4 603    45    8  

Slipe / polere betongtrapp ute - DIY

 54     Neskollen     0
Hei

Jeg har noen støpte trapper og små plattinger utendørs. Disse har en noe røff overflate. Se bilder. Jeg ser for meg at løsningen er enten å flislegge eller få det slipt og eller polert. Har bygd hus og budsjettet er sprengt opptil flere ganger så jeg vil ikke bruke så mye penger på dette, så jeg vil prøve å få gjort dette selv.

Store slipemaskiner blir ikke aktuelt, så da står det igjen med vinkelsliper. Er det en overkommelig jobb? Holder det med diamantpads, eller bør jeg starte med diamantkopp? Det er dessuten små armeringsfiber i stål som stikker opp her og der. Vil disse ødelegge pads og kopper?

Regner med jeg bør gå for en større vinkelsliper, typ 230mm, ikke 125, for at det skal gå litt fortere.

Hva med hjørner?

Alle tips og erfaringer mottas med takk Smile

Slipe / polere betongtrapp ute - DIY - Skjermbilde 2020-01-27 kl. 21.26.51.png - oyvintoSlipe / polere betongtrapp ute - DIY - Skjermbilde 2020-01-27 kl. 21.26.29.png - oyvinto

   #1
 246     0
Flislegging ute kan være en risikosport. En av de store flisleggerfirmaene her i området har sluttet å flislegge ute, på grunn av at flis ofte løsner når det kommer vann og påfølgende frost. For mange går det bra, men kan være verdt å ta med i beregningen.

Bare pass på at polert betong kan bli glatt, samme med flis forsåvidt også Smile
HSt
   #2
 32 001     Lillestrøm kommune     0
Lurer litt på hca man tenker om snø NPR en legger betong gulv foran dør som på bildet. Sintef krever tak over slikt, mye mer enn en meter ut.

Skifer heller gjort på rett måte (da skulle betongen vært lavere). Har festet ett trinn på utetrapp fra ‘66 på nytt, litt over etasje høy trapp uten tak over så gjort rett holder det nesten evig.

Men flis problem er kjent, har problem etter forrige eier her jeg bor nå
   #3
 793     0
Bodde i et borettslag som laget nye utvendige betongtrapper som ble flislagt. Til å begynne trappene var både livsfarlig glatte og etter første vinteren var en haug med fliser løsnet. Løsningen ble å pigge av flisene, slisse varmekabler ned i betongen og kjøre på med varme hele vinteren for å holde trappen frostfri... Ikke gratis akkurat.
   #4
 575     Bærum     0
Hvis du vil gjøre noe billig, og ikke er redd for å teste litt ville jeg foreslå at du først sliper vekk det grøvste med vinkelsliper. Dernest kan du syrevaske trappen. Da vil du kunne spyle vekk den ytterste sementhinnen og få fram steinen i betongen. Du vil da kunne få en trapp som har god friksjon.
Syrevasking er selvsagt et noe risikofylt opplegg - jeg har ikke erfaring fra det selv, så dette er kun teoretiske råd fra min side. Men dette er en metode som brukes både i betongindustrien for å oppnå frilagte overflater, og for å gjøre reparasjoner hvor man vil ha vekk det øverste laget med finstoff.
HSt
   #5
 32 001     Lillestrøm kommune     0
Bodde i et borettslag som laget nye utvendige betongtrapper som ble flislagt. Til å begynne trappene var både livsfarlig glatte og etter første vinteren var en haug med fliser løsnet. Løsningen ble å pigge av flisene, slisse varmekabler ned i betongen og kjøre på med varme hele vinteren for å holde trappen frostfri... Ikke gratis akkurat.

Det å holde den frostfri er jo bare for å skjule en feil i utførelse, men akkurat korrekt oppskrift vil jeg ikke begi meg ut på. Men i tillegg til full limdekning virker det som en bør være kritisk til valg av lim type og fugemasse. Og det må være en type membran for å beskytte betongen mot fukt også.
TSt
   #6
 12 108     0
Det er synd at opptrinn er laget med fall fremover også men det gjøre vel at en kan lage tett forskaling og støpe alt i ett.  Inntrinn virker veldig korte og trappen er støpt helt inntil kledningen etter det jeg kan se.  Dette siste kan ikke gå bra. Bør ikke trappen skjæres fra huset slik at en får en åpning her ?  Fjerne slik at det blir en liten kant ned og legge natursingel ?

Som andre skriver skulle repoet forran døren ligget flere cm lavere.  
  (trådstarter)
   #7
 54     Neskollen     0
Det er synd at opptrinn er laget med fall fremover også men det gjøre vel at en kan lage tett forskaling og støpe alt i ett. Inntrinn virker veldig korte og trappen er støpt helt inntil kledningen etter det jeg kan se. Dette siste kan ikke gå bra. Bør ikke trappen skjæres fra huset slik at en får en åpning her ? Fjerne slik at det blir en liten kant ned og legge natursingel ?

Som andre skriver skulle repoet forran døren ligget flere cm lavere.


Hei. Det er ikke støpt inn mot kledning, men inn mot sundolitt som er brukt i sokkeldelen av huset der du ser trappen på bildet. Bør dette også være et problem? Panelet tilpasser vi i etterkant for å følge trinnene. Inntrinn osv får jeg ikke gjort så mye med nå, så det må bare bli sånn. Ikke vært noe problem enda. Er mest interessert i å få en fin, og helst ikke alt for glatt (på vinteren) overflate..

Beklager at jeg ikke har sett svarene deres tidligere. Trodde jeg fikk varsling når noen svarte i tråden min.

HSt
   #8
 32 001     Lillestrøm kommune     0
EPS og fukt kontinuerlig kan gå galt du får også problemet at denne må pusses så det hadde vært lurt med noe mellom. Men betydelig bedre enn å støpe rett mot betong eller leca. Har info om en huseier som fjernet trapp fordi leca mur var konstant våt.

Det finnes slipe tallerken for betong, men aldri brukt det, jeg er redd at blankslipt betong blir glatt men kanskje det blir ok hvis en stopper etter første runde med diamant slipe verktøyet ? Noen med erfaring ?

Det viktige er at det ikke på toppen renner vann inn under dør og vegger, vi ordnet råtne gulvbjelker i gammelt hus en gang pga dette
TSt
   #9
 12 108     0
Er det ikke tak over her vil det sprute vann opp på kledningen og denne vil få relativt kort levetid. Må i allefall passe på å grunne behandle den skrå endeveden på panelen. Bra det var noe i mellom men det burde vært annen tildekking en stykke over trappen.
  (trådstarter)
   #10
 54     Neskollen     0
Da er jeg i tenkeboksen her igjen.
Jeg må gjøre noe med disse plattingene og trappene (se bildene i første post)

Et alternativ som muligens ikke er så lurt, er flislegging. Men mange sier det garantert vil sprekke opp, og i tillegg er det lite plass under ytterdør til flis og lim som dere ser på bildet.

Så det andre alternativet må bli sliping. Er dette en overkommelig jobb med en stor vinkelsliper? (Snakk om trapper pluss platting på ca 4 x 4 m samt en mindre platting) Jeg ønsker ikke høyglanspolert, men en litt jevnere og finere overflate, gjerne med synlig stein også. Det er fiberarmert betong - hvordan er det å slipe dette?

De nissene som har støpt dette har også klart å støpe med null fall og stedvis også med fall mot huset. Burde kanskje klage? Dette ble støpt på sensommeren i fjor. Er påstøp en løsning for å rette dette?

Alle tips mottas med takk. Også helt andre løsninger enn de jeg har nevnt.