11,375    21    14  

Legge varmekabler på eksisterende betonggulv som har 3 cm isolasjon under seg

 97     Jæren     3
Hei. Vi holder på å få priser på innredning av kjelleren. Vi ønsker oss varme i gulvet, og mureren (og elektrikeren) vi snakket med anbefalte å legge varmekabler rett på det eksisterende betonggulvet, og støpe på 2cm i tørre rom og 3cm i våtrom. Han mente det var nok isolasjon under betonggulvet, men jeg målte litt selv og kom fram til at det ikke er mer enn 3-4cm med isolasjon under ca 5cm med betong. Jeg nevnte dette for mureren, og han mente det fremdeles går greit, bare at det tar litt lengre tid før det blir varmt i gulvet.

Spørsmålet mitt er om det er nok (akseptabelt) med eksisterende isolasjon, eller om jeg kommer til å varme opp moder jord like mye som gulvet, og ende opp med høye strømregninger. Hvilke andre løsninger finnes det dersom det er dårlig ide med forslaget mureren kom med? Det er ca 230 i takhøyde i kjelleren nå, og ønsker ikke å endre mye på dette, men å hugge opp gulvet er mer eller mindre uaktuelt mtp merkostnaden det gir oss...

   #1
 858     Bærum     0
Hvis du ikke ønsker å hugge opp gulvet eller redusere takøyde er det lite man kan gjøre. Du kan evt legge 2-3 cm tilleggsisolasjon, dette vil hjelpe litt, men ikke mye. Meg bekjent finnes det ikke noe lurium som er betydelig bedre enn tradisjonell EPS. Med så lite isolasjon vil det være en merkbar varmelekkasje til grunnen.

Personlig ville jeg isoler slik at total isolasjonstykkelse er minst 10 cm. Jeg ville brukt Super EPS, eller annen isolasjon av høy kvalitet.

Signatur
   #2
 650     Trondheim     0

Hei


Vakuumisolasjon er en mulig het da men koster vel litt da. DU kan jo sjekke pris og så regne på eks hvor mye energi du vil spare per år.



Mvh
Kristian
  (trådstarter)
   #3
 97     Jæren     0
Finnes det en måte å regne ut sånn ca hvor mye varmetap det kommer til å bli ved 3cm isolasjon vs 10cm, og hvor mye dette blir i kroner ører? Det hadde vært interessant å se om det sparer seg i lengden å hugge opp gulvet og legge i mer isolasjon...
   #4
 858     Bærum     1
Det vil jo være svært avhengig av varmeledningsevnen til grunnen under huset. Er det fjell? pukk? Leca? leire? tørt? vått? Ergo svært vanskelig å beregne.

Men du får jo en pekepinn ved å regne ut varmetapet i Watt som en funksjon av lambdaverdien til isolasjonen (W/m2K). Den ukjente i beregningen din vil være delta temperatur K, som avhenger av temperatur på undersiden av isolasjonen. Ved tykkere isolasjon vil K være høyere enn ved tynn isolasjon. (siden du da varmer opp grunnen i større grad) 
Signatur
HSt
   #5
 36,650     Lillestrøm kommune     3
Min beregning på en kjellerstue med ca samme mengde isolasjon som TS ga 64% av alt varmetap ut gjennom gulvet. Det forklarer hvorfor denne er var kald absolutt hele året hvis ikke gulvvarmen sto på. Det er da realistisk å minst halvere varmebehovet/fyringsutgifter med å øke isolasjonsmengden. Det er de føste 5-10cm isolasjon som virkelig monner i redusert varmetap.
   #7
 3,588     1
Varme i betong er treg. Du må slå den på flere timer før du vil ha det lunt. For vannbåren varme kan du legge på noe ekstra isolasjon i form av XPS-plater på f.eks. 28 mm, med varmefordelingsplater på toppen av isolasjonen. Med bare tynn parkett eller laminat på toppen blir golvet lunt langt raskere enn et betong-golv. Jeg regner med at du får mye av samme effekten med elektrisk varmefolie på toppen av XPS-palater, under parkett/laminat: golvet blir relativt raskt varmt.

Slik jeg legger opp til: Golvet skal raskt bli så varmt at det ikke føles kaldt å gå på, i løpet av maksimum én time, men ikke varmt nok til å få lufta opp til 18-22 grader. Det har jeg en vedovn til! (Dessuten snakker jeg om et sosialt rom utenfor badstua, og når man kommer ut derfra er det for å kjøle seg litt ned! Smile). Gjør jeg golvet lunt noen få timer to-tre kvelder i uka, blir jeg ikke ruinert av energikostnaden ved å pumpe varme ned i grunnen!

Det er sikkert noen som har sterke meninger om alvorlige skadeeffekter av å la ei kjellerstue falle ned til 10-12 grader når den ikke er i bruk, for så i løpet av en time eller to å varmes til 18-22 grader med golvvarme og vedovn. Jeg velger å se bort fra disse advarslene.

  (trådstarter)
   #8
 97     Jæren     0
Hmm... En del varme som forsvinner igjennom gulvet ser jeg. Hvis jeg likevel må hugge opp eksisterende gulv og heve gulvet mer enn tiltenkt, så begynner det å friste med vannbåren varme med luft til vann varmepumpe. Tenker meg da at det blir varme i gulvet på bad og vaskerom og evt gangen, og radiatorer i 2x soverom og kjellerstue. Da kan jeg samtidig føre rør opp i etasjen over for radiatorer i 3 soverom.

Bunnlinja på prosjektet er selvfølgelig viktig, men tanken på å sponse elverket ved å fyre for kråka år etter år napper en del i sjela.

Er jeg helt ute på bærtur?
   #9
 24,688     Akershus     0
Hvordan er tilbakefyllingen? Å fjerne gulvet kan være uheldig for veggene.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 97     Jæren     0
Det ble fylt tilbake med pukk da vi drenerte for fire-fem år siden.