2 552    2    3  

Pusse kjellervegg - murpuss vs. gipspuss

jlr
 100     Oslo     2
Hei,

Vi skal pusse kjellerveggene nå. Huset er nylig drenert og etterisolert utvendig, men kjellerveggene bærer preg av at de tidligere har vært litt fuktige, ved at pussen slipper litt enkelte steder. Jeg ønsker ikke å pakke inn veggene med fuktsperrer, gipsplater e.l., da jeg tror det er sunt å la en gammel kjeller ('67) få puste litt.

  • Jeg har opprinnelig sett for meg at veggene skal pusses med murpuss.  • Maleren som skal gjøre pussejobben har imidlertidig foreslått å bruke en gipspuss som heter Rotband, fra produksenten Knaus.Har dere noen meninger om hvordan et gipsbasert produkt vil egne seg til kjellervegger, som kan være småfuktige?


   #1
 99     1
Gypsum Naturgips (samt andre gipspusser) kan kun normalt brukes på vegg/gulv i tørre rom. Dersom gipspusser blir utsatt for fukt over tid vil den tape i fasthet og bli myk. Dersom det er fare for fukt, enten fra rommet eller fra bakveggen, bør man heller bruke f eks en KC-mørtel.

Før man setter i gang med arbeidet må man vurdere den pussen som sitter der i dag. Da den slipper på visse steder er det mulig det finnes flere partier der eksisterende puss ikke har god nok heft. Hvis så er fallet er det beste å fjerne alt av gammel puss. Hvis den sitter godt er det mulig å pusse direkte på. I det tilfelle kan man evt. blande i mørteltilsetning for å få enda bedre heft.

Det er også stor sjanse at veggen er malt sen tidligere, ofte brukes det feil type maling som ikke er diffusjonsåpen, da vil ikke evt. fukt ha mulighet å tørke ut. I hvilket fall er det alltid anbefalt å fjerne maling før man skal på med nytt puss lag, da den medfører mye usikkerhet.
Signatur
jlr
  (trådstarter)
   #2
 100     Oslo     0
Takk for grundig svar!

Jeg har og fått et svar fra Byggteknisk i NorGips, som skriver følgende:

Bruk av Rotband er ikke noe problem.
Hvor åpen du ønsker den har med overflatebehandlingen å gjøre. Vanlig maling blir for tett. Åpne mineralske produkter er best i en slik kjeller

Når det gjelder mugning av gipsplater kan ikke det sammenlignes med puss.

Det som mugner på en gipsplate er kartongen. Skjer det noe med gipskjernen er platen så deformert og nedfuktet over lang tid.