5,974
2
0
Oppbygging betonggulv
919
Norge
0
Har satt opp et lite tilbygg til huset som er på en støpt plate.
I tilbygget er det i dag singel.
Jeg har fått følgende forklaring på oppbygging fra en snekker:
støpe en grovplate for så å legge styropor matte styropor plast armeringsmatte og kabler oppå denne for så å støpe en finplate oppå.
Er dette riktig?
Trenger eg å støpe noen "grovplate overhode? er det ikke like greit å droppe den?
Plasten skal ligge oppå isolasjonen?
Hvor mye isolasjon anbefaler dere?
I tilbygget er det i dag singel.
Jeg har fått følgende forklaring på oppbygging fra en snekker:
støpe en grovplate for så å legge styropor matte styropor plast armeringsmatte og kabler oppå denne for så å støpe en finplate oppå.
Er dette riktig?
Trenger eg å støpe noen "grovplate overhode? er det ikke like greit å droppe den?
Plasten skal ligge oppå isolasjonen?
Hvor mye isolasjon anbefaler dere?
Fordelen med å støpe såle først og så legge isolasjon er kanskje at en slipper evt. maur som liker seg oppunder varm og lun isopor. Jeg kunne jo også ha lagt varmekabler direkte i grovstøpen dersom jeg velger første alternativ. Hmmm...varmekabler skal vel forresten ikke legges direkte oppå isopor. Trenger vel et par cm med klaring her....
kjenner ikke til styropor som du nevner. Noe lignende isopor kanskje?
Nå er ikke jeg en fagmann men regner med at plast helt på topp er bra ved at en slipper regnvann/støpvann som trekker ned i evt. isolasjon. Ulempen er vel at det er lettere å få hull under arbeidet på fuktsperren. Vet at mange ofte bruker to lag med isopor og legger dampsperren imellom disse. Men da har en jo allikevel muligheten for at det vil samle seg en del vann/fuktighet i isolasjonen. Isopor xps er sikkert bedre enn eps mhp dette. styropor kjenner jeg som sagt ikke til.
Selv kommer jeg til å legge mellom 15/20 cm isopor. Er kanskje 20 cm som er kravet, men dette er et tilbygg med mye glass (u verdi 1,1) ....for å få litt bedre takhøyde så velger jeg sikkert 15.
- pukk, 10 cm isopor EPS eller XPS , 10 cm isopor EPS eller XPS for å overlappe skjøter, fuktsperre, 10 cm grovbetong, påstøp med varmekabler
fordel: regnvann/ støpevann samler seg ikke nede i isolasjonen
ulempe: lettere å ødelegge fuktsperren da den er "åpen" og synlig. Dårlig termostatregulering. Hele betongsålen vil måtte varmes opp. Mye dødtid (mange timer). Sparetemp.funksjon og tilsvarende / nattesenknings funksjoner på termostater vil kanskje ikke fungere da temperaturen i sålen vil endres for langsomt. I tillegg vil varme ligge helt ned til isoporen som da kan tiltrekke seg maur (http://www.mycoteam.no/bilder/856/1194?size=medium , sitat http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/insekter/norhym/formicidae/plagsomme_maur.html "I moderne hus med varmekabler og isopor og annen isolasjon kan maur etablere seg. I de senere årene er dette registrert oftere. Særlig der isoporen ikke er støpt tett inn i betong kan dette være et problem. Det er særlig svart jordmaur og "svart søsterjordmaur" (Lasius niger og Lasius platythorax) som etablerer seg her. Ofte kalles disse maurene sukkermaur på folkemunne. Selv om de ikke gjør mye egentlig skade kan det være utrivelig med disse små maurene som vandrer rundt hus" ,
- pukk, 10 cm isopor EPS eller XPS , fuktsperre, 10 cm isopor EPS eller XPS for å overlappe skjøter, 10 cm grovbetong, påstøp med varmekabler
fordel: beskytter fuktsperren
ulempe: vann kan legge seg mellom fuktsperren og isolasjonen. XPS kan legges i fuktig miljøp. EPS tror jeg ikke er like bra å legge i fukt.
maur samt temperaturregulering som nevnt ovenfor
- pukk, 10 cm grovbetong, isopor og fuktsperre i en eller annen kombinasjon, påstøp med varmekabler
fordel: støper inn isolasjon. Reduserer muligheten for maur. Er kun påstøpen som behøves oppvarmes. Kjapp temperaturrespons. Evt. natte/spare funksjoner på termostater vil sikkert være ok.
ulempe: behøver armering/arm.stoler el for å løfte varmekabler oppfra isoporen slik at det vil være x antall cm mellom isopor og varmekabel. (jeg hadde tenkt å droppe vanlig armering og heller bestille ferdig armert betong)
- pukk, isopor og fuktsperre i en eller annen kombinasjon, 10 cm grovbetong, med varmekabler innstøpt
fordel: sparer ekstra påstøp
ulempe:
behøver armering/arm.stoler el for å løfte varmekabler oppfra isoporen slik at det vil være x antall cm mellom isopor og varmekabel. (jeg hadde tenkt å droppe vanlig armering og heller bestille ferdig armert betong).
maur og temperaturrespons problematikk eksisterer
avhengig av at "grovstøpen" blir veldig bra da jeg skal flislegge og ikke ønsker å sparkle gulvet....