(trådstarter)
   #31
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Ikke for å kritisere, men det ser ut som du har vannledning av typen galavanisert stål.. Når du først herjer hele hagen, så hadde nå jeg vurdert å bytte ut denne med en ny plastledning.. Disse gammle vannledningene ruster igjen fra innsiden.. Ser helt fine ut på utsiden...


Kritikk finnes i så mange former: Positiv, negativ, konstruktiv, ikke sååå konstruktiv.... Du kommer jo "bare" med et velment råd, og slikt liker vi  Wink Så takk skal du ha for tips og råd.

Vannledningen er faktisk plast helt inn i huset, deretter har du den 90-graderen som du ser der røret kommer gjennom veggen, som jeg tror er av messing, deretter er det kranen, og så videre forskrudd kobber i ukurant dimensjon. Såvidt jeg kan se, ingen stålrør (takk og lov). Plastrøret er lagt på sent 80 eller tidlig 90-tall, så den satser jeg på holder en stund til. Litt sånn kvasi-greier, jeg vet, så det skal byttes videre innover i huset. Det er kun hovedstammen inne i huset som er av ukurant forskrudd kobber, ellers er det loddet kobber i standard dim, byttet på 80-90-tall en gang.

Noen som kjenner en rørlegger som er billig i drift?  Cool
Signatur

  (trådstarter)
   #32
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Viktig med væskebalansen.

Jeg har hullsaget en del her nå, og ikke vært i nærheten av å se slitasje på redskapen. Kjører du på litt hardt/fort, så det går varm, tro? Husk at det skal kjøres sakte. Det gjør igjen at drillen fort blir varm. Jeg har samme sak, og tapet fast slangen til støvsugeren på avtrekket til drillen. Da skulle det veldig mye til før den ble varm, og ble den det, så var det bare snakk om 2-3 min pause, og så var den kald igjen.


Appropos dumper : Dumt jeg solgte min, ellers kunne du kjøpt den. Det var en Winget / Honda TD500 HL, og den fungerte utmerket. Disse kom i to versjoner. Min HL (high lift) kunne løftes høyt nok til at den tippet rett i henger (nedre punkt på kassa var 126 cm over bakken ved fullt løft), mens den uten HL mest bare tippet/tiltet kassa litt fremover. Den tippen ville ikke vært brukbar til noe som helst, og med en sånn ville jeg nok måttet spa like mye ut av dumperen som opp i den.

her er en sånn som jeg hadde. Det koster ikke enormt mye å få en sånn over fra UK.


Heineken er blitt sommerens favoritt. Kommer i fridgepack, eller gladpack som jeg kaller det  :P

Neida, jeg har ikke herpet kjerneboret. Det ville bare ikke lenger inn. Aner meg at det enten er senterboret eller kjerneboret som har truffet granitten, og ikke klarer det. Uansett ville jeg nok fått trøbbel med 42 cm tykkelse på muren og det meste er granitt. Selv 10mm bor med dobbeltskjær må jobbe litt i den steinen.
Maskinen ble ganske varm av all meslingen og hammerboringen. Skulle hatt det tipset ditt om støvsuger litt før  Wink Tenkte ikke på å kjøle den ned med luft, men lot den få hvile seg mens far fikk kjølt ned strupen (ref små grønne). Igrunnen veldig praktisk at det ikke er promillegrense på borhammere når jeg tenker meg om...

Jeg søkte en stund på brukte dumpere på finn, men det meste var tvilsomme greier og/eller ågerpriser. Den du hadde var jo en grei sak det, så det var dumt. Jaja.

I forhold til nye maskiner så tror jeg at jeg fikk valuta for pengene.

Fikk den på tunet i går. Kostet meg rett under 20K inklusive levering. Tar 500KG, 9HK 4t-motor, hydraulikk (foreløpig kun til å tippe planet, men jeg tror det skal gå å bygge det ut), 3 gir fremover og 1 bakover. Kjøpte meg en ATV tilhenger-kule-krok-dings på Jula, som jeg skrudde fast i fronten. Avtagbar sak. Prøvde den ut med tom henger, og dro med meg hengeren over stokk og stein. Så den kulen tror jeg kan bli kjekk å ha. Ser for meg en tilhenger med sand/etc, og så kunne slepe den rundtom på tomten.
Såvidt jeg klarer å se så er alt utenom motor/gir laget i Europa. Motor/gir er noe kinesiske greier. Blir spennende å se hvor lenge det holder ut... Merker jo at det ikke er Honda akkurat, giret er litt grinete og må lirkes på plass. Identisk maskin selges som AXO 5.5D, men koster mer enn dobbelt så mye

Det med å heise hele planet opp er jo smart! Blir fort dobbelt arbeid uten den muligheten... Akkurat nå trenger ikke jeg det, her skal jeg stort sett dumpe lass på bakken eller ned i grøfter. Men på neste prosjekt, så kan jo noe slikt fort bli et savn ja.
Det jeg har tenkt endel på, er å få en med selvlaster. Men de koster for mye for meg. Blir opp i 50K for noe slikt. Det er bare for mye.
Undrer meg på om det går an å mekke en selvlaster? Jeg har jo hydraulikken der, så.....
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Dum-de-dum-di-dei. Det går fremover, om ikke akkurat fort. Begge grøftene er lukket igjen, og kun en liten steinmur og litt raking/såing som skal til:-)
Avløpet ble behørig lagt i grus, med en inspeksjonsluke/stakeluke lagt under luken til septiken. Deretter gruset til røret forsvant, så isolert med 50mm styrofoam, deretter ymse jordmasser. Kan ikke forstå annet enn at dette må holde i bøtter og spann.

Bilde av grøften til avløpet, fra vei og opp mot huset. Her er det kun å sette opp noen stener for å lage en "mur" av det nederst, som gjenstår.Her er bilde av gangveien, her ferdig igjenfylt. Under gangveien ligger det nå ikke mindre enn 5 stk 50mm K-rør. Minidumperen har vært et fantastisk hjelpemiddel mens vi har holdt på med grøftene. Gravemaskinen har fyllt opp dumperen med masse, og jeg har kjørt denne dumperen og dumpet massen der det skulle. Selv en dårlig rygg som min klarer så lett arbeide :-)Her er kabelgrøften nede ved stolpe, inne på naboens tomt. Har surret rør (1 gult, 1 rødt og et fiber) fast i stolpen med hesjestreng, så får BKK ta jobben videre. Fått et lag med matjord over det hele, så her gjenstår det kun litt raking og såing så er det strøkent etter oss. Naboen er iallfall meget fornøyd, som har fått fjernet endel kratt og uvekster som vokste her :-)Her er kabelgrøften, sett fra naboens tomt, rett ovenfor stolpen, opp mot huset. Et stort felt her hvor vi har gravd vekk all masse, siden vi skal ha furtebuen der. Tenkte å sette opp noen søyler (6 stk, 3 for hver parallelle drager til boden) ned på fjell, så fylle igjen med pukk/grus/duk tilbake til opprinnelig nivå på jorden, før vi planerer det hele og setter opp boden.Takket være en driftig kone og en hjelpsom nabo er vi i det minste kommet så langt nå at vi kan sende hjem gravemaskinen. Den 1,9-tonns Kubota-maskinen har vært ypperlig til dette arbeidet, sammen med minidumperen. Dvs i noen tilfeller kunne det gått fortere med en større gravemaskin, men flere steder kunne vi ikke fått plass til en større. Opptil 1,7 meter med ren matjord har laget endel utfordringer for oss, blant annet. Totalt er det fjernet 3 lastebillass med jord, og det er flyttet på omtrent tilsvarende mengde. Der skal enda legges på 30-40 tonn med pukk/grus/sand, men det må uansett gjøres etterhvert, og med grabb og minidumperen.
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
På tide med litt oppdatering her:

Firmaet jeg kjøpte beltedumperen av kontaktet meg og sa det var en feil med girkassen, så den måtte bygges om. Greit nok det, de kom og hentet den her i går, får den igjen om en ukes tid. Service!
Samtidig fikk jeg de til å komme med en hoppetusse. Jeg har sett litt på leiepriser, og fant kjapt ut at det var like greit å kjøpe sin egen. Firetusen-og-noe for denne maskinen tror jeg er en helt kurant pris.


Forøvrig har vi brukt beltedumperen til å frakte rundt 4 tonn med pukk og 3 tonn med sand, og det uten å slite seg ut! Leide en passende henger på lokale bensinstasjon, hentet pukk/sand fra lokalt utsalg (ikke billigst men nærmest), kjørte dumperen inn til kanten på hengeren, og bare skuflet massene rett inn i kassen på dumperen. Selv 350KG last med sand gikk som en lek opp den bratte innkjørselen vår, bare å spasere bak dumperen :-)


Og med tippfunksjonen var det latterlig enkelt å fordele massene sånn noenlunde. All massen var på plass i løpet av noen timer. Så den dumperen er gull verdt og litt til!Bildene her viser område utenfor kjellerinngangen vår, et område som var gressplen, men som vi gravde opp for å fjerne septik og legge nytt avløp.
Samtidig fikk vi skrapt av rundt 20 cm med jord på litt over halvparten av området. Der har vi nå fått fylt med pukk, duk og så sand.
En overraskende lett oppgave å få på plass massene.

I går aftes prøvde jeg meg med hoppetussen. I tussmørket. I starten så gikk det knapt fremover, men vannet sprutet opp av sanden. Etter et par runder så begynte det å gli langt bedre, og etter halvannen time hadde jeg fått pakket hele området sånn noenlunde, så nå kan jeg jevne det hele der det trengs, før jeg legger sten på.Forresten så fraktet jeg en haug med belegningssten fra ene enden av tomten til her vi skal bruke det. Dette er sten som ble gitt bort på finn.no for noen år siden, og som har stått lagret på andre siden av huset. Her og var beltedumperen uvurderlig: Her og fikk vi plassert skuffen til dumperen slik at det bare var å dytte stenene inn i dumperkassen, kjøre en laang tur rundt huset via veien nedenfor, og tippe lassene. Det hele gikk på 3-4 timer.

Signatur
  (trådstarter)
   #35
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Dagens gode pris:
Fra Windoornet fikk jeg pris på knappe 51.000,- på følgende:
Velux 78*180 takvindu
Velux GEL 80 takterrasse (fungerer som en dør i taket, en kan gå ut på taket)
Nordan 2-fløyet balkongdør 180*200 med glass helt fra bunn til topp.

Listeprisen bare på Velux-tingene er 49.000,-, så her ble det bra avslag.
Signatur
  (trådstarter)
   #37
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Dette blir bra. Bruker Windoornet til det meste, må bare like det enkle opplegget og de prisene :)

Takk for det Cozmo Smile Ja, håper det!

Gleder meg som en guttunge til blikkenslageren kommer for å montere vinduene. Blir en heftig oppgradering av trappegangen i huset  :)
Etter å ha prøvd å finne fram i jungelen av leverandører så var Windoornet de absolutt enkleste og tilsynelatende mest seriøse: Fikk kjappe og grundige svar på epost og tlf (de har ikke takterrassen på nettsiden, derfor ble alt bestilt manuelt), og prisene overraskende bra. Ingen lokale som kunne konkurrere, ingen ville gi noe videre med rabatt på Velux-ene.

Skal ta noen før-etter-bilder av gangen og taket, foreløpig er bildene på side 3 og 7 i denne PDF-en det beste jeg har utvendig, mens innvendig ser det slik ut idag:

Oppe:

Takterrassen kommer der det lille takvinduet står idag, så meningen er å kunne spasere rett ut fra loftsetasjen og ut på det flate taket som er over inngangen på huset. Takvinduet kommer da til venstre for dette, og dekker det meste av taket over trappehuset.


Nede:

Her håper jeg å få inn litt mer dagslys. I utgangspunktet var dette en ganske trasig, mørk og trang gang, midt i huset. Men nå er det på vei til å bli litt mer fancy: Vekk med 4 (!) dører og lagde døråpningene mye større, og der den kjipe telefonbenken sto har fruen nå snekret nye spiler til rekkverket til trappen og dradd disse helt ned til gulvet. En heltre benkeplate fungerer som PC-bord, og vips så har vi fått oss "nettkafé". Ingenting er ferdig, alt er halvferdig, i god stil fra en travel familie  ;D


Signatur

  (trådstarter)
   #38
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Benyttet forrestenfinn-dott-enno til å få fatt på firma til å tekke inn vinduene.
Fikk flere svar fra snekker-maler-asfaltlegger-hagerydder-sjåfør-firmaer, som jeg styrte gladelig unna i denne omgang. Å tekke skifer på an fagmessig måte er noe en trenger fagkunnskap og erfaring til. Er selv blikkenslager, men dette vil jeg ikke påta meg selv. Tungt er det, vil jeg tro. Synes å huske at takvinduer over 1 kvadrat i størrelse helst var en 2-manns-jobb, så da så  Shocked Cool
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Fått gjort litt:
Området utenfor kjellerinngangen, som skulle få på seg sten, er nå ferdig. Med god hjelp av en nabo og ikke minst en kjerring som faktisk synes det er helt OK å ligge på kne og legge sten, var det hele gjort på et par kveldsstunder:
Synes det ble ganske så bra om jeg skal si det selv Smile Belegningssteinen var jo gratis, så dette ble et ganske så billig miniprosjekt.

Deilig å endelig få Softub-en ut i friluft, det var ganske hett å bruke den inne i garasjen. Tre-surround rundt Softuben, og lokk-løfter er montert.
Trehellene som det hele står på, er rester jeg fikk for en billig peng på OBS! Bygg: Laget av Møre Royal, koster latterlig mye normalt (130,-?), men fikk de for 30,- per stykk. Strengt tatt ikke nødvendig å sette Softub-en på treheller, men jeg tenker det er smart å ha litt luft under.
I praksis virker det som at plasseringen er utmerket: Selv om det er et veldig åpent rekkverk (skal byttes, men 1 ting om gangen) og vi fra Softub-en kan se det meste som skjer i nabolaget, er det temmelig umulig for noen å se oss oppi badet. Og ikke minst så er det 3-4 skritt fra kjellerdøren og oppi 39°C, så selv om det regner er det fristende å bruke Smile
Signatur