#41
 9,677     Kysten     0
Det er alltid byggfukt, jeg ser trevirke skal inneholde maks 15%. Hva skjer når du varmer opp huset. Fukten i trevirket blir drevet utover, og hvor skal fukten da gå? Hull i dampsperre, hva skjer da?

HBS
   #42
 190     Akershus     0

Hvordan man har en betongoverflate er opp til en selv. Den kan feks tapetseres, sparkles el. Når betongen er på varm side er det ikke så risikabelt å kle den heller.

Sideveggene i betong kan være uheldige hvis de blir utsatt for mye regn.


Så hvis jeg forstår deg rett: Siden det er varmt inne i huset, er det uproblematisk med stenderverk (eller hva det nå heter) av tre på innsiden av betongen...?

Sideveggene er overbygget med terrasse (med tett gulv) så det skal nok ekstremvær til før disse blir gjennomvåte. Men jeg hørte aldri noe om at dette skulle være noe problem. Det er ikke derfor vi har panel i front. Forøvrig står det at dampsperren over terreng skal være tett, og at man skal unngå gjennomføringer. Er dette relevant?

Når jeg tenker meg om er det tre meter uten overbygg. Det blir jo spennende å se hva som skjer her.

Jeg blir litt i stuss her. Det uttales skråsikkert at sprøytebetong er dårligere enn andre murer, at det ikke kan forventes å vare mer enn 5 år, og at det er så svakt at det knapt bærer vekten av en etasje til... For ikke å snakke om fukt og råte. Likevel er dette godkjent.

Når vi ser nærmere på fakta er det ingenting som tilsier at det er svakere enn andre murer. Vi har valgt å bygge etter anbefalingene. Er man ekstra skvetten, kliner man på litt ekstra, og så bør det i hvert fall være nok. Vi er enige om at betongen er bra...?!

Slik vår vegg er bygget er det ikke snakk om en grunnmur i tre. Mulig noen andre bygger den slik, det bør man jo ta rede på i så fall.

Angående fukt, er dette ikke et større problem enn ved bruk av for eksempel leca. I følge Hans, er det treverket på innsiden i bruk av kjellerrom som er bekymringsfult, og det er ikke spesifikt for sprøytebetong. Kanskje vi bare skulle slutte å bygge kjellere, da? Eller sokkeletasjer... Hvis grunnarbeidet er utført riktig, skal det holde. Og man må jo ta høyde for at dette utføres riktig, eller...? Skal vi unngå bad i nye hus, fordi det kan føre til fuktskader dersom arbeidet utføres feil?

I følge hans, er konstruksjonen bra, hadde den bare vært utført motsatt. Altså vrang. Men det er det ingen som gjør, sier han. Lurer på hvorfor, jeg... ;)

For trådstarter ville det sikkert vært aktuelt og hjelpsomt med noen FAKTA som underbygget påstandene. (For oss er det jo allerede for sent, vi må nok bare belage oss på å flytte om en 5 års tid...). Jeg finner kun noe fra Sintef http://www.nosb.no/images/stories/detaljtegninger/Rapport%20Sintef.%20Fuktforhold%20i%20grunnmursystem.pdf som tyder på at jeg kan belage meg på å bo i mitt nye hus noen år ekstra ;D
   #43
 211     Østlandet     0
Vi bygger med sprøytebetong nå, og der legger de 16 cm isopor utenpå muren. Den får også en "hatt" som er limt og skrudd fast i muren for å gjøre den vanntett.

Rett innenfor muren er det også 5 cm isopor. Så kommer 10 cm glava i stenderverket. De nederste 50 cm av stenderverket blir ikke isolert med GLAVA. Uvisst hvorfor.

Bjelkelaget legges oppå muren.

Skissene fra Nordisk Sprøytebetong ligner forresten mistenkelig mye på skissene fra Grunnmur AS som vist ovenfor!
   #44
 40     Østlandet     0
Hei!
Jeg skal selv igang med å bygge ny bolig og surfer litt på disse sidene for å fange opp råd og tips.
Til grunnmur i kjeller ville jeg valgt kjerneisolert betong, da er man garantert et 110% resultat. Man får ikke problemer med kondensfukt og kuldebroer mot neste etasje får man heller ikke.

Sjekk disse linkene: <snikreklame - aktøren har fått en sjanse til å redegjøre for sin rolle, linker er fjernet pga snikete forsøk!>

http://www.lamminbetoni.fi/portal/se/produkter/lammistenar/varmeblock/ll400/

Dette et selvbyggersystem som sikkert ikke er så dyrt.
Signatur