2 451    4    0  

Trenger råd: Pigge opp eller støpe over gammelt kjellergulv

 5     Østlandet     0
Hei, 

Håper noen har råd / betraktninger rundt følgende problemstilling: 

Jeg pusser opp kjeller for å lage et nytt vaskerom (ca 14kvm) og en ny kjellerstue (20kvm). Huset er fra 1955. Kjelleren er i dag veldig kald på vinteren (ned mot 0 grader). Det er ganske tørt i kjelleren, men jeg har tenkt å drenere på nytt rundt huset og legge isolasjon / knotteplast i september, siden det er viktig at det er tørt i kjelleren når vi nå skal bruke den i større grad enn før. 

For å legge nye rør på det framtidige vaskerommet har jeg begynt å pigge opp en del av gulvet. Ser at det verken er isolasjon, armering eller plast. 

Så til selve spørsmålet. Hvor viktig er det for temperaturen i kjelleren om sålen er isolert eller ikke? Det er selvsagt en veldig stor jobb å pigge opp gulvet både i vaskerom / kjellerstue og alternativet til å gjøre det er å bruke f.eks. Depron-plater og lavtbyggende støp over i begge rommene. På vaskerommet må jeg uansett pigge opp en kanal til nytt avløpsrør, men det er selvsagt en vesentlig mindre jobb enn å pigge opp hele gulvet, fjerne tilstrekkelig med stein / grus og legge isolasjon / plast og støpe hele gulvet på nytt. 

Fakta om hus: 
Byggeår: 1955
Totalareal i kjeller: ca 80kvm
Takhøyde i kjeller: Ca 2,00m (fra 1,95 til 2,05)

Takk på forhånd for innspill :) 

TSt
   #1
 6 626     0
Dette har mye og si. Har selv alt for lite isolasjon under huset (som ikke er bygd av meg) og det var første gang på 15 år i fjor at det ikke var kaldt i kjeller. Er det ikke konstruksjonsmessige problemer (der grunnmurer inkl. pipe er murt oppå en plate kan det være litt mere spennende) med å pigge opp ville jeg gjort dette. Da får en en helt annet kjellerrom og annet energiforbruk. Da får en også som du påpeker lagt inn fuktsperre i gulvet i tillegg på rett sted. Jeg kommer til å gjøre om gulv på alle varme rom i kjeller når det skal pusses opp.
  (trådstarter)
   #2
 5     Østlandet     0
Takk for svar Smile

Er det ikke konstruksjonsmessige problemer (der grunnmurer inkl. pipe er murt oppå en plate kan det være litt mere spennende) med å pigge opp ville jeg gjort dette.Jeg tror ikke huset er bygd på denne måten, men er det noen måte man enkelt se dette på? Jeg har som nevnt prøvd å pigge bort en del av gulvet i det kommende vaskerommet og har ikke funnet armering - er det et tegn? Hvor vanlig er det at sålen bærer grunnmur?
jaf
   #3
 4 612     tromsø     0
Noen bilder av gulv og hus sier mer en 100 ord...Da kan noen på forumet her si hva det er under støp..
   #4
 65     0
Hei

Hus fra 50 tallet og godt inn på 70 tallet var som oftest bygg med - Såle/ringmur - Murte/støpte vegger på sålen - gulvet støpt på sålen /mellom Ytter og innervegger.
Sjelden gulvene hadde bærende funksjoner og var derfor sjelden armerte. Dersom det er slik din konstruksjon er bygget kan du;

- Pigge ut gulvet og grave vekk massene ned til underkant såle
- Avrette med et tynt pukk lag 8-16 fraksjon 2-5cm
- Legge ut ISODREN plater som er både isolerende og kapillærbrytende min 100mm helst mer - et tykkere lag gir bedre energi regnestykke og bedre fuktsikring.
- armering og evt. varmekabler/rør
- Betongstøp
http://isodren.no/pdf/gulv-plate/Montering-plate-12.pdf
- Så legger radon/fuktsperren på betongen enten som smøremembran der du vil ha fliser eller en fukt/radonmembran der du skal ha laminat eller tregulv http://isodren.no/pdf/gulv-plate/Radonsikring-Illustrasjon-2-14.pdf

Når du drenerer på utsiden graver du deg ned til underkant sålen. Sørger for at vanninntaket (slisse åpningene) på drens rørende havner i nivå med underkant såle. Da vil dreneringsledningen sørge for at vannstand i bakken rundt og under bygget ikke kommer opp i bygget eller i isolasjonen. Nå du da legger på ISODREN platene på veggen i tillegg så har du energi og fukt sikret veggen samtidig som ISODREN platene vil fungere som veggdrening http://isodren.no/pdf/kjellervegg/MONTERINGSVEILEDNING-12.pdf

Legger ved noen linker til ISODREN produktet, Ta gjerne kontakt dersom noe skulle være uklart.

ta kontakt dersom noe er uklart
Signatur