(trådstarter)
   #21
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Da har jeg fått en avstandsmåler i heimen, så da måtte vi jo måle hvor lang dagens fiberkabel (som går på vegg), om den er lang nok til å legges i bakken, eller om den må skjøtes.
Dette blir _litt mer_ spennende enn hva jeg hadde håpet på. Jeg måler dagens kabel til å være 36 meter, så nøyaktig jeg klarer å måle uten å klatre i stolpen. Jeg måler også 36 meter når jeg måler fra oppe i stolpen, i grøften, og rett innenfor yttervegg.
Så i teorien skal det gå med et nødskrik... :o
Om de bare kunne ringe fra BKK fiber så jeg fikk vite litt mer om hvordan de vil ha det, og evt kostnader..

Brukte forresten den nylig ankomne Bosch GLM80 til å måle med. Duverden for et kjekt instrument: Enkelt å bruke, og mye funksjoner utover en ordinær avstandsmåler. Har brukt endel en kostbar Leica avstandsmåler, og kan ikke si at Bosch-en står tilbake på noe vesentlig vis.
Signatur

  (trådstarter)
   #22
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Fruen var innom hos trikkeren i går og fikk med seg en 100m snelle med 2,5mm², 50m med 1,5mm², og tilhørende rør. Tanken er å få strøm ut til et par punkter på tomten, samt inn i redskapsboden, og 1,5mm² til et lyspunkt. Trikkeren gir oss såpass OK priser (jeg skviste ham litt, men pytt pytt) at jeg ser ikke det store poenget med å handle slikt selv.

Skal bli kjekt å få permanente stikk til strøm så vi slipper en million meter med skjøtekabler når vi holder på ute. Og ikke minst blir det kjekt å få litt utelys. Her på landet er det himla mørket når det er mørkt, på en måte  ::)
Signatur
  (trådstarter)
   #23
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Jeg har for en tid siden startet en tråd hvor jeg spør om tips til verktøy. Som vanlig på bb renner det inn med forslag.
Hadde meg en tur på Jula og handlet en kjettingtalje med noe stropper, arbeidsbukse fra Blåkläder til meg selv, en rosa arbeidsbukse til fruen (som hun likte veldig bra, selv om hun ikke er "rosa"), samt et par rullebord/støtter, for å støtte opp lange emner som skal sages.
På OBS! Bygg fikk jeg tak i et stativ for sagen, til hyggelige 1.500,-.
Hos Toolstop ble det handlet mye rart:

Skrumaskin
Dings for å skru skruer på bånd
Bosch GKT55GCE dykksag sammen med linjal
Avstandsmåler
En brukbar hammer
Samt noe smått som bitser, sager, sagblader... Uten at jeg har finregnet på det, ser jeg ut til å få det hele til rundt 40% lavere pris enn hva jeg finner i norske nettbutikker  :)

Rene julekvelden her nå  Tongue
Signatur
   #24
 13     Hareid     0
Mye moro i godt verktøy:) Har lekt meg masse i kjelleren de siste par dagene med en 35kgs Makita hammer selv:P


Fargen på rørene indikerer hva de inneholder. Er litt forskjell fra kommune til kommune hva som er hva..
Her er avløpsrørene (kloakk) rødbrune, vann grå (bortsett fra sorte plastslanger, støpejern og eternittrørene), drens sorte rillede (for drenering med slisser, og med dobbel vegg (blå inni) for å lede drensvann.
Er også egne farger på strøm, tele, fiber++

Vigtigste er at man følger kommunens fargekoder når man har kommet utenom egen tomt, i tilfelle det skal gjøres arbeid i kommunal regi som kan komme i konflikt med ditt anlegg (man støter på mye rart i kommunale grøfter, veldig greit både for kommune og grunneier at det er ryddige former..).

1:300 er helt knall, og ikke noe problem å kjøre sjitslalom med:)
Veldig, veldig greit å unngå privat pumpestasjon.. Material og monteringskostnadene er en ting (trenger virkelig ikke å komme i nærheten av 200k..), og ille nok i seg selv.. Men det skal tross alt driftes og vedlikeholdes også..

Høres ut som du er heldig med grunnforhold.. Og det som virker bør man vel som regel ikke røre..
Men når du allikevel skal med avløpsrør ned til kommunalt stikk kan det være en fordel å legge tett drensrør i samme grøfta, om det noensinne kan bli aktuelt å lede drensvannet fra grunnen vekk. 160mm rør koster 100-200 per m alt etter hvemhvahvor det kjøpes fra.

Goody å tape fast isolasjonsskålene så de holder seg der de skal være inntil grøfta er klasket igjen, men å holde fukt vekk fra vannrørene er unødvendig å tenke på. Aller viktigste er å passe på at det ikke ligger stein inntil røret som kan flytte seg pga frost/tele, uroligheter i grunnen (jordskjelv, tung trafikk (bittelitt uaktuelt her kanskje:P), ras.. o.a.).. Samt at  det ikke er fare for at vannet fryser.

Lite tips vedr gjenfylling til slutt..
Greit å ha drenerende masse i rør- og kabelgrøfter. Ved bruk av stedlige masser risikerer du at grunnvann som før har hatt fritt leide der nede nå møter en propp. Ledningsbrudd kan vanskelig fås når det ikke er stein inntil, men magasinert vann under ledningen din kan løfte den.. Er du maks uheldig kan du risikere at den kommer krypende helt opp i dagen etter noen år..
Med singel/annen drenerende masse i grøfta får du ledet det til åpen grøft/drensledning/elv.... Og problemet er plutselig ikke eksisterende:)
  (trådstarter)
   #25
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Jøss. BB-forumets medlemmer fortsetter å imponere  ;D Gode tips hele veien.

Nå har ryggen låst seg skikkelig, så jeg er sengeliggende, bokstavelig talt  :'( Så prosjektene står litt brakk nå i noen dager.

Men, beltetrillebår er bestilt (på vei fra Tyskland), så når den kommer (og ryggen er bra igjen) så fyller vi grus både her og der. Heldigvis har vi kun 2-3 minutter å kjøre til et asfaltverk, hvor vi får kjøpe ymse sten og grus til billig peng  :)

Har forresten lekt meg litt med den laservateren GLM80. Du hildrane du for et fantastisk verktøy. Anbefales på det sterkeste!
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Sånn går det når man skal lage høl i en "sparemur", og den er fylt opp med den hardeste granitt-stein:


Skulle egentlig bare ha hull for 3 stk 50mm rør for elektrisk, men granitten ville det annerledes. Prøvde meg med hullbor for betong fra Jula, men den ga opp etter få minutter. Så det ble å lage en zillion hull med 8-20 mm SDS-bor. Har slitt ut 5 stk bor (noe Bosch, noe Biltema, alle med enkel krone), og er i grunnen godt fornøyd med levetid i.f.t. belastning. Har bestilt skikkelige Hilti-bor med dobbelkrone fra Tyskland, men de kommer ikke før i neste uke.
Har nok av hulltaking på gang, så Hilti-borene skal få kjørt seg de og  ;D
Høl i veggen. Ble "litt" større enn beregnet.. - P1080060.JPG - fikse
Høl i veggen. Ble "litt" større enn beregnet.. - P1080061.JPG - fikse
Signatur

   #28
 10,486     Akershus     0
Viktig med væskebalansen.

Jeg har hullsaget en del her nå, og ikke vært i nærheten av å se slitasje på redskapen. Kjører du på litt hardt/fort, så det går varm, tro? Husk at det skal kjøres sakte. Det gjør igjen at drillen fort blir varm. Jeg har samme sak, og tapet fast slangen til støvsugeren på avtrekket til drillen. Da skulle det veldig mye til før den ble varm, og ble den det, så var det bare snakk om 2-3 min pause, og så var den kald igjen.


Appropos dumper : Dumt jeg solgte min, ellers kunne du kjøpt den. Det var en Winget / Honda TD500 HL, og den fungerte utmerket. Disse kom i to versjoner. Min HL (high lift) kunne løftes høyt nok til at den tippet rett i henger (nedre punkt på kassa var 126 cm over bakken ved fullt løft), mens den uten HL mest bare tippet/tiltet kassa litt fremover. Den tippen ville ikke vært brukbar til noe som helst, og med en sånn ville jeg nok måttet spa like mye ut av dumperen som opp i den.

her er en sånn som jeg hadde. Det koster ikke enormt mye å få en sånn over fra UK.
Signatur
   #29
 428     Dal     0
Ikke for å kritisere, men det ser ut som du har vannledning av typen galavanisert stål.. Når du først herjer hele hagen, så hadde nå jeg vurdert å bytte ut denne med en ny plastledning.. Disse gammle vannledningene ruster igjen fra innsiden.. Ser helt fine ut på utsiden...
  (trådstarter)
   #30
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Slitsomt arbeid. Ser at du har opprettholdt væskebalansen med små grønne ;D

Så schvært høl du endte opp med kunne du kanskje neste vurdert en demoleringshammer og pigget ut hullet......  ;)


Jajajaja! Heineken er vel kanskje det beste av all medisin som ikke virker  ;D
Har ennå ikke lykkes med å få fruen til å servere automatisk  ???  Kanskje fordi hun sto på andre siden og gravde og hugget  ;D

Hølet ble jo nesten latterlig stort, det gjorde det gitt. Men i og med at det er s.k. sparemur så tør jeg ikke bruke særlig grovere utstyr. Du vet, ingen jern i denne veggen, bare betong og stein...
Har pigger til gravemaskinen vi har her, og tro meg, tanken har slått meg, og den var fristende...
Dog tok det ikke så mange timene å lage dette hølet. Den blå-Boschen (2-26) er jaggu ganske effektiv. Knertet noen borer på veien da...  ;D

Nå er forresten det meste av rør kommet gjennom:


Et gult og et rødt som begge går til stolpen, sammen med blåserøret til fiberen (fikk forresten tilfeldig vite at det blåserøret jeg hadde fått av trikkeren var i feil dimensjon, så lenge det skulle blåses kabel som både går i stolpe og i rør). Kun det røde jeg har noe i, det gule som går til stolpe er kun til "eventuelt".

Deretter et rødt og et gult til, som begge går ut til fremtidig redskapsbod.
Tanken her er å ha 1 stk 2,5mm² til strøm til boden, samt 1 stk 1,5mm² til utelys ved boden, som igjen skal trekkes videre rundtom i hagen for belysning ymse steder. Kjører alt elektrisk i 1 rør, så jeg har 1 rør til "eventuelt" også ut til boden. Kanskje jeg kjører vann i det, kanskje jeg må lirke ut en liten CAT for ubegrenset tilgang..... :-P

Tanken med utelys på egen kabel er å få alt styrt av et astrour som skal stå i det nye el-skapet. Er drittlei av å ha en haug med lysbrytere rundtom, eller sensorstyrte pærer som slår seg av og etter eget forgodtbefinnende...
fikse: Strøm, kloakk, balkong, terrasse, altan. Og 3 små gutter. Puh! - P1080069 (Large).JPG - fikse
Signatur