23 688    21    0  

Svenvi: Prosjekt uteområde

 34     0
Etter en vinter med planlegging har vi endelig kommet igang med vårt hage- og terrasseprosjekt. Jeg ønsker å dokumentere prosjektet vårt i Byggebolig.no da det er utrolig mye nyttig informasjon og komptente folk i dette forumet. Ser at å benytte en byggeblogg er også nyttig for å strukterer sine egne tanker. Blir også en motivasjonsfaktor å vite at det er flere som følger med og forventer fremdrift :)

Bakgrunn hus, garasje og hage:
Vi flyttet fra Oslo til Florø i 2010. Huset var 'nytt', bygget i 2007, men uteområdet var ikke gjort mye med. Huset var bygget på en branntomt, eneste garasjen som stod igjen. Det er en stor garasje med terrassedekke på ca 130 kvm. Høyden i garasjen er ca 3,5 meter.

Den skrående tomten er ca 750 kvm og hus/garasje ligger ca midt på. Altså ikke så mye hageareal å boltre seg på. Se vedlagt bilde av tomt.

Garasjen lider forøvrig av dårlig drenering og utett tak.

Design uteområdet:
Vi har brukt vinteren til å finne ut hva vi ønsket å benytte utearealet til. Vi benyttet også en hagedesigner noen timer. Det var forsåvidt nyttig å diskutere med de men skissene deres fikk vi ikke så mye ut av. Jeg laget derfor en egen skisse av uteområdet, se vedlegg.

Vi satte følgende krav/ønsker:

  • Området bak hus/garasje skal benyttes til lekeområde for barna

  • Lekeområdet skal inneholde lekestue, huskestativ og dam/bekk

  • Området oppå terrassen skal primært være tilpasset de voksnes behov

  • Deler av terrassen skal overbygges med en pergola med tett tak

  • Utsikt mot nordvest skal kunne nytes fra salong og spisebord

  • Pitfire skal være mobil

  • Det skal være gangpassasje/sti til terrassen fra både øst og vest

  • Deler av terrassedekket skal dekkes med plan

  • Er glad i stein så det blir trapper og mur i naturstein


Plan:
Vi har prioritert prosjektet i 3 faser:

Fase 1: Få terrasse og garasje tett, samt etablere ferdig dekke, nytt rekkverk og pergola. De små tuttene venter også desperat på lekstua. Skal også bygge trapp ned fra terrasse. Frist sommer 2011.

Fase 2: Bearbeidet lekeområdet samt få opp murer, trapper og gangsti rundt hus.  Frist sommer 2012.

Fase 3: Har vi fortsatt pågåangsmot og kapital skal vi asfaltere innkjørsel og erstatte mur mot nord med natursteinsmur. Frist sommer 2013.

Budsjett:
Har ikke regna veldig nøye på dette men regner med på bruke ca 200' på fase 1. Går vel fort 100' på fase 2.

Planlegge å leie inn folk til kjøring av masse/stein. Vil også leie folk til å gjøre dekket tett.
Svenvi: Prosjekt uteområde - Skisse uteområdet - kommentarer.jpg - svenvi
Svenvi: Prosjekt uteområde - Tomt.jpg - svenvi
Svenvi: Prosjekt uteområde - b1.jpg - svenvi
Svenvi: Prosjekt uteområde - b2.jpg - svenvi
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 34     0
Da var endelig bloggen igang. Hyggelig om noen har innspill.

Kan spesielt ønske meg innspill på hvilket toppdekke på terrassen vi bør velge. Jeg har lyst på noe som er vedlikeholdsfritt mens fruen vil ha treterrasse. Hva tror dere om flis eller skifer på et så stort område? Er det stor sjanse for sprekker eller fliser som løsner.

/SA
Signatur
   #2
 4 110     Akershus (Follo)     0
Grav dere ialfall ned og få drenert skikkelig rundt garasjen først! Og dypt nok.
Ellers kommer du til å ergre deg over fukt i all fremtid. Og skal du grave senere så ødelegger du jo hele hagen bak garasjen.

Min gamle garasje lå omtrent som din i terrenget. Og da jeg rev den fant jeg at det var en olle ved bakre hjørne av garasjen. Så om den skulle ventileres tørr så måtte jeg hatt stiv kuling inne i den! Det var drenert, men 10cm høyere enn gulvet, og ollen lå selvfølgelig under dreneringsnivået.


Signatur
   #3
 537     oslo     0

  • Er glad i stein så det blir trapper og mur i naturstein

Fase 3: Har vi fortsatt pågåangsmot og kapital skal vi asfaltere innkjørsel og erstatte mur mot nord med natursteinsmur. Frist sommer 2013.

Kan spesielt ønske meg innspill på hvilket toppdekke på terrassen vi bør velge. Jeg har lyst på noe som er vedlikeholdsfritt mens fruen vil ha treterrasse. Hva tror dere om flis eller skifer på et så stort område? Er det stor sjanse for sprekker eller fliser som løsner.


Helt enig med deg i vedlikeholdsfri terasse fremfor treterasse. Dessuten "evigvarende". Ved bruk av fliser/skifer som leverandør garanterer for utendørsbruk, samt bruk av rette materialer (lim osv), bør det ikke være problemer med fliser som sprekker eller løsner.

Ville selv forsøkt å holde meg til færrest mulig typer stein. Hva med granittstein på terasse, trapp, mur og som kantstein til asfalt. Dessuten veldig fint med 2-3 stein i tillegg til kantsteinen som "rammer inn" en asfaltert oppkjørsel. Bør kunne oppnå gode rabatter om du handler alt fra èn leverandør og gjerne alt samtidig dersom budsjettet tillater det.

Ser ut som dere har et kjempefint hus med nydelig beliggenhet og utsikt. Blir moro og følge prosjektet deres og ønsker dere lykke til !
  (trådstarter)
   #4
 34     0
Enig med deg Einar_S, drenering ønsker jeg å gjøre skikkelig. Har ergret meg mye over det dårlige grunnarbeidet som forrige eiere har utført.

Har siste uken hatt gravemaskin på besøk. De gravde av jorddekket på toppdekket samt gravde ut fra vestre side av garasjen. Jeg har selv fått god trim da endel måtte graves for hånd; ut fra dreneringsrommet, ned langs grunnmur samt fjerning av rot.

Har også startet å grave meg ned på østsiden av garasjen. Denne handarbeidsjobben er tung da det er trang og langt ned (ca 4 meter). Underveis har jeg støtt på utrolig mye søppel; sko, tepper, isolasjon, takstein, leker, slanger, osv.

Dessverre ser jeg at grunnplaten er støpt rett inntil/oppå fjell noen steder. Jeg må derfor prøve å få vekk noe fjell for å få riktig helning på drensrøret. Naboen er grei og skal låne meg en kango, håper den gjør jobben.

Igår fjernet jeg masser i et fuktig område sør for terrassen. Må si jeg ble overrasket da jeg fant ut at det stod vann bak fjellet sør for dreneringsrommet. Merkelig at tidligere eiere ikke har skutt ut mer for å få bort vannet.
Prosjekt uteområde - 012.jpg - svenvi
Prosjekt uteområde - 030.jpg - svenvi
Prosjekt uteområde - 031.jpg - svenvi
Prosjekt uteområde - 081.jpg - svenvi
Prosjekt uteområde - 088.jpg - svenvi
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 34     0
Jammen går dagene fort - og lite blir gjort. Trøsten er jo at familien har fått sett mer av meg :)

Siste ukene har jeg erfart at en elektrisk kango ikke gjorde jobben. Den funket kun der fjellet var ganske porøst. Skal derfor låne en kraftig murbrekker m/trykkluft fra UCO http://www.uco.no/Produkter/Trykkluftutstyr/Murbrekkere/. Men først skal jeg grave meg ned østre vegg på garasje.

Det var nettopp dette gravearbeidet jeg startet på idag. Oppdaget at knotteplasten mot huset hadde mye skader. Skyldes nok at det er benyttet stor stein helt inntil plasten. Må ta en telefon til leverandør, antar dette må kunne tas på garanti???

Liten progresjon med kontrakter også. Viser seg at aktuelle leverandører i Florø har så mye å gjøre at de ikke prioriterer jobber av denne størrelsen. Alternativet er å gjøre støyping av terrassedekke neste vår og heller konsentrere meg om hageområdet bak hus. Men skal ikke gi de opp helt enda.Prosjekt uteområde - hus 001.jpg - svenvi
Prosjekt uteområde - hus 004.jpg - svenvi
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 34     0
Da var bortimot den sommeren over. En overordnet oppsummering er vel at planen allerede har sprukket Smile Ting tar tid, spesielt overrasket hvor lang tid maling av hus har tatt. Skikkelig kjedelig jobb var det også :)

Det blir smått med bilder nå. Har hatt krasj på serveren min men håper jeg får reddet noen bilder etterhvert.

Terrassedekke
Her har jeg hatt dialog med flere entrepenører. Det viser seg at ingen vil ta på seg ansvaret for å støpe toppdekke + membranmatte som jeg ønsker. De ser det er for stor risiko ifht vekt, de har tydeligvis nok å gjøre på også. Jeg har derfor bestemt meg for å ha terrassedekke i tre eller i komposittmateriale. Da kan jeg også gjøre jobben selv. I korte trekk vil jeg avrette de værste dumpene i dekket, sveise asfaltpapp og bygge tre/komposittdekke over. Men dette blir altså neste år.

Drenering rundt garasje
Er derimot godt fornøyd med dreneringsjobben. Etter litt fomling med dårlig verktøy fikk jeg leid meg en kraftig komprosser med meisel. Denne gjorde jobben endel lettere med å få fjernet fjell så jeg fikk ned dreneringsrør. Rør ble lagt rundt garasje fra østside og vider rundt til vestside med utløp til husdrenskum. Fikk ca en helning på 1-2 cm pr 2 meter. La også ned et gren så jeg kunne spyle ut. Fikk også slemmet lecamur med KC35/65 og hvit vannavvisnde murmørtel. Knotteplast utenpå dette. En vakker dag skal jeg fiberpusse mur ned til knotteplasten.
Gjenstående her er å fylle i resten av massene rundt garasjen. Ser resultater allerede ifht at garasjen er tett på sidene.

Ellers har vi sett endel ulike steinmateriale til murer. Håper å skaffe stein fra nærområdet. Noen bilder finnes her: http://helland-transport.com/Murstein-53836g.html

Har også sett på endel terraseinstallasjoner av kompositt. Antar vi går for komposittmateriale selvom det blir en merkost på 60.000 til 80.000 ifht tradisjonelt tredekke.
Signatur

   #8
 95     Osterøy     0
Hei!

Kjekt å følge med selv om dere ikke er helt fornøyd med framgangen. Jeg har en mye mindre garasje som vi gjorde noe lignende med i 2010. Vi gravde vekk all gammel fyllmasse og fant mye rart under det øverste pukklaget. Der var det 14 bildekk, en gammel borhammer, leker og gamle bildeler. Det var også knotteplast montert feil vei noen steder og ikke noe drensrør bortsett fra en hageslange stukket gjennom en liten mur med ukjent "endestasjon".
Vi valgte å rive vekk knotteplasten, det ble desverre ikke tid til å legge på mere slemming og mørtel(var noe fra før av) og så monterte vi 5cm isolerte drensplater med spor i for avrenning og duk for å holde vannet borte. I bunnen la vi drensrør men det var ikke mulig å komme ned under gulvnivå da det ville medført store kostnader til sprenging helt inntil garasjen. Vi "kompenserte" ved å bare bruke pukk/grov singel til tilbakefylling slik at det skal være rene masser og optimal drenering. Det samlet seg aldri vann i bunnen av grøften da jeg jobbet der så jeg anslo dreneringen til å være bra nok til å leve med dette.
På toppen av betongen fikk vi et firma til å legge 10-15cm isolasjon med fall bort fra huset. De la også en ramme på 2-3 liggende 2x6" rundt kanten for å ha en fast ramme og evt. noe å skru i senere. Over isolasjon og ramme sveiset de Isola "takpapp" slik at det skal være tett. Vi valgte å isolere når vi først skulle tekke taket slik at vi i fremtiden kan velge å bygge om hele eller deler av garasjen til oppholds- eller boligrom. Surt å ta opp igjen jobben med terrasedekke m.m. om en ikkje gjør dette med en gang. På taktekkingen la jeg striper av takpapp og så lekter oppå der igjen. la deretter impregnerte terrassebord. Vi er veldig fornøyd med resultatet og det er mye hyggeligere å bruke terrassen med treverk på enn før da det var ren betong.
  (trådstarter)
   #9
 34     0
TMAN, dette var interessant å høre - virker jo som et identisk prosjekt Smile

Jeg lurer litt på hvordan du gjorde overgangen til takrenne samt dekket/kledde kanten? Hele konstruksjonen bygger jo ganske mye mer med ekstra betong og isolasjon.

Jeg tenker å feste kledning langs kanten av dekket/taket. Utenpå kledning monterer jeg takrenner og beslag fra takrenne og opp på kanten av terrassedekket. Deretter lime takpappen/membran ned over beslaget.
Signatur
   #10
 95     Osterøy     0
Hei,

Takrenne har jeg faktisk ikke montert. Fall på terrassen er slik at det renner ned mot tilbakefylt terreng på store deler av terrassen, det er vel fylt opp til omtrent samme nivå. Der hvor det ikke går "i ett" med terrenget har jeg en mindre utebod under slik at vannet renner fra terrassen og ned på taket til uteboden. Vi tenkte på å legge fliser over men som du sier så vil en slik konstruksjon bygge ganske mye og alle fagfolk jeg snakket med var skeptiske med tanke på oppsprekking av flaten osv. Når jeg da aldri har prøvd å støpe noe større eller legge fliser ble valget med tregulv ganske enkelt :-)

Jeg skal i disse dager dekke kanten. Det at vi brukte 2x6 som ramme langs kanten gjorde at jeg kunne montere rekkverket på utsiden av terrassen, brukte treskruer gjennom rekkverksstolpe og inn i 2x6. Håper og tror at det minsker faren for vanngjennomtrengning i forhold til å skru gjennom toppen og evt. sveise takpapp rundt monteringsgjern. Da jeg la terrassebord på toppen lot jeg de stikke ut ca 20mm utenfor rekkverksstolpene. Planen nå er å skru fast impregnerte bord på ca. 150 x 20mm til rekkverksstolpen så de blir liggende rett under gulvbordene. Da isolasjonen bygger 10-15 cm + litt ekstra tekking får jeg skjult mesteparten med et bord eller to.

Hos oss er det utstikk alle veier på betongdekket så jeg har ikke fått isolert hele "betongkonstruksjonen" ordentlig da det ville blitt veldig rart med isolasjon både vannrett og loddrett og jeg ikke følte vi hadde tid til dette. Om du ikke har dekke som stikker ut over veggene ville jeg ha sørget for å få isolert både dekket og et 5cm lag på utsiden av veggene. Da er hele skallet isolert litt på utsiden og du behøver ikke så mye isolasjon inne. Om du så får montert kledning osv. på utsiden av dette vil jeg tro du har et meget godt utgangspunkt for fremtidig omgjøring av arealet.

Men, jeg vil bare si her at dette er ikke noe jeg "kan", bare noe jeg tror og mener så rådfør deg gjerne med fagfolk før du setter i gang. Jeg er absolutt ikke fagmann Smile