11,132    5    0  

Utvendig isolering av grunnmur

 231     Sør-Trøndelag     0
Hei!

Jeg har kjøpt et hus oppført i 1952 som en kan bruke mye penger på om man har lyst.. Første punkt på programmet er å legge ny drenering, og samtidig ønsker jeg å isolere murene utvendig for å få kjelleren så tørr som mulig.

Muren er murt opp av betongstein med blokker av størrelse ca 20x10x10cm i 2 lag. Noen steder har pussen falt av, så jeg tenker å få fjernet det som er løst evt. alt, og så slamme muren på nytt. Så legger jeg isolasjonen utenpå den nye slammingen.

Er litt usikker på hva som er best å bruke av grunnmursplater, du har jo mange alternativ:

  • Rockwool drensplate

  • Glava XPS (Styrofoam perimate)

  • Jackon grunnmursplate

  • Sundolitt drensplate

  • Isodren



Var litt fristet til å prøve Isodren, da de ikke er så aller verst på pris, og egenskapene ser ut til å være gode. Bla. skal de være vesentlig bedre til fukttransport fra mur og ut i grunnen enn f.eks. Glava Styrofoam. Ellers har jeg hørt at Rockwool drensplater kan være litt løse, slik at det kan bli problemer ved tilbakefylling og jeg vet heller ikke hvor holdbare de er i et lengre perspektiv. Her er jo Glava Styrofoam og sikkert Jackon også bedre, da de er hardere og mer kompakt.

Noen som har erfaringer og synspunkter på dette, gjerne erfaringer Wink Jeg tenker å ha 10cm tykkelse på isolasjonen.

Takker på forhånd for alle synspunkt!

  (trådstarter)
   #2
 231     Sør-Trøndelag     0
Takk for svar, leste den tråden du viste til i går Smile

Det jeg er redd for, er at veggene, som er gjennomfuktige per i dag ikke vil tørkes ut ved bruk av forholdsvis tette isolasjonsplater som XPS (Jackon/Vartdal Finnfoam/Glava Styrofoam osv..) og at jeg derfor bør bruke Isodren eller Rockwool drensplater.

Kanskje dette ikke er noe problem, men at veggene tørker med XPS også? Noen som har meninger om dette?
tcp
   #3
 989     0
Jeg tror ikke det det er noe problem å bruke xps platene i ditt tillfelle !
   #4
 318     0
Jeg har et hus fra 1916 med et tilbygg/kjeller fra 1948 som jeg har isolert utvendig. Begynte med Rockwool, men gav opp og returnerte dette pga at det smuldret opp og var ganske tungvindt å bruke. Gikk for Jakcon drensplater med fiberduk istedet.

Imidlertid la jeg aller først Isola Platon grunnmursplast. Jeg vet det er delte meninger om rekkefølgen, men slik jeg ble forklart ville dette skape et tynt luftlag innerst mot grunnmuren som tillater muren å puste, og eventuell kondens vil renne ned på innsiden av grunnmursplasten pga knastene. Den andre rekkefølgen med isolasjonen mot muren, og Platon ytterst ville visstnok ikke fungere på denne måten. Det lille luftlaget som blir mellom isolasjon/grunnmursplast og muren vil ha minimal påvirkning på isoleringseffekten.

Har hatt det i et par år nå, og det ser ut til å fungere helt utmerket Smile
  (trådstarter)
   #5
 231     Sør-Trøndelag     0
Takk for tipset! Var denne løsningen jeg begynte å helle imot, så  tror at jeg går for det. Husker du hva du betalte for Jackon-platene?