423    3    0  

Setningsskader/konstruksjonsfeil på støpt gulv/mur?

 3     0
Pusser opp huset mitt som er ca 40 år gammelt. Tok av parketten på stua og ble møtt av et sørgelig syn. Det er en relativt stor sprekk som løper langs grunnmuren i det støpte gulvet (se bilder). Først trodde jeg det var veggen med vinduene som var i ferd med å rase ut, men får ikke det til å stemme siden sprekken gjør en 90grader i hjørnet. Ikke er det problemer med vinduene heller. Jeg er ikke sikker på hva som er under gulvet, men det er trolig ikke krypekjeller siden det ikke er lufting noe sted i grunnmuren. 

Det er setningsskader andre steder i grunnmur, men disse er ikke gjennomgående og har vært stabile siden byggeår.

Jeg er ikke spesielt kyndig på dette, så råd om hva jeg bør gjøre tar jeg i mot med takk.Setningsskader/konstruksjonsfeil på støpt gulv/mur? - IMG_20190119_164241115.jpg - BeBiRøSetningsskader/konstruksjonsfeil på støpt gulv/mur? - IMG_20190119_164249490.jpg - BeBiRø
Setningsskader/konstruksjonsfeil på støpt gulv/mur? - IMG_20190119_164249490.jpg - BeBiRø

TSt
   #1
 5 922     0
Siden du sier at det ikke er krypekjeller under så er nok veggene allikevel laget oppå en bankettmur / ringmur rundt og så er gulvet støpt inne i dette.  Her har det nok vært litt setninger i massene under gulvet i denne delen av rommet. derfor går også sprekken litt rundt hjørne.  Er fallet på gulvet gjevt eller er det bare på  siste meteren ? Hvis gulvet var gammelt så bør jo dette være noe som har skjedd for lang tid siden hvis det ikke er gjort noen arbeider f.eks. utenfor.  Litt skummelt f.eks. å senke drenering utenfor et slikt hus siden en kan få setninger i masser pga dette men siden ytterkanten har stått så regner jeg med at det ikke er dette.  

Et mindre kjøpesenter ble stengt for oppussing når vi ikke klarte å kjøre handlevognen over gulvet lenger,  det var flere 10 talls cm med fall.  Veggene var her fundamentert ned men ikke gulvene som var flytende og som sank. 

Vil tro at en bare kan flyt avrette gulvet her, gjerne med en tynn elastisk fuge inn mot veggen her. 
   #2
 456     Landsdekkende     0
Her tror jeg kanskje det er lurt å sjekke om det fortsatt er bevegelse i grunnen før det gjøres noe mer. Sikkert mange måter å gjøre det på, men kunne du ikke målt størrelsen på sprekken noen steder og sjekket igjen om en uke. Hvis det har utvidet seg ytterliger, så må man får stoppet bevegelsen (som er vanskelig), eller la det gå over av seg selv.

Hva tenker du å ha over her til slutt?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Takk for innspill.

Har funnet ut hva som har foregått:
Som TSt skriver så er det satt opp en ringmur hvor det er fylt med pukk/kult, isolert og så lagt en dampsperre av plast. Oppå dette er selve gulvet støpt. Det har trolig vært dårlig komprimert slik at underlaget har sunket litt. Dampsperren kan jeg se at er brettet opp langs innsiden på ringmuren og det er akkurat langs denne at sprekkene går. Ser nemlig plasten fra dampsperren hele veien i sprekken. Det er altså denne kombinasjonen med plast/dårlig heft og setninger som har gitt den litt snodige sprekken.

Som svar til MegaFlis: Gulvet er stabilt, så er ikke bekymret for videre setninger.
Vurderer å pigge opp deler av gulvet der jeg hører at det er hulrom under (i hjørnet på bildet). Fylle og støpe på nytt, for deretter å fuge resten av sprekkene og flytavrette gulvet.