2,247    20    2  

Beregne oppvarminsbehovet i kjeller

 10     0
Hei. 

Jeg ser på mulighetene for å installere bergvarme med vannbåren varme i kjeller (80 m2) og tilbygg (20m2) , men jeg sliter litt med regnskapet om det vil lønne seg økonomisk eller ikke. Jeg er redd for at eventuelt tilbud vil "pynte" på regnskapet slik at det skal se bedre ut enn det er.

Jeg prøver derfor å finne oppvarmingsbehovet i kjelleren, men er ikke helt sikker på hvor jeg skal starte med regnskapet. 

Areal i kjeller som skal oppvarmes er ca 80m2 (bad, gang 2 sov og kjellerstue) PT, så er det 10 cm isolasjon på innsiden av kjellerveggene men ingen isolasjon på utsiden. Drenering skal utføres neste år og da blir det også isolert på utsiden. kjellergulvet er uisolert. Oppvarming i dag er kun elektrisk. Vinduene skal byttes til lavernergi vinduer (u-verdi<1)

jeg har tenkt på 3 scenarioer
1. isolere med 5 cm XPS med påstøpt vannbåren varme
2. isolere med tynt lag med XPS (2-3 cm) og legge parkett (kun elektrisk oppvarming)
3. lime på vegg til vegg teppe for at det ikke skal være så gulvkalt (kun elektrisk oppvarming)

Varmetapet gjennom vegg vil være likt på alle løsningen, men varmetapet gjennom gjennom gulvet vil være forskjellig på de forskjellige løsningene

I og med at det er et stort varmetap fra vannbåren varme ned i grunnen, så er jeg usikker på om det vil koste mer i kWt med vannbåren i fohold til kun elektrisk og panelovner.

Mvh
Håvard

   #1
 6,426     tromsø     0
For å gjøre det enkelt. Med 10 cm isopor inne og utenfor murvegg vil konstruksjonen bli lik denne (+i gulv).
https://www.jackon.no/bygg/jackon-thermomur/thermomur-350/

Ingen kuldebroer som på dette bilde:

http://www.rockwool.no/r%C3%A5dgivning/tek+10+byggeforskrifter/nybygg/bjelkelag+med+rockvegg+p%C3%A5+undersiden

kan medføre et forbruk på mindre en 1 kw i timen og behagelig lun varme med 2 panel ovner. Det blir mindre en 24 kw i døgnet og ca 720 kw i måneden. Hemmeligheten ligger i isolasjons tykkelsen. Det er ingen problem å få et dårlig isolert kjellergulv med varmekabler til å bruke 4-5 kw i timen uten at det blir varmt. Isopor trenger også mindre vedlikehold en varmepumper gjør. Dette var gjetning på el forbruk basert på egen erfaring av etterisolert hus fra 1960 tallet. Du kan teste forbruket etter du har isolert kjeller med en eller 2 ovner og en

http://www.clasohlson.com/no/Energim%C3%A5ler/36-2897

som måler forbruket. Da vi du ikke ta noen sjanser, og være helt sikker. Det er en billig måte å gjøre det på. Da kan du se om du klarer det med 5 i gulv eller om du vil ha 10. Om du vil ha strømrekning på 450kw eller 750 kw i måneden.
   #2
 3,674     Hordaland     0
Jeg ville lagt ned vannbåren varme og tatt beslutningen om varmepumpe senere, da kan du i første omgang varme opp gulvene med elkolbe. Måler du forbruket på elkolben vil du kunne regner på om det svarer seg med bergvarme. Jeg tenker det sjelden svarer seg økonomisk å installere bergvarmepumper. Men store deler av regnskapet betaler seg selv, du kan også få støtte fra Enova. Kostnaden med bergvarmepumpen kommer også an på størrelse og dybde på borehull for å nevne noe.
Selv har jeg isopor under platen i underettajsen men planlegger å legge 30mm xps plater å lage spor i disse til rørene. I gangen hvor det blir fliser blir det nok støpt inn rør over ett mindre lag xps (10mm).
   #3
 6,426     tromsø     0
Enig med KE. Men ville isolert skikkelig for å redusere forbruk. Vannvarmen kommer jo oppå isolasjon i gulv. Så du kan teste hvor mye strøm som går før du eventuelt støper. Utsette avgjørelsen til du vet hvor mye effekt rommet bruker. Isolere overalt først. Hvordan er det gamle gulvet konstruert?
  (trådstarter)
   #4
 10     0
Hei

Tak for svar.

@Jaf. hvordan kom du fram til dette tallet på 1 kW. Er det av erfaring eller beregninger med u-verdi? Jeg er i utgangspunktet intersert i en enkel formel som kan brukes. Godt tips å kjøpe strømmåler.
Kjellergulvet er støpt (ca 3-5 cm tykt) som ligger oppe på pukk og sant. Det er ikke noe mark isolasjon under gulvet.

@KE, det er en mulighet det, men hvis strømforbruket med elkoble for å varme opp vannet et 3-4 ganger høyere enn ved bruk av panelovner, (ref Jaf sin så blir det veldig dyrt etterhvert. Med en varmpumpe så blir jo strømutgiftene det samme som med panelovner, gitt at vannbåren varme koster 3-4 ganger mer. Så da sitter jeg kun igjen med en stor utgift til varmepumpa.
  (trådstarter)
   #5
 10     0
Jeg har begitt meg ut på et lite regnestykke. Varmebehov uten noe isolering av kjellergulv.

Lambdaverdi betong 1,7 W/mK Kilde: https://snl.no/betong
Med 5 cm betong får jeg en u-verdi på 1,7 W/mK/0,05m =34W/m2K
Antar at temp på undersiden av betong holder 6 grader
ønsket temp på oversiden av betong 23 grader
Temperatur diff blir da 23-6=17
Energibehov uisolert gulv 34 w/m2K * 17K =630W/m2
Med en kjeller på 80m2 gir dette et oppvarmingsbehov på 50kW i timen

med 5 cm super jakson XPS isolasjon
Lambdaverdi betong 0,027 W/mK Kilde: https://snl.no/betong
Med 5 cm isolasjon får jeg en u-verdi på 0.027 W/mK/0,05m =0,54 W/m2K
Antar at temp på undersiden av betong holder 6 grader
ønsket temp på oversiden av betong 23 grader
Temperatur diff blir da 23-6=17
Energibehov uisolert gulv 0,54 w/m2K * 17K =9,18 W/m2
Med en kjeller på 80m2 gir dette et oppvarmingsbehov på 0,734 kW i timen

I tillegg kommer også varmetap mot yttervegger.

Jeg synes varmetapet mot uisolert betong gulv var urimelig høyt. Kan dette stemme?

   #6
 38,232     Lillestrøm kommune     0
Har ikke gått gjennom regnestykket, men jeg beregnet varmetap med 3-4cm EPS en gang og fant da at 64% av varmetap gikk ut gjennom gulvet. Så at uisolert gir uendelig varmebehov føler jeg er korrekt, det er de første cm med isolasjon som gir dramatisk effekt. (Derfor vi stresser at Depron i sin tynne utgave nesten ikke gir isolasjonseffekt, oppvarmingsbehovet går fra uendelig stort som du viser, til litt mindre enn uendelig stort).
Er det 20 eller 40m betong tykkelse som tilsvarer en isolert vegg ?
   #7
 6,426     tromsø     0
ca 1 kw timen med 10 cm innvendig isolering og 10 cm i gulv er grovt tippet etter egen erfaring om vinteren med -10 ute. Stemmer vel ganske greit med det siste regnestykket. At forbruk uten isolering nærmest blir ubegrenset stemmer også med egen erfaring. A bruke el kolbe i gulv (og vannvarme) går jo bra, så lenge de er isolert under. Du vil fremdeles bruke ca 500 watt strøm i årsgjennomsnitt i timen. Hør med Frode på forumet, han har slikt gulv i kjeller. På en varmtvannsbereder..Det har vel vært driftet noen år.

   #8
 395     0
Jeg synes varmetapet mot uisolert betong gulv var urimelig høyt. Kan dette stemme?

Det er nok noen feil i regnestykket.
Det skal sies at å beregne varmetap mot grunn er komplisert pga svært mange faktorer som grunnforhold, størrelse og form på grunnflaten, oppfyllingshøyde, etc. ISO 13370 er vel den mest dekkende måten man kan kalkulere dette på. En forenklet kalkulator basert på dette finner du her.

Nå aner jeg ikke forholdene hos deg, men jeg vil tippe at tallene du har for 5cm isolasjon nok er omtrent det som er riktig for ingen isolasjon. Fyll inn kalkulatoren etter beste evne så får du et omtrentlig svar.
   #9
 395     0
Husk også på at om du skal ha gulvvarmen til å varme opp rommet så må varmen i gulvet være endel høyere enn ønsket romtemperatur. Dette vil jo da føre til høyere varmetap.
   #10
 2,044     0
Er det 20 eller 40m betong tykkelse som tilsvarer en isolert vegg ?

Jeg leste en plass at mur-hullblokker på 25 cm tilsvarer 5 cm isolasjon. Støpte vegger isolerer mindre.

Vi har et nyinnredet rom i kjelleren, ca 13 m2. Mur + 5 cm isolasjon i vegger, tak ukjent, gulv 8 cm isopor med sponplategulv over. Det har ikke vært riktig kaldt hos oss enda, så er det sagt, men har holdt litt øye med temperaturen for morro skyld. (Varmer ikke opp rommet så veldig, da det blir ubehagelig å sove da.)

Temperaturmåleren står på en kommode, og "uteføleren" ligger nede på gulvet. Gulvet er hele tiden 1 grad lavere enn i kommodehøyde, syns egentlig det er ganske bra. Med ovnen avslått tok det et 1/2 døgn å gå fra 17 grader til 15. I kjellerstua er det bare 3cm isopor + sponplategulv med gulvteppe oppå. Kjennes aldri gulvkaldt ut, faktisk.