(trådstarter)
   #21
 2 743     Vestlandet     0
Synspunkt?

For meg ser det ut som veggen "berre stpr der". Den er ikkje forankra i grunnmur, såle eller himling ana enn at det er støypt på såle og mot grunnmur. Sidevegs er det i hovudsak murpuss og taklistene som held den på plass.
Signatur

   #22
 202     Trøndelag     0
Jeg har lecamur på 12 meter med 2 sidestøtter,
har sandgrunn, fjernet begge vegger under mitt prosjekt, vegg 3/4 under grunn.
ble flyttet litt før jeg byggde dem opp igjen.
er det ikke tele man skal være redd for?


HSt
   #23
 25 796     Lillestrøm kommune     0
Det er tele og jordtrykk, for leca finnes greie data på teknisk sider hos Leca, men fortsatt er det utfordrende å beregne jordtrykk.  Når mine foreldre bygde valgte entreprenør å håndstable stein innenfor en høy støttemur (antar de fylte grus inn mot muren etterhvert).

Men ja, tele kan være en tøff tilleggsbelastning, noen vintre siden ble noen hus fraflyttet i Trøndelag, de fryktet ras da grunnmurer sprakk, der var det unormalt lite snø og manglende markisolasjon som fikk tele til å presse på murene.
  (trådstarter)
   #24
 2 743     Vestlandet     0
Tele vil det jo ikkje vera her før tidlegast desember.
Jordtrykk kan ikkje eg rekna på, men 1m tjukk grøft med pukk vil vel redusera jordtrykk? Knotteplasten og xpsen vil vel komprimerast ein del før trykket på veggen vert for stort? Massane, som er grus, sand og slagg, er vel ganske stabile? Dette er tilkjørte massar. Grøftekanten på over 2m frå drenering stod jo stabilt loddrett i all slags ver fleire mnd.

Der garasjen min er bygd til huset er massane mindre stabile. Der var det mykje jord og leira.
Signatur
HSt
   #25
 25 796     Lillestrøm kommune     0
pga døråpning går helt opp så vil ikke muren innenfor åpningen gi noen støtte. Veggfeltet mot yttervegg er nok marginalt i lengde for sidestøtte men sikkert bedre enn ikke noe. Så fokuser på denne delen av veggen.

Mht trykk fra masser så kan jeg ikke nok, men du ser kommentar om håndstablet stein, dvs de ville ikke bare fylle opp med pukk e.l.  kommentaren om tele var egentlig svar på responsen over.