6,914    4    0  

Natursteinsmur / støpe

 3     0
Jeg sysler litt med natursteinsmurer rundt omkring. På tomten nå trenger jeg en ca 1,2 meter høy, 6,5 meter lang mur som jeg i gang med å bygge. Det er ikke store krefter som vil stå bak muren, da dette er stort sett fjell. Jeg plukker stein selv, men har valgt å støpe i bakkant av steinene da formen på steinene varierer stort. Dette er i realiteten en "falsk tørrmur". Da jeg har lite erfaring med støpearbeider generelt har jeg et par spørsmål som jeg håperå få besvart:

- Arbeidet er tidkrevende- Kan jeg avslutte støpearbeidet og senere støpe videre der jeg er ferdig uten at det får noen negative konsekvenser for styrken i muren?

- Armering- Hvordan beregner man hvor mye/dimensjoner på armering til slike murer? Bør det være både horisontal og veritkal armering?


hx
   #1
 169     0
Siden ingen andre har svart skal eg prøve på best mulig måte. :)

Ja du kan avslutte og begynne på ann med støpingen når du vil, uten at det skal ha noe å si, men husk å vask stein osv, så du ikke tenker at du skal ta all vaskingen til slutt.

Er rimelig sikker på at du ikke trenger noe armering i den muren. Steinene står jo forsåvidt av seg selv, så at du støper bak, vil jo bare gi bedre støtte.
   #2
 54     Stavanger     0
Hei,

Har gjort det du beskriver for 6 år siden. Uten stål armering i hele muren. Min mur er ca 20 mtr lang. Frittsående og en del mur med masse bak.
Pass på å ha godt med pukk bak muren, så den ikke sprenger.
Jeg murte dette sammen i flere omganger. Så å avslutte arbeidet for så å mure senere er ingen problem Wink. Dersom du setter en meter lange armeringsjern i støpen der du avslutter, stikker disse ut der du fortsetter neste gang. Dette vil forsterke overgangen kraftig.
Når det er sagt så står min mur fortsatt.
Lykke til. Mye arbeid, men resultatet blir pent.
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Takk for svar.

Jeg er nå godt i gang, og har brukt noe armering for å være på sikre siden.
Takk for tips om rikelig med pukk i bakkant. Muren står på noe pukk og småstein over fast fjell. Jeg tror dreneringen er bra. Her jeg bor (Bergen) er det vel neppe så veldig stort problem.
slt
   #4
 699     0
Kan jeg avslutte støpearbeidet og senere støpe videre der jeg er ferdig uten at det får noen negative konsekvenser for styrken i muren?


Støpearbeid utført I flere omganger vil alltid ha en risiko for vedheftproblemer mellom de to lag pga uttørkingssvinn og forskyvningsspenninger dette medfører.

Prosjektet ditt er vel likevel lite kritisk til vedheftproblematikken pga primæroppgaven er å støtte opp de stablede steinene.

Her er likevel noen tiltak en kan ha i tankene for å bedre vedheften:


- Påpasselig at området en avslutter støpearbeidet på, sikres optimale herdeforhold så overflatestyrken blir størst mulig. (beskyttes mot frost, nedbør og forurensing og uttørking).

- Overflaten bør holdes så ru som mulig, gå gjerne over skjøteflaten med en piassavakost. La det gjerne stikke opp ”sparestein” armeringsjern etc.

- Blandingsforhold i påstøpen bør være mest mulig lik den i underlaget.

- Periode mellom påstøp bør være kortest mulig.

- Grundig oppfukting av tidligere støp, vann gjerne dagen før. Betongen skal være mørk, det skal ikke stå fritt vann i overflaten.

- Er påstøpen betydelig magrere enn underlaget må det vannede underlaget gyses med cementpasta av 1del cement og 1 del sand i en tykk velling for å tilføre tilstrekkelig limstoff. Påføres rett før påstøpen legges og må ikke tørke.

- Evt. kan gysingen kombineres med tilsetning av vedheftforbedrende tilsetningsstoffer.  Noen av disse kan og benyttes separat, følg fabrikantens anvisning

- Skjøteområdet bør overdekkes i 5-7 herdedøgn for å oppnå maksimal vedheft.

Bør det være både horisontal og veritkal armering?

Jeg syntes det er en god idee å benytte en del armering slik du beskriver, både vertikal og horisontal, dette koster ikke stort og vil uten tvil gi konstruksjonen bedre styrke og stabilitet.