573    20    0  

Ny terrasse på fjell.

 13     0
Hei er i gang med og skal lage terrasse på fjellet her jeg bor. Så har noen spørsmål som dere kanskje kan hjelpe med med underveis.  Opp fjellet holder jeg på og lage trapp nå. Det går greit.  Men jo mer jeg prøver og lese og finne ut av ting blir jeg bare mer og mer usikker. Det jeg lurer først er ang fundament som er ferdig støpt med stolpesko. For innerst det er det ett jordlag over fjellet så disse må graves ned. Så ser att noen bare graver ned og tar jord rundt. Noen har litt pukk i bunn. Noen har pukk og xps plater i bunn med støp. Så  noen som har noen anbefalinger her om hva som burde gjøres?  På fjell er det vel ikke så mye teleproblemer?   Ytterst blir det borret og satt ned stolpesko rett i fjellet.  Blir 12 stolpepunkter.  6 på fjell og 6 gravd ned.   Bredde 5m og 4.5m dyp.  Legger ut noen bilder i morgen om hvordan det ser ut også.

TSt
   #1
 11 052     0
Trestolper skal ikke ned i bakken. Så det er første utgangspunktet. Skal en ikke fjerne masser oppå fjell så må en borre ned armering og støpe en søyle som en setter stolpesko oppi. Løsningen med XPS trengs ikke hvis alle støpes ned på fjell. En får ting utrolig mye stivere hvis en setter på skrå stag på evt søyler i tre som går opp fra hull. Det stiver av de strengene du skal ha imellom også. Husk bare å lage det i felt der du ikke skal komme deg inn under terassen. Så anbefaler jeg ikke samme kledning foran disse søylene som på rekkverket på terrassen. Det fører bare til at konstruksjonen føles unødvendig høy (i dag er det populært med spilerekkverk og føre det helt ned til bakken) Et mere åpent gitter i lekter i kryss holder mere enn nok som litt innsyns hinder fra avstand,
  (trådstarter)
   #3
 13     0
SåNN ser det ut nå. Bilde nederst er hullet som jeg snakker om. Det i bunn er fjellet. Så burde må legge pukk i bunn og en plate med xps for og få det rett. Så sette ned det ferdigstøpte betongfundamentet. Så støpe litt rundt med armering. Eller noen andre lettere løsninger? Det blir rekkverk med wire rundt
HSt
   #4
 30 454     Lillestrøm kommune     0
Med skrått fjell må du ha armering jeg ville støpt selv i søylerør (papp rør som kan kuttes i lengde)
TSt
   #6
 11 052     0
Kan bruke byggskum utvendig rundt papphylsen hvis en har problemer med å tette mot fjellet.  Ingen løse ferdig støpte søyler her  og absolutt ingen med tre søyle helt ned i stolpesko. Det kan en bruke bare på rent fjell og gjerne med terrassen litt utkraget utenfor  slik at det blir litt tak.  Da unngår en at vann spruter fra fjellet og opp på stolpen.
  (trådstarter)
   #7
 13     0
Men det er ikke greit med bare stolpesko rett i fjellet med bolt fast? Er ganske rett her så får alle stolpeskoene i lik høyde.

HSt
   #8
 30 454     Lillestrøm kommune     0
Jo hvis du renser bort alt av jord kan du bruke stolpesko rett i fjellet
HSt
   #9
 30 454     Lillestrøm kommune     0
Jo hvis du renser bort alt av jord kan du bruke stolpesko rett i fjellet. Men ikke hull i jord ned på fjell og stolpesko nedi der.
TSt
   #10
 11 052     0
Hvis det ikke hadde vært x cm med jord og røtter rundt så er det korrekt. Men hvis en ikke vil fjerne dette så det er bart fjell under må en støpe søyler. Ha armeringsjern ned i hull i fjellet. Setter en slike ferdige elementer forutsetter de at det fylt med gode masser rundt hvis ikke vil hele konstruksjonen svaie.

Lagt inn i parallell med den over.