32    0    0  

Sprukket stein under mursteinsvegg

 117     Akershus     0


Hei, har lest mye angående understøping av grunnmur ved utgraving men fant ikke noe på mitt problem. Jeg har sett at under tidligere utgraving så sprakk også fjellet som en mursteinsvegg hviler på. Alltid flott å overta prosjekter...

Muren holder opp en ås, der gulvåsene igjen ligger oppå. Muren som helhet danner skorstein og brannmurer oppover i etasjene.

Forslag til utbedring / noen som har gjort lignende? Det jeg kommer på er å borre/ta forsiktig ut deler og støpe/mure på nytt, litt og litt - der deler vil sveve til jeg har støpt under? Alternativt å lime sammen med sementlim eller mørtel for å stabilisere - for så å borre ut og støpe forsterkning for å unngå utskliing av stein (forankre armeringsjern med Bolt fast eller ubderstøp)? Sist er å sette opp forskaling og fylle hele steinen med sement - men hadde håpet å ikke måtte ta bort så mye av rommet.

Muren er delvis slitt (smuldrer ytterst), så tenkte kanskje det kunne utbedres samtidig.

Sprukket stein under mursteinsvegg - IMG20220817080411.jpg - irongrid
Slik ser stein under muren ut, der deler av muren også har sprukket opp. Murstein er oppe, fjell se er nederst mot bakken/grunnfjell.

Sprukket stein under mursteinsvegg - IMG20220817080700.jpg - irongrid

Dette er øverst på samme mur der man ser at enkelte murstein er porøse. Åsen er ikke ytterst i muren, men en 10-15cm innenfor og bærer gulvåsene. Ytterst kan man se en liten trekloss der en av gulvåsene hviler på (i 90 graders vinkel til åsen man ser). Åsen er ikke gjennomgående, men stopper i denne muren. Gulvåsene er derimot gjennomgående over åsen som er synlig. Beklager om jeg bruker feil termologi. Stubbloftsleiere er fjernet til fordel for steinull, så det er mye mindre tyngde i gulvet enn det en gang var...

Glade for tips for å komme videre.

I kategori etterpåklokskap burde man trolig ha borret mange mindre hull for å sikre at stein knakk før man kom under veggen, evt skjært med vinkelsliper om man kom til dyp nok, men det ble dessverre ikke gjort her.

Takk!