30,534    16    12  

Pusse på XPS, forbehandling av plater for heft?

 109     4
Har festet XPS til grunnmur med boring og isetting av Fischer sine plastspiker med digert hode. Ikke limt platene. Skal pusse med weber sin fiberpuss. Aldri pusset XPS før. Tenkte å rubbe platene med sagblad eller stålbørste før pussing. Jeg vurderer deretter å lage ei tynn "vaffelrøre" av KZ primer, vann og K11 slemmemasse (eller mørtel, eller noe annet passelig) og koste det på platene en dag eller to før jeg skal pusse fordi jeg tenker at det kan gi bedre feste for puss.

Lurer bare på om det er bortkasta tid og penger fordi pussen fester seg like godt til rubba XPS, eller om det kan ha noe for seg med slik forbehandling. Noen som har prøvd en eller begge fremgangsmåter?

   #2
 74     Lørenskog     0
Jeg brukte weber sin fiberpuss i fjor direkte på xps. Jeg dro først et lag med fiberpuss, la fiberduk og et lag lag fiberpuss på dette igjen. Lot det tørke og gikk over en ny runde med fiberpuss og glattet denne underveis med skum glattebrett og malte med silikatmaling etter et par uker. Fungerte veldig bra her og fiberpussen til weber limer som bare rakkern til xps'en-:)

Helt unødvendig å gjøre noe med xps sin overflate før du legger pussen. Ingen oppsprekkinger hos meg ett år etter. Jeg festet mine plater med Hilti plugg med krans.
   #3
 305     Akershus     1
Enig med Brynjar. Dette er problemfritt. Jeg har hatt med meg murer som var med testet dette i 1979 denne uken for å pusse på både eps og xps. Bare å pusse begge deler, men er xpsen veldig glatt kan det være best å rufse den ørlite. Eps er ikke glatt nok til at det trengs.
  (trådstarter)
   #4
 109     0
Da er det vel bare å rubbe XPS og deretter smøre puss og armering rett på platene. Satser på at det blir bra  ;D
  (trådstarter)
   #5
 109     0
Det satt som bare f... Skar av 20 cm av et vanlig håndsagblad med vinkelsliperen og ripet opp XPS-platene skikkelig langs hele veggflata med dette. Greit med en kort del av saga for å komme rundt / imellom plateplugger og slikt. Smurte så på Weber base og la armeringsmatta utenpå, bare å stryke på den så sitter den. Og det hele satt godt som bare det, enkelt og greit.

Jeg prøvesmurte forøvrig hhv en glatt XPS-plate og en rubbet XPS-plate på forhånd, og jeg kan ikke anbefale å smure puss rett på XPS uten å rubbe først. Det var ganske stor forskjell på heft, på plate som ikke var rubbet slapp pussen mye lettere enn på rubbet plate. 
   #6
 172     4
Jeg har nettopp gjort det samme, og rubbing er viktig!
Jeg brukte en stålbørste(ny/uten fett!) til rubbing av platene, også festet jeg hønsenetting på platene samtidig som jeg festet XPs til muren.(satte isolasjonsstifer igjennom nettingen)
Til slutt la jeg på vanlig M5 puss og murmørtel utenpå dette i ca 12mm tykkelse(brukte remser fra våtromsplate som lekter og dro av mot disse)

Jeg er litt usikker på om jeg bør (må?) behandle pussen? male?
Hva har dere andre gjort.
  (trådstarter)
   #7
 109     1
Jeg har tenkt å male. Usikker på om det er veldig viktig med diffusjonsåpen maling når det er XPS-plater under, men har nå kjøpt slik maling. Jeg tror puss trekker endel vann og jeg har lest her på forumet at vanntrukket puss kan sprekke om vinteren, uten at jeg vet om dette stemmer. Vil uansett ikke ta noen sjanser med det så jeg maler den, og har kun pukk liggende mot pussen nederst så den ikke blir stående i vann.

   #8
 1,231     Bergen     1
Hvis pussen ikke er diffusjonsåpen, og det kommer inn vann fra et eller annet sted (uansett årsak), kan den ikke fordampe pga. pussen ikke er diff-åpen, og da vil pussen sprekke når det kommer frost. Jeg ville ikke malt med noe som ikke var diffusjonsåpent.
   #9
 305     Spydeberg     0
Går det bra å ha grunnmursplast bak xps (mellom vegg og plastisolasjon) når de skal pusses?
   #11
 38,329     Lillestrøm kommune     0
Nei, det går ikke å pusse XPS/EPS som ligger utenpå grunnmursplast.  Det forutsettes jo at det blir noe skjøter her og XPS/EPS må jo innfestes i noe stabilt (=veggen) før dette kan pusses.  Hvis dere virkelig mener at det går, kjører dere feste for EPS/XPS gjennom grunnmursplasten inn i veggen ?

Når jeg pusset en KUB mur som hadde stått en stund så riflet jeg overflaten litt med en snekkersag (blad på  tvers med alle tennen inn) før jeg kostet løs alle løse partikler.
Benyttet standard fiberarmert puss der et glassfibervev ble lagt inn i første laget.
   #12
 270     Østlandet     0
Grunnmursplast er beregnet til bruk utenpå murer under bakkenivå, og har ingenting bak fiberpuss å gjøre.
Fiberpuss påført silikat-maling eller silikat-puss er derimot beregnet for bruk over bakken, og kun over bakken. Og med det menes det et stykke over bakken. Fiberpuss skal avsluttes min 20 - 30 cm over bakken. Grunnmursplast avsluttes gjerne rett under bakkenivå. Feltet opp til fiberpussen beslås gjerne med et blikkbeslag som har en liten kant som felles inn i leca'n rett under fiberpussavsluttningen...
   #13
 305     Spydeberg     0
Mange meninger rundt dette. Jeg skal etterisolere et gammelt murhus fra 56 og kle det med luftet kledning. Snakket med en gammel byggmester i går som fortalte at det vanlige var å ha grunnmursplast helt opp til dit den horisontale lekta kommer (ca. 30 cm over ferdig terreng). Her setter man på et lite blekk over grunnmursplast/xps/puss med noen graders fall ut slik at fukten nedenfra ikke blir stående og pumpe inn i den horisontale lekta men kan kondensere der og ledes ut langs undersiden av blekket. Den horisontale lekta monteres først når grunnmur over bakkenivå er pusset og blekket over er montert.
Først har jeg tenkt å feste styrofoam med isolasjonsplugger. Om denne festes noe tettere vil nok styrofoamen bli stum nok til å påføres fiberpuss selvom grunnmursplasten ligger bak. Jeg har lest at fiberpuss systemet er godkjent for påføring på Eps også (den er jo ikke spesielt stum). At grunnmursplasten da blir perforert har vel ingen betydelse da dette skjer over terreng (Jeg har tenkt å borre m et par graders fall ut slik at vann ikke kan ledes med isopluggen inn). Under terreng er det jo drensmassene som klemmer isolasjonen inntil grunnmursplast og grunnmur. Jeg synes dette høres ut som en fremragende god løsning. Noen som har gjort det på denne måten her?
   #14
 270     Østlandet     0
Hva menes du med lufttett kledning?
Horisontal lekte - for hvilken funksjon?
Hva mener du med stum?
   #15
 305     Spydeberg     1
Jeg skrev luftet Kledning. Ikke lufttett. Alstå kledning med 23mm luftespalte (mellom utlektning/isolasjon/vindsperrre og kledning) gjennom musebånd nede og opp til gesimskasse oppe. Kledningen vil bestå av fasadeplater.
Den horisontale lekta er til å sette den vertikale utlektingen oppå. Den vil også holde glavaen på plass samt gi meg noe å klemmme vindsperra på + feste musebånd i, samt ekstra feste for fasadeplatene. Oppbretten på blekket vil komme bak den horisontale lekta.
Med stum eller stom mener jeg at det ikke fjærer ved belastning/trykk.
   #16
 305     Spydeberg     0
Det blir 50mm pusset styrofoam på de nederste ca. 30cm, og 70mm glava/utlekting på resten. Blekket vil bli skjult av fasadeplatene som vil stikke ned forbi dette. Ca 30mm på utsiden av ferdig pusset xps.