217    4    1  

Tips til midlertidig drenering forbi grusbelagt parkeringsplass

 26     0
Hei,

Se for deg dette:
- Huset vårt ligger i enden (bunnen) av en bakke
- Garasjen ligger "foran" huset - dvs man ser garasjen før huset når man kommer gående
- Til venstre for garasjen er det en liten parkeringsplass (grus, type løs)
- Til venstre for denne parkeringsplassen igjen ligger naboen sitt hus
- Det regner til tider mye her jeg bor (!)
- Foran garasjen ligger det en renne, som gjør at vann som renner ned bakken ikke kommer inn i garasjen, men renner ned på parkingsplassen ved siden av
- I de periodene hvor det regner mest så vil det bli masse (!) vann...
- ... som da også vil dra med seg både grus fra lenger opp i bakken - samt grus fra parkeringsplassen nevnt over..
- ... og det vil renne ned i hagen foran huset vårt

Som jo er veldig irriterende (det ser ikke bra ut, samt at det blir endel jobb for å fjerne grus fra plenen). Går og funderer litt på hva jeg kan gjøre. Et alternativ er å få et firma hit for å legge asfalt og drenere ordentlig. Det vil nok bli gjort på sikt, men det vil koste 150k (har hatt befaring), og det krever at vi som naboer blir enige...

Så da tenker jeg å gjøre noe midlertidig.. Vi har allerede et 110mm rør (type avløpsrør) festet til rennen som jeg nevnte over. Dette er bare en liten stubb på 1m. Foreløpig plan er å koble på flere rør av samme type, og lede vannet forbi parkeringsplassen, og videre et stykke ned i hagen. Dette vil generere mye vann så jeg må vurdere om jeg skal legge rør hele veien forbi hagen... nedenfor er det "ingenting" så det går evt bra. Men det blir en del graving i hagen da... og en viss fare for at det vil renne masse sand gjennom og kanskje til slutt tette røret (?)...
Det som hadde vært fint var om dette 110m-rørert kunne strupes ned til et mindre rør - eller kanskje helst en lang slange (som er lett å grave ned). Men jeg tror ikke dette er noe bra alternativ siden det mest sannsynlig vil tettes med grus ganske snart. Noe grus vil det jo alltid renne gjennom.

Vet ikke om jeg har gitt et godt bilde av situasjonen, men kanskje om dere legger godviljen til Smile
Det jeg egentlig er ute etter er:
- Noen tips til forbedring av min midlertidige plan? Trenger ikke detaljer (det er jo vanskelig), men kanskje bare noen tips på veien, - eller noe jeg kan drodle videre på? Jeg har f.eks sett litt på løsninger for å "samle opp" grus før det renner videre nedover, men litt usikker.


Hilsen
Tom

   #1
 3 035     Gol     1
Et bilde av dette kan som oftest gi oss bedre inntrykk over situasjonen. Smile
Signatur
   #2
 15 649     Akershus     0
En vanlig løsning med overvannsluk langs veier er at de monteres med sandfang og «dykker for å unngå å få sand inn i rørene. Kan det være aktuelt her?

Dvs, grave ned en kumring. Legge gitterrist over slik at vann/sand renner ned i kummen. Rør videre starter et stykke nede i kummen, går si 25 cm vertikalt opp før det bøyer ut og nedover skråningen. En ser at vannet har fri vei, mens sand blir liggende igen og må spas ut.
Signatur
HSt
   #3
 16 791     Sørum     0
Legge Eco-Gravel matter og bruke 5-16mm singel e.l oppi disse. Det avhenger litt av fallet. Jeg ville brukt dette på vei mot sluk, er fallet ikke for stort bør singelen bli liggende i mattene
  (trådstarter)
   #4
 26     0
Takk for supre svar. Right on the money, men det gjorde også at jeg fikk noen stikkord til å søke videre! En kombinasjon av de to er muligens noe jeg må gå for - og da blir det gjerne en permanent løsning istedenfor en midlertidig en.


Et lite oppfølgingsspørsmål vedrørende det å grave ned en sånn kumring. Er det noen lover, normer eller retningslinjer på hvordan dette skal gjøres - og hvem som har lov til å gjøre det? Nå kommer jeg mest sannsynlig til å få inn noen til å gjøre det - men jeg er bare nysgjerrig. Jeg tenker mest på det faktum at biler skal kjøre oppå kummen og risten, men også i forhold til selve utførelsen. Muligens dumt spørsmål..