansen.
Private brukere, altså dem som graver hjemme hos seg selv stilles det ingen krav til opplæringen eller kompetansebevis, og kan dermed bruke en monster graver på 200 tonn om ønskelig helt lovlig. Private brukere av gravemaskiner, og for øvrig andre maskiner som er underlagt Arbeidsmiljøloven § 47 og § 49, må da passe på å ikke underlegges Byggherreforskriften. Så lenge det er du som eier eller leier gravemaskinen som er brukeren er ikke dette noe problem, men så fort du ber sønnen din, venner, eller andre som stiller opp frivillig på dugnad sette seg bak spakene til maskinen, underlegges du Byggherreforskriften og har ansvaret på lik linje som en arbeidsgiver.
Skal du ferdes på vei der veitrafikkloven gjelder, altså vei som er åpent for almenheten, skal brukeren ha minst førekort klasse B, med seg slik som i vanlig bilkjøring. Førekortforskriften definerer gavemaskiner og andre anleggsmaskiner som motorredskap. Dette betyr at med klasse B kan du kun ferdes på vei i en motorredskap eller gravemaskin på maks 3.500 kg. Gravemaskiner med vekter over dette kreves det klasse T (traktor) eller klasse C (lastebil) som automatisk gir deg klasse T. Tok du førekortet ditt klasse B før 1 januar 2005 kan du kjøre motorredskap opptil 7.500 kg med maks hastighet på 50km/t(kode 152). Med klasse BE kan du kjøre både traktor og motorredskap opp til 25.000 kg med maks hastighet på 40km/t.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Lovverk pr dags dato:
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)
§ 3-2.Særskilte forholdsregler for å ivareta sikkerheten
(1) For å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen skal arbeidsgiver sørge for:
a) at arbeidstaker gjøres kjent med ulykkes- og helsefarer som kan være forbundet med arbeidet, og at arbeidstaker får den opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig,
b) at arbeidstaker som har til oppgave å lede eller kontrollere andre arbeidstakere har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte,
c) sakkyndig bistand når dette er nødvendig for å gjennomføre lovens krav.
(2) Når det ikke på annen måte kan tas forholdsregler for å oppnå tilstrekkelig vern om liv eller helse, skal arbeidsgiver sørge for at tilfredsstillende personlig verneutstyr stilles til arbeidstakers rådighet, at arbeidstaker gis opplæring i bruken av utstyret og at det tas i bruk.
(3) Hvis det skal utføres arbeid som kan innebære særlig fare for liv eller helse, skal det utarbeides en skriftlig instruks om hvordan arbeidet skal utføres og hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes.
(4) Departementet kan gi forskrift om gjennomføringen av bestemmelsene i denne paragraf. Departementet kan også i forskrift gi nærmere bestemmelser om personlig verneutstyr, herunder om:
a) utforming, merking mv.
b) bruk, vedlikehold mv.
c) prøving, sertifisering og godkjenning
d) godkjenning av organer som skal utøve kontroll knyttet til produksjon av personlig verneutstyr.
Departementet kan i forskrift fastsette at reglene om personlig verneutstyr også skal gjelde for produsent, importør og leverandør.
Og lovverk:
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid)
§ 10-1.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring for arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk
Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter § 10-2.
Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver eller andre som er kompetent til det.
§ 10-2.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr
Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-1 og § 10-3, skal ha praktisk og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter og i bruksanvisning.
Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til denne forskriften.
Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for verneombudet og vises myndighetene på forlangende.
Arbeidsgiver kan bare sette arbeidstaker til å utføre arbeid med aktuelle arbeidsutstyr innenfor det området det er gitt opplæring i.
Demonstrasjon og prøving i forbindelse med reparasjon er unntatt fra kravet om dokumentert opplæring.
Borger fra annet EØS-land eller Sveits skal søke Arbeidstilsynet om tillatelse til å bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-3.
0 Endret ved forskrifter 19 des 2012 nr. 1373 (i kraft 1 jan 2013), 24 feb 2014 nr. 207.
§ 10-3.Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring
Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 10-2 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr:
- bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv eller helse
- tårnkraner
- mobilkraner
- portalkraner
- kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger
- løfte- og stablevogn for gods med permanent førerplass på vognen
- masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Valget å sittere langeid da jeg skrev det første. §47 og §49 er nå endret og står i posten over slik dem står per dags dato under § 10-1, § 10-2 §, og § 10-3.
Svaret du er ute etter finner du ikke i klar tekst. Pr. dags dato så må mann ha dokumentert sikkerhetsopplæring for å betjene en del maskiner som for eksempel:
arbeidsutstyr for hengende
last bærbare
kjedesager
spikerpistoler
boltpistoler
hel eller halvautomatiske produksjons-, transport- eller lagringssystemer
presser, kantpresser og maskiner
betongsager
høytrykkspyleutstyr
krokløftere
sveiseutstyr
Kilde: http://www.regelhjelp.no/Etatenes-sider/Arbeidstilsynet/Kravlister/Landtransport---arbeidsmiljo/Opplaring-i-bruk-av-arbeidsutstyr---landtransport/
Et annet eksempel: Arbeidstilsynet har hatt en del kontroller og pålagt Dokumentert sikkerhetsopplæring for å betjene noe så enkel som en lastebil løftelem
Arbeidsmiljøloven regulerer ikke det man gjør privat, så for privat bruk er det, så langt jeg kan se, fortsatt ingen grenser for hva maskin man kan kjøre. Det må i såfall være begrenset av noe helt annet enn arbeidsmiljøloven.
Grensen på 15 kw er der fortsatt, og dikterer at man trenger maskinførerbevis ved masseforflytningsmaskin (graver, laster osv) over 15kw effekt. Det ser ut til å være, eller ha kommet regler om at det skal gis opplæring når arbeidsgiver vurderer det dit henn at det må gjøres.
I ditt første innlegg, der du henviser til paragrafene som ikke finnes, skriver du også "Skal mann benytte seg av en gravemaskin i næring skal brukeren ha opplæring uansett kW og vektklasse". Dette lurer jeg fortsatt på hvor du hjemler.
Når jeg, som selvstendig næringsdrivende, evt. en jeg setter til å gjøre en jobb, bruker min graver med under 15 kw effekt til f.eks. å grave grøft til en thujahekk på flat plen, hvor i forskriftene er kravet til opplæring da hjemlet? "Arbeid som kan innebære særlig fare for liv eller helse" er det vel neppe, og §10-3 kommer ikke til anvendelse, da det spesifikt står masseforflyttingsmaskin over 15 kw.
Avhengig av jobben, kan kanskje §10-1 komme inn i bildet, men jeg til tro det skal en del til før "Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, " kommer inn i bildet også?
Kan vi i det minste konkludere med at man ikke trenger maskinførerbevis når man graver privat?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Arbeidsmiljøloven er faktisk ikke endret så mye. Bortsatt fra § paragraf nummer i gammelt og nytt, så er gammelt § 49 og § 10-3, helt identiske. Og det enste jeg kan finne endret mellom gammelt § 47 og nytt § 10-2, er at det er lagt til; ved bruk av arbeidsutstyr, i første linje etter «Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring».
Paragraf § 10-2. heter«Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr» og referer til § 10-1.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring for arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved brukNår arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter § 10-2.
Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver eller andre som er kompetent til det.
For meg er dette ganske opplagt. Skulle arbeidsmiljøloven gi konkrete eksempler til alle maskiner og alt arbeidsutstyr som finnes der ute ville halve statskassen ha gått til utredninger og oppdateringer av lovverket, og legger opp til at arbeidsgiver skal ta på seg disse utredningene. I tråden har jeg allerede skrevet noen kokrete eksempler på arbeidsutstyr der det kreves dokumentert sikkerhetsopplæring. På forumet og inklusivt i denne tråden er det eksempler på folk som har veltet med minigraveren sin. Det er også skrevet om i denne tråden om utleiere som mener at minigraver over 2 tonn er sikrere, noe som jeg personlig og som utleier er sterk enig i (med unntak av en 8 tonner) og påpeker at jeg har fem minigravere i forskjellige vektklasser fra 1 – 6 tonn klassen. Så hvis du nå mener at en minigraver på under 15kW er mindre farlig enn en lavtløftende-ledetruck, lastebil-bakløfter o.s.v. og at dette ikke gjelder deg som også er utleier og tar på deg små gravejobber, eller andre brukere av minigravere under 15kW i næring. Da har du som din egen arbeidsgiver feilet og virker som en useriøs aktør. Selv driver jeg i tillegg til maskinutleier som transportør i byggebransjen og er innom ca. 5 byggeplasser daglig, har hatt dokumentert opplæring i truck klasse T1 og bakløfter. Sertifisert sikkerhetsopplæring har jeg hatt i truck klasse T1 til T4, i det jeg tok maskinførerbeviset M2, og stroppekurs G11. Videre har jeg vært på et foredrag i regi av arbeidstilsynet om akkurat temaet «Dokumentert sikkerhetsopplæring» og diverse andre HMS, løyve og sikkerhetskurs. Alt min arbeidspraksis og erfaring sier at dette er riktig tolking av forskriften. Det som er fakta er at gravebransjen, byggebransjen og ikke minst arbeidstilsynet har samme tolking og vil kreve dokumentert sikkerhetsopplæring, eller sertifisert sikkerhetsopplæring ved bruk av minigravere på under 15kW.
Er du selvstendig næringsdrivende så er du din egen arbeidsgiver og faller inn i en gråsone dersom du selv er operatør av minigraveren, men har du et alvorlig uhell og arbeidstilsynet kobles inn vil dette bli brukt mot deg da du ikke er fritatt for ansvar etter paragraf § 10-1 og § 10-2. Hvis du nå setter en til å gjøre en jobb, selv om det er så enkelt som å grave en liten grøft til en hekk, skal brukeren ha enten dokumentert sikkerhetsopplæring, eller Sertifisert sikkerhetsopplæring.
Slik som lovteksten står, så er det åpenbart rom for tolkning. Det står også "dokumentert sikkerhetsopplæring", ikke hva denne skal inneholde. Du har tydeligvis gjort deg opp din tolkning. Jeg leser ikke det samme utfra lovteksten.
Jeg har også hørt om folk som greier å tippe med minigraver. Jo større graver, jo mer stabil, men jo mer skade kan den også påføre. Det å tippe med minigraver er i utgangspunktet ikke noen stor fare, så lenge folk bruker sikkerhetsbeltet.
Men igjen, i utgangspunktet handlet tråden om privat bruk, og der regulerer ikke aml.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
For stå på din regning.
Tråd tittel er «Når trenger mann maskinførebevis» som jeg prøver å oppklare etter trådstarter sitt ønske med dokumentert svar, og for å rydde opp i de mange misforståelsene som er i denne tråden.
Foredraget jeg var på i regi av arbeidstilsynet om dokumentert sikkerhetsopplæring, handlet mye om hva denne opplæringen skulle inneholde. Kravene det stilles avhenger av arbeidsutstyret. Som eksempel ved bruk av lastebil-bakløfter, så holdt det med å lese bruksmanualen, gå over bakløfteren med leverandør, gå over oppbyggingen, funksjonmåte, gå over daglig kontroller, vite når årlig kontroll skal gjennomføres, og potensielle faremomenter ved bruk. Dette skal dokumenteres internt i bedrift og det skal utsettes et kompetanse bevis. Viktig er det at vedkommende som står ansvarlig for opplæringen har den nødvendige kompetanse til dette. Spurte den gangen om minigraver på under 15kW og det klarte han ikke å svare på.
En minigraver er en mer komplisert maskin og om du ikke jobber i en stor entreprenør virksomhet som Hæhre, Isachsen eller Carl C Fon, så har bedriften neppe den nødvendige kompetansen til å gjøre dette selv. Spurte også om dette i det jeg tok maskinførerbeviset hos Krogseth Truckskole i Tønsberg, og dem valgte å kjøre det samme kurs materiell som ble gitt under maskinførebeviset da dem mente at minigraver under 15kW er like omfattende som større maskiner og at annet kortere kurs på dette ville være lite dekkende.
Hvis man leser litt mer enn overskriften i første innlegg, så er spørsmålet rettet mot PRIVAT bruk. Dette er også det som er mest interessant for majoriteten av brukerne her på byggebolig. Privat bruk av minigraver eller tilsvarende i privat hage. AML regulerer ikke privat bruk, så hva, om noe, regulerer privat bruk? Jeg har ikke funnet noe.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Ja. Alt det der (muligens utenom krav til årlig kontroll) står forøvrig beskrevet i instruksjonsbok (om den følger kravene til den, og ikke bare er Google Translate-oversatt fra Kinesisk), slik at det egentlig burde være nok at arbeidstaker skriver under på å ha lest den.
Nei. Ved DOKUMENTERT opplæring skal (det _kan_, derimot.) det ikke utstedes noe bevis, bare en dokumentasjon (signert av arbeidsgiver og -taker) på at opplæring er gitt.
Det kan selvsagt være fordelaktig for arbeidstaker at han får med seg et papir som viser hva han har fått opplæring på, som kan vises til neste arbeidsgiver -men da må denne neste arbeidsgiveren i tilfelle vurdere kvaliteten på opplæringen; om den ble gitt av "en annen som var kompetent til det" (Forskrift om utførelse av arbeid, §10-1: Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver _eller andre som er kompetent til det.") -noe som som oftest ikke er særlig gjennomførbart, slik at opplæring og dokumentasjon uansett bør gjøres på nytt av/hos ny arbeidsgiver.
Det er fordi det ikke _finnes_ konkrete krav (annet enn "andre som er kompetent til det", ref. forrige avsnitt.) til utstedelse av dokumentert opplæring, i motsetning til sertifisert opplæring (som bare er et krav for maskiner over 15kw) hvor opplæringsinstansen skal være sertifisert, og et kompetansebevis utstedes. Det er med andre ord opp til den som gir opplæringen å vurdere om han er i stand til det -i alle fall inntil det skjer en ulykke som ender i en rettssak; da vil sikkert dommerene vurdere det.
Når det gjelder hvem som omfattes, eller ikke, av forskriften:
Forskrift om utførelse av arbeid, §1-3, 2. ledd, bokstav c.
"2. Forskriftens bestemmelser skal også, der de er relevante, gjennomføres av:
c) Virksomheter som ikke sysselsetter arbeidstakere
- som bruker arbeidsutstyr
- i bygge- og anleggsvirksomhet"
Altså; kravene til hhv dokumentert og sertifisert opplæring gjelder virksomheter (med eller uten ansatte, AS/DA/BA/SA/ANS/EPF), ikke private. Når graverutleie.no i forrige innlegg snakker om "Når en liten entreprenør ringer meg", så har han i og for seg helt rett -men det han unnlater å nevne er at hans foretak, som eier og utleier av maskinen, definitivt bør ha den nødvendige kompetansen til å gjennomføre en slik dokumentert opplæring for alle maskinene han eier/leier ut (med unntak av de som krever _sertifisert_ opplæring; hovedsakelig masseforflytningsmaskiner over 15kW og kraner over 2 tonnmeter) med sine kunder.
Er det derimot en privat boligeier som ringer og vil leie en 1,5-tonner til å eksempelvis grave fiberkabel-grøft i hagen, så gjelder ikke opplæringskravet -fordi denne ikke driver virksomhet. Etter min (og frodes) tolkning gjelder det tilsvarende forsåvidt også maskiner over 15kW -den samme "virksomhet"-regelen gjelder uansett type maskin.
Mener å huske at det er arbeidstaker sin rett og plikt å nekte å utføre arbeidet sitt ved bruk av maskiner som ikke er i forskriftmessig stand. Dokumentert sikkerhetsopplæring skal/bør inneholde en opplæring slik at arbeidstakeren veit når maskinen(bakløfteren) er og ikke er i forskriftmessig stand, og bør ha kjennskap til årlig kontroll.
§ 10-2.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr
Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-1 og § 10-3, skal ha praktisk og teoretiskopplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter og i bruksanvisning.
Så at arbeidstaker kun skriver på å ha lest instruksjonsboken er ikke nok for å dekke forskriften. Dette var grunnen til at vi måtte gjennom bakløfteren med leverandør, i følg mannen fra arbeidstilsynet på foredraget om Dokumenter sikkerhetsopplæring.
Du har selvsagt helt rett i dette. Det holder med dokumentasjon på at dette er gjennomført. Men ved en kontroll på et arbeidssted kan arbeidstilsynet kreve denne dokumentasjon lagt fram, og midlertidig stoppe arbeidet inntil dette har skjedd. Som transportør på vei, hos en kunde, eller på et byggeplass, er ofte kontoret langt vekk og et kompetanse bevis er da sjekk å ha med seg. Ved ledetrucker, masseforflyttingmaskiner under 15 kW og andre maskiner av mer komplisert grad, er det vanlig praksis at det utsettes et kompetanse bevis (slik som det røde kortet jeg har postet bilde av tidligere i tråden).
Unnlater??? Det er vel jeg som har tatt opp dette med Dokumentert Sikkerhetsopplæring opp igjen i tråden i forbindelse med minigravere. Og ja, det er riktig at jeg bør/skal ha dette på alle maskinene jeg bruker selv i næring. Men nå driver jeg med utleie og transport, ikke som entreprenør, og ikke med kursvirksomhet.
Og etter din og (frordes) tolking?? Misforstår jeg hva du prøver å få fram har? Jeg har da ikke påstått at private trenger Dokumentert sikkerhetsopplæring eller Sertifisert sikkerhetsopplæring, men har bekreftet dette og vi er alle enig i at dette er korrekt. Det er frodes som tolker lovverket til at Dokumentert sikkerhetsopplæring ikke gjelder han
Jeg ser nå at frodes sine innlegg var litt forvirrende, i og med at han blander inn seg selv (som kombinert entreprenør/utleier) men han stilte i alle fall et sted spørsmålet "Kan vi i det minste konkludere med at man ikke trenger maskinførerbevis når man graver privat?" -det kan jeg ikke se at du har svart på...
Forøvrig lurer jeg litt på hva slags holdepunkt/dårlige erfaringer du har for å mene at en 8-tonner er mindre sikker enn 2-6-tonnere?
Har selv aldri kjørt en 8 tonner. Men har der imot kjørt alle mine maskiner, og en 13 tonner et par dager. Som transportør i byggebransjen innenfor VVS, VA og samferdsel besøker jeg daglig flere byggeplasser og maskin entreprenører. Etter min mening er en 8 tonner en alt for stor maskin til privat bruk som krever erfaring. Å slå til en husvegg med 8 tonner gjør stor skade. Operatøren må også være flink til å bedømme plassen den krever, ta hensyn til bæreunderlag og kunne litt om geoteknikk. Luftlinjer som henger over hodet er lett å glemme og blindsonene fra førerplassen er store. Føreren må være flink til å løfte maskinen med graveaggregatet ved sving for å unngå å skader på underlaget (noe som krever god koordinering av beltepedaler og styrestikker), spesielt om graveren har stålbelter. Med tanke på sikkerheten til føreren er den kanskje ikke så farlig, med mindre det er velt eller at føreren har årsaket et ras. En 8 tonner velter ikke så lett, men på grunn av fremkommeligheten så vil maskinen sannsynligvis klatre mye mer over gravemasser og hindringer. Sikkerheten til dem som beveger seg rund maskinen er der imot betraktelig farligere.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Tja. Det var snakk om minigraver. Gravemaskiner over 8 tonn er ikke definert som minigraver, men er enig med din tolking.
Jo større maskinen er, mindre tilgir den feil. En uerfaren person/private gjør svært mange feil med en minigraver, men får som regel ingen eller få konsekvenser. Forskjellen mellom konsekvensene på en 2 tonn og en 5 tonn minigraver er ikke så store. Velte faren mellom en 1 tonn og en 3 tonn minigraver er enorm i forskjell. Ved 8 tonn begynner konsekvensene å bli farlig store. Små feil med 30 tonn store gravemaskin og større kan enkelt drepe.
Ta som eksempel Skjeggestad brua. Den lille Avant hjullasteren din hadde neppe klart å utløse raset. En 50 tonns(?) bulldoser klart det på ca 100 meters avstand. Finnes mange eksempler på dødsulykker med gravemaskiner, og svært få med minigravere.
Var ikke så lenge siden salgs tallene på fjor årets solgte gravemaskiner ble publisert i Transport & Anlegg, og mener å huske at meste parten av disse var minigravere.
Hadde vært interessant å diskutere denne artikkelen med tanke på om private trenger maskinførerbevis eller dokumentert sikkerhetsopplæring i forhold til hva jeg skrev i min første post i denne tråden.
Må innrømme at jeg er usikker på om det er byggherreforskriften som er korrekt
Har sett litt på en Kubota U25 men må ha en som jeg kan bruke uten maskinførerbevis, skal brukes litt i næring og litt utleie.
Den er oppgitt til:
SAE J1995 gross: 15,6 kw
SAE J1349 net: 14,8 kw
Jeg vurderer en slik maskin:
Det er en Hitachi ZX22U, 2,4 tonner med motor på rett under 20 hk.
Denne trengs det ikke maskinførerbevis på da motor er under grensen.
Gjelder dette også om jeg tar en betalt jobb for naboen?
Noen mener at alt man gjør med en graver er "særlig risiko".
Det kommet altså an på hvordan man definerer "særlig risiko"
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Alt utstyr på 20hk kan jo innebære en "særlig risiko".
For meg er feks å være i nærheten av en kvisthugger på 20hk en "særlig risiko" uansett...
Er det en evt havarikommisjon eller ett forsikringsselvskap som avgjør hva dette er i ettertid?
Beklager, men jeg har kanskje litt tungt for det..
Nå datt'n inn.
Det er et generelt kurs, og skiller seg litt fra f.eks. førerkort. Hvis du har førerkort for bil, kan du kjøre alt som omfattes av klasse B lovlig. Hvis du har maskinførerbevis for gravemaskin, så skal du fortsatt ha opplæring på den enkelte maskin. Dvs. at hvis du er lært opp og til normalt kjører en 20-tonn CAT, så kan du ikke sette deg rett inn i en 60-tonn Volvo, uten at du får type-opplæring på volvoen. Det siste er normalt noe man gjør internt i bedriften.
Jeg har tatt teori for M2 / M4 hos Grandlund Kompetanse. Det virket ryddig og ordentlig. Et sånt kurs kan absolutt anbefales til alle som vil grave litt, uansett om det er krav eller ikke.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
For min del har jeg dokumentert 32 timer praksis, og slipper da unna med 8 timer "oppkjøring" pr. klasse.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Det er en del ting å være obs på. Man skulle jo tro at en som har "lappen" på traktor, gravemaskin og hjullaster kan kjøre traktorgraver, men det kan man ikke. Det er egen klasse.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg har mast litt på dem om å ta det på kveldstid, men det virker ikke som de syns det er interessant.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Gjelder praksis på slike "motoriserte spader" som du og jeg har, eller må de være av en viss størrelse?
Det ble faktisk oppkjøring i går, og det ble lagt mest vekt på å se at jeg behersket maskinen.
Jeg kjørte opp med en 8-tonn kubota.
Jeg har ofte fått høre at "sånne hydrauliske spader" har så upresis hydraulikk osv. Jeg har alltid syntes min Volvo er presis som bare det, et inntrykk som bare er blitt sterkere etter å ha kjørt kubotaen. Den var selvsagt mye større, men ikke noe bedre å styre.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.